Flytande Natriumglas: Vad är Det Till För, Bruksanvisning, Skillnader Mellan Kaustiska Och Kaliumarter

Innehållsförteckning:

Video: Flytande Natriumglas: Vad är Det Till För, Bruksanvisning, Skillnader Mellan Kaustiska Och Kaliumarter

Video: Flytande Natriumglas: Vad är Det Till För, Bruksanvisning, Skillnader Mellan Kaustiska Och Kaliumarter
Video: Potassium Hydroxide Dissolves Chicken To The Bone 2024, April
Flytande Natriumglas: Vad är Det Till För, Bruksanvisning, Skillnader Mellan Kaustiska Och Kaliumarter
Flytande Natriumglas: Vad är Det Till För, Bruksanvisning, Skillnader Mellan Kaustiska Och Kaliumarter
Anonim

Flytande sodaglas är ett beprövat medel med höga vidhäftande egenskaper och förlorar inte sin relevans på länge. Användningen av detta billiga universella material gör att du snabbt och effektivt kan vattentäta strukturer, förstärka betonggolv och rengöra hushållsredskap.

Flytande sodaglas är en typ av limkomposition , som ofta används i konstruktion och vattentätning. Materialets grundkomponent är natriumsilikat, vars närvaro beror på lösningens högpresterande egenskaper.

Bild
Bild

Tekniska specifikationer

Flytande sodaglas produceras i enlighet med GOST 13078 81. Det består av natrium, järn, aluminiumoxider med tillsats av kiseldioxid, svavelsyraanhydrit, kaustisk soda och silikatmodul. Närvaron av natrium i kompositionen bestäms av 9%, kaliumvärdena är mycket lägre, de är cirka 0,2%. Tiden för fullständig härdning av kompositionen som används i sin rena form är 10 minuter, medan tiden i sammansättningen av olika lösningar ökar till två timmar.

Materialets densitetsindex är 1,45 gram per kubik cm , ämnets specifika vikt är 1, 45, hållbarheten är 2 år och smältpunkten motsvarar 1088 grader. Till skillnad från kaliumföreningar kan natriumlösningen bilda en mer stabil och hållbar söm, som kan jämföras med andra silikatblandningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningen av flytande glas är en ganska komplicerad process och består av flera steg. Soda, kaliumklorid, natriumsulfit och andra komponenter tillsätts till den krossade kvartssanden. Därefter placeras massan i autoklaver och smälts i form av en monolitisk göt, som sedan löses upp vid en temperatur av 170 grader. Den resulterande lösningen är ett flytande natriumglas.

Applikationsområde

Kompositionen används ofta i reparation och konstruktion. Dess tillägg till gips- och kittlösningar multiplicerar deras brandmotstånd, styrka och fuktbeständighet. Verktyget tar bort sprickor, spån och andra defekter i golv och väggar. Materialet har också visat sig bra som tillsats till primers för olika ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Priming med sådana blandningar av betonggolv är särskilt effektivt. Användningen av natriumglas ökar betongens hållfasthet avsevärt, vilket ger den brandsäkra och antiseptiska egenskaper. Med hjälp av sodaglas kan du enkelt ta bort den gamla lacken eller oljebeläggningen. Och tillsatsen av olika färgämnen till kompositionen gör att medlet kan användas som en silikatfärg.

Blandningen kan också användas för att förhindra korrosionsprocesser på metallsubstrat . För att förbereda en korrosionsskyddande sammansättning blandas cement med natriumglas i förhållandet 1: 1 och hälls med en liten mängd vätska. Materialet tolererar aggressiv miljöpåverkan väl och kan användas inte bara inomhus utan även utomhus. Detta gör det möjligt att vattentäta brunnar, vattenbehållare, skålar med konstgjorda behållare och källare. För arbete tas 10 delar betong och en del flytande natrium.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kompositionen används i stor utsträckning som en ytterligare komponent till murade kompositioner. Det läggs ofta till motstående murbruk avsedda för utvändig dekoration av eldstäder och spisskorstenar. I vardagen används flytande glas för att reparera akvarier och rengöra husgeråd. För att förbereda rengöringslösningen måste du blanda 25 delar vatten och en del natriumsilikat. Den resulterande blandningen måste hällas i en stor behållare. Sedan ska du lägga disken där du vill rengöra och koka kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Soda -glas kan användas för att spackla på skadade områden i vattentillförseln , ta bort fettiga fläckar från kläderna och som tillsats till kalk, avsedd för efterbehandling av alla ytor. När kalk och natriumsilikat blandas bildas ett särskilt hållbart material - kalciumsilikat, vilket avsevärt ökar kalkbeläggningens motståndskraft mot yttre faktorer och förlänger kalkbeläggningens livslängd avsevärt.

Fördelar

Populariteten för flytande natriumglas både som grundämne och som tillsatser i olika bygglösningar beror på ett antal positiva egenskaper hos materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kompositionens goda elasticitet gör att den kan användas som tillsats för betonglösningar. Materialet tränger in i alla, även de minsta sprickorna och fyller dem, vilket förhindrar att hålrum och hålrum uppstår i det bildade betongskiktet. Dessutom ökar betongbeläggningens totala hållfasthet avsevärt.
  • Det optimala förhållandet mellan pris och kvalitet. Kostnaden för 5 kg av blandningen är cirka 200 rubel, vilket väsentligt ökar konsumenternas efterfrågan och användningen av materialet i konstruktionen.
  • Soda -glas är mycket hållbart. Det är resistent mot kemikalier och extrema temperaturer.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Materialet reducerar avsevärt tiden för cementets fullständiga härdning, vilket gör att reparationstiden kan minskas avsevärt.
  • Låga värden på värmeledningsförmågan hos flytande glas gör det möjligt att använda medlet för att skapa värmeisolering av lokaler. Kompositionen tål perfekt temperaturhopp upp till 1200 grader och klarar många frysnings- och tiningscykler.
  • Materialets fullständiga miljösäkerhet beror på frånvaron av giftiga och giftiga ämnen i dess sammansättning. Även om det är värt att komma ihåg att alkali, som är en av komponenterna i lösningen, är en fara för huden under installationsfasen. Därför måste du använda skyddshandskar när du arbetar med flytande glas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Produkten har en uttalad antiseptisk effekt, på grund av vilken det inte finns någon risk att mögel, svamp och patogener uppträder på de behandlade ytorna

Nackdelarna med flytande glas inkluderar för hög hastighet för härdning och härdning ., liksom det oönskade att använda materialet för behandling av ytor avsedda för målning.

Bild
Bild

Användningsinstruktioner

För att korrekt förbereda en mortel med tillsats av flytande natriumglas bör proportionerna observeras:

  • i betonglösningar kan mängden flytande glas vara 5-20% av kompositionens totala massa;
  • för att erhålla en eldfast komposition krävs en del cement, tre delar sand och 10-25% vattenglas;
  • primerblandningar består av cement och natriumglas, tagna i ett 1: 1 -förhållande och späds med vätska till önskad konsistens;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • för antiseptisk behandling av baser bör 400 g silikatglas och 1 liter tas. vatten;
  • när produkten används som lim för linoleum bör materialförbrukningen vara lika med 200-400 g per kvadratmeter bas;
  • För att förbereda ett tätskikt, måste cement, sand och silikatglas tas i lika stora mängder.

Arbete med silikatglas bör utföras i ett välventilerat område . med personlig skyddsutrustning. Om kompositionen kommer i kontakt med huden eller slemhinnan, skölj omedelbart det förorenade området med mycket kallt vatten och kontakta en medicinsk anläggning. För att undvika förfalskningar bör du bara köpa kompositionen från pålitliga tillverkare. Det är också lämpligt att kontrollera efter intyg om överensstämmelse och annan medföljande dokumentation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner

Flytande sodaglas är i hög konsumenternas efterfrågan och har många positiva recensioner. Köpare noterar den överkomliga kostnaden för materialet, vilket gör att det kan användas i stor utsträckning både som tillsats i olika bygg- och grundlösningar och som ett oberoende verktyg. Uppmärksamhet uppmärksammas på enkel beredning och enkel applicering av kompositionen. Natriumglasets utmärkta vattentätningsegenskaper är också mycket uppskattade, vilket gör det möjligt att utföra hermetiskt slutna foder i källare och simbassänger. Nackdelarna med köpare inkluderar behovet av snabb användning av kompositionen på grund av dess korta "livskraft".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mer information om nyanser av att arbeta med flytande glas beskrivs i videon.

Rekommenderad: