Silikontätningsmedel: Hur Man Använder Färgat Lim, Vit Akryl Och Silikonversioner - Vad är Skillnaden, Förbrukningsbord Per 1 M Söm

Innehållsförteckning:

Video: Silikontätningsmedel: Hur Man Använder Färgat Lim, Vit Akryl Och Silikonversioner - Vad är Skillnaden, Förbrukningsbord Per 1 M Söm

Video: Silikontätningsmedel: Hur Man Använder Färgat Lim, Vit Akryl Och Silikonversioner - Vad är Skillnaden, Förbrukningsbord Per 1 M Söm
Video: How to Apply Silicone or Caulk like a Pro 2024, April
Silikontätningsmedel: Hur Man Använder Färgat Lim, Vit Akryl Och Silikonversioner - Vad är Skillnaden, Förbrukningsbord Per 1 M Söm
Silikontätningsmedel: Hur Man Använder Färgat Lim, Vit Akryl Och Silikonversioner - Vad är Skillnaden, Förbrukningsbord Per 1 M Söm
Anonim

Under reparationsarbeten uppstår ofta en situation när det är nödvändigt att täcka mellanrummen mellan olika ytor, uppnå täthet eller täta hål. Mycket ofta dyker sådana frågor upp vid reparationen av ett badrum, toalett och kök, eftersom andelen luftfuktighet är högst i dessa rum. Den mest pålitliga och moderna metoden för att täta alla sprickor och hål, även i fuktiga förhållanden, är silikontätningsmedel.

Bild
Bild

Särdrag

Det har alltid funnits behov av injektering, fyllning av hål och slipfogar, men tidigare användes alla typer av kitt för dessa arbeten, som inte var särskilt praktiska att arbeta med, och resultatet var inte alltid av tillfredsställande kvalitet. Det är av dessa skäl som sökandet efter ett universellt botemedel har utförts fram till nu och har lett till framväxten av ett silikontätningsmedel. Med detta verktyg kommer inte fukt in under den skyddade ytan och låter den inte kollapsa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tätningsmedlets tillämpningsområde är mycket brett . Med dess hjälp kan du täta fönsterkarmen, täcka upp sprickor mellan badrummet och kaklet, till och med använda det för att eliminera eventuella vattenläckor från plaströr. Allt detta är möjligt på grund av produktens specifika sammansättning. För att göra ett silikonhäftande tätningsmedel måste du använda silikongummi, som är grundelementet, förstärkare, vilket ger det färdiga materialet styrka efter applicering. Dessutom behöver du en vulkaniserare som gör kompositionen flytande och viskös, en vidhäftningsprimer för bättre kontakt med arbetsytan, en mjukgörare för att ge ytterligare elastiska egenskaper och ett fyllmedel som gör att du kan få önskad volym och färg på tätningsmedlet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tätningsmedel varierar beroende på vilka vulkaniserare de innehåller

  • Sura lim . Ett särdrag är den okonventionella lukten som ättiksyra ger. Det är bäst att inte använda detta tätningsmedel på marmor, aluminium och cementhaltiga ytor. När du arbetar med det är det viktigt att använda skyddsutrustning och masker, eftersom ångorna är mycket giftiga och orsakar yrsel och allergier.
  • Neutral tätningsmedel . Det finns flera alternativ för en sådan lösning: alkohol, amin och amid. I det här fallet finns det ingen stark lukt. Kan användas på olika typer av ytor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tätningsmedel är:

  • enkomponent - hitta sin tillämpning i den inhemska sfären;
  • tvåkomponenter - kännetecknas av närvaron av komplexa komponenter i kompositionen, de används oftast i produktionen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Silikontätningens egenskaper gör det möjligt att använda det på en mängd olika ytor som kan ha en heterogen struktur.

Deras egenskaper inkluderar:

  • motstånd mot frost och fukt, tål lätt extrema temperaturer;
  • har ökad vidhäftning, de är väl kopplade till olika typer av detaljer;
  • tolererar lätt ultravioletta strålar;
  • hög plasticitet;
  • hög värmebeständighet, applicering är möjlig under förhållanden från +300 grader till -50.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan använda detta verktyg både inomhus och utomhus.

Om du behöver göra något i huset kan tätningsmedlet användas för att:

  • tätning av skarvar på väggar, tak, golv, särskilt vid arbete med gips;
  • tätning av skarvar på bänkskivor, fönsterkarmar, där natursten eller konststen används;
  • tätningsdelar med hög termisk spänning;
  • i badet kan du använda den för att montera en spegel, täta rör för avlopp, eliminera skarvar under installationen av ett bad eller duschkabin.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd silikontätningsmedel för utomhusbruk:

  • ger täthet till rännrör;
  • tätningssömmar på fönsterkarmar och skarvar;
  • utför reparationsarbeten med stenplattor som rör sig bort från basen;
  • tätningssömmar under takläggning;
  • i vinylbeklädnadsprocessen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tätningsmedlets produktionsteknik är ganska komplicerad och det är inte så lätt att uppnå att det ser ut som gummi, samtidigt som det kan vara flytande och enkelt tränga in i olika sprickor, vilket eliminerar dem, men det gör att du kan reparera mycket högre kvalitet, och resultatet är mycket mer representativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns många alternativ för sådana produkter idag, och det kan vara svårt att välja den mest högkvalitativa och lämpliga typen. Du kan köpa ett universellt tätningsmedel "Econ" eller köpa en sanitär version "Moment", allt beror på det specifika fallet och den uppgift som ställs in för verktyget.

Fördelar och nackdelar

Om vi betraktar silikontätningsmedel som ett verktyg utan vilket det nu är svårt att göra vid reparationer av olika komplexitet, är det nödvändigt att ange alla dess fördelar och nackdelar.

Tänk på fördelarna med ett tätningsmedel

  • Förhindrar att mögel och insekter sprider sig på ytor. Detta möjliggörs av de fungicida tillsatserna som ingår i dess sammansättning.
  • Efter fullständig torkning är den inte rädd för effekterna av rengöringsmedel, inte ens kemiska.
  • Med hjälp av ett tätningsmedel blir det möjligt att binda olika typer av ytor. Silikon är det bästa valet för sammanfogning av keramik, glas, plast, trä, gummi med andra material.
  • Hög hållfasthet av materialet efter torkning, även med en flytande och elastisk struktur under applicering. Detta uppnås genom närvaron av kisel i kompositionen.
  • Den speciella kompositionen gör att de redan limmade ytorna kan vara rörliga och elastiska.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots ett så stort antal fördelar finns det betydande nackdelar med silikontätningsmedel

  • Det finns ett antal ytor som är dåligt förbundna med ett tätningsmedel - dessa är polyvinylklorid, fluoroplast, polyeten, polykarbonat och polypropen.
  • För applicering måste ytan vara helt ren, därför rengörs den, avfettas och torkas helt. När den appliceras på en fuktig yta försämras materialets egenskaper avsevärt.
Bild
Bild

Akryl- och silikontätningsmedel har vissa skillnader, och först och främst är deras skillnad i kompositionen: för silikonlim är gummi viktigt i kompositionen, men för akryl är det akrylsyra. Tätningsmedel av silikon används för att arbeta med plast, trä och keramik, och akrylsorten är mångsidig. Med alternativet akryl kan du slipa ner det för att få en helt plan yta som kan målas över. Det finns dock en starkare krympning och i den stelnade formen är materialet inte så elastiskt. Denna typ används för internt arbete, eftersom det med en stor amplitud av temperaturregimen kan försämras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silikon tätningsmedel ger bättre vidhäftning till jämna och släta ytor, det är inte rädd för kompression och knäckning. Med tanke på detta är kostnaden för detta alternativ dyrare än akryl. Båda materialalternativen kan vara både transparenta och färgade, som används i olika situationer.

Eftersom silikontätningsmedel kan vara en- och tvåkomponent är det viktigt att förstå skillnaderna och i detta fall identifiera vissa fördelar och nackdelar med vart och ett av alternativen. En enkomponentkomposition återfinns oftast, det är den som används för allt byggnadsarbete av både proffs och amatörer. Det enkla arbetet med det avgör populariteten för detta material. Användningsområdet för tätningsmedlet utvidgas ständigt. Så den kan användas inte bara vid hemreparationer, den är också utmärkt för att arbeta med maskinen, eliminera sömmar, sprickor och skarvar, den kan användas för att isolera elektrisk utrustning, och i vissa fall kan den användas som ett skyddande lager från fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvåkomponentssilikon används i tillverkning och industri. Kompositionen är mycket mer komplex, eftersom den kombinerar olika element. Det används inte för vardagliga reparationsuppgifter.

Konsumtion

För att reparationen ska kunna utföras effektivt och att alla sömmar och leder smetas vackert och pålitligt är det viktigt att veta exakt hur det måste appliceras och hur mycket material som ska användas. Beräkna den mest korrekta förbrukningen av tätningsmedel per 1 m fogen, du måste känna till dess tjocklek och appliceringsteknik. Om vi pratar om filésvetsningen mellan badrummet och kaklet, då är det bästa ett djup på 6 mm och en bredd på 3 mm. Med sådana beräkningar kommer 20 ml material att behöva användas per kvadratmeter. Ofta i ett standardpaket på 310 ml, och för att tillämpa det korrekt och ekonomiskt, är det bäst att styras av indikatorerna som tabellen ger:

Bild
Bild
Ledbredd i mm
Fogdjup i mm 10 12 15 20 25
12 - - - -
- - - -
10 - - 2.5 1.5 -
12 - - - 2.1 1.7 1.2
15 - - - - 1.3 0.8

Om ett paket på 600 ml valdes för arbete, kommer beräkningarna att skilja sig åt för 1 m av sömmen:

Sömbredd
Sömdjup 10 12 15 20 25
23 15 11 - - - -
- 11 - - -
10 - - -
12 - - - 2.4
15 - - - - 2.5 1.9 1.4

För en mer ekonomisk användning av tätningsmedlet är det bättre att applicera en halvcirkelformad söm, vilket är möjligt när man arbetar med en spatel med en kant på 6 mm, dessutom är det mycket viktigt att korrekt skära pipen på själva röret, varifrån materialet kommer. För att göra detta måste du lägga en spatel i pipen i en vinkel på fyrtiofem grader och öppna förpackningen.

Färger

Populariteten hos silikontätningsmedel har orsakat behovet av att expandera dess typer och utseendet på en mängd olika variationer i både komposition och färg.

Baserat på de yttre egenskaperna kan flera urskiljas

  • Färglös . Det används oftast vid arbete med VVS, om du behöver ta bort sömmar eller ansluta element. Du kan använda den när du installerar nya möbler i köket, behandlar oskyddade ytor där fukt kan komma.
  • Färgad silikon . Den har en karakteristisk sammansättning, tack vare vilken den inte fläckar efteråt, därför är det nödvändigt att köpa en produkt som redan har ett visst pigment. Oftast kan du hitta vitt, grått, beige, brunt och andra alternativ på butikshyllorna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på användningsomfång skiljer sig dessutom ett antal alternativ för tätningsmedel ut

Bituminös . Med sin hjälp kan du hantera sprickor i källaren och grunden, utrota skador på kakel och skiffer. Kan användas med en mängd olika ytor. Detta är ett fuktbeständigt alternativ som inte är rädd för extrema temperaturer och har god vidhäftning.

Bild
Bild

Universell . Med dess hjälp kan du eliminera drag från fönstret med hjälp av glas under installationen i en träram. För utomhusbruk är det bäst att använda ett färglöst tätningsmedel för att göra det mindre synligt på träet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akvarium . Det har inga giftiga element i sin sammansättning. Flexibel och fjädrande, mycket vidhäftande, vattentät och torkar snabbt. Det används för att arbeta med duschkabiner, keramik och glasprodukter för att fästa delar av akvariet.

Bild
Bild
  • Sanitär . Det används i rum med hög luftfuktighet. Ett särdrag är närvaron av svampdödande och antibakteriella komponenter.
  • Värmebeständig . Används inom industrin. Huvudsyftet är montering av pumpar, motorer, ugnar, tätning av värmerör under elarbete.
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom användningsområdet för tätningsmedel är mycket stort är det viktigt att välja rätt alternativ för en viss typ av arbete. Om ytan måste målas senare är det viktigt att välja antingen lämplig typ av silikon eller köpa den i önskad färg. Resultatet av det utförda arbetet beror helt på rätt val av medel.

Hur man ansöker?

För att börja arbeta med silikontätningsmedel är det viktigt att förbereda och köpa allt du behöver. Den första punkten kommer att vara skyddskläder, som helt ska täcka hudens händer, och om möjligt är det bättre att bära en konstruktionsoverall och en långärmad tröja för att skydda hela kroppen. Det finns formuleringar med en mer aggressiv komposition, för vilka det är lämpligt att använda en skyddande mask på ögonen och näsofarynx.

Bild
Bild

Det andra steget i förberedelsen kommer att vara att skaffa den nödvändiga kunskapen, med hjälp av vilken det blir möjligt att snabbt och korrekt utföra allt nödvändigt arbete.

Arbetsordning

  • Förberedelse av arbetskläder och nödvändiga material.
  • Arbeta med ytan som ska appliceras med tätningsmedlet. Det är viktigt att det är rent, torrt och fettfritt. Om det finns dekorativa element är det bättre att gömma dem under maskeringstejp för att förhindra att silikonlim kommer upp på ytan.
  • För att använda tätningsmedlet behöver du en monteringspistol för att göra applikationen enklare. För korrekt installation och användning, läs bara instruktionerna på förpackningen.
  • Spetsen på pipen på tätningsmedelsflaskan måste skäras snett. Detta alternativ gör att materialet kan rinna jämnt och ekonomiskt användas i arbetet. Om du skär av en jämn kant kommer formen på det flytande ämnet att vara rund, och med ett snett snitt blir det elliptiskt, vilket minimerar slöseri med överflödigt material.
  • Silikon appliceras på ytan när ballongen är i 45 graders vinkel. Appliceringen är i tunna ränder för att limmet ska torka snabbare. Efter avslutad applikation måste resterna av onödigt material avlägsnas med en spatel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Torktiden beror på vilken typ av lim som valdes och tjockleken på skiktet som applicerades på ytan. Det fryser vanligtvis helt på en dag, och de första tecknen på härdning syns efter tjugo minuter. När det appliceras på ytan av spånskiva och fiberboard är det bättre att använda en spatel och pressa ut en mycket liten mängd av ämnet. Om det finns ett mål att skapa en perfekt plan yta på dessa ytor, späds tätningsmedlet bäst med bensin eller vit sprit, vars mängd bör vara liten.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att mer exakt förstå vad som exakt måste göras med tätningsmedlet är det första du bör uppmärksamma instruktionerna på förpackningen. Oftast anger tillverkare allt som en arbetare behöver veta när han interagerar med en silikonprodukt. Om arbetskvaliteten är extremt viktig, innan du köper ett tätningsmedel, måste du vara uppmärksam på tidpunkten för tillverkningen, och om de sys är det bättre att inte köpa produkten.

Bild
Bild

Om valet görs korrekt är arbetet med silikonlim ganska enkelt och bekvämt. Så snart den erforderliga mängden av produkten har applicerats på ytan är det viktigt att se till att allt överskott snabbt avlägsnas. Detta kan enkelt göras med dina egna händer, men det är viktigt att känna till sekvensen av åtgärder. White spirit är bäst för färska lösningar, men du måste se till att det är säkert för själva ytan. Om så är fallet appliceras det så snart som möjligt på det område som behöver rengöras, och allt överflöd tas snabbt bort.

Bild
Bild

Det finns ett annat mycket effektivt verktyg som låter dig tvätta bort silikonet från ytan, detta är "Penta 840". Med det här alternativet kan du helt enkelt lösa upp tätningsmedlet, även om det är torrt. Det enklaste, men inte mindre effektivt, är användningen av en tvålösning. Efter att du har fuktat en trasa i den är det nödvändigt att applicera den jämnt på ytan som ska tvättas bort.

Det farligaste för beläggningen är användningen av en kniv eller spackel, med hjälp av vilken den torkade silikonen avlägsnas från ytan. Du måste använda dessa medel mycket noggrant och utan onödigt bråttom. Med hjälp av lösningsmedel är det möjligt att bara ta bort färska eller tunna områden av silikon, och för tätare måste du använda ett mekaniskt alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Alla verktyg och material för reparationsarbete kan ha ett annat pris, vilket beror på deras kvalitet och märket som de producerade. Om det finns möjlighet att köpa ett dyrare alternativ är det mer troligt att resultatet blir en storleksordning bättre än att använda det billigare.

Bild
Bild

För att navigera bland silikontätningsmedel och hjälpa dig att välja det bästa alternativet måste du göra en översikt över de mest kända tillverkarna som har funnits på marknaden länge och har etablerat sina produkter som högkvalitativa och hållbara.

Bild
Bild

Bland de mest populära är Makroflex, Ceresit, Tytan, Soudal, Krass, Ultima, Penosil och Titan.

Makroflex Är en produkt från Finland, den kännetecknas av dess användning under de svåraste och svåraste förhållandena. Linjen innehåller både sanitära, neutrala och universella tätningsmedel.

Tätningsmedel Tytan tillverkas av ett polskt företag som presenterar professionella produkter av hög kvalitet till konkurrenskraftiga priser. Om det är nödvändigt att arbeta i rum med hög luftfuktighet är det nödvändigt att använda Ceresit CS 25 tätningsmedel, där det bland annat finns en stor mängd fungicider som förhindrar bildning av mögel och mögel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om produkter Krass , då produceras den i Schweiz, Finland och andra länder, där stor uppmärksamhet ägnas åt en kvalitetsprodukt. Dessa produkter marknadsförs i fyra varianter: akryl, värmebeständig, silikon och neutralt tätningsmedel. Detta alternativ används för arbete med betong och sten, samt för metallytor. Lämplig för arbete i kök och badrum. Produkterna från detta företag kännetecknas av god vidhäftning, motståndskraft mot aggressiva miljöer, elasticitet, frostbeständighet och termisk stabilitet, de används från -50 till temperaturer över 1000 grader, dessutom är tätningsmedlet resistent mot ultraviolett strålning.

Bild
Bild

När det gäller surtätningsmedel Ultima då är den lämplig för en mängd olika byggnadsarbeten. På grund av sin goda vidhäftning interagerar den bra med glas, trä och keramik. Den kan användas både i och utanför byggnaden. Den produceras i ett rör med en volym på 280 ml och i svart, grått, transparent, brunt, vitt och beige. De viktigaste egenskaperna är elastisk sammansättning, fuktbeständighet, motståndskraft mot ultravioletta strålar, ekonomisk förpackning som inte kräver köp av en pistol.

Bild
Bild

Penosil är en enkomponentssubstans som gör att du kan täta och täta fogar både inomhus och utomhus. Den har god vidhäftning till metall, glas, keramik, träytor behandlade med lack eller färg, med plast och mer. Den har en tät struktur som gör att den inte kan spridas eller glida under applicering på sömmen. Den stelnar snabbt och är täckt med en film. Det är resistent mot atmosfäriska förändringar och ultraviolett strålning.

Bild
Bild

Varje alternativ är mångsidigt på sitt eget sätt, med tätningsmedlet kan du uppnå bästa resultat inom alla tillämpningsområden. Högkvalitativa och pålitliga företag gör att du kan vara säker på resultatet även vid inköp av material, och ytterligare arbete beror på skickligheten att använda silikontätningsmedlet.

tips och tricks

För att köpa ett bra tätningsmedel är det viktigt att uppmärksamma vissa egenskaper, till exempel:

  • andelen silikon i kompositionen bör vara 26;
  • andelen organisk gummi av gummi kan variera från 4 till 6 procent;
  • andelen triokol, polyuretan och akrylmast bör ligga inom 4 procent;
  • epoxihalten bör inte överstiga 2 procent;
  • och cementblandningar bör vara mindre än 0,3 procent.
Bild
Bild

Om vi talar om tätningsmedlets täthet bör den inte vara mindre än 0,8 g / cm annars är kompositionen av dålig kvalitet. Om du i arbetet behöver använda ett tätningsmedel för livsmedelszonen där maten finns, ska du under inga omständigheter använda ett antimikrobiellt och svampdämpande tätningsmedel, detta gäller även arbete med ett akvarium eller terrarium. Om det finns ett behov av att stänga små luckor i fönstren, är det bäst att välja ett tätningsmedel för externt arbete, som enkelt kan appliceras utan att torka av dropparna och utan att oroa sig för materialets kvalitet om det utsätts för solljus och fukt.

Bild
Bild

När tätningsmedlet appliceras på ytan är det viktigt att jämna ut det, för detta kan du använda både improviserade material och en tvålösning. Om du blöter fingret i det och kör det över silikonet kan du få en plan och slät yta. Akryltätningsmedel kan målas efter härdning. Alla silikonalternativ är inte föremål för färgning, så du bör vara uppmärksam på detta när du köper.

För trä rekommenderas att använda transparent silikon, som inte kommer att synas efter torkning. För att arbeta med golvet, välj mörka färgalternativ som inte sticker ut när de är torra. För att snabbt torka tätningsmedlet är det bäst att applicera det i tunna lager och inte i stora mängder. Du kan radera överskottet både med flytande produkter och genom bearbetning med en spatel och en byggkniv.

Bild
Bild

När du köper silikon är det viktigt att titta på dokumentationen som följer med produkten, så att du kan få en uppfattning om märket, kvaliteten och produktionstiden.

Om det finns ett behov av att få en speciell blankett för prägling av ett visst material kan du använda silikonformar. För att göra dem måste du ta silikontätningsmedel och potatisstärkelse. Med rätt blandning får du en komposition som härdar bra och snabbt och gör det möjligt att få önskad gjutning, vilket hjälper till i vissa typer av reparationsarbeten.

Rekommenderad: