Lim För Smulgummi: En Metod För Montering Av Smulgummiplattor Med Polyuretanlim, Tillverkare, Enkomponentslim Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Lim För Smulgummi: En Metod För Montering Av Smulgummiplattor Med Polyuretanlim, Tillverkare, Enkomponentslim Och Andra Typer

Video: Lim För Smulgummi: En Metod För Montering Av Smulgummiplattor Med Polyuretanlim, Tillverkare, Enkomponentslim Och Andra Typer
Video: NM epoxilim 250 - Limning av metall, stål, trä, betong, glas och plast 2024, April
Lim För Smulgummi: En Metod För Montering Av Smulgummiplattor Med Polyuretanlim, Tillverkare, Enkomponentslim Och Andra Typer
Lim För Smulgummi: En Metod För Montering Av Smulgummiplattor Med Polyuretanlim, Tillverkare, Enkomponentslim Och Andra Typer
Anonim

Sömlös beläggning av gummimulor är ett miljövänligt material för att ordna vägar, platser och områden för olika ändamål. Men för att uppnå hållbarhet och styrka hos sådana golv är det bara möjligt med hjälp av en pålitlig limbas. Det är värt att ta reda på vilket av de två limalternativen som är bättre: bituminöst eller polyuretanbaserat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Plattorna av krossat gummi är en högteknologisk produkt avsedd för inomhus- och utomhusområden på gator och komplex. Hemligheten med dess popularitet ligger i materialets förbättrade egenskaper, till exempel en hög vattentäthet, en säker sammansättning, ökat slitstyrka och en stötdämpande effekt som utesluter skador.

Trots det faktum att vissa typer av detta material kan monteras med en låsanslutning installeras beläggningsplattor, sportgolv som kräver läggning på marken som regel på ett speciellt lim för smulgummi. Beläggning på en limbas används när rullade gummiplåtar eller enskilda modulfragment används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men också ett lim behövs för att skapa en sömlös beläggning som bindemedel.

Lim är nödvändigt för fast fixering och enhetlig fördelning av gummiprodukter på vilken yta som helst, därför måste det ha vissa fysiska parametrar:

  • god vidhäftning (vidhäftning) till underlaget: jord, betong, trä, metall, etc.
  • en hög grad av styrka och motståndskraft mot mekanisk deformation, klimat och väderförhållanden - dessa egenskaper kommer att öka dess hållbarhet;
  • eftersom gummibeläggningar i de flesta fall används utomhus, bör en limkvalitet vara en viktig kvalitet för kompositionen mot effekterna av mikroorganismer, mögel, svamp och organiska ämnen
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är därför produktionen av lim för installation av gummimulsprodukter är en lovande typ av verksamhet, särskilt eftersom efterfrågan på sådana beläggningar ökar varje år.

Bild
Bild

Översikt över arter

Varje typ av lim har sitt eget användningsområde och distinkta egenskaper som bestäms av kompositionen.

Polyuretanlim är en flytande transparent produkt, men ibland har den en ljusgul nyans . Baserat på graden av viskositet ändras dess syfte också.

Enkomponentkompositionen hårdnar snabbt i det fria på grund av naturlig fukt, även om det inte finns någon härdare i dess sammansättning. Sådant lim är det optimala bindemedlet för tillverkning av alla typer av gummiprodukter: mattor, mattor, rullmaterial, gatstenar och kakel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna limbas är också relevant för installation av gummiluckor, men för detta måste ytan grundas.

Om en tvåkomponentkomposition av polyuretanlim väljs, måste det förberedas i förväg - blanda direkt limet och härdaren som medföljer det. Först efter blandning sker stelning, och hastigheten på denna process beror på de proportionerna som tas av de två komponenterna.

Fördelar med polyuretanföreningar som används för gummi:

  • ekologisk renlighet, säkerhet för människor och miljö;
  • höga amorteringskvaliteter;
  • motståndskraft mot nötning och yttre negativa påverkan;
  • bra vattenbeständighet;
  • möjligheten att färga gummiprodukter genom att införa pigment i kompositionen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hållbarheten hos beläggningar som skapats med polyuretanprodukter beror på frånvaron av ett lösningsmedel, och detta är ett annat plus till förmån för deras val.

Dessa typer har fortfarande en liten nackdel - du måste använda lim efter att du har öppnat paketet snabbt, materialets användbara egenskaper bevaras i 30 minuter.

Gummibitumenmastik kännetecknas av speciella egenskaper . Först och främst är det en låg smältpunkt, vilket minskar deras elasticitet och styrka. Dessutom utesluter bitumen som ingår i deras sammansättning gummifärgning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men i många avseenden har sådant lim fördelar framför polyuretan:

  • möjligheten att använda mastik på lutande och vertikala ytor på grund av dess goda viskositet;
  • skydd av varje bas mot fukt, vilket innebär uteslutning av utvecklingen av svamp- och mögelfläckar;
  • det är att föredra att lägga gummi på metallytor med hjälp av en bitumenkomposition med korrosionsskyddande egenskaper;
  • om det är nödvändigt att göra en beläggning på betong, asfalt, bör du också välja en mastik, eftersom det ger bättre vidhäftning till dessa material än polyuretanblandningar.

Nackdelarna med limmet är sårbarhet för låga temperaturer och hög förbrukning på grund av hög viskositet. Således bör olika typer av limbas väljas utifrån målen och driftsförhållandena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

Att välja rätt komposition från ett brett utbud av dessa produkter kan vara svårt, men du kan följa råd från proffs

  • Var uppmärksam på gummiets porositet. Ju större den är, desto mer viskös behöver du limet.
  • För absolut vattentäthet är det klokare att använda en bituminös förening, men polyuretan är lämplig för att täta fogarna mellan plattorna.
  • För att skapa beläggningar under naturliga förhållanden är det bättre att stoppa din uppmärksamhet på en limbas som är resistent mot frost och extrema temperaturer.
  • För elastiska sportgolv är limmets stötdämpande egenskaper viktiga - dessa är kompositioner med en elasticitetskoefficient på mer än 600%.
  • För arbete med naturgummi är endast speciella limtyper kompatibla med detta material lämpliga.
Bild
Bild
Bild
Bild

Flera kända märken erbjuder högkvalitativa limblandningar för smulgummiprodukter

  • Inhemskt kemikalieföretag "Avenir ", engagerat i utveckling och produktion av polymerprodukter, inklusive polyuretantyper av lim för gummi och andra material. Varumärket Avenir är en hög kvalitet med ovillkorlig miljövänlighet av polyuretanprodukter, skapandet av innovativa kompositioner med ökad styrka och slitstyrka.
  • En mycket populär tillverkare av polyuretanbindemedel för gummimulor är det tyska företaget Huntsman producerar lim med optimal viskositet och god kompatibilitet med olika underlag.
  • Ryska företaget "Yupak Vostok " tillverkar, förutom skadefria gummiplattor, högkvalitativa typer av enkomponents polyuretanhäftkompositioner för enkel och tillförlitlig installation av beläggningar.
  • Gambit företag - en tillverkare som ständigt förbättrar sina produkter och garanterar deras höga kvalitet. De fördelaktiga egenskaperna hos en sådan modifiering som "Gambit M" är välkända - limmet tillåter erhållande av sömlösa monolitiska beläggningar och är dessutom resistent mot låga temperaturer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Taiwan och Kina är också bland de ledande tillverkarna av polymerprodukter, inklusive lim för olika typer av beläggningar.

Det kanske inte skadar att titta på några av de certifierade produkterna från dessa länder.

Bild
Bild

Hur man använder?

Med hjälp av polymerlim kan du självständigt lägga en gummibeläggning på en plats av valfri storlek och typ: trä, betong eller asfalt.

För att göra detta måste du förbereda verktyg: en spatel, hackad och målad, en byggnadsnivå, en rulle, en svamp eller pensel för applicering, en gummihammare, krita, en kvast eller en dammsugare.

Varje metod för att installera gummiplattor innebär ett förberedande steg . Ytan under plattorna rengörs och jämnas ut, oegentligheter och defekter elimineras, små skräp tas bort med en dammsugare.

Bild
Bild

Arbetsflödesalgoritmen ser ut så här:

  • basen måste grundas med en blandning av polyuretanlim och terpentin i lika stora proportioner;
  • separera områdets omkrets med ett rep;
  • applicera lim och jämna ut det med en spatel;
  • det är bättre att inte lägga mer än 4 brickor åt gången;
  • du måste börja arbeta från mitten av platsen, gradvis flytta till kanterna;
  • installationen består i att lägga ut plattorna med deras pressning, undvika betydande luckor;
  • det ska inte finnas luft under beläggningen, det limmade materialet måste knackas med en hammare för att utesluta "vågor";
  • i slutet installeras en kant längs kanterna på det behandlade området;
  • Om överflödigt lim kvarstår på gummit ska det avlägsnas omedelbart.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid installation av kakel är den ungefärliga förbrukningen av lim cirka 300 g per 1 kvm. m . Det bör också komma ihåg att luftfuktigheten under installationen inte bör öka mer än 70%, och temperaturen i luften och material bör ligga inom 10-20 grader. Ett dubbelskikt av polyuretanlim måste appliceras om installationen sker bredvid öppna naturliga och konstgjorda behållare.

Rekommenderad: