Torkolja Kombinerat Märke K-3 (28 Bilder): Tekniska Egenskaper Hos Kompositionen Och GOST

Innehållsförteckning:

Video: Torkolja Kombinerat Märke K-3 (28 Bilder): Tekniska Egenskaper Hos Kompositionen Och GOST

Video: Torkolja Kombinerat Märke K-3 (28 Bilder): Tekniska Egenskaper Hos Kompositionen Och GOST
Video: Grafische Kompositionen 2024, Mars
Torkolja Kombinerat Märke K-3 (28 Bilder): Tekniska Egenskaper Hos Kompositionen Och GOST
Torkolja Kombinerat Märke K-3 (28 Bilder): Tekniska Egenskaper Hos Kompositionen Och GOST
Anonim

Under byggandet och dekorationen av lokaler finns det ett behov av en mängd olika material. Trä används ofta. Men när du använder den kan du stöta på några problem. Användningen av torkolja hjälper till att undvika sådana problem som mögel, fukt och parasiter. Naturliga oljor i dess sammansättning skapar en skyddande film på ytan, vilket hjälper till att förlänga livslängden.

Särdrag

Linolja i sig är en lösning som ingår i olika oljor, såsom linfrö, soja, solros. Det är en viktig komponent i oljefärger.

För snabb torkning av torkande olja tillsätts ett element såsom ett torkmedel till dess sammansättning . Detta tillsatsmedel är utformat för att skydda de behandlade ytorna från deformation under ogynnsamma yttre påverkan.

Användningen av torkolja är utbredd, så det finns inga problem med köpet. Det finns i sortimentet av alla specialaffärer. Dessutom kan kompositionen framställas oberoende hemma med solros- och linolja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av torkande olja

För närvarande finns det flera typer av torkolja, beroende på sammansättning, omfattning och tekniska egenskaper.

Naturlig torkolja anses vara den säkraste och mest miljövänliga . Det kännetecknas av ett lågt torkmedel, vilket resulterar i att det torkar lite längre än de andra. Har en ljusgul färg och en jämn konsistens utan nederbörd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oksol kallas också för semi-naturlig torkolja. Den innehåller cirka 55 procent av naturliga oljor, vilket är mindre än andra typer. Kräver utspädning med torkmedel eller lösningsmedel. Jämfört med resten har den ett lägre pris.

Om naturliga oljor ersätts med syntetiska kan du få syntetisk torkolja . Kompositionen har inga egenskaper enligt GOST, vilket sätter den i en lågpriskategori. Det skiljer sig åt i kvalitet, har en ihållande obehaglig lukt, dessutom kan det vara hälsoskadligt. Den syntetiska typen rekommenderas inte för interiörarbete. Det används främst vid beredning av blandningar för kitt och gips.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompositoljor består av en eller flera naturliga oljor och bensin utspädd med kolofoniumlack. Den mest populära är olja-gummiblandningen.

Kombinerad torkolja tillverkas genom att oxidera naturlig torkning och halvtorkande oljor, varav cirka 70 procent. Mestadels används den som en del av oljefärger, mindre ofta för efterbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och skillnader för den kombinerade torkoljan

För enkel användning appliceras markeringar på olika typer av den kombinerade kompositionen. Interna efterbehandlingsarbeten rekommenderas att utföras med kvaliteterna K-2, K-4, K-12 och externa-med K-3 och K-5. De mest populära är kompositionerna under varumärkena K-3 och K-2, som skiljer sig åt i ett lågt innehåll av olja och torktumlare.

Bild
Bild

De är nästan genomskinliga, med en liten nyans. Torktiden tar cirka 24 timmar. När kompositionen K-3 används, bildas en tät film på ytan på kort tid, vilket kräver snabbt arbete för att skapa en enhetlig beläggning.

I de flesta fall används kombinerad torkolja vid arbete med små träelement . Det läggs till oljefärger för att ge dem önskad tjocklek. K-2-klass används vid arbete med väggar och tak.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

K-3 avser typen av oljelösningar. Det används för att bringa blandningar till önskad konsistens, liksom för att späda ut oljefärger. Dessutom är den avsedd för impregnering av träytor innan du målar dem med färg och lack.

Denna torkolja är transparent och har en gulaktig nyans av varierande mättnad . Behandlingen av träbeläggningar med kompositionen ger dem glans och karakteristisk färg. Det tar cirka 24 timmar för olivoljan att torka helt vid en temperatur på 19-22 grader. När du använder torkolja på egen hand rekommenderas att applicera materialet i små portioner.

Torkolja K-3 kan användas både för externt och internt arbete. Den har fuktbeständiga egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användning av den kombinerade kompositionen

På grundval av kompositionen K-3 i enlighet med GOST produceras ett begränsat antal material: oljefärger, Mumiya MA15, Ocher MA15 och Surik MA15.

Detta märke har vunnit stor popularitet på grund av möjligheten att använda det för olika typer av arbete. De har två betyg: första och andra. Den första klassen används för blandningar av olika färger på grund av att den är mer transparent, och den andra, på grund av dess mättnad, ser positivt ut med mörka nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

När man arbetar med torkningsolja får man inte glömma säkerhetsåtgärder .eftersom det är en brandfarlig och explosiv blandning. Rummet måste vara väl ventilerat eller utrustat med ett säkert ventilationssystem. Vid kontakt med huden måste lösningen torkas av och tvättas med tvål och vatten.

Förbrukning av kombinerad torkolja på trä

Innan torkolja appliceras måste ytan behandlas. Först och främst avlägsnas smuts och beläggningen avfettas. Förekomsten av fukt är oacceptabel.

Bild
Bild

Torkolja och kompositioner baserade på den kan appliceras med en pensel på små ytor . För större jobb är det bättre att använda en spray eller rulle. Vi får inte glömma att lösningen måste mätta ytan, därför kan du inte spara pengar när du applicerar den. För djupare penetration är det lämpligt att använda varm torkande olja. I genomsnitt 1 kvm. m. lämnar ungefär 130-160 milliliter sammansättning.

Vanligtvis appliceras beläggningen i 2-3 lager, men deras antal kan variera beroende på behoven. Naturlig torkning tar vanligtvis inte mer än en dag. Den optimala temperaturen för honom är cirka 20 grader Celsius. Du måste också försöka utesluta möjligheten till utkast.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oljebaserade formuleringar kan vara för tjocka och svåra att hantera. För att lösa detta problem kan de spädas med linolja tills de får önskad konsistens. Dessa manipulationer kan avsevärt minska förbrukningen av huvudprodukten.

Efter avslutat arbete måste alla delar kasseras annars kan de vara farliga på grund av att det är brandfarliga och explosiva material. Återstående torkolja måste förvaras på ett säkert ställe, undvika interaktion med eld, solljus och elektriska apparater och skyddas mot fukt. Om lösningen tjocknar ska den spädas med valfritt lösningsmedel som kan användas med oljefärger, i förhållandet 1 till 10.

Det finesser i valet av torkningsolja

Innan arbetet påbörjas måste du välja ett material som visar sig vara av hög kvalitet och säkert. Först och främst måste du utvärdera produktens utseende: kvaliteten påverkas av dess homogenitet, närvaron av sediment eller andra partiklar. Efter det bör du kontrollera dokumenten. Beroende på val av olivtyp bedöms överensstämmelse med GOST, ett intyg om överensstämmelse eller ett hygieniskt intyg krävs.

Rekommenderad: