Oksol Torkolja: Tekniska Egenskaper För Naturlig Och Kombinerad Torkolja, GOST 190 78, Märken Och Tillverkare Av PV -sammansättning

Innehållsförteckning:

Video: Oksol Torkolja: Tekniska Egenskaper För Naturlig Och Kombinerad Torkolja, GOST 190 78, Märken Och Tillverkare Av PV -sammansättning

Video: Oksol Torkolja: Tekniska Egenskaper För Naturlig Och Kombinerad Torkolja, GOST 190 78, Märken Och Tillverkare Av PV -sammansättning
Video: Drying Oils V5 NEW 2024, April
Oksol Torkolja: Tekniska Egenskaper För Naturlig Och Kombinerad Torkolja, GOST 190 78, Märken Och Tillverkare Av PV -sammansättning
Oksol Torkolja: Tekniska Egenskaper För Naturlig Och Kombinerad Torkolja, GOST 190 78, Märken Och Tillverkare Av PV -sammansättning
Anonim

Idag är torkningsolja en av huvudkomponenterna i olika kitt och oljebaserade färger. Och det används också väldigt ofta för bearbetning av träytor, för impregnering av putsade arbetsytor och till och med för tätning av små sprickor. Detta mångsidiga impregneringsmedel kombinerar överraskande många användbara funktioner, vilket gör det mycket eftertraktat.

Oksol torkolja är särskilt populär, vars egenskaper och tekniska egenskaper kommer att diskuteras nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Oksol lack är en speciell impregneringsblandning för bearbetning av trä och putsade ytor innan ytterligare målning. Det skyddar trä och gips från förfall och skador av bakterier. Det kan också användas för att späda ut oljefärger. "Oxol" tillhör kategorin semi-naturliga formuleringar.

Mer än 55% av massans sammansättning är vegetabiliska oljor, ytterligare 40% är ett lösningsmedel, och de återstående 5% är torkare, vilket bidrar till förtjockning och snabb absorption av torkande olja i trädet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Följande kan användas som lösningsmedel av tillverkaren:

  • "Vit ande";
  • syntetiska analoger av vegetabiliska oljor;
  • pyroplast eller pyren;
  • tuggummi terpentin;
  • nefras C4.

Torktumlare är hjälpkomponenter som inte bara är ansvariga för den goda absorptionen av torkande olja, utan också för dess snabba härdning. Smältade, oljiga eller fettsyrahartser kan användas som dem.

Volymen och typen av lösningsmedel och torkmedel som används regleras av speciella GOST som utvecklats för varje typ av tillsatser separat.

Precis som andra efterbehandlings- och skyddslösningar har Oksol torkolja sina egna unika tekniska parametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

För närvarande regleras produktionen av Oksol torkolja av ett sådant dokument som GOST 190 78. Denna normativa rättsakt reglerar sammansättningen av dessa produkter, villkoren och platsen för deras användning, liksom andra parametrar.

Enligt honom torkar olja " Oxol" kan vara naturligt och tillhör kategori B … I detta fall, i sin sammansättning, är det mesta av naturliga lin- eller hampoljor. Huvudkomponenterna i sådana lösningar - vegetabiliska oljor - får ätas i sin rena form i vardagen.

Kombinerad "Oksol" tillhör kategorin PV , det mesta av dess sammansättning är majs eller rapsolja. Men den största skillnaden är att de tillhör halvnaturliga ingredienser, de innehåller syntetiska tillsatser i förväg, det vill säga sådana oljor är tekniska och kan inte användas i mat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom säger GÄSTEN att denna torkolja ska ha följande egenskaper:

  • fullständig transparens;
  • uttalad lukt;
  • maximal torktid - 3 timmar;
  • surhet - 6-8 enheter;
  • viskositet - 18-25 enheter;
  • flampunkten i en sluten degel är exakt 32 grader.

"Oxol" från grupp PV är endast lämplig för inomhusbruk och produkten i kategori B kan användas både inomhus och utomhus.

Försäljning och transport av torkolja kan utföras i behållare av specialplast eller i järnfat av acceptabla metalllegeringar. Om en produkt inte uppfyller minst ett tekniskt villkor bör den inte tillåtas säljas, eftersom den inte uppfyller kraven i GOST.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konsumtion

Förbrukningen av denna produkt beräknas baserat på mängden ämne som konsumeras per 1 m2 yta.

Den ungefärliga förbrukningen är:

  • torkningsoljor i kategori B - 80-120 g / m2;
  • "Oksoli" PV - 100-150 g / m2.

Dessa förbrukningshastigheter är ungefärliga och kan variera beroende på vilken typ av yta som ska behandlas och antalet lager som appliceras på den. För varje efterföljande lager förbrukas en mindre mängd av kompositionen.

Det är också viktigt att veta att förbrukningen kommer att öka vid impregnering av putsade eller för gamla träkonstruktioner. Förbrukningsvolymen av Oksol -lack påverkas också av tillämpningsmetoden - när du använder en pensel är den mindre än när du använder en rulle.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

Idag används torkningsolja "Oksol" i ett antal fall:

  • Den kan användas för att måla träkonstruktioner inom och utanför fasader .… I dessa fall förlänger lösningen träets livslängd, minskar graden av negativ påverkan av temperaturförändringar och patogena svampar på det.
  • För bearbetning av putsade fasader innan deras vidare målning … I detta fall hjälper Oksol till att minska färgförbrukningen under den slutliga efterbehandlingen, och jämnar också ut arbetsytan delvis och skyddar den.
  • För spädning av oljebaserade färger … Detta gör att du kan öka mängden färg, späda ut det förtjockade ämnet utan att kränka dess tekniska kvaliteter, och samtidigt använda den resulterande blandningen som en impregnering och slutlig lösning.

Det visar sig att det är tillåtet att använda Oksol torkolja för bearbetning av träkonstruktioner i och utanför lokalen, samt för impregnering av putsade väggar. Samtidigt är det kategoriskt omöjligt att använda denna lösning för färgning och impregnering av golv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Torkolja "Oksol" är ett efterfrågat och populärt efterbehandlingsmaterial, därför tillverkar många märken idag:

  • Tex företag säljer denna produkt i en helt färdig att använda form. Torkolja säljs i behållare som väger från 0, 4 till 8 kg i en behållare. Kompositionen torkar snabbt, minskar färgförbrukningen avsevärt och utför primerns arbete samtidigt.
  • LLC "Yamshchik " utför tillverkning och direktförsäljning av denna impregneringskomposition, som tillhör kategorin PV. Den säljs i behållare med en kapacitet på 0,8 till 20 kg. Dessa produkter uppfyller helt kraven i SanPiN och tillverkas i strikt överensstämmelse med GOST.
  • Torkningsolja av märket Isolate anses vara en av högsta kvalitet. Tillverkad i enlighet med accepterade standarder. Den säljs i behållare med en kapacitet på 0,5 till 200 liter. Nackdelen med detta företag är att det producerar torkolja av denna typ endast på beställning och i bulk.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • LLC "VESTA-COLOR " tillverkar och säljer torkolja av denna typ partihandel och detaljhandel. Varorna av detta märke är av hög kvalitet, överkomliga kostnader och höga tekniska egenskaper.
  • PO "KHIMTEK " i över 20 år har tillverkat och marknadsfört dessa högkvalitativa produkter. Torkningsolja "Oksol" i sin produktion har alltid utmärkta tekniska egenskaper och ett överkomligt pris. Det säljs i behållare av olika slag, vilket gör att varje kund kan köpa den mest lämpliga förpackningen.

Linolja "Oksol" producerad av alla dessa märken i praktiken har bevisat sin höga effektivitet och utmärkta kvalitet, därför rekommenderas att först och främst uppmärksamma dessa tillverkare vid köp av en sådan produkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och tillämpningsregler

Denna sammansättning tillhör kategorin snabbtorkande och snabbhärdande ämnen, därför kräver det att vissa rekommendationer följs när man arbetar med det:

  • blandningen säljs i en färdig att använda, men före dess direkta användning rekommenderas att noggrant blanda torkoljan så att de aktiva aktiva ingredienserna fördelas jämnt över vätskan;
  • impregnering kan endast utföras på torra, rena och tidigare avfettade ytor;
  • det är nödvändigt att applicera lösningen i ett ganska tunt lager, med en bred pensel eller en liten rulle för detta;
  • lufttemperaturen under arbetet bör inte vara under 15 och över 20 grader, och luftfuktigheten bör inte vara mer än 75%;
  • varje lager torkolja torkar i ungefär en dag, så varje ny applicering bör utföras senast 24 timmar senare;
  • det är mycket viktigt i slutet av arbetet att ta bort alla verktyg och material som har kommit i kontakt med torkolja från rummet;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • oförbrukad blandning får förvaras högst 12 månader i en hermetiskt tillsluten behållare;
  • under arbetet rekommenderas att använda andningsskydd eller skyddsmask och gummihandskar;
  • om kompositionen kommer på huden eller ögonen måste den tvättas noggrant med mycket vatten;
  • vid arbete i ett slutet rum är det absolut nödvändigt att ge tillgång till frisk luft;
  • torkningsolja "Oksol" är mycket brandfarlig, så den bör användas så långt som möjligt från öppna eldkällor;
  • vid köp av denna produkt är det absolut nödvändigt att kräva av säljaren intyg om kvalitet, säkerhet och efterlevnad av kraven i GOST;
  • denna komposition får användas för att täta små luckor. För att göra detta blandas torkningsolja med sågspån i lika stora proportioner och appliceras på ytan som ska behandlas med en spatel.

Efterlevnaden av dessa enkla regler och rekommendationer för användning av torkolja gör det möjligt att bearbeta trä- och kittytor så enkelt, snabbt och korrekt som möjligt och kommer också att säkerställa ett positivt arbetsresultat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner

Torkolja "Oksol" är allmänt populär både bland vanliga människor och professionella hantverkare för efterbehandling.

Vanliga medborgare talar alltid positivt om denna produkt. Alla köpare noterar utan undantag dess höga skyddande egenskaper, användarvänlighet och överkomliga kostnader. För många människor finns det bara en nackdel - en ganska skarp och specifik doft. Men om du använder andningsskydd eller mask kan denna nackdel enkelt elimineras.

Professionella dekoratörer stöder dessa positiva recensioner. De betonar den låga förbrukningen av denna torkolja, användarvänlighet, högkvalitativt slutresultat och ett brett utbud av applikationer.

Bild
Bild

Baserat på dessa recensioner och på uttalanden från tillverkarna själva kan man lätt dra slutsatsen att Oksols torkolja idag är en av de bästa i sitt segment. Dess användning gör det möjligt att inte bara minska den slutliga färgförbrukningen, utan också att grunda arbetsytan och skydda den från olika negativa påverkan .… Det viktigaste är att välja en torkolja av hög kvalitet och använda den i enlighet med de givna reglerna.

Rekommenderad: