Cement-sandbruk: Cementdensitet Enligt GOST, Hur Man Gör Och Hur Man Förbereder Blandningar M150 Och M100, Produkter Av Populära Märken

Innehållsförteckning:

Video: Cement-sandbruk: Cementdensitet Enligt GOST, Hur Man Gör Och Hur Man Förbereder Blandningar M150 Och M100, Produkter Av Populära Märken

Video: Cement-sandbruk: Cementdensitet Enligt GOST, Hur Man Gör Och Hur Man Förbereder Blandningar M150 Och M100, Produkter Av Populära Märken
Video: Putsa dina innerväggar med gipsputs - så gör du 2024, April
Cement-sandbruk: Cementdensitet Enligt GOST, Hur Man Gör Och Hur Man Förbereder Blandningar M150 Och M100, Produkter Av Populära Märken
Cement-sandbruk: Cementdensitet Enligt GOST, Hur Man Gör Och Hur Man Förbereder Blandningar M150 Och M100, Produkter Av Populära Märken
Anonim

Cement-sandmurbruk erkänns med rätta som en av de mest populära och efterfrågade kompositionerna för konstruktion och reparation. De används mycket ofta i olika verk, och det kan inte bara vara bostäder, utan också industrilokaler. Sådana lösningar anses vara enkla att använda, så att de kan köpas säkert även av oerfarna hantverkare. Idag kommer vi att i detalj överväga funktionerna i användningen av cement-sandblandningar.

Bild
Bild

Särdrag

Högkvalitativa cement-sandblandningar kommer förmodligen aldrig att förlora sin popularitet. Sådana kompositioner utmärks av ökad tillförlitlighet och hållbarhet, vilket avgör deras relevans och relevans.

En cement-sandblandning är en specialprodukt som har en speciell sammansättning av komponenter kombinerade i rätt förhållande. Varje element motsvarar vissa parametrar.

Bild
Bild

Det är inte så svårt att gissa vad sådana kompositioner är - det räcker att uppmärksamma deras namn. Sammansättningen av sådana blandningar innehåller fraktionerad sand och cement. Ofta kompletteras dessa komponenter med olika tillsatser med olika effekter. Valet av lämplig lösning beror på syftet med dess användning.

En annan egenskap hos sådana lösningar är att de inte kan användas på egen hand . Som regel spelar de rollen som huvudkomponenten i olika blandningar. Med en komposition av hög kvalitet kan du uppnå högsta kvalitet och estetiska resultat av arbetet.

Dessutom utmärks cement-sandblandningar av att de kan användas för både inomhus- och utomhusarbete. De används också vid tillverkning av pålitliga armerade betongväggar för olika reservoarer och avfall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cementbaserade murbruk har sina styrkor och svagheter. Först bör du bekanta dig med fördelarna med sådana formuleringar:

  • I butiker kan du hitta många alternativ för cement-sandblandningar, som inkluderar ytterligare komponenter. Sådana element gör formuleringarna bättre och mer tillförlitliga.
  • En kvalitetsblandning med en lämplig komposition kommer inte att drabbas av extrema temperaturer eller frost.
  • Valet av sådana blandningar är mycket stort. Moderna konsumenter kan välja den mest lättanvända kompositionen för vilken det inte är nödvändigt att exakt beräkna mängden av alla komponenter. Det räcker att hälla de färdiga blandningarna med vatten och blanda väl.
  • Sådana blandningar är pålitliga och hållbara. Det är därför de används för dekoration av byggnadsfasader.
  • Cement-sandkompositioner är inte rädda för höga fuktnivåer.
  • Sådana material har en lång livslängd. Även om de är på fasaden av en byggnad kan de hålla minst 15 år.
  • Cement-sandblandningar har ökad vidhäftning till en mängd olika underlag. De kan säkert användas vid konstruktion av betong, tegel, sten och blockytor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns inga idealiska bygg- och efterbehandlingsmaterial. Cement-sandbruk är inget undantag. De har flera mindre nackdelar:

  • Färdiga blandningar är dyrare än de enskilda komponenterna i deras sammansättning.
  • Om du har förberett en lösning kan du inte lagra den på länge. Det är nödvändigt att späda kompositionen i exakt den mängd du behöver för att utföra vissa arbeten.
  • Självberedning av blandningen är naturligtvis billigare, men mer mödosamt. Dessutom måste du vara försiktig med proportionerna av de nödvändiga komponenterna för att lösningen ska vara av hög kvalitet och effektiv.
  • I de flesta fall vidhäftar sådana föreningar inte bra till trä eller målade underlag.
  • Det rekommenderas inte heller att applicera en cement-sandblandning på gips. För tätt och tungt lager kan skada en sådan bas eller till och med riva av den.
  • Tyngre och mer viskösa formuleringar är mycket svåra att arbeta med. De är svåra att jämna ut.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se finns det inga allvarliga nackdelar med cement-sandbruk. För att undvika många problem är det tillräckligt att kompetent behandla processen att blanda lösningen. Då kommer det att visa sig vara av hög kvalitet och det blir lätt att arbeta med det.

Specifikationer

Låt oss i detalj överväga vilka tekniska egenskaper moderna cement-sandblandningar har i enlighet med GOST.

Densitet

Värmeledningsförmågan och styrkan hos cement-sandskiktet beror till stor del på dess densitet. I ren form (utan ytterligare komponenter) är sådana lösningar ganska tunga. De kännetecknas av hög densitet, som uppgår till 1600-1800 kg / m3 i fast tillstånd.

Cement-sandbeläggningar är vanligtvis ganska hållbara. Högdensitetslager är idealiska inte bara för inredning och utvändig efterbehandling, utan också för bildandet av en golvpuss.

Bild
Bild

Värmeledningsegenskaper

På grund av den höga densiteten är värmeledningsförmågan hos sådana efterbehandlingsmaterial mycket hög. I ett rum med en sådan design kommer en behaglig temperatur och tillräcklig värme alltid att bibehållas. En liknande effekt kan inte uppnås med ett lättare gips med en porös struktur.

Värmekonduktivitetskoefficienten för cement-sandblandningar är 0,3 W. Om vi pratar om icke-krympande gips med en liknande bas, är dess värmeledande nivå oftast 0,9 W.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ångpermeabilitet

Denna egenskap är mycket viktig för alla efterbehandlingsmaterial. Utan det ackumuleras kondens och överdriven fukt i rummet. Med tiden kommer detta att leda till bildning av mögel och mögel.

För cementuppslamningar är parametern för ångpermeabilitet 0,09 mg / mhPa.

Bild
Bild

Torktid

Torktiden för cementbeläggningen beror direkt på skiktets tjocklek. Så vid temperaturer från +15 till -25 torkar ett lager på 2 cm ut i 12-14 timmar. Ju tjockare skikt av den applicerade lösningen, desto längre kommer det att härda. Experter rekommenderar att inte röra den färdiga ytan ytterligare en dag efter att allt arbete har utförts. Naturligtvis är denna regel inte kategorisk, men på så sätt kan du undvika skador på det nyligen applicerade cementskiktet.

Bild
Bild

Olika sorter

Det finns flera typer av cementbaserade blandningar. De finns ofta i specialaffärer, men inte alla kunder vet hur de skiljer sig från varandra.

M100

Denna komposition används för tillverkning av putsmaterial. I en sådan cement-sandblandning finns inte bara huvudkomponenterna utan även kalk. På grund av det reduceras andelen cement märkbart.

M1000 är relativt billig. Det används inte bara vid beredning av högkvalitativt gips, utan också för att jämna ut vissa ytor och eliminera olika defekter. Det kan vara sprickor, märkbara droppar, gropar eller fula sprickor.

Bild
Bild
Bild
Bild

M150

Cement-sandblandningen av detta märke kallas universell. Det används för att tillverka gips- och murföreningar.

Blandningen med M150 -märkning kan också behandlas vid en tillförlitlig avjämning. Det används ganska ofta i olika reparationsarbeten.

Nästan vilken komposition som helst kan ersättas med en cement-sandblandning i vardagen . Det viktigaste är att på förhand bestämma vilka egenskaper lösningen ska ha. Ofta läggs olika komponenter till en sådan produkt, vilket gör den starkare och mer hållbar. Det är också värt att notera att cementblandningen M150 utmärks av sin demokratiska kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste egenskaperna hos en sådan cement-sandmurbruk inkluderar:

  • den rekommenderade skikttjockleken är från 5 till 50 mm;
  • förbrukning per kvadratmeter - cirka 16, 5 kg;
  • inställningstiden för kompositionen är bara 2 timmar, och det kommer att ta 24 timmar att fullständigt härda.
Bild
Bild

Butikerna säljer färdiga murverk M150. Om du planerar att köpa en sådan blandning måste du vara uppmärksam på vilka ytterligare komponenter som finns i dess sammansättning.

M2000

Sådana kompositioner med en cementbas kallas ofta montering och murverk. De finns i olika versioner.

Var och en av sorterna av M200 -blandningar är utformad för en eller annan applikation:

  • att göra gips;
  • beredning av murverk;
  • att göra en golv eller grund.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skiktet av en sådan cement-sandblandning är ganska tätt och pålitligt. Den ungefärliga förbrukningen av en sådan komposition är 7,5-8,5 kg per kvm. m (med en skikttjocklek på 5 mm).

M300

I vardagen kallas sådana populära blandningar sandbetong eller grundkomposition. Sådana produkter är dyrare än alla de listade, och omfattningen av deras användning är inte lika bred som till exempel de med M150 -märkningen.

Kompositioner M300 används i de fall arbetet kräver en blandning av ökad styrka. Experter rekommenderar att man köper sådana lösningar när man installerar stora monteringsstrukturer eller massiva golv. Men när det gäller beredning av plåster är denna blandning absolut inte lämplig här.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

För närvarande är cementblandningar mycket populära. Många reparations- och efterbehandlingsarbeten klarar sig inte utan dem. Det kan till exempel vara puts, tegelbeklädnad, cinder block eller luftbetong murverk, samt en golvbeläggning. Förhållandet mellan alla nödvändiga komponenter som finns i lösningens innehåll beror direkt på den tillåtna omfattningen av dess användning som anges på originalförpackningen, samt materialets märke och hållfasthetsegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast används sådana kompositioner under inredningen . I sådana blandningar finns det ett litet innehåll av cement. Dessutom finns det kalk i de inre efterbehandlingslösningarna. För sådana cement-sandkompositioner väljs mycket fin sand med en homogen struktur.

Universella föreningar kan säkert användas för murverk, för interiör och för fasadfinish. I sådana blandningar finns det ett genomsnittligt innehåll av en sådan komponent som cement. Ofta kompletteras universella lösningar med olika mjukgörare.

Bild
Bild

När det gäller murbruk används de vid konstruktion av mellanstora tegelbyggnader, vid beredning av golvbeläggning och för fasadfinish. I dessa blandningar finns det i regel ett ökat innehåll av cement, liksom hydrofoba, frostbeständiga och krympande ämnen.

För närvarande finns det mer pålitliga blandningar (M400, M500, M600) , som används vid konstruktion av byggnader i flera våningar. I sådana lösningar, ett högt innehåll av cement, liksom armeringsfibrer och mjukgörare.

Bild
Bild

De flesta formuleringar används ofta för konstruktion av golvgolv. Starkare och mer tillförlitliga material med höga markeringar kan användas för att förbereda en beläggning som inte kräver ytterligare efterbehandling.

Cement-sandblandningar är idealiska för optimal utjämning av golv eller väggar. Med deras hjälp kan du eliminera många defekter i sådana baser, vilket är särskilt viktigt om du planerar att lägga kakel på dem eller limma papper tapeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man lagar mat?

Det är fullt möjligt att göra en cement-sandblandning på egen hand. För att göra detta bör du hålla dig till rätt proportioner och inte slösa tid förgäves så att kompositionen inte börjar torka ut. Tänk på flera alternativ för att förbereda en sådan lösning.

Bild
Bild

För screed

För sådant arbete används oftast cement märkt M400 eller M500. Om du valde 400 -klass måste du följa andelen 1 till 2, och i fallet med M500 - 1 till 3.

Så att sprickor och andra liknande skador inte uppträder på den härdade beläggningen i framtiden, bör fiber tillsättas till lösningen med en hastighet av 0,7-0,9 kg per m3.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För murverk

I detta fall avgör tjockleken på sömmen kvaliteten på finishen. Mycket beror på hur sanden bereddes. Den måste siktas försiktigt och torkas. Som regel tas 3-5 delar bulkmaterial för en del av cementkomponenten.

Bild
Bild

Experter rekommenderar att man gör murade blandningar med måtta . Först bör du kontrollera kvaliteten på den resulterande kompositionen på en separat yta, varefter det blir mycket lättare att beräkna andelen bindemedel och själva sanden. För närvarande blir den ungefärliga förbrukningen av cement-sandblandningen för murverket tydlig. Tack vare sådana åtgärder kan du undvika betydande slöseri med material.

Bild
Bild

För gips

Beredningen av sådana formuleringar är ganska enkel. I det här fallet är det nödvändigt att knåda alla komponenter i ett 1 till 3 -förhållande.

Beredningen av en högkvalitativ och hållbar lösning beror inte bara på väl valda komponenter, utan också på grundlig blandning. Det är nästan omöjligt att uppnå önskad effekt med manuell metod, även om du använder en färdig komposition.

Bild
Bild

För att noggrant blanda lösningen kan du använda speciella tillbehör för perforatorer eller elektriska borrar. Sådana enheter finns i många butiker och skiljer sig åt till överkomliga priser.

Tillsatser

Användbara komponenter läggs ofta till cementblandningar för att förbättra deras prestanda.

Ytterligare komponenters funktion utförs av följande element:

  • Släckt lime . Vatten tillsätts för denna komponent. Beroende på dess volym bildas det önskade tillståndet av kalk. Detta kan vara ludd eller kalkvatten. Släckning måste göras ett par veckor innan direkt reparationsarbete.
  • PVA -lim . Denna enkla men användbara komponent krävs för att ge ytterligare vidhäftning till formuleringen. Tack vare honom kommer cement-sandmurbruk att fästa bättre på en eller annan bas. Dessutom kommer limmet att ge blandningen ytterligare plasticitet, så det blir mycket lättare att arbeta med det. Sådana tillsatser är särskilt relevanta när det gäller gipsväggar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Diskmedel / flytande tvål . Dessa komponenter kan användas för att ge efterbehandlingsmaterialet ökad plasticitet. De måste tillsättas omedelbart efter vatten i en volym på 50-100 g. Om du överdriver det med dessa komponenter kommer blandningen att skummas - tvålbubblor framkallar denna effekt.
  • Grafit / kolsvart . Dessa beståndsdelar används för att ge lösningen färg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur beräknar man det belopp som krävs?

Det rekommenderas att gå direkt till konstruktions- och efterbehandlingsarbeten först efter en kompetent beräkning av erforderlig mängd cement-sandmaterial.

Det är nödvändigt att beräkna volymen av cementuppslamning och sedan multiplicera dem med de kostnadsvärden (per 1 meter i en kub) som anges i beskrivningen för den köpta blandningen. Oftast anges dessa parametrar i form av "förbrukning per m2". I detta fall menas ett lager med en tjocklek på 1 cm. För att ta reda på vad materialkostnaderna kommer att bli för en m3 behöver du bara multiplicera det resulterande värdet med 100.

Bild
Bild
Bild
Bild

De vanligaste flödeshastigheterna är:

  • för högkvalitativa kompositioner - upp till 2200 kg per m3 (i detta fall avses ett materialskikt på 1 cm);
  • för lätta plåster med kalk i dess sammansättning - 1200-1600 kg per kubikmeter.

När det gäller att beräkna förbrukningen av en blandning för puts eller golv är det inget komplicerat här. Men beräkningen av murbruk för murverk beror först och främst på befälhavarens erfarenhet. Om du strikt följer lämplig teknik kommer förbrukningen av cement-sandblandningen att vara cirka 25% av väggens totala volym. Det är sant att det finns tider när denna siffra är 35%, om du verkligen försöker. Detta kan göras ekonomiskt genom att göra sömmarna tillräckligt tjocka och undvika stänk.

Bild
Bild

Ställa in tid

Normalt är härdningstiden för cement-sandblandningar cirka 1-1,5 timmar. Denna indikator beror först och främst på vattenhalten i lösningen. Baserat på inställningstiden rekommenderar experter att förbereda kompositionen i små portioner.

Bild
Bild

Tillverkare

För närvarande är utbudet av högkvalitativa och hållbara cementbaserade murbruk större än någonsin. Av det stora antalet olika tillverkare bör de mest populära och efterfrågade urskiljas.

Monolit

Denna stora tillverkare är specialiserad på produktion och försäljning av cement-sandblandningar i Kirov. Sortimentet av "Monolith" representeras av högkvalitativa och pålitliga föreningar i M150-klass, som är idealiska för puts av olika underlag, tätningsfogar samt för murverk i och utanför byggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkaren erbjuder också starka M300-föreningar som kan användas vid tillverkning av höghållfasta betongkonstruktioner.

Knauf

Detta välkända och stora varumärke producerar högkvalitativa cement- och gipsblandningar representerade av linjerna Grünband, Diamant, Zokelput, Sivener, Unterputz och Adheziv.

Denna produkt har utmärkt värmeisoleringsprestanda. Den kan användas för både inomhus och utomhus dekorationsarbete. De flesta Knauf -cementkompositioner innehåller ytterligare komponenter som förbättrar deras positiva egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verklig

Detta är en annan välkänd tillverkare som tillverkar cementblandningar av hög kvalitet i klasserna M100 (200), M150 och M75. Sortimentet av företaget "Real" gör det möjligt för konsumenterna att välja det bästa alternativet för en mängd olika reparations- och efterbehandlingsarbeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torrblandningar "Real" kompletteras med komponenter som ger frostbeständighet, så att de kan användas inte bara för inredning, utan också för dekoration utomhus.

Dauer

Det tyska företaget Dauer erbjuder ett urval av konsumenter högkvalitativa och billiga cement-sandblandningar för beredning av golv, fasad och inredning, samt för installation av tegel eller block.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dauer torrblandningar är populära på grund av sin låga konsumtion. Tillsammans med ett demokratiskt pris gör denna kvalitet sådana efterbehandlingsmaterial till det mest lönsamma ur ekonomisk synvinkel.

BaltPiterStroy

Detta är en annan stor rysk tillverkare som tillverkar cement-sandmurbruk av alla kända märken. Dessutom innehåller sortimentet av detta företag även andra populära produkter, till exempel krossad sten, sand, grus, spillror, säckcement och till och med avisningsmedel.

Bild
Bild

Stroyservice-Novablock

Sortimentet av denna populära tillverkare representeras av Novanlock torra murbruk, som tidigare kallades Plita Milks, liksom cement-sandbruk. Dessutom erbjuder företaget en höghållfast sand- och grusblandning med M300-märkningen.

Den oöverträffade kvaliteten på Stroyservice-Novablock-produkter beror på tillverkning av en industriell skala med modern anläggningsutrustning.

Bild
Bild

Adamant SPB

Anläggningen med det minnesvärda namnet "Young trummis" tillhör LLC "Adamant SPB". Det erbjuder det bredaste utbudet av betong av hög kvalitet, armerade betongkonstruktioner, cement, sand och grus.

När det gäller cement-sandblandningar från denna tillverkare representeras de av alla möjliga märken, från enkel och billig M100 till höghållfast M400.

Bild
Bild

Tips

Under många år har cement-sandblandningar varit de vanligaste och efterfrågade materialen som används i reparations- och efterbehandlingsarbeten.

När du planerar väggarna med en cement-sandkomposition, var noga med att använda fyrar. Utan dem blir arbetet mer mödosamt och resultatet kanske inte passar dig.

När du köper en cementbruk, var uppmärksam på dess produktionstid. Cementet kan förvaras i 6 månader i ett torrt utrymme. Om luftfuktigheten i rummet ökades, kommer byggmaterialets kvalitet att märkas kraftigt av detta.

Bild
Bild

Glöm inte att injekteringen ska användas inom 2 timmar efter beredning . Annars kommer det helt enkelt att torka ut och det blir omöjligt att använda det. När du tillsätter vatten till lösningen bör du komma ihåg att dess volym ska vara lika med cementvolymen.

Det rekommenderas inte att avsluta träbaser med enkla cement-sandkompositioner, men för detta kan du använda lerbruk med ett visst cementinnehåll. Med sådana blandningar kan du säkert hantera både interna och externa baser.

Tänk på den imponerande vikten av cement-sandbruk. På en svag och opålitlig grund kanske de inte håller länge.

Bild
Bild

Verktyg och behållare som du använder under arbetet måste tvättas omedelbart efter avslutad . Annars kommer lösningen att torka ut och det är nästan omöjligt att ta bort den från armaturerna.

Många konsumenter undrar vilka cement-sandblandningar som kommer att vara den perfekta lösningen för att ordna grunden. Enligt experter är den högkvalitativa och pålitliga kompositionen av M300 perfekt för sådana ändamål. Det rekommenderas inte att använda enklare och billigare blandningar (t.ex. M100).

Om du vill förlänga torktiden för kompositionen, ska du under inga omständigheter lägga till ytterligare delar sand eller cement till den. Vatten kommer inte att kunna lösa upp sådana torra formuleringar tillräckligt, och materialet visar sig vara oanvändbart.

Bild
Bild

För att förbereda lösningen rekommenderas att du använder en metall- eller plastbehållare. Tänk på att vanlig flodsand inte används vid beredningen av blandningen. Istället är det nödvändigt att gräva upp bulkmaterial i marken. Gör inte lösningen för tunn. Annars passar den inte bra på en eller annan bas och glider också av spateln.

Snåla inte med att köpa en cement-sandblandning av hög kvalitet . En komposition av låg kvalitet kan inte bara vara nyckfull i arbetet, utan också mycket kortlivad. Se produkter från välkända och populära leverantörer. På så sätt skyddar du dig från att köpa sämre murbruk.

Rekommenderad: