Torkmedel: Vad är Det, Användningen Av NF 1 Och ZhK För Oljefärg, GOST 1003 73, Gör Det Själv

Innehållsförteckning:

Torkmedel: Vad är Det, Användningen Av NF 1 Och ZhK För Oljefärg, GOST 1003 73, Gör Det Själv
Torkmedel: Vad är Det, Användningen Av NF 1 Och ZhK För Oljefärg, GOST 1003 73, Gör Det Själv
Anonim

Förbereder sig för målning, människor väljer sina egna emaljer, torkar oljor, lösningsmedel, lär sig vad och hur man applicerar. Men det finns ytterligare en mycket viktig punkt som ofta förbises och inte beaktas. Vi pratar om användning av torkare, det vill säga speciella tillsatser som påskyndar torkningen av eventuell färg och lackmaterial.

Bild
Bild

Vad det är?

En siccative är en av dessa komponenter, vars introduktion gör det möjligt för tillverkare att diversifiera receptet och anpassa det till specifika situationer, till användningsområden. Det läggs till olika färger och lacker för att påskynda torkningsprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter av kompositioner

När det gäller kemisk sammansättning är torkare metallsalter med hög valens. Denna grupp kan också innefatta salter av monobasiska syror (den så kallade metalltvålen). Accelererande torkreagenser är tillämpliga på alla befintliga typer av färg- och lackmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först och främst började kobolt- och manganreagens, liksom bly, användas . Lite senare började användningen av zirkoniumsalter och några andra element. De allra flesta moderna blandningar tillverkas utan bly, eftersom de har en negativ effekt på människors hälsa. Kemister och teknologer klassificerar katalysatorer i första linjens ämnen (sanna) och andra raden föreningar (promotorer). En riktig accelerator är ett metallsalt med en växlande valens, som vid kontakt med målsubstansen går in i en reduktionsreaktion och sedan oxiderar till ett ämne med ökad valens.

Bild
Bild

Hjälpmedel är salter av metaller med oförändrad valens . Dessa inkluderar zink, barium, magnesium och kalciumföreningar. Deras roll är att öka effektiviteten hos konventionella blandningar genom att reagera med karboxylgrupper av ämnen som bildar en film. Utvecklarna tar hänsyn till detta och använder alltmer kombinerade formuleringar.

  • Torkare i ett stycke baserat på kobolt erkänns som det mest effektiva, men deras effekt påverkar endast ytan på lackfilmen. Därför är en sådan metall endast lämplig för ett mycket tunt lager eller kan, före bakning, användas själv.
  • Bly d Det verkar i sin helhet, det är ganska giftigt och kan bilda sulfidfläckar, eftersom ett oberoende läkemedel sällan används.
  • Mangan aktiv både på ytor och i tjocklek. Den trevärda metalltypen är mörkbrun och detta kan snedvrida beläggningens utseende. Vid arbete krävs det att man inte avviker från standardreceptet - ett överskott av mangan försvagar bara effekten, i motsats till självklarheten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns två tillverkningsmetoder - smältning och avsättning . I det första fallet utövas termisk verkan på oljor och hartser, som sedan smälts med metallföreningar. Detta är en mycket enkel och effektiv teknik. De utfällda substanserna erhålls genom att utföra en reaktion mellan metallföreningar och saltprodukter från syrabehandling. Sådana torkmedel utmärks av en klarad färg och innehåller en stabil koncentration av intensivt aktiva metaller.

  • Zink gör torkningen av ytan långsammare och huvudvolymen snabbare, samtidigt som den bildar en stark film.
  • Kalcium fungerar som en promotor i komplexa blandningar, tack vare vilken torkning blir lättare i kylan.
  • Vanadium och Cerium de verkar i färgmängden, men deras nackdel är gulheten, som visas i den applicerade beläggningen.
  • Ersättare för bly i moderna läkemedel är kombinationer av zirkonium och kobolt .
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller organiska syror finns det fyra huvudgrupper av torktumlare:

  • naftenat (framställt av olja);
  • linoleat (erhållen från linolja);
  • gummerad (gjord av kolofonium);
  • tallat (baserat på tallolja).

Fettsyrablandningar (såsom FA) bildas genom att lösa ett salt av en multivalent metall i en fettsyra eller genom att blanda sådana lösningar med naftensyror. Användning av sådana ämnen är möjlig både med lack, alkydtypfärger och i kombination med linolja. Utåt är det en vätska som är transparent för ljus, där 18 till 25% av en icke-flyktig substans är närvarande. Koncentrationen av mangan varierar från 0,9 till 1,5%, och bly kan vara mer, minst 4,5%.

Bild
Bild

Fettsyratorkmedel interagerar med linolja och förhindrar dis och sediment. Minsta flampunkt är 33 grader Celsius. Viktigt: färdiga torkmedel i denna grupp är giftiga och kan orsaka brand. Om 6 månader har gått efter frisläppandet måste du noggrant kontrollera ämnet, om det har förlorat sina egenskaper.

NF1 är en kombination av bly-mangan . Det är en flytande substans som erhålls med utfällningsmetoden. Tidigare analoger av denna blandning är NF-63 och NF-64. Det är nödvändigt att lägga till en torkaccelerator till färgämnen av olja och alkyd, till emalj- och lackmaterial, torkande oljor. NF1 är helt transparent och homogent, har inte det minsta sediment eller orenhet. Kombinerad användning tillsammans med katalysatorer baserade på Co. De bästa bland dem är NF-4 och NF-5. När den blandas med lackmaterial införs kemikalien i små portioner, vilket bibehåller koncentrationen av maximalt 5% av mängden filmbildare. Det digitala indexet efter bokstäverna NF indikerar läkemedlets kemiska sammansättning. Så nummer 2 visar närvaron av bly, nummer 3 - närvaron av mangan, 6 - kalcium, 7 - zink, 8 - järn. Index 7640 visar att läkemedlet bildas genom att kombinera koboltharts med olja och en lösning av bly och mangansalter i vit sprit. Ett liknande verktyg kan användas för att återställa det förlorade mönstret av moiréemaljer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig: med något torkmedel måste du vara uppmärksam på doseringen. Överdriven införande av reagenset minskar dramatiskt torkningshastigheten för filmerna och kan till och med ändra färgämneskompositionen, särskilt om den initialt är vit. Koboltoktanat upplöst i vit sprit kan ha en opaliserande effekt. Den största andelen icke-flyktiga ämnen är 60%, koncentrationen av metaller varierar från 7,5 till 8,5%. Det finns inga koppartorkar; endast pigment produceras på basis av denna metall.

Bild
Bild

Tillverkare

Bland de olika märkena torktumlare är förstaplatsen välförtjänt värd att sätta företagets produkter Borchers , vars produktion är mycket perfekt och uppfyller de senaste tekniska kraven. Av recensionerna att döma bör sådana blandningar införas i mycket små koncentrationer, de är ganska ekonomiska och praktiska och undviker många problem.

En annan ledande tysk tillverkare är oron Synthopol , han producerar också högkvalitativa och solida produkter.

Bild
Bild

DIY -tillverkning

Receptet för torkning är relativt enkelt. För att få en blandning lämplig för bearbetning av torkolja, motsvarande GOST, är det nödvändigt att använda smält harts. Porslin (åtminstone metall) är fyllda med 50 g kolofonium. Det smälter vid temperaturer på 220-250 grader Celsius. Efter smältning omrörs ämnet och 5 g snabbkalk läggs till det. Om man byter ut kalken mot 15 g blyströ, som mals med linolja till en pasta och sedan införs små portioner i kolofonium, kan man få blyharts. Det är nödvändigt att röra om båda versionerna av kompositionerna tills en homogen massa bildas. Dropparna avlägsnas regelbundet och placeras på genomskinligt glas, så snart de blir genomskinliga måste de sluta värma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också förbereda manganoxid, erhållet från natriumsulfit och kaliumpermanganat (närmare bestämt deras lösningar). Vid blandning bildas en svart pulverformig fällning. Det filtreras och torkas utomhus, ingen uppvärmning behövs, det är till och med skadligt.

Tillämpningsområde

Användningen av torktumlare för oljefärger har sin egen subtilitet; om ett överskott av oljederivat bildas i färgskiktet kan det mjukna igen. Anledningen är att polymeriserad olja är benägen för kolloidal koagulation. Kombinerade lacker, enligt vissa experter, kanske inte innehåller torkmedel, eftersom införandet av cellulosanitrat ökar torkhastigheten. Men i vattensystem, som med behovet av att få det snabbast torkande lacken, är det nödvändigt att tillsätta ett torkmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Praktisk erfarenhet har visat att betydande temperaturer eliminerar behovet av stelningsacceleratorer. Använd alltid torkmedel som rekommenderas av färgtillverkarna.

Användningstips

Beräkningen av mängden torkmedel som måste tillsättas PF-060 alkydlack för effektiv härdning varierar från 2 till 7%. Med införandet av ett sådant tillsatsmedel är torktiden begränsad till 24 timmar. Detta resultat uppnås även med övergivande av blyhaltiga preparat till förmån för modernare tekniska lösningar, som fortfarande möts med misstro av många. Hållbarheten för torktumlare är i de flesta fall sex månader.

Viktigt: rekommendationer för införande av ett torkmedel gäller i princip inga färdiga blandningar . Redan i produktionen introducerades ursprungligen den erforderliga mängden av alla ämnen där, och om inte (produkten är av dålig kvalitet) fungerar det fortfarande inte att bedöma problemet och åtgärda det hemma. Med avseende på filmbildaren kan du tillsätta från 0,03 till 0,05% kobolt, från 0,022 till 0,04% mangan, från 0,05 till 2% kalcium och från 0,08 till 0,15% zirkonium.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppmärksamhet! Proportionerna anges i ren metall, och inte på blandningens absoluta volym, dess mängd är naturligtvis något högre.

I närvaro av sot, ultramarin och några andra komponenter i färgämnet försvagas yteffekten av torkmedlet. Detta kan hanteras genom införandet av ökade doser av läkemedlet (både omedelbart och i separata portioner, mer detaljerade rekommendationer kan endast ges av en kvalificerad tekniker).

Rekommenderad: