Vaxfärg: För Trä Utomhus Och Andra Slitstarka Vaxbaserade Färger, Ytmålningsteknik

Innehållsförteckning:

Video: Vaxfärg: För Trä Utomhus Och Andra Slitstarka Vaxbaserade Färger, Ytmålningsteknik

Video: Vaxfärg: För Trä Utomhus Och Andra Slitstarka Vaxbaserade Färger, Ytmålningsteknik
Video: Tvätta och skrapa fasad - steg för steg 2024, April
Vaxfärg: För Trä Utomhus Och Andra Slitstarka Vaxbaserade Färger, Ytmålningsteknik
Vaxfärg: För Trä Utomhus Och Andra Slitstarka Vaxbaserade Färger, Ytmålningsteknik
Anonim

Vaxad färg för yttre träverk och andra slitstarka föreningar på liknande sätt blir allt mer populär. De har många fördelar som billigare produkter saknar. Ytmålningstekniken har också sina egna skillnader - att lära sig mer om dem kommer att vara användbart för både erfarna hantverkare och nybörjare inom reparationsområdet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Naturligt baserade vaxfärger anses vara en premiumprodukt för design- och dekorationsproffs. De har en mer naturlig, miljövänlig komposition. Färg med vax i kompositionen har alla fördelar med en naturlig biprodukt, som kännetecknas av en särskilt hög fuktbeständighet . Det stöter bokstavligen bort vatten och förhindrar att det absorberas i ytan vid kontakt.

Detta är särskilt viktigt vid arbete med trä, vars fibrer är mycket sårbara vid kontakt med vätskor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Andra egenskaper hos vaxfärger inkluderar följande egenskaper

  1. Beläggningens estetik . Kompositioner baserade på naturligt vax framhäver effektivt träets naturliga ton, visar tydligare dess struktur och mönster. Sådana färger kan användas för restaureringsarbete, inklusive i antikviteter.
  2. Konkurrenskraftig kostnad . Naturliga ingredienser är inte särskilt billiga, men färdiga formuleringar är ganska överkomliga. Du hittar produkter i olika priskategorier.
  3. Tät konsistens . Det är mindre flytande och kräver bara en stel borste för att applicera. Färgen fäster bra, är jämnt fördelad över materialets yta. Även med lite erfarenhet av måleri kommer resultatet att bli utmärkt.
  4. Ökade skyddande egenskaper . Vaxfärger är idealiska för utomhusbruk. De skyddar material väl från atmosfärisk nederbörd, höjer inte träfibrer under applicering.
  5. Ändring i konsistens vid uppvärmning . Materialet mjuknar och kan spricka när det utsätts för höga temperaturer. Detta leder till en minskning av beläggningens skyddande egenskaper.
  6. Löslighet i alkoholer . Vid kontakt med dem tappar vaxkompositioner sin styrka och bryts ner i komponenter. Detta kan påverka beläggningens prestanda negativt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vaxfärger är inte lämpliga att applicera på platser som utsätts för intensiv mekanisk belastning. De rekommenderas att endast användas som skyddande och dekorativa föreningar.

Förening

Vaxfärg är en produkt baserad på en naturlig ingrediens från honungskakor eller andra källor. Huvudingrediensen i yttre och inre formuleringar är mycket viskös och härdar för att göra ytorna släta och vattentäta . Vaxbaserade färger är gjorda av naturprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland deras ingredienser kan sådana komponenter särskiljas

  1. Vax . Det kan vara bi eller carnauba. Det första alternativet utmärks av god viskositet, ger kompositionen enhetlighet och bildar en stark film. Carnaubavax är en mindre känd men populär produkt. Det skiljer sig från biet genom sin högre termiska stabilitet.
  2. Linolja . Det fungerar som en impregnering, tränger djupt in i strukturen av fibrösa material och ger dem ökad fuktbeständighet.
  3. Naturlig torkande olja . Det gör att komponenterna kan länkas ihop. Ger kompositionen önskad konsistens.
  4. Hartssaft . Det erhålls från barrträ. Materialet har impregneringsegenskaper, ökar beläggningens skyddande egenskaper. Denna ingrediens används också vid framställning av terpentin, kolofonium.
  5. Tung olja . En exotisk produkt mycket uppskattad av snickare som en impregnering. Ökar kostnaden för färger, men förbättrar deras prestanda avsevärt.

Förutom dessa naturliga ingredienser kan andra ingredienser inkluderas. Oftast spelar de rollen som katalysatorer som accelererar och stimulerar härdningen av beläggningen. Vaxbaserade färger med sådana tillsatser torkar snabbt och bildar en tät och hållbar skyddsfilm. I vissa fall används hampa, sojaolja istället för linfröolja.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka ytor är den lämplig för?

Vaxbaserade färger används främst för träbearbetning. De används vid tillverkning och restaurering av möbler, inklusive antika, och återställer produktens ursprungliga utseende . Som en ytbeläggning används vaxfärger på inre och yttre väggar i byggnader. De är väl kompatibla med trä och träbaserade material, kan appliceras på spånskiva och MDF, andra typer av byggnadsskivor. Som en vattenavvisande beläggning används de ibland vid bearbetning av gjutjärn, natursten och konststen.

Vaxfärger är lämpliga för väderskydd av trästaket, lusthus, pergolor. De passar lätt och ser attraktiva ut. I avsaknad av intensiv mekanisk spänning behålls beläggningens egenskaper i mer än 10 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad händer?

Det finns tre huvudtyper av vaxfärger, som skiljer sig åt i graden av mekanisk hållfasthet och andra egenskaper. Följande formuleringsalternativ finns på rea.

  1. Flytande färglös . De liknar mycket vanligt smält vax, men de kompletteras med oljor och andra ingredienser som förbättrar dess egenskaper. Sådana beläggningar används vid bearbetning av naturligt trä, så att du kan bevara sin naturliga skönhet, konsistens och struktur. Dessa vaxfärger anses vara det bästa valet för restaureringsarbete.
  2. Pigmenterad . De har inte ljus pigmentering, men de har förmågan att färga ytan i trevliga naturliga nyanser. Apelsiner, röda, sugrör, guld och svartbruna färger ger träet ett ädelt utseende. Färgade typer av vaxfärger är inte lämpliga för bearbetning av möbler, möbler. De används oftare som ett dekorativt element.
  3. Nötningsbeständig . De innehåller ytterligare polymeriserande komponenter och bindemedel, vilket ger snabbare härdning av beläggningen. Färger baserade på carnaubavax anses vara mer hållbara, vilket lättare tål hög temperaturexponering än bivax.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots att vissa av dessa kompositioner har en högre mekanisk hållfasthet, är de i denna indikator fortfarande sämre än oljefärger och nitroemaljer. Detta bör beaktas vid användning av vaxfärger.

Populära tillverkare

Det finns många efterbehandlings- och skyddande föreningar på den ryska marknaden. Men inte alla tillverkare har vaxfärger. Bland de märken som erbjuder sådana produkter finns det 3 företag.

  1. Liberon . Företaget tillverkar skyddande vaxer, färgämnen och möbelfläckar. Produkterna har en behaglig doft, konsumeras ekonomiskt, pigmenterade versioner håller sin ursprungliga ton väl. Det är värt att uppmärksamma rekommendationerna när du köper - tillverkaren tillåter endast att använda sin produkt för vissa träslag.
  2. Borma Wasch . Det europeiska märket erbjuder ett brett utbud av pigmenterade formuleringar för applicering på plana träytor. Kompositionen är lätt att applicera, flyter inte, men dess konsistens tillåter inte maskerande ytdefekter.
  3. Homa . Ett av de bästa märkena på marknaden. Paletten innehåller mer än 50 färger. Tillverkaren har tagit hand om den ekonomiska förbrukningen av kompositionen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Användningen av vaxbaserade färger blir mer och mer populär. När du arbetar med dem måste vissa regler följas för att säkerställa en jämn applicering av kompositionerna utan dropp och andra defekter. Hela färgningsprocessen är uppdelad i etapper. Genom att följa deras sekvens kan utmärkta resultat uppnås.

Träning

Bearbetning av träväggar i nybyggda byggnader, fönsterkarmar utförs vanligtvis med färskt material. Men oftare måste vaxfärger appliceras över den gamla beläggningen. I det här fallet visar sig beredningsprocessen vara en oundviklig nödvändighet. Du måste göra följande.

  1. Ta bort gammal beläggning . Du kan använda ett lämpligt lösningsmedel eller applicera en tvätt och låt det stå på ett tag. Därefter behandlas ytan med en luddfri trasa fuktad med varmt vatten.
  2. Utför mekanisk rengöring . Det utförs med en grov borste som tränger igenom materialets porer. Denna behandling ger ytan ett uppdaterat utseende.
  3. Utför slipande blästring . Sandpapper eller speciella borrar fungerar. Med dem är det bra att rengöra stora täckningsområden. Sandpapper ska tas med minimal korn.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om materialets yta tidigare målats är det omöjligt att applicera en vaxkomposition på den utan förberedelse. Det är absolut nödvändigt att helt ta bort den gamla beläggningen. Först efter att ha spårat bort gammal färg helt kan du gå vidare till nästa steg.

Ansökan

Ytorna är målade med vaxföreningar för att ge dem ett åldrat, vintage eller antikt utseende. Denna effekt är särskilt populär inom inredning och är lämplig för möbler. Som en yttre väggbeklädnad används vaxfärg i fall där du snabbt behöver bli av med byggnaden av uttalad nyhet . Byggnaden får omedelbart en beboelig look.

Bild
Bild

Färgningsprocessen med vaxbaserade föreningar är enligt följande

  1. Ansökan . Färg appliceras på den rengjorda och förberedda ytan. Förförberedning tillämpas inte. Det är nödvändigt att torka beläggningen vid en temperatur över +18 grader, cirka 2 timmar.
  2. Abrasion . Med hjälp av en luddfri trasa utsätts vaxfärg, som inte är helt torr, för mekanisk påfrestning. Det gnuggade bokstavligen in i träet, förlorade sin enhetlighet och fick effekten av åldrande. Om du inte planerar att skapa vintage -inredning kan du hoppa över det här steget och bara låta färgen torka.
  3. Slipning . Slutsteget är att polera ytorna med en mjuk bomullstrasa. Det kommer att ge glans och glans till den färdiga finishen.

Med en enhetlig applicering av en skyddande beläggning appliceras den i 2-3 lager. I det här fallet får den färdiga inredningen en glansig effekt och ser attraktiv ut.

För att öka tillförlitligheten behandlas beläggningen med ett vaxbaserat lack. Det fungerar som en fixerare, hjälper till att bevara alla skyddande egenskaper under en lång tid.

Rekommenderad: