Naturligt Lack: Oljesammansättning, GOST 7931-76, Linoljelack För Färgning

Innehållsförteckning:

Video: Naturligt Lack: Oljesammansättning, GOST 7931-76, Linoljelack För Färgning

Video: Naturligt Lack: Oljesammansättning, GOST 7931-76, Linoljelack För Färgning
Video: Blue Is the Warmest Colour 2013 2024, April
Naturligt Lack: Oljesammansättning, GOST 7931-76, Linoljelack För Färgning
Naturligt Lack: Oljesammansättning, GOST 7931-76, Linoljelack För Färgning
Anonim

Under Sovjetunionens tid var torkning av olja praktiskt taget det enda sättet att behandla träytor och byggnader på. Fansen av detta material har funnits kvar till denna dag.

Torkolja är ett filmbildande färg- och lackämne baserad på naturliga oljor eller värmebehandlade alkydhartser.

Det skyddar trä på ett tillförlitligt sätt från ruttnande och utseende av svamp, och används också för tillverkning av oljekitt och färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer, sammansättning och egenskaper

Numera försöker många husägare skydda sig själva och sina hushåll mot onödiga kemikalier. I detta avseende anses torkningsolja med rätta vara ett unikt material! Mer än 90% av dess sammansättning står för komponenter som erhållits från lin, hampa, solros eller raps. De återstående 5% är syntetiska föreningar, men deras mängd är så obetydlig att de inte kan ha någon negativ effekt på människor. Ju lägre andel syntetiska ämnen i torkoljan, desto längre håller trävaran efter bearbetningen.

När du väljer torkolja, var noga med att fokusera på dess sammansättning - ju mer naturliga ingredienser den innehåller, desto mer skydd får träet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I gamla dagar kallades torkningsolja för "kokt smör". Idag skiljer sig produktionstekniken praktiskt taget inte från de "gamla" metoderna. Men variationen i kompositionen ledde till ett stort antal sorter av torkolja med mycket olika egenskaper.

Oljelack tillverkas av vegetabiliska oljor med tillsats av speciella ämnen , vilket orsakar acceleration av deras torkning - succates. För detta ändamål används föreningar av kobolt, bly, strontium, zirkonium och järn - namnet på dessa element väcker tvivel om deras säkerhet för människors liv och hälsa, men deras andel är försumbar, så du kan inte vara rädd för negativa effekter på kroppen. Men om du vill spela det säkert, ge företräde åt kompositioner med kobolt - denna metall har ingen negativ effekt på de fysiologiska processerna hos vuxna och barns organismer. Du kan också köpa en 100% oljefri formulering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torkmedlet absorberar syre från luften och oxiderar därigenom oljan. Dessutom, efter att det torkat, slutar oxidativa reaktioner inte, varför andelen sådana tillsatser är extremt liten, annars mörknar beläggningen snabbt och blir spröd.

Torkningsoljor med och utan torkmedel har vissa skillnader i deras driftsparametrar:

  • Oljelack hårdnar på 24 timmar, och under den varma säsongen räcker det med 5 timmar för att de ska bilda en tät skyddsfilm. Torkolja torkar utan torkare i 5 dagar, tänk på detta när du planerar reparationer i huset.
  • Sammansättningen utan torkmedel tränger djupare in i träfibrerna och skyddar den i framtiden mer pålitligt från fukt och mögel. Föreningar med tillsatser kommer inte att absorberas så djupt, och i framtiden kan filmen spricka och lossna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Prestandaegenskaperna, särskilt torkningshastigheten, påverkas också av de oljor som används för produktion . Torkoljan från lin- och hampolja stelnar snabbast. Detta beror på den stora mängden fleromättade syror i deras sammansättning (jodtalet är 175-204 för det första och 145-167 för det andra). Solrosolja torkar mycket långsammare, därför måste den innehålla obetydliga torkmedel, men linolja från nöt- och vallmofröolja utan tillsatser tar ganska lång tid att stelna. Castor, olivolja och fett linolja stelnar inte alls utan torkare, det tjocknar bara utan att bilda den nödvändiga filmbeläggningen - jodnumret för de oljor som utgör dem är försumbar.

För att påskynda torkhastigheten har tillverkarna släppt en serie torkoljor baserade på syntetiska komponenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kombinerade kompositioner ligger närmast oljor - de består av 2/3 av olja och 1/3 av sprit eller annat lösningsmedel. Dessa blandningar kännetecknas av en lägre kostnad och en hög härdningshastighet, därför används de i stor utsträckning i externa fasadverk. Förresten, i motsats till vad många tror, har kombinerade torkoljor nästan ingen skarp lukt.

När ett stort antal tillsatser tillsätts till oljor erhålls torkningsolja oxol . Den innehåller olja (55%), sprit (40%) och torkmedel (5%). Oxol har en bra stelningshastighet, men den har en skarp kemisk lukt som inte bleknar på länge.

Oksol i utseende skiljer sig inte från naturligt, men priset är betydligt lägre än oljeformuleringar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skilj mellan märken B och PV . Linolja B tillverkas med lin- eller hampoljor; det har funnits sin användning inom färg- och lackindustrin för odling och produktion av fasadfärger.

För tillverkning av oxol VP använd solros, safflor eller majsolja. Denna formulering är populär på grund av dess extremt låga kostnad. Dess prestanda lämnar dock mycket att önska - sådan oxol skapar inte en stark och hållbar beläggning, därför är användningsområdet begränsat till utspädningsfärger.

Det rekommenderas inte att använda det för att täcka träprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan typ av torkolja är alkyd . De är gjorda av hartser utspädda med lösningsmedel och modifierade oljor. I analogi med oljelack tillsätts ett torkmedel, liksom vitsprit. Sådana kompositioner är mer ekonomiska än oljor, eftersom för att tillverka 1 ton alkydtorkande olja krävs endast 300 kg olja. Detta minskar avsevärt kostnaden för produkten, men gör det osäkert att använda den inomhus.

Dessutom är alkydföreningar resistenta mot de negativa effekterna av den yttre miljön, extrema temperaturer och fuktighet och är resistenta mot direkta ultravioletta strålar. Denna torkningsolja erkänns av konsumenterna som den mest optimala när det gäller förhållandet pris / kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Separat i sortimentlistan över torkoljor finns syntetiska märken. De är gjorda av raffinerade produkter, de omfattas inte av GOST 7931-76, de tillverkas enligt TU. De härdar länge, luktar obehagligt, och efter härdning ger de en glasartad ömtålig film.

Sådana formuleringar används vanligtvis för att späda emaljer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Oljelack har ett antal otvivelaktiga fördelar, på grund av dess tekniska parametrar:

  • andelen olja och tillsatser - 97: 3;
  • torkningshastigheten överstiger inte 24 timmar vid en lufttemperatur på 20-22 grader Celsius;
  • densitet - 0,93-0,95 g / m3;
  • slam - högst 0, 3;
  • syranummer - 5 (mg KOH).
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialets fördelar är uppenbara:

  • Naturlig linolja har praktiskt taget inga lösningsmedel, så den avger inte en skarp lukt och anses vara säker för barn och vuxnas hälsa.
  • Oljekomponenterna tränger djupt in i träfibrerna och ökar därmed deras livslängd med flera decennier, även om ytan används under hög luftfuktighet.
  • Impregnering med naturlig linolja skapar en film som skyddar träet från tillväxt av svamp och röta.
  • Användningen av naturliga och prisvärda råvaror gör torkningsolja inte bara miljövänlig, utan också ett billigt material som har bevisat sin effektivitet i många år.
  • Användningen av torkande oljor i förberedelsestadiet för efterbehandling leder till besparingar i förbrukningen av material för målning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med många inkluderar torkningshastigheten - efter bearbetning torkar ytan inom ett dygn, så reparationsarbetet stoppas.

Tillverkare

Mycket ofta, från människor som har täckt plywood, fönsterkarmar och andra ytor med linolja, kan du höra att det härdar för länge. Experter säger att om materialet inte torkar ut inom 24 timmar vid rumstemperatur och luftfuktighet upp till 60%, så är det troligtvis en produkt av dålig kvalitet, en oljeblandning som säljs under täckmantel av naturlig torkande olja.

Icke-torkande komposition är ett äktenskap eller en falsk.

Bild
Bild

För att undvika de obehagliga konsekvenserna av att köpa en olämplig komposition, köp produkter från pålitliga tillverkare.

Torkningsolja av hög kvalitet är tillåten i Ryssland:

  • Ufa färg- och lackfabrik;
  • Kotovsky färg- och lackfabrik;
  • Perm färg och lack växt;
  • Förvaltningsbolag ZLKZ;
  • Azovfärg och lackfabrik "Divo";
  • Bobrovskys försöksanläggning.

Torkoljan som produceras av det estniska företaget Vekker har visat sig mycket bra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dess exceptionella kvalitet har utökat dess tillämpningsområde utöver byggindustrin. Denna komposition används ofta av målare för att skapa och återställa ikoner.

Hur väljer man?

Innan du köper torkolja bör du titta på dess färg och konsistens. Normalt varierar nyansen från gul till mörkbrun. Suspenderade partiklar, skiktning och klumpar bör inte observeras i lösningen.

Etiketten måste ange antalet GOST eller TU , om du köper en komposit torkolja, namn och adress till tillverkaren, sammansättning och användningsteknik.

När det gäller tillämpningsområden för olika typer av torkoljor vid reparationsarbete, följ en enkel regel: för yttre beläggningar är kombinerade kompositioner med ett oljeinnehåll på upp till 45% lämpliga, för inre beläggningar bör du föredra en förbättrad varumärke, där andelen naturliga komponenter är från 70 och uppåt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kan jag göra det själv?

Du kan göra torkolja med egna händer hemma. För detta används som regel solros- och linolja.

Produktionen kräver en metallbehållare, en uppvärmningsanordning, manganperoxid, kolofonium samt personligt andningsskydd och hudskydd.

Torkningstekniken är enkel, men kräver försiktighet och efterlevnad av säkerhetsregler.

Oljan hälls i en behållare och värms över låg värme till en temperatur av 110 grader.

Bild
Bild

För närvarande börjar avdunstningen av vatten, vilket kan ses med blotta ögat . Oljan ska smälta inom 4 timmar. Under denna period är det nödvändigt att se till att temperaturen inte överstiger 160 grader. Efter den erforderliga tiden tillsätts ett torkmedel till oljan (den kan tillverkas av kolofonium och manganperoxid i förhållandet 20 till 1) med en hastighet av 30 g ämne per 1 liter olja. Blandningen ska tillagas i ytterligare 3 timmar, varefter torkningsoljan anses färdig. Förresten kontrolleras beredskapen väldigt enkelt - en droppe av kompositionen placeras på glaset, och om det är transparent är torkoljan klar.

När torkmedlet tillsätts observeras ökad skumning och avskalning; för att minska intensiteten i denna process kan du lägga till lite färdig fabrikstorkande olja i behållaren.

Bild
Bild

Applikationsfunktioner

För att applicera torkolja krävs inga speciella konstruktionskunskaper.

Tekniken är extremt enkel för både reparation och konstverk:

  • Innan applicering ska ytan som ska behandlas rengöras från spår av gamla beläggningar, fett och damm;
  • Ytan ska torka ut, eftersom användningen av kompositionen på fuktigt trä inte är vettigt;
  • För beläggning krävs en rulle eller pensel - stora plana ytor bearbetas med en rulle, och små element och hörn - med en liten pensel;
  • Ett eller två lager räcker för att uppnå önskat resultat.
Bild
Bild

Några tips:

  • Den förtjockade torkoljan kan spädas med ett lösningsmedel eller nefras.
  • Före användning måste torkoljan blandas noggrant. Detta ger strukturen en ökad mättnad med nödvändigt syre.
  • När du utför interiörarbete är det extremt viktigt att säkerställa maximal ventilation. Det hjälper till att minska torktider och vittring av obehaglig lukt.
  • Skydda dina händer från kontakt med ämnet när du arbetar. Om du blir smutsig fuktar du huden med vegetabilisk olja och tvättar sedan väl med rinnande vatten och tvål.
  • Kom ihåg att torkning av olja har stor brandrisk, så förvara den på en plats som är otillgänglig för gnistor, utför inte svetsarbete och rök inte nära den behandlade ytan.

Rekommenderad: