Cementkalkbruk: Proportioner Och Tekniska Egenskaper För 75 Murbruk Och Färdig Murverksklass 50

Innehållsförteckning:

Video: Cementkalkbruk: Proportioner Och Tekniska Egenskaper För 75 Murbruk Och Färdig Murverksklass 50

Video: Cementkalkbruk: Proportioner Och Tekniska Egenskaper För 75 Murbruk Och Färdig Murverksklass 50
Video: MURARE 2 TEKNIK 4 BLANDA ETT PERFEKT BRUK 2024, Mars
Cementkalkbruk: Proportioner Och Tekniska Egenskaper För 75 Murbruk Och Färdig Murverksklass 50
Cementkalkbruk: Proportioner Och Tekniska Egenskaper För 75 Murbruk Och Färdig Murverksklass 50
Anonim

Under de senaste decennierna har användningen av cement-kalkblandningar i konstruktion och efterbehandling förblivit på samma nivå. Men detta beror inte på brist på nya material och teknik, utan bara på att denna komposition uppfyller alla moderna krav på byggmaterial. Cementkalkmurbruk är fortfarande relevant och efterfrågat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudsakliga fördelar

Cementkalkbruk är ett hållbart och plastmaterial som är utmärkt som bindemedel för konstruktion och för efterbehandling.

  • Det kan användas som murverk eller putsmaterial. I form av en murad blandning ansluter den tillförlitligt block eller tegel som används i konstruktion. Som gips kan den användas för in- och utvändiga efterbehandlingar.
  • Det är utmärkt för gjutning av monolitiska golv på grund av dess egenskaper. Kalk, som är en del av lösningen, ökar härdningstiden. En ökning av härdningsperioden och kompositionens viskositet gör att du undviker bildning av sprickor, hjälper till att jämnare fördela kittet över ytan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Penetrerande förmåga

Cementbruk med kalk har en hög vidhäftningsgrad på ytan. Den kan enkelt fylla små sprickor och fördjupningar, vilket ökar vidhäftningsstyrkan till alla material som den appliceras på.

En sådan lösning kännetecknas av en hög vidhäftningsgrad, så den kan användas även när man arbetar med trä. Putsning på bältros (trälåda) är gjord med just en sådan lösning.

De ökade egenskaperna hos styrka, elasticitet och fuktbeständighet gör det möjligt att använda blandningen för alla efterbehandlingar inomhus, även med hög luftfuktighet, eftersom fukt och nederbörd inte förstör den färdiga beläggningen. Murbruk kan till exempel användas för efterbehandling i badrum, på fasader eller på fundament, även i den del av den där den ansluter direkt till det blinda området och därmed utsätts för fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Sammansättningen av en sådan lösning innefattar nödvändigtvis cement, sand, släckt kalk och vatten. Det är värt att uppmärksamma det faktum att det är nödvändigt att lägga till släckt kalk. Annars kommer släckningsreaktionen att börja i själva lösningen när vatten tillsätts och bubblor som bildas redan inuti lösningen leder till sprickbildning av den putsade ytan. Denna bubblande process kommer att leda till försämring av lösningens kvalitet och till sprödhet efter att den torkat.

På grund av kalken som ingår i materialet utvecklas inte patogena bakterier och svampar på den, dessutom förhindrar kalk att gnagare och olika skadedjur kommer in i hemmet.

Bild
Bild

Byggblandningar, deras sammansättning och egenskaper regleras av olika GOST . Detta är nödvändigt för standardisering och reglering av byggregler. GOST 28013-98 är den huvudsakliga rättsakten som reglerar de tekniska kraven för murbruk och material som ingår i kompositionen.

Denna standard innehåller också egenskaper hos kvalitetsindikatorer, acceptansregler och villkor för transport av färdiga lösningar. Den innehåller de kvalitativa och kvantitativa egenskaperna hos murverk, material för puts och för interiör, som används under olika driftförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

De viktigaste egenskaperna hos cementkalkbrukare:

  • rörlighet;
  • lösningens förmåga att behålla vatten bör vara från 90%;
  • delaminering av den beredda blandningen bör vara upp till 10%;
  • appliceringstemperatur upp till 0 grader;
  • medeltäthet;
  • luftfuktighet (denna parameter används endast för blandningar av torrbruk).

Blandningens sammansättning väljs beroende på vilken typ av material som den kommer att appliceras på och på villkoren för vidare drift av den färdiga beläggningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns något som fettinnehållet i den färdiga blandningen. Fettinnehållet beror på mängden astringent som ingår i kompositionen.

Cementkalkmurbruk är indelade i tre kategorier av fettinnehåll

  • Vanligt - det här är lösningar med sådan plasticitet, som är mest universellt lämpliga för användning under olika förhållanden. I lösningar med en sådan fetthalt förekommer inte krympning och följaktligen sprickbildning av den färdiga beläggningen.
  • Mager Är murbruk med minimal krympning. De är idealiska för kakelplattor.
  • Fet - Det här är blandningar med hög plasticitet, vilket beror på det stora antalet bindemedel som ingår i kompositionen. Detta material används bäst för murverk.

Fettkategorin kan justeras genom att lägga till komponenter som kan ändra löslighetens plasticitet. Till exempel minskar porös sand fettinnehållet, medan kalk tvärtom kan öka det.

Således kan du enkelt justera plasticiteten hos den färdiga lösningen och justera dess egenskaper för specifika driftförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Densitet och betyg

Komponenterna som utgör cementkalkbruket har en direkt effekt på dess densitet. Förhållandet mellan dessa komponenter har också en viktig effekt.

Som ett resultat kan lösningar av följande typer särskiljas:

  • låg densitet eller ljus - upp till 1500 kg / m³;
  • hög densitet eller tung - från 1500 kg / m³.

Enligt förhållandet mellan komponenter är lösningarna också indelade i grader från M4 till M200 i enlighet med GOST 28013-98. Till exempel passar murbruk av märkena M100 och M75 bäst för murverk. De kännetecknas av höga nivåer av fuktbeständighet och styrka. Komponenterna som utgör dessa material är mer homogena, eftersom de till skillnad från betong av liknande kvaliteter inte innehåller krossad sten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färdigt murbruk av klass 100 eller klass 75 är lämpligt för byggande av civila och industriella anläggningar . För att förbereda lösningar av dessa märken är det nödvändigt att blanda cement, kalk och sand i en viss andel. Så för M100 -murbruk vid användning av cementkvalitet 500 kommer proportionerna att vara 1: 0, 5: 5, 5. Och för M75 -murbruk som använder ett liknande cementmärke kommer proportionerna redan att vara olika - 1: 0, 8: 7.

För gipsverk är M50 och M25 murbruk mycket populära. De har sådana obestridliga fördelar som billighet och enkel förberedelse.

Lösningar av klass 50 och 25 kan användas vid inomhusfuktighet över 75% . Detta gör att de kan användas vid konstruktion av bad och andra lokaler där hög luftfuktighet kvarstår länge. Kalken som ingår i kompositionen förhindrar också bildandet av någon form av svamp på den putsade ytan, vilket naturligtvis är fördelen med en sådan beläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mångfald

Gipsblandningar kan delas in i flera typer.

  • Grundläggande - används för den första, grova utjämningen av ytan och tätning av stora brister och hål;
  • Dekorativ - sådana alternativ kan innehålla dekorativa tillsatser som pigment för färgning, krossad glimmer för att skapa en skimrande effekt, mjukgörande och hydrofoba tillsatser;
  • Särskild -de används för att förbättra de behandlade lokalernas tekniska egenskaper, de kan användas för fuktsäkra, ljudisolerade och värmeisolerande uppgifter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Torr blandning eller gör-det-själv-komposition?

Den obestridliga fördelen med detta material är dess kostnad. Det är betydligt billigare än ett cement-sandbruk med en liknande applikation. Fördelen beror på den ekonomiska förbrukningen när den appliceras på olika ytor i jämförelse med den analoga. Sandmortel är mindre plast på grund av den spridda sandfraktionen och frånvaron av en mjukgörare. Den har mindre vidhäftning och sprider sig sämre på ytan.

Cementkalkbruk kan köpas som en torr blandning från olika tillverkare, eller så kan du göra det själv. Nu finns det ett brett urval av tillverkare av färdiga blandningar med sina egna egenskaper och användningsområden.

Var särskilt uppmärksam på märkningen på förpackningen för att hitta den optimala blandningen som passar den typ av arbete du behöver.

För att använda en sådan blandning, tillsätt vatten i enlighet med instruktionerna på förpackningen, blanda noggrant för att få en enhetlig konsistens. För dessa ändamål kan du använda en konstruktionsblandare eller, på gammaldags sätt, knåda kompositionen med en murslev och spade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att göra blandningen själv är detta inte svårt att göra. Det räcker att köpa alla nödvändiga ingredienser (cement, kalk, sand) och blanda dem i den andel av lämpligt märke som du vill få.

När du tillverkar en cementkalkmurbruk är det nödvändigt att tillsätta släckt kalk, men om du bara har snabbkalk tillgänglig kan du släcka den själv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kalksläckningsmetod

Denna procedur måste utföras i enlighet med säkerhetsföreskrifter, handskar, skyddsglasögon och en mask.

  • I en metallskål där du planerar att släcka kalk lägger de kalk och vatten i ett förhållande 1: 1, i den ordningen.
  • Efter avslutad kokning av blandningen, som åtföljs av en kraftig släckningsreaktion, måste mer vatten tillsättas så att det helt täcker materialet.
  • Innehållet i behållaren blandas och täcks med ett lock.
  • Kalkbehållaren ska stå ensam i 14 dagar. Processen att tillverka släckt kalk är inte så mödosam så länge.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är upp till dig att göra ett val till förmån för att köpa en färdig blandning eller förbereda en lösning med egna händer . Men när du fattar det eller det beslutet är det bättre att väga för- och nackdelarna med en sådan handling i förväg, eftersom tillverkarna har gjort det mesta av arbetet, och du behöver bara försegla lösningen.

Rekommenderad: