Kantfärger: Vit, Svart Och En Annan Färg än Utomhusfärg Så Att De Inte Tvättas Av, Väderbeständig Kantstenfärg, Penselval

Innehållsförteckning:

Video: Kantfärger: Vit, Svart Och En Annan Färg än Utomhusfärg Så Att De Inte Tvättas Av, Väderbeständig Kantstenfärg, Penselval

Video: Kantfärger: Vit, Svart Och En Annan Färg än Utomhusfärg Så Att De Inte Tvättas Av, Väderbeständig Kantstenfärg, Penselval
Video: Så här väljer du mellan träolja, trälasyr och heltäckande utomhusfärg 2024, April
Kantfärger: Vit, Svart Och En Annan Färg än Utomhusfärg Så Att De Inte Tvättas Av, Väderbeständig Kantstenfärg, Penselval
Kantfärger: Vit, Svart Och En Annan Färg än Utomhusfärg Så Att De Inte Tvättas Av, Väderbeständig Kantstenfärg, Penselval
Anonim

I hjärtat av kantstenen finns betong av hög kvalitet, vars viktigaste egenskap är utmärkt hållfasthet. Både kanter och kantstenar är målade med färg. Förutom huvudsyftet används de ofta som dekorationselement. Men detta är inte det enda syftet med färg för kantstenar, för med hjälp av färgning med det kan du ytterligare öka styrkan på kantstenen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Om vi tittar närmare på huvuddragen i målning med kantfärger kan följande aspekter särskiljas

  • Vanligtvis målas kantar och kantstenar i svart, vitt eller i kontrasterande nyanser.
  • Vit färg är den mest använda färgen eftersom vägspärrar och markeringar måste vara tydligt synliga för förare.
  • Färgade färgämnen används för att dekorera stenar, oftast i privata områden.
  • Färgen överför sina egenskaper till kantstenen. Bland dess huvudkvaliteter: motståndskraft mot stötar, vatten och salt, ljusbeständighet, motståndskraft mot kemikalier.
  • Kantstenfärgen ska appliceras i två lager, vanligtvis med pensel, rulle eller spray.

Du kan måla när som helst på året medan du följer temperaturregimen för en viss typ av färgkomposition.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter av kantfärger

Det finns olika typer av kantfärger, som alla uppfyller specifika krav. Det ska noteras att för att rita på trottoarkanter kan du använda den nu populära vattenbaserade färgen, men du bör vara uppmärksam på beskrivningen av materialet , eftersom inte alla typer av "vattenemulsion" är lämpliga för färgning under vissa förhållanden: till exempel har vissa av dessa färger låg frostbeständighet.

Bild
Bild

Väderbeständig akryl

Väderbeständig akrylfärg är lätt att applicera och torkar snabbt (genomsnittlig torktid är cirka en timme), ger en matt finish. Det är resistent mot UV -strålar och naturligt väder. Alkalier, salter och bränslen och smörjmedel påverkar det inte. När du ansöker kan du använda alla praktiska verktyg.

För att uppnå lämplig viskositet måste färgen tunnas ut med vatten. Vid användning är det värt att välja lösningsmedel som aceton, lösningsmedel eller butylacetat. Det är bäst att arbeta med det vid temperaturer från -5 till +40 grader Celsius. Användningsområdet för väderbeständig akrylfärg är mycket brett:

  • måla kantstenar och kantstenar, markera en trottoarkant;
  • skapande av vägmarkeringsremsor på motorvägar;
  • dekorera privata områden: till exempel på gården i ett bostadshus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Silikon

Den höga kostnaden för denna grupp av färger motiveras av den goda sammansättningen och många fördelar. De gör inte bara ett utmärkt jobb i kombination med andra färger, utan har också hög hållfasthet, porositet och motståndskraft mot vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kalk

Kalkfärg kan köpas i två former: både färdig och pasty, som måste spädas med en hastighet av 16 liter vatten per 25 kilo komposition, under konstant omrörning av blandningen under färgning. Som regel appliceras den i vitt. Färgens särdrag är antiseptiska egenskaper, liksom dess ångpermeabilitet . En betydande nackdel med släckt kalk är dess låga motståndskraft mot atmosfäriska och naturliga fenomen, på grund av vilket det är nödvändigt att ofta förnya beläggningen.

Av samma anledning anses denna färgning vara säsongsbetonad. Torkning sker inom två timmar, medan innan du applicerar kalk måste du rengöra och torka ytan, vars målning utförs vid en temperatur på minst 5 grader Celsius.

För att säkerställa att kalkfärgen inte är transparent måste minst tre lager appliceras på kantstenen.

Bild
Bild

Silikat och silikataska

Materialen appliceras i två lager på både gamla och nya ytor: färgen ger en djup matt finish. Torkningstid för färgen - 2 timmar. Silikatfärger kännetecknas av en hållbar beläggning och slitstyrka, samt motståndskraft mot naturfenomen, men de har också ett antal nackdelar.

  • Det är svårt att ta bort det gamla lagret för att applicera ett nytt.
  • Materialets ljusstyrka minskar med tiden.
  • Kostnaden för färgen är hög.
Bild
Bild
Bild
Bild

Akrylat

Akrylatfärger används för både nya och målade kantytor. Det nya lagret av detta färgämne har många fördelar.

  • Slagfasthet.
  • Vattenångpermeabilitet.
  • Stort utbud av nyanser.
  • Motståndskraftig mot alkali och fukt.
  • Temperaturområde för drift: från -60 till +50 grader.

Om färgning utförs i flera lager, ska nästa lager appliceras först efter det föregående har torkat: efter 2 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

För att måla utomhus måste du välja rätt material. Förutom, så att beläggningen inte tvättas av, är det nödvändigt att arbeta under gynnsamma väderförhållanden och ordentligt förbereda ytan för målning … Det mest populära färgämnet för kantsten är akryl, eftersom det kombinerar ett rimligt pris och indikatorer som är lämpliga för sådan färgning. Den används för viktiga delar av banan.

Dessutom används det för dekoration av territoriet: akrylmaterialet håller stadigt och ger färgfasthet . Ett sådant färgämne representerar ett urval av ljusa färger, så att du kan bli kreativ: de vanligaste färgerna för funktionell färgning är svart och vitt, men mer intensiva nyanser är lämpliga för dekoration. Rekommenderade färger är gul, röd, blå och grön. För ett mer attraktivt utseende kan ytan beläggas med ett lack- och färgmaterial som ger ytterligare skydd till beläggningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det billigaste alternativet är kalkfärg. Denna metod är dock också den mest kortlivade: färgning varar mycket kort tid. Vissa kalkar kantstenen med vanlig kalk för att spara ännu mer pengar . För att få en annan kalkfärg späds den ut med en vätska, varefter ett färgschema läggs till den. Med allt billigt att använda kalkfärgning är det värt att komma ihåg att du måste förnya färgningen väldigt ofta: om en hållbar beläggning krävs är det bättre att inte använda kalk.

Akrylatfärgämnen används som regel i områden som kräver dekoration: dessa är offentliga rekreation eller privata områden . Det finns dock ett brett utbud av färger, och priset på denna färg är också ganska högt. Kritiska områden som spår är vanligtvis inte målade med detta material. Färg av silikat och silikataska har både de fördelar och nackdelar som beskrivs ovan. Den största nackdelen med att använda detta material är dess höga pris.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man målar rätt?

Det bör noteras att gränsmålning ofta är föremål för statliga föreskrifter. Vägmarkeringar måste uppfylla alla GOST -parametrar, och av denna anledning är det värt att följa alla regler som regleras av standarderna om målning är en nödvändig, och inte en frivillig åtgärd. För resten, för att måla gränserna vackert, bör du följa enkla regler.

För att börja måla måste du förbereda nödvändiga material och verktyg . Airless spray anses vara det mest effektiva alternativet för att måla kantstenen: materialet sprider sig inte, torkar snabbt och håller starkare. Detta är också det mest ekonomiska alternativet: färgförbrukningen kommer att minska avsevärt. Målningsmetoden beror dock på mängden arbete. Med en mindre volym är det bättre att använda en spray, och en liten målning kan göras med hjälp av rullar och penslar, som också bör väljas korrekt: det är bättre att använda en rund panelborste, som är baserad på borst och syntetborstar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lämpligt att välja borstar av olika storlekar. Det är också bättre att köpa specialfärgbrickor i förväg . I vissa fall är det värt att använda en konstruktionsblandare, som hjälper till att ge ämnet ett tillstånd av en homogen massa, liksom ett lösningsmedel för färgämnen. Man måste också se till att lämpliga kläder inte tillåter färg att komma in på utsatta delar av kroppen, handskar och skyddsglasögon för att skydda ögonen. Helst ska andningsskydd användas vid arbete med färgämnen.

Det är värt att beräkna färgförbrukningen i förväg . Om vi pratar om medelvärden, räcker ett kilo i genomsnitt för 40-50 standardkantar. Det rekommenderas att måla kantstenen i två eller tre lager, därför kommer förbrukningen i detta fall att öka avsevärt. För målning behöver du också en primer och kitt: för att jämnt utföra arbetet måste ytan på trottoarkanten eller kantstenen vara plan. Om det finns oegentligheter, sprickor eller flisar på den måste dessa defekter åtgärdas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också värt att ordentligt förbereda basen för målning . För att göra detta måste du rengöra ytan från smuts och damm, samt ta bort lagret av gammal färg om kantstenen redan har målats tidigare. Detta följs av fyllningsprocessen, som nämndes ovan. Det sista steget med att förbereda basen för målning innebär priming, medan kompositionen som används måste vara lämplig för utomhusbruk. Primern ska appliceras med en rulle, och efter applicering, se till att vänta tills den torkar helt - det tar ungefär en dag. Efter det kan du gå vidare till färgning.

Färgämnet ska appliceras i två eller tre lager, medan man väntar på att ett lager torkar helt innan det andra målas. Det rekommenderas att applicera kompositionen i tunna lager för att förhindra fläckar och sagging.

Om en pensel används i arbetet, efter målning är det nödvändigt att slipa de platser där ränderna från användningen av verktyget finns kvar.

Rekommenderad: