Kakellim Litokol K80: Litoflexblandning För Plattor Med En Volym På 25 Kg, Egenskaper Och Förbrukning Per 1 M2

Innehållsförteckning:

Video: Kakellim Litokol K80: Litoflexblandning För Plattor Med En Volym På 25 Kg, Egenskaper Och Förbrukning Per 1 M2

Video: Kakellim Litokol K80: Litoflexblandning För Plattor Med En Volym På 25 Kg, Egenskaper Och Förbrukning Per 1 M2
Video: Rengör stenplattor och trädäck med professionell rengöring! 2024, Mars
Kakellim Litokol K80: Litoflexblandning För Plattor Med En Volym På 25 Kg, Egenskaper Och Förbrukning Per 1 M2
Kakellim Litokol K80: Litoflexblandning För Plattor Med En Volym På 25 Kg, Egenskaper Och Förbrukning Per 1 M2
Anonim

Klisterlim ska väljas lika noggrant som själva keramiska plattorna när du sätter upp eller renoverar ditt hem. Kakel behövs för att få renhet, skönhet och ordning till lokalerna och lim - för att säkerställa att den fästs i många år. Bland andra sorter är kakellim Litokol K80 särskilt populärt bland köpare.

Bild
Bild

Vilken typ av arbete är det lämpligt för?

Omfattningen av K80 är inte begränsad till att lägga klinker eller keramiska plattor. Det används framgångsrikt för att lägga efterbehandlingsmaterial från natur- och konststen, marmor, mosaikglas, porslin. Limmet kan användas för efterbehandling i olika lokaler (från trapphus till eldstaden i huset).

Den kan baseras på:

  • betong, luftbetong och tegelytor;
  • fasta cementgolv;
  • flytande cementgolv;
  • gips baserat på cement eller en blandning av cement och sand;
  • gips eller gipsskivor;
  • gipsskivor;
  • gammalt kakelbeklädnad (vägg eller golv).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom efterbehandling av väggar och golvbeläggningar i rum, används detta ämne också för utomhusarbete. Limmet är lämpligt för beklädnad:

  • terrasser;
  • steg;
  • balkonger;
  • fasader.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Limet för fästning eller utjämning kan vara upp till 15 mm utan förlust av fästelementets kvalitet och ingen deformation på grund av torkning av skiktet.

Kompositionen för fixering av stora plattor och fasadplattor, som börjar med en storlek på 40x40 cm och mer, används inte. Det rekommenderas inte heller att använda det för baser som utsätts för stark deformation. Det är bättre att använda torrhäftande blandningar med latexinneslutningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Kakellimens fullständiga namn är: Litokol Litoflex K80 vit. Till salu är det en torr blandning i vanliga 25 kg påsar. Avser elastiska cementgruppslim. Med en hög hållfasthet (vidhäftning) säkerställer ämnet pålitlig fastsättning av det motstående materialet på valfri bas.

Limets smidighet tillåter inte att det motstående materialet lossnar, även under spänningsförhållanden mellan det och basen som ett resultat av deformationer från temperatur eller förändringar i strukturen hos interagerande material. Det är därför Litokol K80 ofta används för golv och väggbeklädnad på offentliga platser med hög belastning:

  • korridorer av medicinska institutioner;
  • kontor;
  • shopping- och affärscentra;
  • tågstationer och flygplatser;
  • idrottsanläggningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna vidhäftande lösning anses vara fuktresistent. Det förstörs inte av vattnets inverkan i badrum, duschar och badrum, källare och industrilokaler med hög luftfuktighet. Möjligheten att avsluta byggnader från utsidan med K80 bevisar dess frostbeständighet. De positiva egenskaperna hos limmaterialet inkluderar följande egenskaper:

  • vidhäftningslösningens beredskapstid efter blandning med vatten är 5 minuter;
  • livslängden för det färdiga limet utan kvalitetsförlust överstiger inte 8 timmar;
  • möjligheten att korrigera redan limmade material är högst 30 minuter;
  • beredskap för det fodrade skiktet för injektering - efter 7 timmar på en vertikal bas och efter 24 timmar - på golvet;
  • lufttemperatur vid arbete med en lösning - inte lägre än +5 och inte högre än +35 grader;
  • arbetstemperatur för fodrade ytor: från -30 till +90 grader C;
  • limets miljösäkerhet (ingen asbest).
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta lim är ett av de bästa när det gäller användarvänlighet och beläggningens hållbarhet. Det är inte för ingenting att det är särskilt populärt bland befolkningen och uppskattas mycket av mästarna inom konstruktion och reparation. Och priset är överkomligt.

Förbrukningsindikatorer

För att förbereda en limlösning måste du beräkna dess volym beroende på området för det vända arbetet och en specialist. I genomsnitt är förbrukningen av torr blandning för en kakel från 2,5 till 5 kg per 1 m2, beroende på dess storlek. Ju större storleken på det motstående materialet, desto mer murbruk förbrukas. Detta beror på att tunga plattor kräver ett tjockare lim.

Du kan fokusera på följande förbrukningsförhållanden, beroende på plattans form och storleken på tänderna på arbetsspackeln. För plattor från:

  • 100x100 till 150x150 mm - 2,5 kg / m2 med en 6 mm spatel;
  • 150x200 till 250x250 mm - 3 kg / m2 med en 6-8 mm spatel;
  • 250x330 till 330x330 mm-3,5-4 kg / m2 med en spatel 8-10 mm;
  • 300x450 till 450x450 mm - 5 kg / m2 med en 10-15 mm spatel.
Bild
Bild

Det rekommenderas inte att arbeta med plattor med en storlek på 400x400 mm och att applicera ett limskikt som är tjockare än 10 mm. Detta är endast möjligt som ett undantag när det inte finns andra oönskade faktorer (hög luftfuktighet, betydande temperaturfall, ökad belastning).

För andra tunga beklädnadsmaterial och förhållanden med hög belastning på beläggningarna (t.ex. golv) ökar förbrukningen av limmassan. I detta fall appliceras ett limskikt på basen och baksidan av det motstående materialet.

Arbetsalgoritm

Litoflex K80 torr blandning späds ut i rent vatten vid en temperatur av 18-22 grader med en hastighet av 4 kg av blandningen till 1 liter vatten. Hela påsen (25 kg) späds ut i 6-6,5 liter vatten. Häll pulvret i vatten i delar och rör om ordentligt till en homogen pasta utan klumpar. Därefter ska lösningen infunderas i 5-7 minuter, varefter den omrörs noggrant igen. Då kan du börja jobba.

Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Basen för beklädnaden förbereds i förväg. Den måste vara platt, torr, ren och robust. Vid speciell hygroskopicitet måste basen behandlas med mastik. Om beklädnad görs på ett gammalt klinkergolv måste du tvätta beläggningen med varmt vatten och bakpulver. Allt detta görs i förväg, och inte efter utspädning av limmet. Basen måste förberedas en dag före arbetet.

Därefter måste du förbereda plattan, rengöra baksidan från smuts och damm. Det är inte nödvändigt att blötlägga plattorna i förväg, till skillnad från att lägga plattor på cementbruk. Du behöver en spatel av rätt storlek. Förutom kammens storlek bör den ha en bredd som täcker upp till 70% av kakelytan i en applikation vid arbete inomhus.

Om arbetet är utanför bör denna siffra vara 100%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först appliceras den självhäftande lösningen på basen med spatelens släta sida i ett jämnt lager med liten tjocklek. Sedan omedelbart - ett lager med en spatelkam. Det är bättre att applicera lösningen inte för varje kakel separat, utan på ett område som kan kaklas på 15-20 minuter . I det här fallet kommer det att finnas en tidsmarginal för att justera ditt arbete. Kakel fästs på ett limskikt med tryck, vid behov jämnas det med en nivå eller markörer.

Brickan läggs med suturmetoden för att undvika att den går sönder under temperatur och krympdeformation. Den nyplattade ytan ska inte komma i kontakt med vatten på 24 timmar. Det ska inte utsättas för frost eller direkt solljus på en vecka. Du kan slipa sömmarna 7-8 timmar efter att basen är kaklad (på en dag - på golvet).

Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner

Enligt recensioner av personer som använde Litokol K80 limblandning fanns det praktiskt taget inga människor som inte gillade det. Fördelarna inkluderar hög kvalitet, användarvänlighet och hållbarhet. Nackdelen för andra är det höga priset. Men god kvalitet kräver användning av kvalitetsmaterial och hög produktionsteknik.

Rekommenderad: