Solvent R-4: Tekniska Egenskaper Och Sammansättning, Densitet Och Tillämpning, Analoger Och Populära Märken

Innehållsförteckning:

Video: Solvent R-4: Tekniska Egenskaper Och Sammansättning, Densitet Och Tillämpning, Analoger Och Populära Märken

Video: Solvent R-4: Tekniska Egenskaper Och Sammansättning, Densitet Och Tillämpning, Analoger Och Populära Märken
Video: Avsnitt 31: Karmas 4 olika nivåer människans utveckling 2024, Mars
Solvent R-4: Tekniska Egenskaper Och Sammansättning, Densitet Och Tillämpning, Analoger Och Populära Märken
Solvent R-4: Tekniska Egenskaper Och Sammansättning, Densitet Och Tillämpning, Analoger Och Populära Märken
Anonim

Användning av lacker och färger i produktion och vardag är ofta obekvämt på grund av deras höga densitet och viskositet. Denna olägenhet avlägsnas enkelt av lösningsmedlet.

Och det behövs också för att ta bort färgfläckar, avfetta ytor, tvätta penslar efter arbete. R-4 klarar alla dessa uppgifter perfekt.

Bild
Bild

Funktioner och komposition

Varje lösningsmedel tillhör antingen gruppen av aktiva kemikalier eller är en blandning av flera komponenter. En sådan blandning av ämnen av organiskt ursprung är P-4.

Det ser ut som en klar, färglös eller gulaktig vätska .fria från sediment eller suspenderade partiklar. Ämnet har en stickande karakteristisk lukt.

Det har vunnit stor popularitet eftersom det har bra konsumentegenskaper. P-4 säljs i alla specialaffärer till ett överkomligt pris. Dessutom har den ett brett spektrum av applikationer och är mycket lätt att använda. Beskrivningen av appliceringsmetoden och sammansättningen anges vanligtvis i instruktionerna på behållaren med ämnet.

En av funktionerna i R-4 är möjligheten att använda den för utspädning av nästan alla färg- och lackmaterial, vilket gör dem ekonomiska att använda. Och även P-4 ger dem möjlighet att torka snabbare, och när de är torra bildas en slät, blank film som förhindrar att beläggningen bleknar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att se till att inget vatten kommer in i lösningsmedlet under drift. Det blandas med aceton och detta kommer att få vita fläckar att visas på den målade ytan efter torkning.

Aceton och toluen är nödvändiga ingredienser i lösningsmedlet . Det finns 26 respektive 62% av dem i P-4. De utökar tillämpningsområdet. Butylacetat tillsätts också till kompositionen, vilket hjälper till att förhindra att målade ytor bleknar.

Dessa ämnen kan dock inte på något sätt kallas användbara för människokroppen. Även om kontakt med lösningsmedlet på huden inte orsakar brännskador, kommer långvarig kontakt med det och inandning av ångor inte att gå obemärkt förbi: förgiftning, yrsel, hosta och dermatit kan förekomma.

Därför bör andningsskyddsåtgärder vidtas vid hantering av lösningsmedel. Och du måste också undvika att få vätska i ögonen. Arbetet bör utföras i ett välventilerat område. handskar eller vantar kommer att vara användbara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Lösningsmedel R-4 är ett flyktigt självantändande ämne. Men spontan förbränning sker vid en ganska hög temperatur - över 500 grader C. Det är emellertid en brandfarlig substans och kräver omsorg vid hantering. Rök inte nära den, öppna lågor och gnistor är oacceptabla.

Man bör ta hänsyn till en så viktig indikator som flampunkten . Denna term betecknar en sådan temperaturindikator vid vilken lösningsmedelsångor blandade med luftångor antänds i närvaro av öppen låga. För P -4 är flampunkten -7 grader C.

Under produktionen packas ämnet i en behållare, vars väggar inte kommer in i en kemisk reaktion med det. Detta är vanligtvis glas- eller plastförpackningar. Det är nödvändigt att förvara lösningsmedlet i mörka rum där det finns god ventilation så att det inte utsätts för direkt solljus och fukt. Behållaren ska vara tätt tillsluten, och det får inte finnas några elektriska eller värmeenheter i närheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lösningsmedlets tekniska egenskaper bestäms av GOSTs. De anges vanligtvis på förpackningen. För P-4 är dessa:

  • koagulationsnummer - 24%;
  • del av vattnet - 0,7%;
  • flyktighet - 5-15;
  • densitet - 0,85 m3;
  • antändningstemperatur - 550 grader C;
  • flampunkt - minus 7 grader C.
Bild
Bild

Lösningsmedelsförpackningar kan vara små eller stora . Det beror på var det kommer att tillämpas.

För hushållsbruk säljs den i behållare med 0, 5, 1, 3, 5, 10, 20 liter. I en flaska med en kapacitet på 0,5 liter blir produktens vikt 0,4 kg. I andra behållare - 0, 7, 2, 2, 3, 7, 7, 2, 14 kg enligt de angivna volymerna.

För industriellt bruk används stora förpackningar. Den kan vara 100 och 216 liter. I den kommer produktens vikt att vara 72 respektive 165 kg.

Behållarnas volym och produktens vikt i den kan skilja sig från olika tillverkare. Tillverkarna anger en garanterad hållbarhet för produkten på ett år från tillverkningsdatumet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

P-4 är extremt populärt bland personer som är involverade i renovering av lokaler, eftersom det är praktiskt taget universellt och nödvändigt för ett brett utbud av arbeten.

Oftast används det för målningsarbete ., eftersom det är mycket effektivt för den höga lösligheten hos färger och lacker som används i inredning. Det utvecklades speciellt för material baserade på vinylklorid, epoxi, PVC och klorerade hartser. Det är lämpligt när det är nödvändigt att späda eller lösa upp syntetiska eller naturliga filmbildande föreningar.

Det bör noteras att användningen av ett lösningsmedel avsevärt minskar kostnaden för reparationsarbeten, eftersom priset är lågt och förbrukningen av färg i en mer flytande konsistens reduceras avsevärt. I detta fall påverkas inte färgningens kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även om lösningsmedlets huvudsyfte är att tunna lacker och färger, kan det användas för att rengöra och avfetta ytor. För att göra detta, torka dem med en trasa fuktad i lösningsmedel.

Smutsen lossnar mycket lätt och lösningsmedlet avdunstar snabbt och lämnar en tunn film . Den resulterande filmen är en utmärkt skyddande beläggning som kommer att säkerställa den efterföljande högkvalitativa färgningen av ytan.

För att förhindra att borstar och andra verktyg skadas måste de tvättas efter arbete. Detta kan dock inte göras med tvål och vatten. R-4 kommer också att komma till undsättning här.

Avfettning är också nödvändig för många andra icke-färgande arbeten. Till exempel för efterföljande applicering av lim eller andra föreningar vid reparation av skor, möbler eller apparater, vid limning av trasiga fragment. Avfettningsförfarandet kan utföras med P-4.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Idag finns det många tillverkare på marknaden som bland annat producerar lösningsmedel.

Ett av de största ryska företagen - Dmitrievsky kemiska fabrik.

Dess historia började för över ett sekel sedan. År 1899 grundades en liten tillverkningsindustri som producerar ättiksyra och dess salter av Savva Morozov. Under en lång utvecklingsväg har det blivit ett modernt företag som tillverkar produkter för olika branscher. Företaget fortsätter att utveckla och övervaka sitt rykte och utöva kontroll över produkternas kvalitet i varje steg i tillverkningen. Därför efterfrågas många produkter, inklusive P-4, inte bara på hemmamarknaden utan också i 70 länder runt om i världen.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan välkänd stor tillverkare är en vitrysk fabrik " Naftan ".

Detta är ett relativt ungt företag, dess konstruktion började 1958. 9 februari 1963 anses vara hans födelsedag, då bensin först producerades i Vitryssland. Företaget utvecklas med stormsteg, teknologier förbättras ständigt, effektiviteten i produktionsprocesser ökar.

Förutom produktionsanläggningar har anläggningen ett system med tankgårdar, en överfart där råvaror tas emot och produkter skickas, samt ett utvecklat transportnät tillsammans med järnvägen.

Fabriken producerar ett sortiment av produkter med 70 artiklar för olika branscher. Det finns olika märken av lösningsmedel i produktlistan, inklusive P-4. För hushållsbruk förpackas produkten i glasflaskor med en kapacitet på 1 och 2 liter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konsumtion

Så att den applicerade färgen inte senare börjar flaga av på grund av ojämn applicering och klumpar måste den ligga på ytan i ett jämnt lager. Det tillsatta lösningsmedlet kommer att lösa detta problem.

Det finns reglerande dokument för att fastställa lösningsmedelsförbrukningen . För en tid sedan var de praktiska att använda. Men för närvarande finns det ett stort sortiment av färger och deras tillverkare, så du bör definitivt följa rekommendationerna från tillverkaren. Varje typ av färg- och lackprodukter kan ha sina egna nyanser. Materialet på ytan som ska målas, temperatur och luftfuktighet i miljön, typ och "ålder" av färg, emalj, primer eller lack och deras märke, appliceringsmetod kan beaktas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel, för lack XB-784 eller emaljer XB-124 och XB-125, krävs 50% av lösningsmedlet från massan av färg eller lack för pneumatisk applicering och 25-35%-luftfritt. Dessa produkter appliceras inte med pensel. Om du applicerar dessa emaljer med en pensel blir förbrukningen av lösningsmedel 13-15%.

För att ta reda på hur mycket lösningsmedel du behöver måste du först beräkna mängden färg du behöver . Tillverkare anger som regel på förpackningarna information om storleken på området för vilket 1 kg eller 1 liter färg kommer att behövas. Det är mer bekvämt att använda indikatorn för materialförbrukning per 1 m2. Vanligtvis skiljer sig dessa indikatorer inte bara för olika typer av färg, utan också för olika färger av färg av samma typ.

Bild
Bild
Bild
Bild

För oljeformuleringar är spridningshastigheten också viktig . Det visar hur tjockt det torkade lagret ska vara efter målning, vid vilket detta lager inte kommer att vara transparent. Alla dessa indikatorer tar hänsyn till mängden färdig, det vill säga utspädd komposition. Genom att beräkna dess mängd, med hänsyn till ytan och kvaliteten på ytan, kan du beräkna hur mycket färg du behöver köpa och förbrukningen av lösningsmedel.

Till exempel, för att dekorera ett rum, behöver du 10 liter av kompositionen. Om du applicerar färgen på ett ekonomiskt pneumatiskt sätt (där 50% av lösningsmedlet behövs), bestämmer du förhållandet mellan komponenterna med hjälp av inte de mest kluriga beräkningarna. Eftersom du i det här fallet tar 100% färg och 50% lösningsmedel, så är de i 10 liter 150%. Gör en proportion och gör beräkningar. Det visar sig att lösningsmedlet behöver cirka 3, 3 liter och färg - 6, 6 liter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du använder en pensel när du behöver 15% lösningsmedel för att blanda, behöver 10 liter 1, 3 liter och måla - 8, 7. Glöm inte att efter arbete måste du tvätta borsten och torka bort smuts.

För att förbereda färgen och lackmaterialet korrekt är det nödvändigt att tillsätta små portioner av lösningsmedlet till det tills lacken eller färgen får en lämplig konsistens. Detta kräver konstant blandning av kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Analoger

Om det hände att allt lösningsmedel tog slut, och närmaste P-4-butik inte var det, är besväret litet.

Du kan avsluta arbetet med dess motsvarigheter

  • Var först och främst uppmärksam på P-4A. Den har samma egenskaper som P-4, den är den närmaste analog. De har en liknande sammansättning och omfattning. Det skiljer sig från P-4 i frånvaro av butylacetat i kompositionen. Tack vare detta kan P-4A användas med HV-124 emalj.
  • Du kan ersätta P-4 med P-5 eller P-5A. De har en något bredare räckvidd. De kan användas för material baserade på gummi, organosilikon, polyakrylhartser. R-5 innehåller 40% toluen och 30% butylacetat och aceton.
  • Och även "släktingen" till R-4 är R-12-lösningsmedlet. Det skiljer sig från P-4 genom att det inte finns någon aceton i dess sammansättning, det ersätts med xylen. Den har en lägre flampunkt. Det är 490 grader C. R-12 måste användas med försiktighet om andra ämnen används för arbete. Faktum är att när den blandas med en del (väteperoxid, ättiksyra eller salpetersyra) kan den bilda explosiva blandningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

P-12 lämplig för arbete med olika typer av färger och lacker, med filmbildande ämnen. Det används ofta i bilverkstäder där de är uppfödda med bilemaljer. Och även med dess hjälp tas gammal akrylfärg bort från bilar. För att göra detta fuktas färgen med produkten och väntar 10-15 minuter, och sedan avlägsnas det mjukade skiktet med en spatel. R-12 används i vardagen för att rengöra verktyg, ta bort fläckar. Det bör noteras att R-12 är aggressiv mot vissa typer av plast.

Lösningsmedel R-4 kan bytas ut mot andra märken. Här måste du vara uppmärksam på sammansättningen och tekniska egenskaper. Om kompositionerna av färger och lacker och lösningsmedel är inkompatibla kan deras komponenter koagulera eller delaminera. För val av kompatibla formuleringar är det bättre att söka råd från en specialist.

Det bör inte glömmas bort att analoger av R-4 också är brandfarliga och giftiga ämnen, och det är nödvändigt att observera säkerhetsåtgärder under arbetet, och de måste förvaras under korrekta förhållanden.

Rekommenderad: