Cementbruk - Proportioner: Hur Man Späd Och Hur Mycket Sand Och Cement I 1 M3, Förhållandet Mellan Delar Och Förbrukning

Innehållsförteckning:

Video: Cementbruk - Proportioner: Hur Man Späd Och Hur Mycket Sand Och Cement I 1 M3, Förhållandet Mellan Delar Och Förbrukning

Video: Cementbruk - Proportioner: Hur Man Späd Och Hur Mycket Sand Och Cement I 1 M3, Förhållandet Mellan Delar Och Förbrukning
Video: Matematik 1. Förändringsfaktor och upprepad förändring (VIKTIG genomgång). 2024, April
Cementbruk - Proportioner: Hur Man Späd Och Hur Mycket Sand Och Cement I 1 M3, Förhållandet Mellan Delar Och Förbrukning
Cementbruk - Proportioner: Hur Man Späd Och Hur Mycket Sand Och Cement I 1 M3, Förhållandet Mellan Delar Och Förbrukning
Anonim

Cement är det viktigaste byggmaterialet som används i nästan alla sektorer i den nationella ekonomin. Med hjälp av detta ämne kan mycket starka produkter erhållas som tål hög belastning och motstår yttre påverkan. Men alla dessa egenskaper beror också på de komponenter som används och tillagningstekniken. Cementbruk används i stor utsträckning i konstruktion, eftersom de kan förenkla många operationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Cementuppslamningar är konstgjorda blandningar som efter härdning bildar en stark struktur. En liknande produkt består av flera huvudkomponenter.

  • Sand . Den används som huvudkomponent eftersom den kombinerar fin struktur och relativt hög hållfasthet. För beredning av lösningar kan flod- eller stenbrottssand användas. Den första typen av material används i monolitisk konstruktion, vilket gör det möjligt att få mycket hållbara produkter.
  • Vatten … Denna komponent behövs för att binda sand och cement. Vätskemängden väljs beroende på lösningens märke och syfte.
  • Cement . Det är ett grundämne som fäster bra på andra material. Idag finns det flera märken av cement konstruerade för användning under olika förhållanden. De skiljer sig åt i styrkaindikatorer.
  • Mjukgörare . Tekniskt sett är det olika typer av föroreningar som är avsedda att förändra de fysikaliska eller kemiska egenskaperna hos en lösning. De används inte så ofta som de kan tillföra ett betydande värde till produkten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana produkter används för att lösa följande typer av uppgifter:

  • puts - väggar är täckta med några lösningar för att skydda byggmaterialet, samt att jämna ut basen;
  • murverk - cementblandningar binder perfekt ihop en tegelsten eller ett gasblock, därför används de som ett slags lim som ligger inuti varje söm;
  • skapande av armerade betongkonstruktioner.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Formuleringstyper och krav

Huvudkarakteristiken för en cementuppslamning är dess hållfasthet. Det beror på förhållandet mellan cement och sand. Produktens sammansättning kan ändras per bit, vilket gör det möjligt att få fram flera typer av blandningar. Var och en av dem är avsedd att användas i en specifik miljö. Därför är det viktigt att ordentligt förbereda produkter under byggandet av olika anläggningar.

Bild
Bild

Typer

Ett av kriterierna för att dela cementblandningar i typer är proportionerna av inre komponenter. Det är värt att notera att endast ett cementmärke kan finnas i en komposition. Men de kan också förändras, eftersom styrkan endast beror på koncentrationen av komponenterna. De är konventionellt uppdelade i flera märken.

  • M100 (M150) - dessa blandningar kännetecknas av låg hållfasthet. För deras beredning kan du använda cementkvaliteter M200 - M500. Men samtidigt är det nödvändigt att korrekt välja proportionerna av cement-sandkomponenterna.
  • M200 - Det här är en av de vanligaste typerna av lösningar. Det används mycket ofta i vardagen för konstruktion av stigar eller för att bilda beläggningar som inte lämpar sig för betydande belastningar. Denna blandning torkar relativt snabbt, men samtidigt kräver det att vissa mikroklimatiska förhållanden uppfylls.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • M300 - denna typ av lösning kan redan hänföras till betongtyper. Den används för att förbereda betong, från vilken man sedan gör starka golvplattor, häller fundament och mycket mer.
  • M400 - det är hållbar betong, som består av högkvalitativa cementmärken (M350, M400, M500). Det används vid konstruktion av fundament för flervåningshus. Denna lösning utgör grunden för tillverkning av golvplattor av armerad betong och andra liknande produkter.
  • M500 Är den mest hållbara betongen som tål mycket höga belastningar. Den behåller sina ursprungliga egenskaper i många år och påverkas av olika irriterande ämnen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillsatser

Cementuppslamningens kvalitet beror på nästan alla dess komponenter som finns inuti. Ibland är egenskaperna hos en sand-cementblandning inte tillräckliga, så du måste anpassa dem till vissa förhållanden.

Detta problem löses genom tillsats av olika föroreningar till kompositionen. Med hjälp av sådana tillsatser erhålls det så kallade flytande glaset. Dessa produkter används för puts av väggar och andra ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flera produkter används idag som tillsatser av cementbruk

  • Kalk … Endast dess släckta typer används som tillsatser. Introduktionen av detta ämne gör att du kan öka ångpermeabiliteten och styrkan något. Men för att förbereda sådana produkter måste du observera de exakta proportionerna. Mycket ofta görs plåster på basis av kalk, som appliceras perfekt på väggarna.
  • PVA … Limet förbättrar vidhäftningen och plasticiteten hos murbruk. Det är viktigt att välja rätt koncentration av tillsatsen för att få en bra blandning.
  • Tvättmedel … Sådana produkter påverkar lösningens plasticitet. De tillsätts till kompositionen först efter vatten. Även här måste den exakta dosen av föroreningen per volymenhet observeras.
  • Kolsvart eller grafit . Dessa ämnen påverkar praktiskt taget inte blandningens fysikaliska egenskaper. De används endast som färgämnen för att ändra färgen på den färdiga produkten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sand -till -cement -förhållande

Du kan till och med förbereda en cement-sandmurbruk hemma, eftersom den består av tillgängliga komponenter. Det är ganska lätt att få dem i nästan alla järnaffärer. Men lösningarna skiljer sig åt i förhållandet mellan cement och sand, på vilket materialets förbrukning och fysikaliska egenskaper beror.

Bild
Bild
Bild
Bild

Murverk

Limning av tegel är en av cementmurbrukens huvuduppgifter. För sådana ändamål används inte särskilt starka märken (upp till M400). För att få en sådan blandning rekommenderar experter att använda medelfraktionssand med en minsta fuktnivå. Murbruk kan framställas med hjälp av olika märken av cement. Men detta kommer redan att förändra förhållandet mellan cement och sand. Vissa proportioner presenteras i tabell 1.

Bild
Bild

Tabell 1. Komponentförhållanden beroende på cementmärke

Cementmärke

En del av sanden

Del av cement

Kalk

M500 (utan kalk) -
М400 (utan kalk) 2, 5 -
M300 3, 5 2/10
M400 2, 5-4 1, 3/10
M500 2/10

Observera att det är lämpligt att beräkna enligt endast en måttenhet. I de flesta fall beräknas alla delar för 1 m³. Men samtidigt kan massorna av olika material i en kub skilja sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betongberedning

Betongkonstruktioner används också mycket i modern industri. Dessa material tillverkas i fabriker eller direkt på byggarbetsplatser. Styrkan hos sådana produkter beror också på cementet som ska användas. Tekniskt sett kan betong också tillverkas av M100 -bruk, men det tål inte belastningar och har en minimal livslängd.

Ett annat särdrag hos betong är närvaron av krossad sten och andra hjälpkomponenter i kompositionen. De introduceras i syfte att ändra en produkts tekniska egenskaper.

Det bör noteras att de kan blandas i olika kombinationer, beroende på i vilken miljö betongen används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag använder många specialister ett sådant förhållande av komponenter i betonglösningar som:

  • 4 bitar av spillror;
  • 1 del cement;
  • 2 bitar sand;
  • ½ del vatten.

Observera att proportionerna kan ändras om du planerar att använda olika polymertillsatser. I sådana fall är det lämpligt att uppmärksamma rekommendationerna från tillverkarna av dessa föroreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För gips och underlag

Golvfyllning innebär mycket ofta användning av relativt flytande cementbruk. Denna konsistens låter dig fördela blandningen jämnt på underlaget och få en horisontell yta. Gips, å andra sidan, består nästan alltid bara av ren sand, cement och vatten. Dess densitet kan vara annorlunda, eftersom allt beror på var den är planerad att användas.

Den vanligaste andelen för att producera gipsblandningar är förhållandet mellan cement och sand 1: 5. Konsistensen anpassas till befälhavarens behov.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt underlag som lämpar sig för betydande och konstant stress. För sådana ytor bör material med en tröskelstyrka på minst 10 MPa användas. Detta uppnås genom användning av betong av en kvalitet som inte är lägre än M150. Andelen beredning av screed -lösningen beror på följande faktorer:

  • använda blandningar för att dölja olika kommunikationselement;
  • ytjämningstjocklek. Om du bara behöver förstärka golvet med små skillnader, använd sedan mer flytande formuleringar. För tjockare lager är det önskvärt att använda starka typer av lösningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tabell 2. Andelar av sand och cement i golv

Lösningsgrad (resultat)

Cementbetyg

Cementmängd (delar)

Mängd sand (delar)

M100 M200
M150 M300
M200 M300
M150 M400
M200 M400
M300 M300

Observera att proportionerna av komponenterna är desamma i de flesta fall. Men samtidigt är styrkan hos den resulterande lösningen vid utgången annorlunda. Detta är viktigt att överväga om produkterna kommer att användas under specifika driftsförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur späds rätt?

Processen att framställa cementuppslamningar innebär att alla komponenter blandas i en specifik sekvens. Ett liknande förfarande kan beskrivas i flera sekventiella steg.

Först och främst måste du bestämma vilken typ av lösning du behöver. Samtidigt uppmärksammas styrkan hos den resulterande blandningen. Om denna indikator är viktig bör en ytterligare beräkning av alla komponenter utföras. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt normer eller standarder

Bild
Bild
  • I detta skede blandas torra komponenter, vars volym mäts i 1 m³ eller andra liknande enheter. Blanda sanden och cementen noggrant innan du blandar murbruk för att få en jämn blandning. Därför är det så viktigt att använda torra ämnen.
  • När beredningen är lyckad kan du späda blandningen. För att göra detta tillsätts vatten gradvis till det och alla komponenter blandas noggrant. Det är bäst att använda betongblandare eller andra mekaniska anordningar. Murbrukets konsistens justeras med en vätska.
Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Fogning är en enkel operation. Vid genomförandet rekommenderas det fortfarande att följa några enkla regler som rekommenderas av tillverkaren och erfarna byggare, till exempel:

  • om blandningen måste vara plast måste du tillsätta flytande tvål till den. Det måste blandas med vatten först;
  • tillsätt vatten i små portioner. Således kan du kontrollera blandningens densitet, vilket är mycket viktigt för golv eller murverk;
  • under konstruktionen är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till tegelmärket själv eller annat material. Experter rekommenderar att bereda sådana blandningar som enligt dessa parametrar bör sammanfalla. Detta gör att du kan få en homogen struktur på väggen, som kommer att skilja sig åt i styrka;
  • för att öka värmeisoleringsegenskaperna hos plåster är det värt att lägga till perlit i deras sammansättning. I det här fallet måste de byta ut en viss del av sanden;
  • det rekommenderas att endast använda färsk cement, vars struktur inte innehåller klumpar. Detta garanterar hög vidhäftning och jämn blandning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Cementgödsel är ett utmärkt material för starka strukturer. En väl förberedd blandning är nyckeln till hållbarheten hos nästan vilken struktur som helst och dess bas.

Du kommer att lära dig mer om proportionerna av cementuppslamningen i följande video.

Rekommenderad: