Självnivellerande Golvblandningar: Självutjämnande Produkter, Vilken Utjämnare är Bättre För Blandningen

Innehållsförteckning:

Video: Självnivellerande Golvblandningar: Självutjämnande Produkter, Vilken Utjämnare är Bättre För Blandningen

Video: Självnivellerande Golvblandningar: Självutjämnande Produkter, Vilken Utjämnare är Bättre För Blandningen
Video: Bygghemmas golvskola golvläggning 2024, April
Självnivellerande Golvblandningar: Självutjämnande Produkter, Vilken Utjämnare är Bättre För Blandningen
Självnivellerande Golvblandningar: Självutjämnande Produkter, Vilken Utjämnare är Bättre För Blandningen
Anonim

När du bygger eller renoverar ett hus, lägenhet eller lokaler är utrustning av golv av hög kvalitet ett av de viktigaste stadierna. Den efterbehandlade dekorativa beläggningen gör den vacker, förstärkningen och screed -skiktet ger den tillförlitlighet, och värmeisoleringen eller golvvärmesystemet ansvarar för värmen. Du kan göra golvet perfekt även med hjälp av självutjämnande blandningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Självnivellerande golvblandningar produceras i form av ett torrt pulver bestående av cement eller gips, samt fin sand, till vilken olika mjukgörare och fyllmedel läggs till, vilket påskyndar härdningen och förbättrar murbrukens egenskaper. Dessutom kan granulatfyllmedel, lim och färgpigment innehållas. Detta pulver späds ut med vatten till konsistensen av flytande gräddfil.

Bild
Bild

Ett lager av utjämningsmassa sprider sig över ytan, fyller alla små sprickor och gropar, har utmärkt vidhäftning och blir efter torkning perfekt jämn, strikt horisontell i nivå och styv. Det är dessa egenskaper som behövs för efterföljande läggning av kakel, parkett, laminat och andra typer av dekorativa golv.

Bulkföreningar används vid konstruktion och reparation i alla typer av lokaler , inklusive industriella och kontorsmässiga. Kan appliceras på betong-, cement-sand- eller anhydritgolv. Torkning och styrka ökar inom ett dygn. Det självutjämnande golvet används inte som en oberoende dekorativ beläggning, bara som en bas, eftersom det är nödvändigt att lägga efterbehandlingsmaterial ovanpå det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kostnaden för en självutjämnande blandning är ganska överkomlig även med en lågbudgetreparation. Tillverkare anger livslängden på förpackningen - den varierar från 30 till 50 år, vilket är ett utmärkt alternativ till en enkel betongbeläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rovnitel kan användas för olika ändamål, beroende på detta behövs en sammansättning som har olika egenskaper.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Självnivellerande förening har ett antal fördelar jämfört med andra utjämningsmetoder:

  • på grund av dess flödesegenskaper sprider sig lösningen över ytan och kräver endast en liten korrigeringsrörelse;
  • golvet är mycket hållbart och slitstarkt, tar betydande belastningar utan deformation, med förbehåll för alla krångligheter i den tekniska processen.
  • beredningen av lösningen är mycket enkel: du behöver bara fylla den med vatten och rör om;
  • kräver inte att det ställs in speciella fyrar för att kontrollera nivån;
  • mycket snabbt får designstyrkan och torkar;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • kräver inte ytterligare förstärkning med speciella maskor eller fibrer;
  • tillåter inte fukt och vatten att passera, icke brandfarligt;
  • nötningsbeständig, inte repad;
  • ett rikt sortiment av tillverkare och material som presenteras på byggmarknaden;
  • fungerar som en extra ljudisolator: ju tjockare skikt, desto bättre manifesteras dess egenskaper;
  • utjämnaren minskar signifikant värmeförlustindikatorer;
  • kan användas i ouppvärmda rum, frostbeständiga.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också mindre nackdelar:

  • vid kränkning av läggningstekniken och torkningssystemet kan sprickor bildas på lagrets yta;
  • om ett beslut fattas att byta ut det självutjämnande golvet måste du demontera det tillsammans med basen;
  • om tjockleken beräknas felaktigt och skiktet är för tunt, minskas dess styrka avsevärt;
  • bulkblandningarnas vätskekonsistens tillåter inte vid behov att montera avjämningen med en lutning;
  • det rekommenderas inte att överstiga tjockleken som anges i instruktionerna: det maximala kriteriet är 50 mm och den rekommenderade indikatorn varierar från 1 till 10 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Alla material för självutjämnande golv är uppdelade i två stora undergrupper:

Den första gruppen är gjord på basis av cement . Detta material kan användas både i badrummet och i vardagsrummet, liksom i rum med alla fuktindikatorer. Tjockleken på cementskiktet är tillåten från 2 till 5 cm. Sådana golv är dyrare än gips, men starkare och mer hållbara. Den torra blandningen späds ut med vatten enligt instruktionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra gruppen, den så kallade anhydriden, är baserad på gips . Detta material kostar mindre, men användningen i rum med hög luftfuktighet är opraktisk eftersom det absorberar vatten och sväller samtidigt. Det torkar snabbt, kan läggas upp till 100 mm tjockt, men om fyllningsskiktet är mer än 5 cm tjockt tar det längre tid att torka. Anhydritblandningar har en mindre vikt än cementblandningar, därför har de mindre belastning på basen. Självnivellerande blandning baserad på gips gör att du kan jämna basen för golvvärmesystemet, fördela och behålla värmen väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också speciella utjämningsmedel med polymeriserande bindemedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Epoxinivåer , i den sammansättning av vilken epoxihartser finns, ge den låg fluiditet och plasticitet. Sådant material tolererar perfekt belastningar, är vattentätt, har hög hårdhet och styvhet, passerar inte eller absorberar vatten, reagerar inte med kemiskt aggressiva ämnen. På grund av dessa funktioner används den i rum med hög luftfuktighet eller i verkstäder för kemisk produktion.

Polyuretanföreningar De kännetecknas av hög elasticitet och flexibilitet, är prisvärda och frostbeständiga. Rekommenderas för användning i köpcentrum, organisationer där det är stor trafik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Epoxi-polyuretan självutjämnande blandningar har egenskaperna hos både epoxi- och polyuretangolv. Detta material fungerar utmärkt under extrema belastningar, till exempel i tunnelbanan, vid tågstationer, på flygplatser.

Cement-akryl golven är lämpliga för pooler, bastur, korridorer, hallar på grund av deras grova yta. Dessa blandningar innehåller akryl.

Snabbt härdande golv , metylmetakrylat. Ett sådant golv appliceras i ett lager av valfri tjocklek, det får mycket snabbt designstyrkan och torkar ut. Detta material är oumbärligt när du behöver göra allt mycket snabbt och smidigt. När det hälls luktar det väldigt hårt, men lukten försvinner snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reparationsmassa för trägolv . Denna lösning innehåller en speciell tillsats i form av fibrer, som fäster perfekt på träbasen.

Genomskinliga polymergolv bestående av polymer och härdare. Den flytande lösningen hälls på en perfekt jämn gips- och kittbas. Mönstrade golv installeras i två lager, det övre lagret är transparent. En tredimensionell bannerfilm, skal, färgad sand och andra dekorativa element läggs mellan lagren.

Dessa golv ser fantastiska ut och används som topplack i hem, lägenheter, hotell, restauranger, konstgallerier - överallt där intressanta och originella golv behövs. Detta är en riktig dekoration för alla interiörer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på tillsatsernas kornstorlek delas utjämningsmassorna upp i grov och ytbehandling:

  • Grova blandningar innehåller komponenter av större fraktioner, såsom sand, krossad sten, krossad granit, expanderad lera. Därför är lagrets yta ojämn. Den höga densiteten förhindrar att lösningen sprider sig över ytan, på grund av detta måste den jämnas med en regel. Sådana dopmedel används för att fylla flis, hål, höjdskillnader, djupa sprickor i grova fundament. Den tillåtna fyllningstjockleken varierar från 1 till 8 cm.
  • Slutföreningar har en tunnare struktur, har betydande flytbarhet och plasticitet. Efterbehandlingsskiktet är tunnare, det utjämnar endast mindre höjdskillnader, det tränger perfekt in i alla sprickor och tomrum. Ytan på ett sådant golv efter härdning blir absolut slät och jämn.
Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

Tillverkare erbjuder ett stort urval av olika nivåer utformade för olika ändamål och typer av lokaler, olika i sammansättning och tekniska egenskaper.

För att välja rätt utjämningsmedel är det nödvändigt att överväga några viktiga punkter:

  • Typ av byggnad under uppbyggnad, de planerade lasterna och specifikationerna för driftsförhållandena, till exempel en pool, en verkstad vid en kemisk fabrik, ett hotell, en lägenhet. I en lägenhet och med låg belastning kan du använda mindre hållbara nivåer.
  • Syftet med att fylla det självutjämnande golvet. Grovkorniga lösningar används för grovbearbetning och fina efterbehandlingslösningar används för efterbehandling.
  • Ytkonditionen på den ursprungliga basen. För att jämna ut allvarliga oegentligheter och hål, sprickor och flis är det nödvändigt att välja utjämningsanordningar med möjlighet att lägga i ett tjockare lager.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För en träbas bör du köpa en speciell förening.
  • Tiden för fullständig härdning skiljer sig åt för olika typer av självutjämnande golv: för standardgolv - 30 minuter, för snabbtorkande golv - 15 minuter. Därför rekommenderas att hälla arbete med assistenter: du måste distribuera arbetet för att hålla dig inom den beräknade tiden.
  • Kostnaden för självutjämnande golv skiljer sig åt i mängden mjukgörande tillsatser. Om budgeten tillåter det är det bättre att välja en dyrare och högkvalitativ version av ett välkänt varumärke.
  • För golvvärmesystemet produceras speciella föreningar med ökade värmeisoleringsegenskaper.
  • Utgångsdatumet måste följas, det står på förpackningen.
Bild
Bild

Självnivellerande torra material säljs i 25 kg papperspåsar. För att beräkna det belopp som krävs för köpet måste du ta reda på förbrukningen av blandningen per 1 kvm. m och bestäm den planerade tjockleken på ytbeläggningen. På förpackningen av utjämningsmedlet finns en instruktion om murbrukens förbrukning per 1 m2 med en skikttjocklek på 1 mm. Som regel varierar dessa siffror för tunna nivåer från 1,5 till 1,7 kg och för startnivåer - från 2 till 2,5 kg.

Höjden beräknas från golvets högsta punkt till djupet av den största urtagningen, sedan läggs den önskade tjockleken på golvlagret till. Höjden multipliceras med storleken på ytan - som ett resultat erhålls materialvolymen, som måste multipliceras med lösningens flödeshastighet. Påsar på 25 kg, vilket innebär att resultatet ska delas med 25. Antalet påsar har bestämts. Detta är en ungefärlig beräkning, till vilken experter rekommenderar att man lägger till 10% för oförutsedda utgifter.

Bild
Bild

Vid en ojämn bas med betydande defekter används en flerskiktad applicering av en självutjämnande blandning. Det nedre lagret är tillverkat med ett grövre material, och det översta är färdigt. Om reparationen sker i en lägenhet, ska rummen delas in i torra och luftfuktiga rum (kök, badrum, toalett) och beräkna förbrukningen separat, eftersom olika material kommer att köpas: för torr - anhydrit, för våt - cement.

Bild
Bild

Subtiliteter av ansökan

För att arbeta behöver du följande verktyg och material:

  • rent vatten att tillsätta till torrt pulver;
  • konstruktionsblandare eller borr med ett munstycke för att blanda lösningen;
  • nivå, laser eller normal;
Bild
Bild
  • en spatel för att täcka sprickor och hål;
  • akrylbaserad primeremulsion;
  • nålvals för att korrigera spridningen och ta bort luftbubblor;
  • en regel och en hackad murslev för utjämning av grova föreningar.
Bild
Bild

Tekniken för att jämna ut golvet med egna händer i en lägenhet, hus eller annat rum genom att hälla en självutjämnande blandning sker i flera steg och börjar med att förbereda en grov beläggning.

Rummet ska inte vara för kallt, annars störs självspridningen av nivelleringsanordningen . Temperaturen är önskvärd inom + 10 grader. Det är bättre att fylla den med två eller tre personer för att få tid före stelningens ögonblick.

Först måste du rengöra ytan på basen från skräp, smuts och damm. Det är bäst att ta bort damm med en dammsugare, sedan moppa och torka golvet. Torka bort oljefläckar och olika kemikalier och tvättmedel. Täck försiktigt över alla gropar, sprickor, sprickor och stora höjdskillnader över 80 mm. Du bör få en torr, ren och relativt jämn golvbeläggning utan stora synliga defekter.

Bild
Bild

För bättre vidhäftning är det nödvändigt att grunda basen med en akrylprimer, som konsoliderar mikrosprickor i underlaget, förbättrar spridning, vidhäftning och minskar materialförbrukningen. Den ska grundas i två lager. För att applicera det andra lagret måste du torka det första. För porösa ytor produceras speciella förstärkande emulsioner.

När det självutjämnande lagret stelnar och temperaturen och luftfuktigheten ändras, expanderar volymen och belastningen på väggarna ökar. I detta fall är golvsprickor och jämn deformation av konstruktionselement möjliga.

För att förhindra att golvet kollapsar och för att kompensera för lasterna är det vanligt att använda en dämpare. Den löper längs väggens nedre kant och är ofta försedd med en självhäftande remsa för enklare installation. En sådan tejp används också för att lägga sömmar vid fogar när stora delar av avjämningen delas in i sektioner. Efterbehandlaren kräver förinstallation av ett tätskikt eller impregnering.

Bild
Bild

Basen är förberedd, nu kan du blanda lösningen. Häll torrt pulver i en ren behållare med vatten vid rumstemperatur, rör om tills det är smidigt med en mixer vid låga hastigheter. Brott mot de proportioner som anges i instruktionerna eller överflödigt vatten hotar skumning av den färdiga lösningen och kränkning av strukturens integritet. Den färdiga kompositionen stelnar mycket snabbt, så den kan inte lagras. Häll en del från hörnet av rummet, flytta till utgången, om det behövs kan du dessutom jämna ut golvet med en hackad murslev eller en regel.

Bild
Bild

Tillverkare och recensioner

På byggvarumarknaden råder hård konkurrens mellan tillverkare av torra blandningar för självutjämnande golv. Stora företag arbetar med hela sortimentet av blandningar för olika användningsförhållanden, ger certifikat för sina produkter, ger detaljerade instruktioner och rekommendationer från heltidsspecialister, samlar in feedback från mästare och studerar kundernas efterfrågan för att öka deras betyg till förbättra materialkvaliteten. De mest populära och kända för konsumenterna är följande märken:

Knauf företag känd för sin höga kvalitet och rika sortiment av tillverkade rovers. Den specialutvecklade kompositionen av Boden -linjen, baserad på raffinerat gips, kvartssand och polymertillsatser, ökar golvets hållfasthet med 50% jämfört med betonggolv. Kan användas för varma golv, torkar snabbt. Användare noterar produkternas höga kvalitet och möjligheten att använda dem för golvvärme.

Bild
Bild

Produkter "Vetonit " innehåller speciella tillsatser som påskyndar spridningen av lösningen och torkar utan deformation. Ett utmärkt val för erfarna byggare. Kompositionen torkar i 24 timmar. Detta material är inte målat eller slipat eller används som ytbeläggning för golv. Konsumentrecensioner tyder på att produkterna från detta märke är värda uppmärksamhet: blandningen torkar verkligen snabbt, men när den appliceras på en fuktig yta kan det börja lukta obehagligt.

Bild
Bild

Bolars blandar kännetecknas av genomgående hög kvalitet på sina produkter och ett pris som är överkomligt för en bred konsument. Utmärkta kundrecensioner får tunna mattmattor, härdar direkt och skapar en perfekt jämn beläggning. En utmärkt lösning för att ordna golvvärmesystem. Importerade polymertillsatser gör att du kan jämna ut golven i källare, garage, fuktiga rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Equalizers "Ceresit " är mycket populära i Ryssland och används för alla golv: betong, trä, cement. De producerar grovkorniga torra blandningar, samt speciella självutjämnande kompositioner för rum med ökad belastning under drift. Användare utmärker denna produkt som en högkvalitativ och billig produkt som har många fördelar jämfört med analoger.

Bild
Bild

Användningen av högkvalitativa fabrikscertifierade självutjämnande blandningar och teknikens överensstämmelse gör att du kan få ett hållbart, hållbart och jämnt golv på kort tid.

Rekommenderad: