Polymerfärg: Flytande Plast För Metall Och Trä, Vad är Det, Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Polymerfärg: Flytande Plast För Metall Och Trä, Vad är Det, Egenskaper

Video: Polymerfärg: Flytande Plast För Metall Och Trä, Vad är Det, Egenskaper
Video: Instruktionsvideo Variobond Mahogny på tub (swedish) 2024, April
Polymerfärg: Flytande Plast För Metall Och Trä, Vad är Det, Egenskaper
Polymerfärg: Flytande Plast För Metall Och Trä, Vad är Det, Egenskaper
Anonim

Innan man målar en viss yta undrar många vilken färg som är bättre att välja. Idag är en av de mest populära polymerfärgen, som har många fördelar jämfört med andra färgkompositioner och ett antal funktioner. Låt oss överväga de främsta särdragen hos polymerfärger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Koncept och funktioner

Polymer eller plastfärg är en blandning baserad på polymerer (filmbildare), färgpigment, härdare och mjukgörare. Ytterligare ämnen påverkar beläggningens grundkvaliteter - spridning, vidhäftning till ett föremåls yta och andra. Denna färg produceras i två former - torrt (pulver) och flytande, där ett lösningsmedel tillsätts.

Polymerfärger i pulverform skiljer sig väsentligt från vätsketyper i sina egenskaper: de lämpar sig inte för upplösning i vatten, men mediet för deras upplösning är luft. De är också luktfria, men har en enorm färgpalett. Dessa färgämnen är lätta att transportera och förvara. För att applicera denna typ behövs ingen preliminär ytprimer och det finns inget ångutsläpp, vilket gör dem till en miljövänlig och ekonomisk typ.

Trots många positiva faktorer har pulverfärger en påtaglig nackdel - detta är appliceringstekniken. För att applicera det på ytan krävs dyr utrustning, som inte alla organisationer har råd med, eller en speciell sprutpistol.

Du behöver också en speciell ugn för att konsolidera effekten av färgen. Dessa faktorer komplicerar avsevärt arbetet med denna typ hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar

Oavsett färgens konsistens har den många fördelar.

  • Hög förmåga att tränga igenom även det minsta ytskiktet. Detta skapar ett skyddande lager på objektet mot vatten och korrosion.
  • Hög motståndskraft mot solljus. Denna kvalitet gör att du kan skydda ytan från blekning och radering.
  • Motståndskraftig mot mekanisk och kemisk skada, eftersom polymerer skapar ett ganska tjockt lager på föremålet.
  • Tål temperaturförändringar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Prisvärt pris.
  • Lönsamhet. Denna färg kan appliceras i ett lager, så en burk räcker för ett stort område.
  • En mängd olika typer och ett brett utbud av färger. På grund av detta används denna färg i stor utsträckning för dekoration av bostäder och antikviteter.
  • Mångsidighet. Absolut alla typer av ytor, metall, trä och glas, genomgår polymerisering.

På grund av dess särdrag är sådan färg en värdig konkurrent på marknaden för färgämnen. Och olika arter och nyanser gör att köparen kan välja önskat alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och syfte

Polymerfärger kan delas in i två stora grupper - färg för externt och internt bruk.

För extern användning används polyester, polyuretanprodukter . De täcker oftast fasaden på en byggnad, möbler och dess delar, bilkarosser. Sådana färger är mycket resistenta mot extrema temperaturer och atmosfärisk nederbörd. Samtidigt utmärks de av goda fixeringsegenskaper på vilken yta som helst, därför används de för att dekorera möbler. Ett stort urval av färger på denna färg gör att du kan hitta det nödvändiga ämnet som organiskt kommer att se ut med rummets övergripande design.

Polyuretanfärg kan också användas som bas för en annan typ av färgämne.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För inomhusbruk används främst torr epoxi-, akryl- och polyesterfärg.

De huvudsakliga egenskaperna hos sådana fonder är:

  • god vidhäftning till alla typer av ytor;
  • hög motståndskraft mot mekaniska och kemiska skador;
  • god tolerans mot syror, oljor, alkalier;
  • motståndskraft mot förändringar i temperatur och luftfuktighet;
  • motståndskraft mot solljus: därför har produktens ursprungliga utseende, målad med akrylfärg, sitt ursprungliga utseende i många år;
  • snabb torktid;
  • miljövänlig komposition.
Bild
Bild

Pulverpolyesterfärger är ett utmärkt alternativ för att dekorera möbler, metall och betongprodukter. Ofta är hushållsapparater (kylskåp, spis, mikrovågsugn) och en karosseri täckta med denna typ.

Beroende på vilken yta som används, är färgen uppdelad i följande typer: färg för metall, trä, betong

Metallfärg kallas också flytande plast, och det skapar en osynlig men hållbar film på ytan.

Denna yta skyddar föremål från korrosion, temperaturförändringar, solljus och hög luftfuktighet. Därför är det valt för att måla metallbeslag i balkong, garageportar eller metallstaket i landet. Det används ofta för efterbehandling av rör och delar till poolen, bostads- och industrilokaler, värmerörledningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flytande plast används också för träytor, vilket skyddar dem från ruttnande och för tidigt åldrande.

För trä väljs huvudsakligen polyuretanfärg baserad på akryl, vilket gör att den kan användas säkert både inomhus och utomhus. En rik palett låter dig vackert måla fasaden på ett sommarhus eller ett trästaket, träinsatser i en lägenhet.

Det kan också användas för golv både i lägenheten och på landet . Sådan färg skyddar ytan från kemiska och mekaniska skador, från nederbörd och insekter. Träprodukter som behandlas med denna färg är inte rädda för förändringar i temperatur och luftfuktighet, liksom att färgen bleknar från solen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För betongytor är det värt att välja flytande plast, eftersom det:

  • har en hög grad av motståndskraft mot mekaniska skador;
  • har goda vidhäftningsegenskaper, därför är det inte nödvändigt att förbereda betong före målning;
  • resistent mot olika slipmedel och kemiska medel;
  • låter dig skapa en matt och blank yta;
  • har många nyanser.

Färgen används för efterbehandling av betonggolv i garage, industrilager och källare. Den kan användas för att måla väggar i både bostads- och industrilokaler.

Du kan också hitta på rea: en-komponent och två-komponent polyuretanfärg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den första typen är en sammansättning av ett organiskt lösningsmedel med akryl- och polyuretankomponenter. Detta gör att den kan användas inomhus och göra ytan tätare och skyddad.

Den andra typen erhålls genom att blanda två eller flera komponenter . Den särart hos denna typ är omedelbar stelning, i skapandet av oberoende figurer och insatser. Designers gillar att använda en sådan substans i landskapsdesign, för att täcka fasaden på hus och små arkitektoniska strukturer. Kan användas för att dekorera inredning, möbler, väggar och tak i badrummet, toaletten och till och med på en balkong eller terrass.

För att välja rätt typ av färg och få önskat resultat är det värt att följa vissa regler.

Bild
Bild

Tips för val och användning

Polymerfärg är en ganska populär typ, eftersom dess tillämpningsområde är tillräckligt stort - från målning av bilar till betonggolv och trästaket. I detta avseende är det värt att känna till de grundläggande reglerna när du väljer denna typ.

  • Först och främst måste du bestämma ytan och platsen för färgning. För att ändra färgen på ytan inuti rummet behöver du en säker och miljövänlig färg. Det är lämpligt att välja en snabbtorkande komposition. Och för externt arbete bör du välja en färg som är resistent mot förändringar i temperatur och luftfuktighet. Och har också goda skyddande egenskaper.
  • Ytmaterial. Så för metallföremål är det värt att ta färg med korrosionsskyddande egenskaper, och för trä, en blandning med insektsskydd.
  • Få önskad yta - matt, blank. Den blanka ytan är mer praktisk att använda och lättare att rengöra. Glans låter dig också visuellt förstora utrymmet och lägga till ljus. Matte ger föremålen en sofistikerad och ädel look. Och på vissa föremål ser det ovanligt ut. Till exempel karossen på en bil när den är färdig i sammet. En annan matt effekt låter dig maskera repor och små defekter.
  • Tänk på din färgfärgspalett i förväg. Eftersom polyuretan har många färger och nyanser kan den passa in i vilken inredning som helst. Om det uppstår svårigheter att välja en färg, bör du välja de klassiska alternativen - vit, svart, grå, brun.
  • Det är viktigt att kontrollera utgångsdatumet och tillverkaren. Det är bättre att ge företräde åt ett välkänt och beprövat varumärke.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur applicerar man rätt?

Efter att färgen har valts är det nödvändigt att applicera den korrekt på ytan. I det här fallet är det nödvändigt att följa råd från specialister.

  • När du målar inomhus, särskilt i bostadsområden, bör du skapa god ventilation. För att göra detta, öppna fönster och dörrar. För säkra och giftfria ämnen kan du bara använda en mask och lämna rummet för ventilation efter arbetets slut.
  • Beakta säkerhetsföreskrifter. Använd mask eller andningsskydd, skyddande eller onödiga kläder - vid färgstänk, handskar.
  • Förbered alla nödvändiga verktyg på ett ställe - rulle, pensel, pall, färg.
  • Förbered vid behov ytan i förväg - applicera grundfärg, jämna ut ytan, täta sprickor och sprickor, ta bort gammal färg eller kitt.
  • Låt den första skikten torka helt när du applicerar det andra skiktet. I vissa fall kan denna tid vara upp till 24 timmar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretanfärg är ett utbrett och mångsidigt material för efterbehandling av bostäder och lokaler, vid val och tillämpning av vilka vissa regler bör följas.

Rekommenderad: