Litokillim: Kakel Litoflex K81 Och X11, Egenskaper Och Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Litokillim: Kakel Litoflex K81 Och X11, Egenskaper Och Recensioner

Video: Litokillim: Kakel Litoflex K81 Och X11, Egenskaper Och Recensioner
Video: Kiilto LightFix för kakling och plattsättning på vägg och golv. 2024, April
Litokillim: Kakel Litoflex K81 Och X11, Egenskaper Och Recensioner
Litokillim: Kakel Litoflex K81 Och X11, Egenskaper Och Recensioner
Anonim

För att göra en högkvalitativ reparation är det nödvändigt att ta ett ansvarsfullt förhållningssätt till valet av inte bara efterbehandlingsmaterial utan även relaterade produkter. Vid kakling eller mosaikytor är det viktigt att använda ett lim av hög kvalitet. Limmet från det italienska märket Litokol är mycket populärt bland köpare i mer än 90 länder runt om i världen, på grund av dess höga tekniska egenskaper och ett omfattande användningsområde.

Bild
Bild

Egenskaper

Det italienska företaget Litokol är specialiserat på utveckling och tillverkning av lim för mosaik, kakel, porslin och kakel av natursten. I produktionen används endast råvaror av högsta kvalitet, vilket gör det möjligt att få lim med utmärkta tekniska egenskaper. Under varumärket Litokol finns det flera modifieringar av limblandningar, som var och en har sina egna kvaliteter.

På tal om de allmänna egenskaperna hos material kan följande punkter belysas

  • Hälsa. Vid tillverkning av Litokol -limblandningar används inga skadliga komponenter, därför är den färdiga produkten absolut miljövänlig.
  • Hög vidhäftning på nästan alla typer av underlag. Den självhäftande kompositionen gör det möjligt att kakla även komplexa underlag som trä- och plastytor.
  • Utmärkt motståndskraft mot fukt och vatten. Materialsortimentet Litokol innehåller också en separat typ av blandning för kaklade pooler.
  • Motståndskraftig mot höga och låga temperaturer, liksom dess skarpa droppar.
  • Blandningen har goda elasticitetsegenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

En mängd olika limblandningar produceras under varumärket Litokol.

Alla formuleringar kan delas in i tre huvudgrupper:

  • cementbaserade blandningar;
  • akryldispersionsblandningar;
  • epoxireaktiv komposition.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje grupp lim har sina egna egenskaper. Cementkompositioner har det bredaste utbudet. Föreningar som Litokol X11, Hyperflex K100, Hyperflex K100 white och Litoflex K81 är särskilt populära på grund av deras mångsidighet i applikationen . Sådana limblandningar kännetecknas av snabb härdning och ingen krympning. Cementbaserade material har en låg kostnad jämfört med andra modifieringar av Litokol-produkten.

Det är värt att notera att det låga priset inte påverkar limets kvalitet på något sätt: de tekniska egenskaperna hos cementblandningar är inte lägre än för andra kompositioner.

Materialet kan användas både inomhus och utomhus, tål plötsliga temperaturförändringar och effekterna av atmosfäriska faktorer. Cementblandningar produceras i torr form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dispersionsblandningar representeras av två produkter: Litoacril Fix och Litoacril Plus . Formuleringarna finns i form av en vit pasta, redo för applicering. Materialet har ett ganska brett intervall av driftstemperaturer, som sträcker sig från -30 till +90 grader. Blandningen är inte rädd för direktkontakt med vatten och absorberar inte det, vilket gör det möjligt att använda detta lim i rum med hög luftfuktighet.

Epoxiharts kakellim används främst för kakling av svåra underlag. Kompositionen kännetecknas av sin höga hållfasthet och motståndskraft mot mekanisk belastning, därför är den idealisk för att lägga kakel på platser med hög trafik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Tack vare det stora utbudet av Litokol -limblandningar kan du välja rätt komposition för alla uppgifter. Tänk på följande faktorer när du väljer:

  • plats för efterbehandling: inom eller utanför lokalerna;
  • grundtyp: horisontell eller vertikal yta;
  • de material som kaklet och basen är gjorda av.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du köper material måste du noggrant studera de tekniska egenskaperna hos kompositionen som anges på förpackningen, vilket gör att du kan bestämma dess syfte och egenskaper. Du kan också bekanta dig med recensioner för olika modifieringar av Litokol-lim.

Bild
Bild

Heminredning

För inomhusarbete kan du använda både universella lim Litokol och specialmaterial. Som regel görs speciella limändringar för interiörarbete av de mest miljövänliga råvarorna. Om cementbaserade kompositioner används är det önskvärt att mängden damm som avges är minimal vid beredning av lösningen. I kategorin dammfria material ingår blandningarna Litogres K44 ECO och Litoflex K80 eco.

Bild
Bild
Bild
Bild

För utomhusarbete

För att avsluta fasaderna på byggnader, trottoarer och verandor är det nödvändigt att välja kompositioner som har god motståndskraft mot vittring och extrema temperaturer.

Det är också värt att uppmärksamma blandningens driftsparametrar. Utomhusberedningar måste tåla höga temperaturer och vara frostbeständiga. Till exempel är dessa blandningar som L itokol K17, Litoelastic, Litoplus K55 och Litofloor K66.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Svåra grunder

Komplexa underlag inkluderar ytor som kommer att utsättas för betydande mekanisk påfrestning under drift, liksom vissa material: trä, järn, plast, asfalt, gammalt ytskikt, varmt golv. Tvåkomponentkompositionen Litokol Litoelastic är väl lämpad för detta ändamål på grund av dess mångsidighet.

Denna blandning har hög vidhäftning till alla underlag, har ingen krympning och är mycket motståndskraftig mot negativ påverkan av yttre faktorer. Limmet är inte rädd för vatten, och det är också resistent mot vibrationer, därför kan det användas i hissar eller på trappor. Lim kan användas för att avsluta golvvärmesystemet. Litoflex K81.

En dispersionsblandning fungerar också bra med några svåra underlag. Litoacril Plus … Med denna komposition kan du lägga kakel på ytor som utsätts för deformation, träpaneler, liksom på gamla efterbehandlingsmaterial (till exempel på kakel eller lack).

Bild
Bild
Bild
Bild

Våta rum

I rum med hög luftfuktighet är det nödvändigt att endast använda de föreningar som är vattenavvisande. Bland de olika Litokol -limmen kan du hitta många lämpliga alternativ för inredning av badrum och pooler. Till exempel blandningar Superflex K77, Litostone K98, Litoflex K81, Litoplus K55 , liksom dispersionskompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika material

Litokol -limblandningar används i stor utsträckning för kakelytor. Vissa modifieringar av limmet gör att du kan arbeta med andra material. Litokol akrylbaserade föreningar används i stor utsträckning för fixering av olika ljud- och värmeisolerande material.

Betonkol K7 används för att bilda väggar och skiljeväggar från tegel, luftbetong, skumblock och andra material . Denna komposition kan också användas för att jämna ut ytor. Vissa Litokol -limblandningar kan användas för att lägga marmor och annan natursten, inklusive stort format.

Bild
Bild

Applikationsfunktioner

Varje typ av Litokol -limblandningar kan ha sina egna appliceringsegenskaper. Av denna anledning, innan du påbörjar arbetet, rekommenderas att du bekantar dig med instruktionerna som anges på materialets förpackning.

Ytförberedelse

För att arbeta med vilken komposition som helst är det nödvändigt att förbereda ytan. Det ska vara plant och rent. Om plattorna ska läggas på golvet är det nödvändigt att vänta tills cement-sandgolvet är helt torrt (cirka 28 dagar från bildningstillfället). Förekomsten av små oegentligheter på ytan (högst 0,3 cm) är tillåten.

Efter rengöring och avfettning av ytan rekommenderas att behandla basen med en primer vattenavvisande förening. Primern måste vara helt torr innan limmedlet appliceras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Häftkompositionen appliceras inte på hela den behandlade ytan på en gång, utan bara på en liten del av den. Limskiktet ska vara enhetligt; för detta fördelas blandningen med en metallspatel, varefter den utsätts för den med en hackad murslev. Kakelmaterialet läggs på den behandlade ytan och pressas ner väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha lagt plattorna inom en dag måste limkompositionen skyddas på ett tillförlitligt sätt mot direkt kontakt med vatten. Under nästa vecka måste ytan skyddas mot minusgrader och direkt solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Vissa typer av underlag och lim kan vara svåra att hantera. Det finns några saker att tänka på när du köper material och använder det.

  • Det rekommenderas inte att använda cementkompositioner för gipsytor, eftersom dessa material inte interagerar bra med varandra. En alternativ lösning kan vara att förhindra direktkontakt mellan dem. För att göra detta, innan limet appliceras, är gipsbaser föremål för obligatorisk grundning.
  • Innan du lägger glasmosaik på poolens eller fontänernas yta måste basen behandlas med en blandning av cement och sand för att perfekta utjämningen.
Bild
Bild
  • Det är alltid nödvändigt att ta hänsyn till härdningshastigheten för det använda Litokol -limet, eftersom det efter bildandet av en film på den applicerade kompositionen kommer att vara möjligt att limma plattorna till detta område först efter applicering av ett nytt lager. Det är värt att komma ihåg att torktiden kan variera beroende på temperatur och fuktighetsförhållanden. Till exempel, i direkt solljus och under påverkan av torr vind, kommer limhärdningsprocessen att bli snabbare.
  • När du arbetar med Litokol -limblandningar behöver plattor inte blötläggas i vatten.
  • Om det är nödvändigt att kakla ytor som kommer att utsättas för hög mekanisk spänning, rekommenderas att applicera limblandningen både på basen och på baksidan av plattan.

Rekommenderad: