Polyuretanskum (54 Bilder): Tekniska Egenskaper Och Sammansättning, Tvåkomponentsprodukter För Tätning Av Sprickor, Typer Och Förbrukning

Innehållsförteckning:

Video: Polyuretanskum (54 Bilder): Tekniska Egenskaper Och Sammansättning, Tvåkomponentsprodukter För Tätning Av Sprickor, Typer Och Förbrukning

Video: Polyuretanskum (54 Bilder): Tekniska Egenskaper Och Sammansättning, Tvåkomponentsprodukter För Tätning Av Sprickor, Typer Och Förbrukning
Video: Sculpting with Polyurethane Foam 2024, April
Polyuretanskum (54 Bilder): Tekniska Egenskaper Och Sammansättning, Tvåkomponentsprodukter För Tätning Av Sprickor, Typer Och Förbrukning
Polyuretanskum (54 Bilder): Tekniska Egenskaper Och Sammansättning, Tvåkomponentsprodukter För Tätning Av Sprickor, Typer Och Förbrukning
Anonim

Bland olika multifunktionella byggmaterial har polyuretanskum varit populärt länge. Denna komposition används inom olika reparationsområden, men inte alla vet vilka sorter denna produkt har och hur man korrekt använder skum i reparationsprocessen. För att inte göra ett misstag när du väljer en produkt bör du noggrant läsa ett antal rekommendationer för dess användning.

Bild
Bild

Särdrag

Polyuretanskum är ett ämne som är ett fluorpolymertätningsmedel med en speciell konsistens som förändras vid direkt användning. Bland blandningens komponenter finns också polyol och isocyanat. Produkterna tillverkas i speciella burkar, vars innehåll är under tryck. Ett drivmedel används för att bilda en skummande substans på grund av högt tryck.

En egenskap hos detta tätningsmedel är en förändring av aggregationstillståndet under vissa förhållanden . Denna process sker på grund av den skummande strukturens kontakt med fukt i luften och på den behandlade ytan. Tack vare denna kontakt hårdnar polyuretanskummet, polymerisation sker i dess sammansättning.

Bild
Bild

Specifikationer

Ett sådant tätningsmedel har ett antal speciella egenskaper som skiljer det från andra föreningar som används vid konstruktion och reparation. Under driften av skummet tas hänsyn till volymen av ämnesfrisättningen, som mäts i liter. Denna indikator bestäms av skummets konsistens (skumning), liksom mängden ämne som kom ut ur behållaren.

Vidhäftningsindexet karakteriserar vidhäftningsstyrkan till underlaget . Olika ytor kan fungera som ett underlag, de vanligaste är tegel, betong, plast, trä. Vidhäftningsvärdena är mycket höga med dessa material, men med substrat som oljiga ytor, silikon, is och syntetiska material finns det praktiskt taget ingen vidhäftning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skumning kännetecknas av kokningsprocessen för ämnet i behållaren . Det uppstår på grund av skillnaden mellan atmosfärstryck och trycket inuti cylindern. När ämnet lämnar förpackningen bildas bubblor. På grund av närvaron av silikonpartiklar i kompositionen behåller skummassan en viss form. Brist på silikoner kan leda till en kränkning av kompositionens konsistens vid skumning.

Förekomsten av porösa komponenter tillåter bubblorna att spricka, medan innehållet i bubblorna inte lämnar skumproppen. Endast överskott av drivmedel avlägsnas naturligt. Det bör alltid finnas en balans mellan antalet stängda och öppna bubblor, dess frånvaro kan radikalt förändra strukturen och egenskaperna hos kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Expansion är en kemisk process som sker efter skumning. Det är prepolymerens reaktion på miljön. Som regel kommer skumämnet i kontakt med fukt, under vilken koldioxid frigörs och polyuretanföreningar skapas. Det är i detta skede som ämnet expanderar och fyller de nödvändiga områdena. Man tror att skumtillverkarna noggrant måste styra denna process så att överdriven expansion inte uppstår, men många tror att den här egenskapen kan avsevärt spara materialförbrukning under reparationsprocessen.

Sekundär expansion är en process som sker efter att ämnet har polymeriserat . Oftast är denna process exakt negativ, eftersom den påverkar användarvänligheten hos kompositionen. Re-expansion kan oftast ske på grund av påverkan av yttre faktorer, till exempel en temperaturökning. Men en viktig indikator är ursprunget till de gaser som tillverkaren tillför skummet. Kvalitetsprodukter utsätts som regel inte för spontan expansion eller krympning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa byggare har märkt att sannolikheten för sekundär expansion ökar med produkter som produceras i cylindrar med ett rör.

En viktig kvalitetsindikator är ämnets viskositet . Det bestämmer avsevärt konsistensen i kompositionen och graden av påverkan av temperaturfaktorer på den. Med en kraftig temperaturförändring kränks ofta viskositeten.

Polyuretanskummet har speciella värmeisoleringsegenskaper. Dess värmeledningsförmåga skiljer sig inte mycket från skum. Skummedel är bra för isolering, men det används vanligtvis på ett litet område eller på vissa sömmar, eftersom det kommer att bli ganska dyrt att isolera stora utrymmen med skum.

Bild
Bild

Beroende på kompositionstyp kan skummet ha en annan densitet. Det väljs i enlighet med den typ av planerat arbete, eftersom denna indikator varierar för olika procedurer.

Den karakteristiska färgen på det skummande tätningsmedlet är ljusgul . Om ytan inte är korrekt förberedd kan färgen förändras under påverkan av solljus och bli orange. Denna process påverkar materialets livslängd avsevärt. För att förlänga det, behandla materialet med kitt eller gips.

Produktens hållbarhet beror på tillverkaren. Men i genomsnitt varierar det från ett år till ett och ett och ett halvt år. Efter denna period rekommenderas det inte att använda ett tätningsmedel, eftersom det på grund av förändrade egenskaper kan ge överraskningar under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

När du köper byggskum är det mycket viktigt att välja exakt den komposition du behöver, för ibland är det lätt att förväxla produkttyper. Därför är det nödvändigt att i förväg förstå klassificeringarna av typer av polyuretanskum enligt vissa kriterier.

Det första tecknet som kännetecknar tätningsmedlet är antalet komponenter i kompositionen

  • Enkomponentformuleringar . Dessa inkluderar exakt de produkter som säljs i cylindrar redo att användas. Detta skum har de standardegenskaper som beskrivs ovan. Det andra namnet på engångsformuleringar i aerosoler är hushållsskum. Dessa produkter kännetecknas av en lägre fyllningstäthet av cylindrar i jämförelse med professionella formuleringar.
  • Tvåkomponentsskum innehåller mer komplexa komponenter som måste förberedas ytterligare innan installationsarbete utförs. Detta skum är konstruerat för en speciell konstruktionspistol.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tvåkomponentsprodukter kan härda mycket snabbare än sina enkomponentsmotstånd, och de kännetecknas också av en högre polymerisationsnivå.

Men eftersom det kommer att bli mödosamt och dyrt för människor som inte har mycket konstruktionserfarenhet att använda sådana kompositioner, är de efterfrågade främst bland erfarna hantverkare. Detta professionella skum är inte engångsbruk.

Ett annat tecken på klassificeringen av polyuretanskum är dess motståndskraft mot olika temperaturer.

Det finns flera sorter

  • Sommar . Den används vid positiva temperaturer - från 5 till 35 grader Celsius.
  • Vinter . Den används i kalla väderförhållanden - vid temperaturer ner till -20 grader Celsius. Denna sort har en svagare expansion, vilket är dess negativa kvalitet. För att säkerställa bättre vidhäftning av kompositionen till ytan är det ibland nödvändigt att blöta den från en sprayflaska. För att skummet ska fungera normalt måste du övervaka cylinderns temperatur, som inte bör sjunka under 20 grader, även under den kalla årstiden.
  • Helårsprodukter samma används i ett brett temperaturintervall - från 10 grader under noll till 30 grader Celsius.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ofta nödvändigt att använda ett skumtätningsmedel vid extrema förhållanden där det finns risk för brand.

Beroende på graden av brandmotstånd skiljer sig också flera typer av kompositioner:

  • B1 - denna klass indikerar att kompositionen har ett högt motståndskraft mot öppen eld.
  • B2 är en indikator på att materialet kan självdämpas.
  • B3 kännetecknar skum som inte är värmebeständigt. Denna grupp inkluderar en typ av tätningsmedel såsom vattentätt skum. Men det försämras inte under riklig påverkan av fukt och är perfekt för användning i badrum och simbassänger.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som framgår av klassificeringarna är polyuretanskum ett unikt byggmaterial som kan användas i nästan alla väder- och temperaturförhållanden.

Tillämpningsområde

Byggskum har ett antal viktiga funktioner:

  • tätning;
  • ljudisolerad;
  • montering (anslutning);
  • värmeisolering.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var och en av dessa funktioner implementeras inom ett specifikt användningsområde.

De viktigaste användningsområdena för byggnadsskumtätningsmedel inkluderar följande:

  • Uppvärmning av lokaler av ekonomisk natur. Polyuretanskum används ofta för att täta sprickor vid isolering av garageportar eller lager.
  • Fixering av dörrar, väggpaneler, fönster.
  • På grund av att detta material kännetecknas av ytterligare vattentätning och ljudisolering av rummet, används det ofta för att fylla olika luckor vid större reparationer i bostadslokaler.
  • Materialet används ofta också som en valvfäste i inredningen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Konsumtion

Mycket viktigt för både yrkesverksamma och oerfarna byggare är en sådan indikator som förbrukning av monteringstätningsmedel. Detta kriterium påverkar direkt mängden material som krävs för reparationsarbete, så det är viktigt att inte göra ett misstag vid beräkningen av förbrukningen.

Det finns ett antal faktorer som påverkar mängden skum som används

  • Lufttemperatur under kompositionens drift. Det kan ge ytterligare expansion och materialbesparingar.
  • Det är viktigt att överväga materialet på ytan som skummet appliceras på. Häftningsgraden för tätningsmedlet och olika råvaror är inte alltid densamma. En del yta absorberar fukt bättre, och en del stöter bort vatten. Allt detta påverkar kvaliteten på skumkompositionens funktion och dess förbrukning.
  • Egenskaper vid tillverkning av tätningsmedel. I de flesta fall tillverkar tillverkaren konstruktionsskum med en viss primär expansion. Han är skyldig att ange dessa uppgifter på förpackningen så att det är mer bekvämt för köparen att beräkna den mängd material som krävs. För ärliga tillverkare sammanfaller konsumtionsgraden alltid med verkligheten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Standardlösningen är 50 liter, vilket är direkt proportionellt mot fyllningen av fogen, som inte överstiger två centimeter i bredd och 5 cm djup. En viktig indikator på förbrukning är området som måste behandlas med ett tätningsmedel. Om den inte överstiger 3 kvadratmeter kan flödeshastigheten vara mer än 7 m3, vilket motsvarar 123 cylindrar. Men om ytan upptar mer än 3 m2, minskas förbrukningen.

Var uppmärksam när du beräknar en faktor som volymen på 1 cylinder. Standardvärdet är 750 ml. Men andra storlekar kan också hittas.

Bild
Bild

Användningssätt

Det viktigaste steget är att använda polyuretanskum. Det är absolut nödvändigt att läsa instruktionerna för användning av kompositionen.

Dess tillämpning omfattar flera steg

  • Om du inte vill spendera mycket tid på att tvätta händerna efter att arbetet är avslutat, använd gummihandskar. De skyddar dig från de oundvikliga orenheterna i huden.
  • Locket måste avlägsnas från cylindern och, beroende på enhetstyp, måste ett speciellt rör anslutas till ventilen eller pistolen måste skruvas fast.
  • För att göra ämnets konsistens i behållaren homogen rekommenderas det att skaka kompositionen noggrant. Skakningen ska vara minst 60 sekunder.
  • Ytan där tätningsmedlet ska appliceras bör behandlas med vatten.
  • Cylindern ska hållas så att den ligger upp och ner, eftersom detta är den bästa skumleveransen.
  • Flytta från topp till botten, fyll i luckorna med 1/3. Det återstående utrymmet kommer att fyllas under expansionsprocessen.
  • När skummet fyller alla tomma områden rekommenderas att spraya det med vatten. Detta kommer att påskynda den sista härdningsprocessen.
Bild
Bild

Torktid

Den tid det tar för skummet att få en hård och torr konsistens är annorlunda och beror på flera indikatorer:

  • Tillverkaren skapar skum av olika kvaliteter. Du kan köpa produkter som torkar på olika tid.
  • För att inte översätta produkten, kom ihåg att det finns olika typer av torkning, och för var och en av dem krävs en viss tid. Ytskiktet stelnar efter ca 20 minuter. Du kan bara använda verktyget för att ta bort överflödigt skum efter 4 timmar, och den sista härdningen kommer att ske tidigast 24 timmar.
  • För att påskynda torktiden sprutas inte bara basen med vatten, utan också den applicerade kompositionen själv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Det finns ett antal företag som tillverkar polyuretanskum, som intar ledande positioner i världsklassificering av tillverkare.

Tyskt företag Dr. Schenk är känd i hela Europa och har många filialer i olika länder, inklusive Ryssland. Företaget tillverkar föreningar för både inomhus och utomhusbruk. Alla produkter kombinerar en ganska acceptabel kvalitetsnivå och överkomliga priser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Estniskt företag Penosil tillverkar polyuretanskum med ett ganska brett användningsområde. Sådana produkter används ofta inte bara vid konstruktion och reparation av bostäder, utan också i olika industriella strukturer. Med sin höga densitet och låga expansionshastighet kommer föreningarna att vara ett utmärkt alternativ för arbete med dörrytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggskum av hög kvalitet produceras av ett belgiskt företag Soudal … Ett särdrag hos detta företag är den ständiga strävan att förbättra sina produkter. Fler och fler nya tekniker tillämpas regelbundet för att göra tätningsmedlet så bekvämt att använda som möjligt. Produktsortimentet är också häpnadsväckande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varumärken från Ryssland är inte sämre än utländska företag. Företag Realist producerar både professionella och halvprofessionella formuleringar som kan användas för olika typer av arbete och temperaturförhållanden.

Bild
Bild

Fast Proflex känd för tillverkning av uteslutande skumtätningsmedel. Bland dem finns en särskild produktserie för externt arbete. Många yrkesverksamma inom konstruktion och reparation noterar att produkterna från detta företag är nästan identiska med kvaliteten hos ledande europeiska märken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Företagets kompositioner kännetecknas av exceptionell kvalitet Makroflex … Det noteras att skummet inte smulas efter torkning, inte smulas och inte förlorar sitt ursprungliga utseende under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett vilket företag du väljer, se till att läsa konsumentrecensioner innan du köper skum. En viktig valfaktor är samråd med proffs.

Tips

I bruksanvisningen för polyuretanskummet beaktas långt ifrån alla nyanser av att arbeta med ett sådant material.

Rekommendationer från professionella byggare kommer att ge betydande fördelar när man arbetar med ett tätningsmedel och dess val:

  • Kompositionens stelningshastighet påverkas avsevärt av luftfuktigheten i rummet. Om mikroklimatet i rummet är torrt tar det längre tid att stelna.
  • Om du fyller små fogar eller luckor, se till att köpa lågexpanderande skum, vilket sparar dig besväret med att skrapa bort överflödigt material och hjälper dig att fylla skarvarna så snyggt som möjligt.
  • En byggpistol i gott skick kan lagra skumkompositionen i sig själv i högst 3 dagar.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du köper byggskum, var noga med att ta cylindern i dina händer. Bra produkter har vanligtvis en betydande vikt, och när de skakas kan du känna hur kompositionen rör sig från förpackningens ena ände till den andra.

  • Var uppmärksam på ballongens utseende. Om det finns spår av deformation på den kan det innebära att kompositionen lagras under olämpliga förhållanden.
  • När du väljer en pistol för monteringstätning är det bättre att stanna vid metallmodeller som har en hopfällbar design. Sådana alternativ är praktiska att använda och samtidigt relativt billiga - cirka 500 rubel. För många är högsta prioritet enhetens material, till exempel rostfritt stål. Var också uppmärksam på närvaron av en regulator som bestämmer graden av leverans av skumlösning.
  • Om du har ett stort arbete med byggskum, rekommenderas att du köper ett speciellt rengöringsmedel för sådant material. Följande komponenter ingår i renaren: aceton, dimetyleter och metyletylketon. Alla dessa komponenter är inneslutna i en speciell aerosolburk, som också kommer i form av ett munstycke för en pistol.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om du bestämmer dig för att fylla sprickorna med skum, se till att deras tjocklek inte överstiger 5 centimeter. Annars kan du få för mycket materialförbrukning eller en oförutsägbar förändring av sammansättningen, till exempel överdriven expansion.
  • Om den skummande kompositionen kommer på huden eller kläderna rekommenderas att du omedelbart tvättar bort smutsen, annars blir det mycket svårare att göra när materialet torkar.
  • Trots att tätningsmedlet inte tillåter vatten att passera igenom, men behåller det inuti dess struktur när det absorberas, rekommenderar många experter att endast använda skum för inredning. Innan du bestämmer dig för en yttre finish, analysera funktionerna i klimatet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med hänsyn till alla funktioner, applikationsrekommendationer och alternativ för användning av sådant material som konstruktionsskum, kan du applicera detta ämne själv på olika områden och göra miljön mycket bekvämare.

Rekommenderad: