Värmebeständigt Silikontätningsmedel: Regler För Drift Av Högtemperaturalternativ, Vilken Temperatur Tål

Innehållsförteckning:

Video: Värmebeständigt Silikontätningsmedel: Regler För Drift Av Högtemperaturalternativ, Vilken Temperatur Tål

Video: Värmebeständigt Silikontätningsmedel: Regler För Drift Av Högtemperaturalternativ, Vilken Temperatur Tål
Video: High temperature sealant 2024, April
Värmebeständigt Silikontätningsmedel: Regler För Drift Av Högtemperaturalternativ, Vilken Temperatur Tål
Värmebeständigt Silikontätningsmedel: Regler För Drift Av Högtemperaturalternativ, Vilken Temperatur Tål
Anonim

Byggnadsarbeten kan inte utföras utan tätningsmedel. De används i stor utsträckning: för att täta sömmar, ta bort sprickor, skydda olika byggelement från fuktgenomträngning och fästa delar. Det finns dock situationer då sådant arbete måste utföras på ytor som kommer att utsättas för mycket hög uppvärmning. I sådana fall kommer värmebeständiga tätningsmedel att behövas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Varje tätningsmedel har till uppgift att bilda ett starkt isolerande skikt, därför ställs många krav på ämnet. Om du behöver skapa isolering på högvärmeelement behöver du ett värmebeständigt material. Ännu fler krav ställs på honom.

Värmebeständigt tätningsmedel tillverkas på basis av polymermaterial - silikon och är en plastmassa. Under produktionen kan olika ämnen tillsättas till tätningsmedel, vilket ger medlet ytterligare egenskaper.

Oftast produceras produkten i rör, som kan vara av två typer. Från vissa pressas massan helt enkelt ut, för andra behöver du en monteringspistol.

Bild
Bild
Bild
Bild

I specialaffärer kan du se en tvåkomponentkomposition som bör blandas före användning. Den har tuffa driftskrav: det är nödvändigt att strikt följa det kvantitativa förhållandet och inte tillåta att ens droppar av komponenter råkar falla i varandra för att undvika en omedelbar reaktion. Sådana formuleringar bör användas av professionella byggare. Om du vill utföra arbetet själv, köp en färdig enkomponentkomposition.

Det värmebeständiga tätningsmedlet har ett mycket brett användningsområde för olika konstruktions- och reparationsarbeten på grund av dess anmärkningsvärda egenskaper:

  • silikontätningsmedel kan användas vid temperaturer upp till +350 grader C;
  • har en hög plasticitet;
  • brandbeständig och inte utsatt för antändning, beroende på typ tål den uppvärmning upp till +1500 grader C;
  • klarar tung belastning utan att tappa dess tätningsegenskaper;
  • hög motståndskraft mot ultraviolett strålning;
Bild
Bild
  • tål inte bara höga temperaturer utan även frost ner till -50 --60 grader C;
  • har utmärkt vidhäftning när den används med nästan alla byggmaterial, medan huvudvillkoret är att materialen måste vara torra;
  • fuktbeständighet, immunitet mot sura och alkaliska formationer;
  • lång livslängd;
  • säker för människors hälsa, eftersom den inte avger giftiga ämnen i miljön;
  • När du arbetar med det är användningen av personlig skyddsutrustning valfri.

Silikontätningsmedel har betydande nackdelar

  • Tätningsmedel av silikon ska inte användas på våta ytor eftersom det minskar vidhäftningen.
  • Ytorna bör rengöras väl från damm och små skräp, eftersom vidhäftningskvaliteten kan försämras.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ganska lång härdningstid - upp till flera dagar. Att utföra arbete vid låga temperaturer i luft med låg luftfuktighet kommer att innebära en ökning av denna indikator.
  • Det utsätts inte för färgning - färgen smulas av efter torkning.
  • De ska inte fylla mycket djupa luckor. Vid härdning använder den fukt från luften, och med ett stort fogdjup kan härdning inte ske.

Tjockleken och bredden på det applicerade lagret bör inte överskridas, vilket nödvändigtvis kommer att anges på förpackningen. Underlåtenhet att följa denna instruktion kan därefter leda till sprickbildning av tätningsskiktet.

Det bör komma ihåg att tätningsmedlet, liksom alla ämnen, har en hållbarhetstid . När lagringstiden ökar ökar tiden som krävs för härdning efter applicering. Ökade krav ställs på värmebeständiga tätningsmedel, och för att vara säker på att de deklarerade egenskaperna motsvarar varans kvalitet, köp produkten från pålitliga tillverkare: de kommer definitivt att ha ett intyg om överensstämmelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Tätningsmedel används i stor utsträckning. Men för varje typ av arbete måste du välja en lämplig typ av komposition, med hänsyn till dess egenskaper och villkoren för vilka den används.

  • Polyuretan lämplig för många typer av ytor, perfekt tätningar. Med sin hjälp monteras byggstenar, sömmar fylls i en mängd olika strukturer och ljudisolering görs. Den tål tung belastning och skadliga miljöpåverkan. Kompositionen har utmärkta vidhäftningsegenskaper, den kan målas efter torkning.
  • Genomskinlig polyuretan tätningsmedlet används inte bara i konstruktion. Det används också i smyckesindustrin, eftersom det håller fast metall och icke-metall, det är lämpligt för att skapa diskreta snygga fogar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Tvåkomponentproffs kompositionen är komplex för hushållsbruk. Dessutom, även om den är konstruerad för olika temperaturer, tål den inte långsiktiga högtemperaturförhållanden.
  • Vid installation och reparation av strukturer som utsätts för hög värme eller eld är det lämpligt användning av värmebeständiga föreningar … De kan i sin tur, beroende på användningsorten och ämnena, vara värmebeständiga, värmebeständiga och eldfasta.
  • Värmebeständig silikon är avsedda för tätning av platser som värms upp till 350 grader C under drift. Dessa kan vara tegel och skorstenar, element i värmesystem, rörledningar som levererar kallt och varmt vatten, sömmar i keramiska golv på uppvärmda golv, ytterväggar i spisar och eldstäder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att tätningsmedlet ska få värmebeständiga egenskaper tillsätts järnoxid till det, vilket ger kompositionen en röd färg med en brun nyans. När den stelnat ändras inte färgen. Denna funktion är mycket användbar vid tätning av sprickor i rött tegel murverk - kompositionen på den kommer inte att märkas.

Ett värmebeständigt tätningsmedel finns också för bilister. Den är ofta svart i färgen och är avsedd för att byta packningar i en bil och annat tekniskt arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom att vara resistent mot höga temperaturer:

  • sprider sig inte när den appliceras;
  • motståndskraftig mot fukt;
  • olje- och bensinresistent;
  • tolererar vibrationer bra;
  • hållbar.

Silikonformuleringar är uppdelade i neutrala och sura. Neutral, när det härdas, släpper ut vatten och en alkoholhaltig vätska som inte skadar något material. Den är lämplig för användning på alla ytor utan undantag.

Bild
Bild

I sur syra frigörs ättiksyra under stelning, vilket kan orsaka korrosion av metallen. Det ska inte användas på betong- och cementytor, eftersom syran reagerar och bildar salter. Detta fenomen kommer att leda till förstörelse av tätningsskiktet.

Vid tätning av skarvar i eldstaden, förbränningskammaren är det mer lämpligt att använda värmebeständiga föreningar . De ger en hög vidhäftningsgrad på betong- och metallytor, tegel- och cementmurverk, tål temperaturer på 1500 grader C, samtidigt som de befintliga egenskaperna bibehålls.

Bild
Bild

En typ av värmebeständig är ett eldfast tätningsmedel. Det tål exponering för öppna lågor.

När du bygger kaminer och eldstäder är det lämpligt att använda ett universellt självhäftande tätningsmedel . Denna värmebeständiga förening tål temperaturer över 1000 grader C. Dessutom är det brandsäkert, det vill säga det tål en öppen låga länge. För strukturer där en eld brinner är detta en mycket viktig egenskap. Limmet förhindrar att eld kommer in i ytor med en smältpunkt som är mycket lägre än 1000 grader C och som vid smältning avger giftiga ämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

Värmebeständiga silikontätningsmedel används både inom industrin och i vardagen vid arbete med installation av enskilda strukturer. Högtemperaturföreningar används för att täta gängade leder i rörledningar för tillförsel av varmt och kallt vatten och uppvärmning i byggnader, eftersom de inte ändrar sina egenskaper även vid höga negativa temperaturer.

Inom olika teknikområden behövs de för att limma metalliska och icke-metalliska ytor ., silikongummi för att täta sömmar i kontakt med heta ytor i ugnar, motorer. Och med deras hjälp skyddar de utrustning som fungerar i luft eller under förhållanden där det finns vibrationer från fuktgenomträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De används inom områden som elektronik, radio och elektroteknik när du behöver fylla element eller göra elektrisk isolering. Vid service på bilar behandlas värmebeständigt tätningsmedel mot korrosion på platser, vars arbetsyta är mycket varm.

Det händer ofta att köksapparater misslyckas under påverkan av olika faktorer. Ett högtemperaturtätningsmedel av livsmedelskvalitet hjälper till i denna situation. Produkten är nödvändig för att limma det brutna glaset i ugnen, för reparation och installation av ugnen, hällen.

Denna typ av tätningsmedel används ofta i livsmedels- och dryckesfabriker ., under reparation och installation av utrustning i storkökens kök. Du kan inte klara dig utan en värmebeständig komposition när du eliminerar sprickor i murverk av spisar, eldstäder, skorstenar, när du tätar svetsar i pannor.

Bild
Bild

Tillverkare

Eftersom värmebeständiga tätningsmedel behövs för konstruktioner som arbetar under extrema förhållanden måste du köpa produkten från väletablerade tillverkare.

Priset är för lågt. Faktum är att vissa tillverkare lägger till billiga organiska ämnen i produkten för att minska kostnaden för produkten, vilket minskar andelen silikon. Detta återspeglas i tätningsmedlets prestanda. Det tappar styrka, blir mindre elastiskt och motståndskraftigt mot höga temperaturer.

Idag finns det många tillverkare av kvalitetsvaror på marknaden, de erbjuder ett brett urval av dem.

Bild
Bild

Högtemperatur Moment Herment är känt för sina goda konsumentegenskaper. Dess temperaturintervall är från -65 till +210 grader C, under en kort period tål det +315 grader C. Det kan användas för att reparera bilar, motorer, värmesystem. Det tätar väl sömmar som utsätts för långvarig temperaturexponering. "Herment" kännetecknas av en hög vidhäftningsgrad till olika material: metaller, trä, plast, betong, bituminösa ytor, isolerande paneler.

Fordonsentusiaster väljer ofta ABRO -tätningsmedel för bilreparationer . De finns i ett brett sortiment, vilket gör att du kan välja mellan maskiner av olika märken. De finns i olika färger, kan skapa packningar inom några sekunder, ta vilken form som helst, har hög hållfasthet och elasticitet och är resistenta mot deformation och vibrationer. De är inte sprick-, olje- och bensinresistenta.

Bild
Bild
Bild
Bild

För en mängd olika applikationer är det universella silikonhäftningsmedlet RTV 118 q lämpligt. Denna färglösa enkomponentkomposition når lätt svåråtkomliga platser och har självnivellerande egenskaper. Den kan användas med vilket material som helst och kan också komma i kontakt med mat. Limmet verkar vid temperaturer från -60 till +260 grader C, resistent mot kemikalier och klimatfaktorer.

Estnisk produkt Penoseal 1500 310 ml kommer att behövas för tätning av skarvar och sprickor i konstruktioner där värmebeständighet krävs: i ugnar, eldstäder, skorstenar, spisar. Efter torkning får tätningsmedlet hög hårdhet, tål uppvärmning upp till +1500 grader C. Ämnet är lämpligt för ytor av metall, betong, tegel, natursten.

Rekommenderad: