Emaljer: Vad är Det, Material AC 554, Nitro, XB 16, 518 Skyddande Aerosol ML 12, BT 177, XC 759, EP 51

Innehållsförteckning:

Video: Emaljer: Vad är Det, Material AC 554, Nitro, XB 16, 518 Skyddande Aerosol ML 12, BT 177, XC 759, EP 51

Video: Emaljer: Vad är Det, Material AC 554, Nitro, XB 16, 518 Skyddande Aerosol ML 12, BT 177, XC 759, EP 51
Video: Делаем вентиляцию и кондиционер в квартире. #19 2024, Mars
Emaljer: Vad är Det, Material AC 554, Nitro, XB 16, 518 Skyddande Aerosol ML 12, BT 177, XC 759, EP 51
Emaljer: Vad är Det, Material AC 554, Nitro, XB 16, 518 Skyddande Aerosol ML 12, BT 177, XC 759, EP 51
Anonim

Sedan 90 -talet av förra seklet, när de renoverade lägenheter i Ryssland, började de alltmer föredra emalj framför vanlig färg. I detta avseende uppstår många frågor om skillnaden mellan emalj och färg, om omfattningen av dess tillämpning, och viktigast av allt, vilken typ av emalj att välja för att återställa ett bad eller ett tak i landet?

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Så emalj är en speciell beläggning baserad på en suspension av pigment, som inkluderar fyllmedel som lack. Efter torkning bildar emaljen en glasartad film på ytan av de saker som målats med den, som är mycket starkare än vanligt tunt glas. Det är vanligtvis täckt med produkter gjorda av material som brons, stål, gjutjärn, koppar, ibland även silver och guld.

Fördelar och nackdelar med emalj är omedelbart synliga - det skyddar produkter från korrosion och stoppar till och med denna process. Denna beläggning håller längre än konventionell färg - i genomsnitt 5-10 år. Ett annat plus med emalj är dess låga expansionskoefficient, som är flera gånger lägre än metallens. På grund av detta uppstår utmärkt vidhäftning till basen, det vill säga samma metall, och slitstyrkan och livslängden för en sådan beläggning ökar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En lika viktig egenskap hos emaljen är värdet av modulen för längsgående elasticitet, vilket också ökar beläggningens vidhäftning till materialet. När det gäller applicering på ädelmetaller hjälper denna funktion emaljen att få en glans och färgstyrka, som inte bleknar i årtionden.

Den största nackdelen med emalj är dess ganska höga toxicitet och en skarp lukt, som sedan inte försvinner på länge.

Om du måste arbeta med vissa typer av emalj, till exempel alkyd, inomhus, måste du noggrant ventilera det, helst 1-2 dagar. Det är nödvändigt att arbeta med emalj i skyddskläder och mask, och helst i respirator. Om det finns små barn i huset är det bättre att flytta dem till ett annat rum i ett par dagar. För att lösa detta problem började butikerna sälja svaga lösningar av emalj för hushållsbruk - deras lukt är inte så skarp, men de tjänar också mindre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje produkt som officiellt levereras för offentlig konsumtion måste uppfylla GOST eller en mellanstatlig standard, det vill säga ha en uppsättning optimala tekniska egenskaper och uppfylla rätt procentandel av beståndsdelar. Emaljer är inget undantag, särskilt eftersom de anses vara ganska farliga ämnen för hushållsbruk.

Innan du köper en eller annan burk emalj, läs på förpackningen vilken GOST den motsvarar och om det överensstämmer alls. Varje digital märkning innehåller specifika instruktioner om emaljbeläggningens sammansättning och omfattning. Avkodningen av standarden kan erhållas genom att kontakta säljaren - konsult.

Bild
Bild

Särdrag

Emaljens främsta drag i jämförelse med konventionell färg är filmen som täcker metallytan efter applicering. Filmen kan vara både blank och matt - allt beror på elementen i beläggningen. Emaljens färgintervall är också mycket olika - det är inte alltid vitt, eftersom vi är vana vid att se det på badrumsytan eller handfatet. Svarta och till och med flerfärgade emaljer är inte ovanliga nu.

I vilken nyans som helst kan du vara säker på att en beläggning av hög kvalitet kommer att behålla färgens ljusstyrka i flera år, inte bleknar eller gulnar.

Det bästa förhållandet egenskaper har alkydemaljer bestående av syntetiserade alkydlacker och organiska lösningsmedel. Särskilda tillsatser ger en antiseptisk effekt och motstår utvecklingen av olika svampar och mögel. Sådan emalj är bra inte bara för badrummet och ytterväggarna i rörledningar, utan också för alla lokaler och föremål med en fuktig miljö.

Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta emaljer innehåller också korrosionsskyddande tillsatser, vilket är särskilt viktigt för metallytor i det fria, utsatta för extrema temperaturer och vatten.

Vissa typer av emalj har en hög härdningshastighet vid kalltorkning . Så, beläggningar för inre lokaler kommer att frysa i 6 - 12 timmar, och pentaftala emaljer är lämpliga för utomhusföremål. På grund av sin kemiska sammansättning tar de in 3-4 timmar, så att allt arbete kan slutföras innan regnet börjar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hög elasticitet passar emaljer bra även på de mest obekväma ytorna och ojämna lederna, som täcker allt med ett jämnt lager av glasfilm. Under badets restaurering sträcker emaljen, som är elastisk, väl med en viskös blandning längs hela omkretsen och lämnar inga oegentligheter med högkvalitativ applicering.

Denna typ av beläggning krymper inte heller, vilket är den största skillnaden från andra färg- och lackkompositioner.

Kompositionerna för de flesta typer av emalj utmärks också av en hög grad av styrka och opacitet, även om allt beror på appliceringsmetoden - om det är en vanlig borste, rulle eller sprutpistol. Naturligtvis, när den appliceras i ett lager, kommer emaljen att vara mindre tät än med flerskiktsarbete, men i alla fall kommer den ursprungliga ytan inte att vara synlig, som när du applicerar ett lager av vanlig färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Numera, på hyllorna i järnaffärer, kan du hitta ett stort antal olika typer av emalj. Det viktigaste här är att inte bli förvirrad genom att tolka GOST -märkningen korrekt. Till att börja med är det värt att förstå den grundläggande klassificeringen av emalj, beroende på beläggningens huvudsakliga kemiska komponent.

Nitrocellulosa emaljer , tillverkad, som namnet antyder, på basis av cellulosanitrokomponenter. En sådan komposition som är skrämmande i örat bör inte skrämma dig innan du köper, eftersom denna emalj är helt ofarlig och används ofta i vardagen.

I synnerhet gillar de att köpa den för att måla metallstaket, vatten- och batterirör, samt för arbete med betong- och träföremål.

Bland nackdelarna finns den skarpa lukten av aceton, som dock försvinner nästan spårlöst på en dag. En annan viktig detalj är inkompatibilitet med andra typer av färger, det vill säga det är bättre att uppdatera enskilda delar av strukturen med samma typ av beläggning. Som en fördel finns det en mängd olika förpackningar - både i burkar och i burkar, beroende på vilka ändamål emaljen används för.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Emalj av kisel Det används ofta i badrum och andra rum med hög luftfuktighet, eftersom det är kisel som har förmågan att dra ut överflödig fukt och förhindra bildning av svampar. Bland fördelarna finns också styrkan och slitstyrkan hos filmen som bildas av den. Inte för att säga att denna typ av emalj har god kompatibilitet med andra färger, men åtminstone tar det efter sig akrylblandningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uretan och alkyd-uretan emaljer kännetecknas av god hållfasthet och slitstyrka på grund av de mjuka kemiska elementen i kompositionen. De låter dig också applicera en sådan beläggning på en yta som tidigare målats med pentaftalisk och epoxialmalj samt vanlig oljefärg.

Dess bekvämlighet är att uretanversionen passar bra, även om objektet inte har rengjorts till marken från tidigare lager av ovanstående färgtyper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mest populär i hushållsbruk - akryl emaljer vattenbaserad. Detta är den säkraste och mest giftfria kompositionen av alla typer av emaljer som anges ovan, så även barn använder vanliga akrylfärger.

Trots den svaga vattenbasen fäster akryl bra på nästan vilken yta som helst - inte bara på metall utan även på glaserat porslin som är slätt och obekvämt för färgapplikation. Samtidigt försvinner inte vattenmotståndet som huvudkarakteristik någonstans. Akryl är väl kompatibel endast med andra typer av lackmaterial på samma vattenbasis.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I klassificeringen av emaljtyper används ett stort antal både bokstäver och digitala markeringar. Varje typ har sitt eget användningsområde, hållbarhet och tekniska egenskaper. Tänk sedan på de mest populära namnen på färg- och lackemalj.

AC-554 emalj baserad på akryl och alkyd kallas också traktor , eftersom det ofta används för att måla traktorer och bilar som kör utomhus under förhållanden med konstant variation i väderförhållandena. Denna typ av emalj består av en pigment suspension med tillägg av olika stabilisatorer som kan behålla en rik färg under lång tid.

Skuggan på denna beläggning är övervägande ljusorange och röd, så föremål som måste lockas till en persons uppmärksamhet målas med den. Förutom arbetsutrustning, som ska vara tydligt synlig på långt avstånd och i mörkret, är vägskyltar, bojar och till och med flygplansdelar täckta med AC-554 emalj, eftersom beläggningen tolererar både extrem kyla och värme väl.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De uppenbara fördelarna med denna emalj är god korrosionsbeständighet, väderbeständighet och hög vidhäftning, det vill säga förmågan att fastna på vilken yta som helst. AC-554 torkar mycket snabbt-ett lager överstiger inte en timme, men det är tyvärr inte tillräckligt för målning av hög kvalitet. Det idealiska alternativet är att applicera tre lager, men sedan torkar emaljen ut minst en dag.

Kompatibilitet med andra typer av färger är inte särskilt bra, därför är det bättre att rengöra ytan innan den beläggs med denna typ av emalj med en speciell primer. Om föremålet som ska appliceras är slätt, kommer emaljen att lägga sig utan märkbara defekter och oegentligheter, med en hög andel viskositet.

Bekvämt, AC-554 tappar inte sitt utseende med konstant kontakt med bensin, därför används den vid målning av utrustning med bensinmotor. Det är idealiskt att applicera sådan emalj i kombination med lack AC-528 och primer AC-071, så att den rika färgen glädjer ögat länge och inte bleknar i solen. Om en sådan ljus nyans inte behövs, för att få en lugnare gradering, kan emaljen spädas med xylen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även om massan av icke-flyktiga, det vill säga giftiga ämnen i AC-554 är relativt liten, är det bättre att arbeta med den med handskar och en mask. Det appliceras med en pneumatisk sprutpistol, så var försiktig så att du inte får denna emalj i ögonen.

Hållbarheten för AC -554 är kort - endast 6 månader från tillverkningsdatum.

Var försiktig i butiken och var noga med att titta på denna märkning - om det har gått minst 4 månader sedan detta datum, bör du inte köpa en sådan produkt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Emaljer GF-92 och 1110 Är en annan populär produkt bland ryska konsumenter på grund av dess ökade hållbarhet. I branschen är de vana att måla bilar, så hemma kan du också försöka fixa små defekter och spån på din bil i garaget.

Denna typ av beläggning är baserad på pigment med tillsats av urea-formaldehydharts, vilket gör det möjligt att motstå alla atmosfäriska förändringar i många år. Säljes emalj separat för applicering på ytan av elektriska apparater och bilar, och en annan typ - för att täcka rörliga delar av samma enheter. Båda typerna har dock en hög grad av skyddande egenskaper och kan också ge ett dekorativt utseende till ytan som ska målas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färg GF-92 det kan vara grått eller brunt när du väljer typ med bearbetning med kalltorkning. Om varm torkning verkar mer tillförlitlig för att ställa in materialet, behöver du inte välja - sådan emalj kan ha en uteslutande grå nyans. GF -92, liksom 1110, torkar under lång tid - cirka tre dagar, med hänsyn tagen till den rekommenderade appliceringen i tre lager och torkning av var och en av dem inom 24 timmar.

Om den tillämpas, med beaktande av alla regler, kommer emaljens maximala skyddande egenskaper att visas i upp till två år, och sedan i cirka fem år till kommer en sådan yta att vara lämplig för användning.

Denna emalj appliceras på en yta som tidigare rengjorts med en speciell primer. Man bör komma ihåg att jorden först måste få torka i minst 2 timmar, och först då ska det första lagret av GF-92 appliceras. Denna typ av beläggning tenderar att tjockna snabbt under användning, så den kan tunnas ut med förberedt toluen, lösningsmedel eller sprit. Emalj sprutas också pneumatiskt i enlighet med alla säkerhetsregler vid arbete med ett brandfarligt ämne. Hållbarheten för GF-92 är dubbelt så lång som för det ovan beskrivna alternativet-12 månader, så du kan säkert köpa en burk som har legat på hyllan efter produktion i sex månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Emaljer XB-16 och 518 kan kanske kallas de mest mångsidiga alternativen för att måla nästan vilken yta som helst i vardagen. De är idealiska för användning på fasader, betongkonstruktioner och till och med trä- och textilarbete. När det gäller kemisk sammansättning är emalj en blandning av olika pigment som finns i lösningsmedel, så markens färg här kan vara helt annorlunda. Beläggningens hållbarhet beror på färgen - för en silverskugga - 6 månader, för alla andra - ett helt år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Emalj ХВ-16 det anses snabbtorkande, eftersom det bara tar en och en halv timme att torka ett lager. Det viktigaste är att temperaturen inte är lägre än 20C, så det är bättre att utföra målningsarbete på sommaren. Du måste applicera emaljen i två eller tre lager, sedan lägger den sig smidigt, utan defekter och ränder. En högkvalitativ beläggning gör att den kan behålla sina bästa egenskaper under lång tid - motståndskraft mot kontakt med vatten, mot olika väderförhållanden samt kontakt med oljefärger och oljor.

Applicering av XB-16 kräver pneumatisk eller luftlös sprutning med lämpliga försiktighetsåtgärder. Som vanligt, ju fler lager du applicerar, desto längre håller emaljen - 2 lager inom tre år och 3 lager i minst 6 år.

För att beläggningen bättre ska fästa vid ytan och torka snabbare kan du späda ut den med lösningsmedel som R-5 eller R-5A.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Emalj NTs-25 - en ganska frätande pigmentbaserad suspension i kombination med en nitrocellulosalösning och tillsats av hartser med organiska lösningsmedel. Trots detta säljs sådana beläggningar i en låg koncentration i en luktfri modifiering, vilket är mycket bekvämt för arbete i bostadslokaler eller på trånga platser. Det är därför det huvudsakliga tillämpningsområdet för NTs-25 är grundade metallytor, träprodukter och till och med utrustning som används inomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att applicera denna emalj på ytan är det nödvändigt att noggrant förbereda, det vill säga att rengöra inte bara gamla skikt, utan också från damm, smuts, fett och sedan slipa det med ett sandpapper och gå med ett avfettningsmedel. Och även efter alla dessa procedurer är det omöjligt att täcka ytan som tidigare utsatts för oljefärg.

Från bekvämligheten av att arbeta med NTs-25 finns det olika applikationsmetoder, det vill säga en pensel och fyllning, och en aerosolmetod. Viktigast av allt, glöm inte att blanda noggrant och späd emaljen med ett lösningsmedel märkt 646 eller 645 innan arbetet påbörjas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Emalj ML-12 , liksom beläggningslinjen BT 177, XC 759, EP 51 och 182, är mycket populär på grund av det bredaste urvalet av ljusa och saftiga jordnyanser - vit, orange, gyllene, gråblå, blå, svart, grön, röda, rökiga, marina färgvågor och många andra. Så många färger erhölls på grund av deras sammansättning i form av en suspension av pigment i en lösning av alkyd- och melamin-formaldehydhartser i organiska lösningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av möjligheten att få nästan vilken nyans som helst, används ML-12-emalj, som den mest köpta av allt ovan, i stor utsträckning i inhemsk bilproduktion, men hantverkare använder den för att korrigera defekter i sina bilar hemma.

De tar det också för att måla lekplatser och andra föremål där en ljus mättad färg behövs, både inomhus och utomhus. ML-12 fick också en sådan popularitet på grund av dess goda förmåga att motstå påverkan från en aggressiv yttre miljö.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill att emaljen ska torka på 30-40 minuter måste du kontinuerligt spruta ytan med en brännare med en temperatur på minst 130C, processen kommer att vara praktiskt taget luktfri. När detta inte är möjligt låter vi det bara torka i solen i 6-8 timmar.

ML-12 appliceras på ett väl rengjort och slipat föremål i flera lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Emalj HP-799 , liksom 5116, NPF, 125 och 572, är extremt motståndskraftiga mot aggressiva sura eller alkaliska miljöer, därför används de för målning av metall, armerad betong, vissa typer av cement och till och med trä, som ständigt interagerar med sådana negativa förhållanden. Dessutom är emaljen i denna grupp mycket resistent inte bara mot kemikalier, utan också mot sprickbildning, och även när den används under förhållanden med maximala temperaturskillnader - från -60C till + 130C. HP-799, som kommer att diskuteras vidare, är praktiskt taget inte föremål för radering, det vill säga att den kan användas i vardagen för de mest problematiska föremålen.

Sådan emalj torkar ut tillräckligt snabbt - på cirka 7 timmar, och mellan appliceringen av varje separat lager är väntetiden 2-3 timmar. Huvudvillkoret för enhetlig spridning och bra torkning är att bringa KhP-799 till den önskade nivån av vätskeviskositet med hjälp av xylen eller toluen.

När den appliceras på en metallyta måste den behandlas innan emaljen appliceras med en primer GF-021 som är perfekt kompatibel med den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan använda HP -799 emalj på nästan vilket lämpligt sätt som helst - luftlös, pneumatisk, pensel eller rulle. I vilket fall som helst är denna beläggning mycket ekonomisk och dess förbrukning per 1 kvadratmeter yta är ungefär två gånger mindre än för alla ovanstående alternativ. Det speciella med HP-799 är att det är bättre att blanda det med speciella lösningsmedel före användning och behålla det i ungefär en vecka för önskad förtjockningsgrad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den sista raden emaljer i recensionen är "Elakor PU" 60, 1236, 436, 710, 720, 161 samt "Polyton-UR " eller i vissa UV -märkningar, används för att motstå korrosion av metallytor vid förhållanden med ökad fukt eller till och med aggressiv exponering för petroleumprodukter. Tack vare tvåkomponentfärgen och lackkompositionen i akryluretanhartser kan denna emalj fungera framgångsrikt i nästan alla väderförhållanden. Dessutom är "Polyton-UR" och dess bröder resistenta mot hög ultraviolett strålning och bleknar inte, vilket ger den målade ytan en uttalad dekorativ effekt.

Sådan emalj kan ha nästan vilken nyans av mark som helst, särskilt för stora partier. Den spricker inte vid slag, har utmärkt värmebeständighet, torkar på cirka 7 timmar och är ekonomisk att använda. Massfraktionen av giftiga icke-flyktiga ämnen i dem är emellertid ganska stor, därför bör emalj appliceras med en fullständig skyddsset och en temperatur på minst 20C.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Butikshyllorna svämmar över av emaljer av helt oförutsägbara färger i kampen om konsumenternas val. Sedan barndomen är vi alla bekanta främst med vit emalj till badrummet, men vi bör inte vara begränsade till detta. En eller annan nyans erhålls genom att blanda olika färgämnen.

Blå emalj kan erhållas genom tillsats av koboltoxid eller koppar till kompositionen . Hon är ofta täckt med rör eller till och med väggar i uthus utanför staden.

För ett sommarstugans staket eller fönsterluckor används ofta grön emalj, skapad av en blandning av krom- eller kopparoxider, liksom nickel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rosa emalj är också populärt nu - det används i interiören i konstutrymmen eller skönhetssalonger för att måla en flickcykel. Denna känsliga nyans erhålls från en blandning av krom och tennoxider.

Den mest populära emaljfärgen är svart. Det används ofta i interiören i bostadskvarteren, även för samma VVS. Denna färg bildas av en blandning av nickeloxider i en kombination av järn och mangan, ibland med tillsats av kobolt och kromföreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pearlescent VGT - senaste årens kunskap designad för att fungera med en mängd olika ytor som trägjutning, gips eller metall. Förutom det redan färgade dekorativa gipset eller den klara färglösa tapeten kan pärlemorskinnande emalj också appliceras.

Den innehåller element som pärlemorskinnande pigment, vattenbaserad dispersionsakrylpolymer och modifierande tillsatser. Tack vare detta var det möjligt att få ovanliga nyanser som guld, brons, pärla, granat, silvervit och till och med färgen "kameleont".

Färgschemat beror faktiskt inte bara på den ursprungliga sammansättningen, utan också på fodrets färg - primern, spraymetoden och antalet applicerade lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pärlemor VGT-emalj används inte så mycket för att skydda ytan från en aggressiv miljö, utan för att ge en ännu större dekorativ effekt, karakteristisk glans och intressant konsistens till elementet i rummets designdekoration. Ändå används en sådan beläggning både för applicering på föremål som är permanent inomhus och för föremål som är utomhus under större delen av året, som har hög motståndskraft mot atmosfäriska förändringar och motståndskraft mot vatten och ljus.

Om det behövs kan sådan emalj spädas ut med vatten som lösningsmedel, men andelen vatten bör inte överstiga 5%, annars förlorar emaljen de flesta av sina skyddande egenskaper.

Bild
Bild

Förpackning

När det gäller förpackningen av olika typer av emalj är den oftast indelad i små och stora. Det första alternativet är mellan 0,5 kg och 3 kg. Vissa typer av emalj, som säljs som en torr blandning, som sedan måste spädas, säljs i förpackningar om 10 kg, och detta anses också vara ett litet paket. Stor förpackning är mer lämplig för industriella ändamål och börjar från 15-20 kg. Följaktligen, om emaljen levereras i form av en redan utspädd flytande substans, anses en liten förpackning vara en volym på 0,5-3 liter. Behållare över 10 liter avser, som i föregående version, stora förpackningar.

Alla typer av emalj, oberoende av det ursprungliga aggregationstillståndet, förpackas i en speciell behållare tillverkad av polyuretanplast eller speciella typer av lättmetall, där förpackningsmaterialet uppfyller GOST. Locket på sådana behållare är hermetiskt förseglade med lödare, så att man efter den första användningen inte längre kan prata om hundra procent igensättning. På grund av flyktigheten av giftiga material är vissa emaljbehållare utrustade med speciella spärrar på locket, så även efter öppnandet kan du vara säker på att skadliga ångor inte kommer in i lägenheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urval och tillämpning

När du väljer en viss typ av emalj är det bättre att först bekanta dig med vilket märke som används för vilka ändamål. I butiken kan du hitta ett stort antal emaljer för ungefär samma typer av ytor, så det är bättre att veta i förväg för att inte betala för mycket eller köpa en mycket ihållande och frätande typ av emalj där man kan klara sig utan det.

Enligt GOST -märkning på behållare kan följande information nu bestämmas:

  • vilka ytor emaljen används till;
  • vad är emaljens torkningshastighet, liksom graden av dess viskositet, elasticitet och toxicitet;
  • hur stor andel av icke-flyktiga skadliga ämnen finns i den;
  • hur många lager är nödvändiga för att beläggningen ska fungera fullt ut, liksom hur den kan målas med emalj;
  • vilken typ av lösningsmedel eller primer används i samband med denna typ av beläggning;
  • vilka liknande färgbeläggningar emaljen är kompatibel med;
  • om det ska spädas eller blandas, och även hur lång tid efter utspädning ges tills arbetet tjocknar.
Bild
Bild

Emalj fungerar som en beläggning för följande föremål: vägskyltar, elektrisk utrustning, bilar, husfasader, tak, porslin och hela set, inredningsdetaljer och naturligtvis den välbekanta badrumsrenoveringen.

Emalj används också framgångsrikt i smycken och som dekoration för lyxiga inredningsartiklar. För juvelerares behov använder de cloisonné -emalj, känd sedan urminnes tider, som är svår att tillverka och inte säljs i vanliga järnaffärer.

Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Korrekt applicering av emaljen avgör ofta hur jämnt den kommer att ligga på ytan och hur länge den kommer att hålla.

Här är några tips från proffs inom området:

  • För luftlös sprutning rekommenderas det inte att späda emaljen med ett lösningsmedel, eftersom utan en viss grad av viskositet en sådan beläggning helt enkelt inte kommer jämnt ut genom sprutan under det erforderliga trycket. Det är bättre att använda ett munstycke med tunnast möjliga diameter, högst 0,3 mm. Trycket däremot måste vara tillräckligt starkt, cirka 150 bar.
  • Om kompositionen sprutas med luft kommer ett sådant universellt lösningsmedel som lösningsmedel till undsättning. Överdriv dock inte med tillsats av detta ämne, lägg inte till mer än 5% av kompositionens totala massa. Till skillnad från det första alternativet är det bättre att ta munstycket här mycket tjockare - cirka 2 mm, och tvärtom minska trycket till 4 bar.
  • Det enklaste sättet att applicera emalj är med en rulle eller pensel. Det enda rådet här är att även späda ut kompositionen med ett lösningsmedel högst 5% av den totala massan. För att undvika att kassera kvarvarande lösningsmedel kan det sedan användas för att skölja alla applikationsverktyg för återanvändning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare och recensioner

Enligt läsarnas recensioner är tillverkaren det mest populära märket för ett bra pris / kvalitetsförhållande Tikkurila … Dessa typer av emalj är lätta att applicera, torkar snabbt, och efter färgning lämnar de inte grovhet och slapphet på ytan.

Emaljstämplar " Lacra" och "Tex " de är inte så lätta att applicera, men de anses vara mer slitstarka och mindre mottagliga för förstörelse med konstant exponering för fukt och extrema temperaturer. De används ofta för att måla rör nära batterier och vattenrör.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Certa och Isolep mastic - långt ifrån de billigaste typerna av emalj, men enligt kundrecensioner är de de mest pålitliga. På grund av det faktum att dessa tillverkare har en rik ton av emaljer i sin arsenal, används de ofta för att uppdatera marker på bilar hemma. Effekten, säger ivrig bilentusiaster, är sådan att man ibland inte kan skilja den från salongmålning.

Rekommenderad: