Aluminiumcement: Expanderande Cement Av Gips-aluminiumoxid, Egenskaper Och Tillämpning Av GC 40, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Aluminiumcement: Expanderande Cement Av Gips-aluminiumoxid, Egenskaper Och Tillämpning Av GC 40, Recensioner

Video: Aluminiumcement: Expanderande Cement Av Gips-aluminiumoxid, Egenskaper Och Tillämpning Av GC 40, Recensioner
Video: Cements and Mixes Overview (Russian Subtitles) 2024, April
Aluminiumcement: Expanderande Cement Av Gips-aluminiumoxid, Egenskaper Och Tillämpning Av GC 40, Recensioner
Aluminiumcement: Expanderande Cement Av Gips-aluminiumoxid, Egenskaper Och Tillämpning Av GC 40, Recensioner
Anonim

Aluminiumoxidcement är en mycket speciell typ, som i sina egenskaper skiljer sig mycket från alla relaterade material. Innan du bestämmer dig för att köpa denna dyra råvara måste du ta hänsyn till alla funktioner samt bekanta dig med produktens tillämpningsområden.

Bild
Bild

Särdrag

Det första som skiljer aluminiumoxidcement från alla andra är förmågan att härda extremt snabbt i luft eller i vatten. För att uppnå denna effekt bearbetas råvarorna på ett speciellt sätt, bränns och krossas. Så det ursprungliga råmaterialet är nödvändigtvis jordar berikade med aluminium, och de kompletteras med aluminiumoxid. Det är på grund av de speciella råvarorna som aluminiumnamnets andra namn gick - aluminat.

Bild
Bild

Som nämnts ovan har aluminiumoxidcement en mycket kortare härdningstid än andra typer . Denna typ fångas inom 45 minuter efter applicering. Den slutliga härdningen sker efter 10 timmar. I vissa fall blir det nödvändigt att påskynda en redan flyktig process. Sedan läggs gips till den ursprungliga kompositionen och får en ny variant - gips -aluminiumoxidversionen. Det kännetecknas endast av en snabbare härdnings- och härdningsperiod med full bevarande av höghållfasta egenskaper.

Bild
Bild

Och för att göra materialet vattentätt läggs betong till det. Eftersom aluminiumoxiden är a-priori fuktsäker förbättrar cement bara dessa initiala egenskaper. En viktig egenskap är frostbeständighet, liksom korrosionsskydd. Detta ger materialet betydande fördelar vid förstärkning.

Alla positiva egenskaper hos aluminiumoxidcement kan kombineras till en stor lista

  • Utmärkta hållfasthetsegenskaper. Även under vatten kommer materialet att vara resistent mot kemiska och mekaniska yttre påverkan. Det korroderar inte, det är inte rädd för extremt låga temperaturer. Allt detta öppnar enorma möjligheter för dess användning.
  • Hög hastighet för inställning och härdning. Detta gäller särskilt om du vill bygga någon struktur så snart som möjligt (till exempel om tre dagar).
Bild
Bild
  • Immunitet mot aggressiva komponenter i den yttre miljön. Vi pratar om alla slags kemiska föreningar som påverkar den färdiga cementstrukturen under lång tid, till exempel: hårt sulfitinnehållande vatten under gruvdrift, giftiga gaser, extrem uppvärmning.
  • Utmärkt vidhäftning till alla typer av material. Ett exempel är till exempel metallförstärkning, som ofta används för att täta block av aluminiumoxidcement.
Bild
Bild
  • Motståndskraftig mot öppen eld. Det finns ingen anledning att frukta att cementet kommer att torka ut och smula. Den tål perfekt både exponering för höga temperaturer och en direkt eldström.
  • Kan användas som tillsats till konventionell cement. Detta är viktigt när du behöver göra strukturen frostbeständig, samtidigt som du sparar pengar. På basis av aluminiumoxidråmaterial tillverkas snabbt expanderande och icke-krympande cementblandningar, som används i industriell konstruktion eller under akuta reparationsarbeten.
Bild
Bild

Det finns aluminiumoxidalternativ och nackdelar

Först och främst är den höga kostnaden för att producera materialet. Här är det viktigt inte bara utrustning, som måste vara tung och ha ökad kapacitet, utan också strikt efterlevnad av teknik, upprätthålla temperaturförhållanden under avfyrning och andra nyanser

Bild
Bild

Den andra nackdelen är förknippad med fördelen med blandningen. På grund av det faktum att aluminiumoxidvarianterna genererar värme vid stelning är den inte lämplig för att hälla stora ytor: cement kan inte stelna ordentligt och kollapsa, men i hundra procent av fallen kommer det att förlora kraftigt sina egenskaper. Du kan inte hälla sådant cement även i extrem värme, när termometern visar en temperatur på över 30 grader. Det är också full av förlust av styrka

Bild
Bild

Slutligen, trots aluminiumoxidvariantens höga motståndskraft mot syror, giftiga vätskor och gaser, kan den absolut inte motstå de negativa effekterna av alkalier, därför kan den inte användas i alkaliska miljöer

Bild
Bild

Aluminiumoxidcement är indelat i två stora grupper: expanderande och blandat. Det särdrag hos det expanderande materialet ligger i råvarans förmåga att öka under härdningsprocessen. Förändringarna kommer inte att märkas med ögat, men detta har en positiv effekt på den resulterande densiteten hos det monolitiska cementblocket. Expansion sker inom 0, 002-0, 005% av originalvolymen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blandade prover görs huvudsakligen för att minska kostnaden och följaktligen priset på produkten .i vissa fall ger dock tillsatser ytterligare egenskaper. Så till exempel garanterar gips en högre härdningshastighet, medan kostnaden för cement ökar. Slaggar och andra aktiva mineraltillsatser ökar tvärtom härdningstiden, men priset för ett sådant blandat cement är märkbart lägre.

Bild
Bild

Specifikationer

De tekniska egenskaperna hos aluminiumoxidcement varierar beroende på vilket märke det tillhör. Enligt GOST 969-91, utvecklat tillbaka på 70-talet, enligt dess styrka, är sådant cement uppdelat i GC-40, GC-50 och GC-60. Andelen av vissa ämnen i kompositionen beror också på vilka egenskaper som behöver uppnås och i vilket område cementet kommer att användas. Det är ingen mening att här ange de kemiska formlerna för de ämnen som utgör cementet, men för jämförelse bör det sägas att vanligt aluminiumoxidcement innehåller från 35% till 55% bauxit, medan eldfast cement med hög aluminiumoxid innehåller från 75 % till 82%. Som ni ser är skillnaden betydande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller de tekniska egenskaperna, även om aluminiumoxidcement är ett snabbinställningsalternativ, bör detta inte påverka hastigheten på dess härdning. Enligt regler och förordningar bör det vara minst 30 minuter och fullständig härdning sker efter 12 timmar efter applicering (max). Eftersom materialet har en speciell kristallin struktur (alla kristaller i ämnet är stora) är det inte särskilt mottagligt för deformationsförändringar, och därför kan vi med säkerhet tala om dess icke-krympning och relativt liten massa.

Bild
Bild

Varianter skiljer sig åt i egenskaper och beroende på produktionsmetod. Totalt presenteras endast två metoder: smältning och sintring.

Var och en av dem har sina egna detaljer

Vetenskapligt kallas den första metoden för råvarusmältning. Det omfattar flera steg, som alla förtjänar noggrann uppmärksamhet. Först måste du förbereda råvarorna. Därefter smälts och blandas den råa cementblandningen gradvis, och temperaturindikatorerna övervakas noggrant för att säkerställa de bästa hållfasthetsegenskaperna. Slutligen krossas och erhålls den erhållna höghållfasta slaggen för att erhålla aluminiumoxidcement

Bild
Bild

Med sintringsmetoden händer allt tvärtom: först krossas och krossas råvarorna och först avfyras de. Detta är belagt med det faktum att cementen som erhålls på detta sätt inte är lika stark som vid den första produktionsmetoden, men det andra alternativet är mindre mödosamt

Bild
Bild

En annan teknisk egenskap är slipens finhet, som uttrycks i procent av sediment. Denna parameter regleras också av GOST och är 10% för vart och ett av cementmärkena. Innehållet av aluminiumoxid i kompositionen är extremt viktigt. Det måste vara minst 35%, annars förlorar materialet ett antal funktioner.

De tekniska parametrarna för aluminiumoxidcementkompositionen kan variera inom ett ganska brett intervall .(detta gäller även de kemiska formlerna för ett ämne), men detta bör inte påverka dess huvudsakliga egenskaper, såsom hastigheten vid stelning, hållfasthet, fuktbeständighet, motståndskraft mot deformation. Om tekniken inte följdes under tillverkningen och några av de angivna egenskaperna går förlorade anses materialet vara defekt och inte föremål för vidare användning.

Bild
Bild

Användningsområden

Aluminiumoxidcement har ett stort antal ändamål för vilka det kan användas. Oftast är det valt för nödarbete eller för att spänna strukturer under jord eller vatten, men denna lista är inte begränsad till.

Om brostrukturen har skadats kan den framgångsrikt återställas med hjälp av en aluminiumoxidvariant på grund av materialets vattenbeständighet och dess förmåga att snabbt stelna och härda utan att kompromissa med styrkan även i vatten

Bild
Bild

Det händer att en struktur måste uppföras på kort tid, och det är nödvändigt att den får styrka under de första två dagarna efter grunden. Här, igen, är det bästa alternativet aluminiumoxid

Bild
Bild

Eftersom HC är resistent mot alla typer av kemikalier (med undantag för alkalier), är det lämpligt för konstruktion under förhållanden med hög sulfathalt i miljön (oftast i vatten)

Bild
Bild
  • På grund av dess motståndskraft mot alla typer av korrosiva processer är denna typ lämplig inte bara för fixering av armering utan också för ankare.
  • Vid isolering av oljebrunnar används aluminiumoxid (oftare) med hög aluminiumoxid, eftersom de stelnar även när de blandas med oljeprodukter.
Bild
Bild
  • Eftersom aluminiumoxidcement har en låg vikt är det utmärkt för att täta luckor, hål, hål i sjöfartyg och på grund av råmaterialets höga hållfasthet kommer en sådan "lapp" att hålla länge.
  • Om du behöver lägga grunden i jord med ett högt innehåll av grundvatten, är något av GC -märkena perfekt.
Bild
Bild
  • Aluminiumoxidsorten används inte bara för byggande av byggnader och strukturer och inbäddning av något. Behållare gjuts från det, där det är planerat att transportera mycket giftiga ämnen, eller om de måste placeras under aggressiva miljöförhållanden.
  • Vid tillverkning av eldfast betong, när uppvärmningstemperaturen planeras till 1600-1700 grader, tillsätts aluminiumoxidcement till kompositionen.
Bild
Bild

Om du planerar att använda sådant cement hemma (till exempel för tillverkning av vattenresistent gips eller konstruktion), måste du följa instruktionerna för att arbeta med det.

Vattentät gips med tillsats av aluminiumoxidcement används på många områden:

  • för tätning av sprickor i vattenledningar;
  • väggdekoration i underjordiska rum;
  • tätning av rörledningsanslutningar;
  • reparation av simbassänger och duschar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Eftersom varje person som bor i ett privat hus kan ställas inför behovet av att använda aluminiumoxidalternativet, nedan finns en instruktion om hur man arbetar med det korrekt.

Man bör komma ihåg att det bästa sättet att arbeta med denna typ av cement är att använda en betongblandare. Det går inte att blanda blandningen så bra och snabbt för hand

Bild
Bild

Nyköpt färskt cement kan användas omedelbart. Om blandningen har legat lite eller hållbarheten är nästan över, kommer det att vara nödvändigt att sålla cementen först. För att göra detta måste du använda en speciell vibrationssikt. Blandningen placeras i den med hjälp av en konstruktions paddelskruv och siktas. Detta lossar cementblandningen och förbereder den för vidare användning

Bild
Bild

Det är nödvändigt att ta hänsyn till den högre viskositeten hos aluminiumoxidcement jämfört med andra typer. Därför utförs blandningen av cementuppslamningen under en längre tid. Om det i vanliga fall tar en timme eller en och en halv timme, då i fall med aluminiumoxidvarianter - 2-3 timmar. Det rekommenderas inte att omröra lösningen längre, eftersom den börjar stelna och det kan vara svårt att applicera den

Bild
Bild

Tänk på att betongblandaren måste rengöras omedelbart, eftersom tvättsteget senare kommer att kräva mycket ansträngning och tid för att senare rengöra betongen, för att inte tala om att det ibland inte är möjligt att rengöra betongen mixer alls

Bild
Bild

Om du planerar att arbeta med aluminiumoxidalternativ på vintern är det värt att tänka på ett antal nyanser. Eftersom materialet aktivt genererar värme under härdningsprocessen kommer alla åtgärder för utspädning och applicering av blandningen att skilja sig från dem vid arbete med vanliga cementbruk. Beroende på hur många procent vatten som finns i blandningen kan dess temperatur nå 100 grader, och därför måste du arbeta extremt noggrant och inte glömma säkerhetsåtgärder

Bild
Bild

Om arbete utförs med betong som innehåller aluminiumoxidcement i kompositionen måste du se till att dess temperatur ligger kvar på en nivå av 10-15 grader och inte stiga högre, annars börjar betongen frysa redan innan du har tid gälla

Bild
Bild

Märkning

Som nämnts ovan skiljer sig enligt GOST tre märken av denna sort: GC-40, GC-50 och GC-60, som var och en skiljer sig från de andra i ett antal egenskaper. De har alla samma inställning och härdningstider, men deras styrka varierar mycket. Redan i tidig ålder får blandningarna styrka: GC -40 - 2,5 MPa på en dag och 40 MPa på tre dagar; GC -50 - 27,4 MPa på en dag och 50 MPa på tre dagar; GC-60-32,4 MPa varannan dag (vilket är nästan identiskt med styrkan hos GC-40 cement efter tre dagar) och 60 MPa den tredje dagen.

Bild
Bild

Var och en av varumärkena interagerar perfekt med andra ämnen: set retarders eller acceleratorer

  • Retarders inkluderar borax, kalciumklorid, borsyra, citronsyra, natriumglukonat och andra.
  • Acceleratorer är trietanolamin, litiumkarbonat, Portlandcement, gips, kalk och andra.
Bild
Bild

Förutom vanligt aluminiumoxidcement utmärks varianter med hög aluminiumoxid i den första, andra och tredje kategorin av halten av aluminiumoxid. Deras märkning, VHC I, VHC II och VHC III. Beroende på vilken styrka som förväntas den tredje dagen efter användning kompletteras märkningen med siffror.

Det finns följande alternativ:

  • VHC I-35;
  • VHC II-25;
  • VHC II-35;
  • VHC III-25.
Bild
Bild

Ju högre andel aluminiumoxid i kompositionen desto starkare är det färdiga cementet . För en lösning med hög aluminiumoxid i den första kategorin måste halten av aluminiumoxid i kompositionen vara minst 60%, för den andra kategorin - minst 70%, för den tredje - minst 80%. Inställningsperioden för dessa prover är också något annorlunda. Minsta tröskelvärde är 30 minuter, medan fullständig stelning bör ske på mindre än 12 timmar för VHC I-35 och om 15 timmar för VHC i andra och tredje kategorin.

Bild
Bild

Vanligt aluminiumoxidcement har inte brandsäkra kvaliteter och VHC i alla kategorier måste klara höga temperaturer. Brandbeständighetsstandarder börjar vid 1580 grader och går upp till 1750 grader för VHC III-25.

Bild
Bild

Enligt GOST är det omöjligt att packa cement av graderna VHT I-35, VHT II-25, VHT II-35 och VHT III-25 i papperspåsar. Förvaring är endast tillåten i plastbehållare.

Tips

Sammanfattningsvis är det nödvändigt att ge råd om hur man skiljer äkta från falsk cement. Aluminiumoxid och särskilt eldfasta alternativ med hög aluminiumoxid är ganska dyra, så du kan ofta stöta på en förfalskning på denna marknad. Enligt statistiken är cirka 40% av cementen på den ryska marknaden förfalskad.

Det finns ett antal riktlinjer som hjälper dig att upptäcka fångsten direkt

Den mest uppenbara regeln är att köpa cement från beprövade, pålitliga leverantörer. Väletablerade företag inkluderar Gorkal, Secar, Ciment Fondu, Cimsa Icidac och några andra

Bild
Bild

För att skingra slutliga tvivel måste du be säljaren att visa den sanitära och epidemiologiska slutsatsen. Det står att materialet är helt säkert för människors hälsa. Vissa skrupelfria tillverkare lägger till radioaktiva ämnen i cementblandningar. Även om de finns i små mängder kan de orsaka betydande hälsoskador. Normen för innehållet av naturliga radionuklider är upp till 370 Bq / kg

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om tvivel kvarstår efter att ha kontrollerat en sådan slutsats, råder vi dig att verifiera adressen till den myndighet som utfärdade den sanitära och epidemiologiska slutsatsen. På förpackningen och själva slutsatsen måste denna adress vara densamma.
  • Kontrollera väskans vikt i enlighet med GOST. Det bör vara lika med 49-51 kg och i inget fall gå utöver dessa gränser.
Bild
Bild
  • Efter att ha valt kompositionen, köp först en påse för ett prov. Hemma knåda cementet, och om du utvärderar det som av hög kvalitet hittar du inga främmande tillsatser i det i form av krossad sten eller sand, då betyder det att det är av hög kvalitet.
  • Slutligen, var uppmärksam på utgångsdatumet. Det är extremt litet - bara 60 dagar från förpackningsdatumet. Var noga med att ta hänsyn till detta kriterium när du väljer, annars riskerar du att köpa ett material vars prestanda blir många gånger sämre än förväntat.

Rekommenderad: