Betonokontakt (48 Bilder): Applicering Av Betongkontaktprimer, Tekniska Egenskaper Hos Kompositionerna

Innehållsförteckning:

Video: Betonokontakt (48 Bilder): Applicering Av Betongkontaktprimer, Tekniska Egenskaper Hos Kompositionerna

Video: Betonokontakt (48 Bilder): Applicering Av Betongkontaktprimer, Tekniska Egenskaper Hos Kompositionerna
Video: Thinset on Concrete 2024, April
Betonokontakt (48 Bilder): Applicering Av Betongkontaktprimer, Tekniska Egenskaper Hos Kompositionerna
Betonokontakt (48 Bilder): Applicering Av Betongkontaktprimer, Tekniska Egenskaper Hos Kompositionerna
Anonim

I processen för självreparation i en lägenhet kan ett oförutsett problem med dålig vidhäftning av efterbehandlingsmaterial uppstå på ytan på vilket de är fästa. För att inte möta dessa problem rekommenderas att förbehandla baslacken med betongkontakt. För att använda kompositionen korrekt är det tillräckligt att förstå vad det är, och viktigast av allt hur och för vad det används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Betongkontakt är en speciell djupt genomträngande primerblandning baserad på fint spritt kvartsfyllmedel i form av sand, vars partikelstorlek är 300-600 mikron. Genom att inkludera denna komponent i lösningen skapas en stark grov yta, på vilken efterbehandling kan utföras med absolut alla material. Betongkontakten fäster fast vid basen på grund av närvaron av speciella polymerlim i kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialets omfattning är mycket brett. För interiörarbete behandlas absolut alla ytor med det: taket, väggarna och golvet.

Samtidigt finns det bara två krav för det bearbetade materialet:

  • ren bas utan damm och oljefläckar;
  • grundtemperaturen ligger över termometerns nollmärke.
Bild
Bild

Grunden kan vara annorlunda. Betongkontakten är lämplig för arbete på betong, trä, metall, glas, kakel, målade och många andra ytor. För nästan alla typer av beläggningar erbjuder tillverkningsföretag sin egen version av produkten med små skillnader i blandningens sammansättning. Men en sådan uppdelning är ganska godtycklig och i de flesta fall kan lösningen användas för att arbeta både på glas och betong med samma typ av blandning.

Bild
Bild

Om för inre arbeten grundning med betongkontakt snarare rekommenderas, är sådan behandling en förutsättning för externt arbete. Utan dess användning är det omöjligt att uppnå önskad vidhäftning mellan de kontaktande byggmaterialen. I tuffa väderförhållanden kan beklädnadsmaterial snabbt skala av från underlaget. Detta leder inte bara till en försämring av byggnadens utseende, utan också till separering från ytan: om dekorationen utfördes med kakel eller sten, är fall av skada på förbipasserande möjliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför behöver du det?

Huvudsyftet är att ge en stark bindning mellan de två materialen och att stärka basen. Förbättrad vidhäftning är nödvändig inte bara på taket och väggarna, utan också när du installerar en golvbeläggning. Betongkontakt används både under betong och cement-sandgolv och under det självutjämnande golvet. Som ett resultat är den färdiga ytan inte isolerade lager, utan en solid och solid struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På betongväggsplattor, som har en särskilt slät yta och dålig fuktabsorbering, är användning av en sådan lösning obligatorisk. Utan det fungerar inte att putsa eller måla väggen. Efterbehandlingsmaterial kommer inte att fastna eller snabbt spricka och smula från en sådan yta, och tapeten håller helt enkelt inte.

Betongkontakt är en bekväm modern ersättning för väggbandning , som användes under den sovjetiska och post-sovjetiska perioden. För enheten med denna design klistrades hela väggens yta över med ett tygnät. Vanligt PVA -lim användes för limning. Denna metod var inte bara svår utan ledde inte alltid till önskat resultat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att använda en betongkontakt är det också möjligt att rädda dig från arbetskrävande och dyrt arbete med att rengöra ytan från den gamla beläggningen. Denna blandning kan appliceras på oljefärg och kakel. Samtidigt blir kvaliteten på det slutliga resultatet inte sämre än när det appliceras på en yta rensad från dem. Det återstår bara att noggrant följa tillverkarens instruktioner, observera användningstekniken och utföra allt arbete inom den angivna tidsramen.

Förutom god vidhäftning till ytan, förbättrad vidhäftning och mångsidighet har betongkontakt en annan viktig egenskap. Efter att kompositionen har torkat bildas ett tätskikt på ytan, vilket inte kommer att vara överflödigt för både internt och externt arbete. Men denna kvalitet är särskilt viktig för bevarandet av putsade ytor för vintern. Under lagret av betongkontakt förblir gipsbeläggningen lika slät och torr som före frost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och egenskaper

Den största skillnaden mellan typerna av betongkontakt är storleken på kvartssandpartiklarna, på vilka valet av yta för bearbetning med denna blandning beror. Dessutom finns det primers som endast är avsedda för inomhusbruk och en kombinationsprimer för exteriör och invändig användning. Förpackningens primer innehåller alltid instruktioner som beskriver material som lämpar sig för bearbetning. Det är värt att försöka ta hänsyn till tillverkarens rekommendationer, detta kommer att minska förbrukningen av primern och få önskat resultat.

Bild
Bild

Som en del av en konkret kontakt finns nödvändigtvis följande komponenter:

  • Cement eller Portlandcement;
  • Fint spritt kvartsfyllmedel;
  • Polymer, oftast akryl, komponent;
  • Speciella tekniska tillsatser.
Bild
Bild

Kompositionens tekniska egenskaper beror inte på tillverkaren, typen av blandning och är alltid desamma:

  • Miljövänlighet. Kompositionen har ingen obehaglig lukt och hälsofarliga ångor. För att arbeta med det behöver du inte personlig skyddsutrustning för händer och luftvägar.
  • Resistent mot alkalier och aggressiva medier.
  • Vattentätningsegenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det är genomträngligt för gaser, vilket skapar rätt luftcirkulation i rummet och förhindrar mögelbildning.
  • Resistent mot parasiter, mögel och mögel.
  • Torkningshastigheten vid rumstemperatur och måttlig luftfuktighet är bara 2-3 timmar.
  • Livslängden som deklareras av tillverkarna är 80 år. Efter denna tidsperiod börjar betongkontaktskiktet kollapsa.
  • Lufttemperaturen för arbete är 5-35 ° C, rekommenderad luftfuktighet är 60-80%.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra skikttjockleken och beläggningens enhetlighet lätt att kontrollera lägger tillverkarna till ett vitt eller rosa färgämne till blandningen, vilket är tydligt synligt på den behandlade ytan. Utan färgämne är betongkontakten en klar vätska.

Lösningen kan appliceras på valfri yta antingen manuellt eller mekaniskt med hjälp av en kompressor eller sprutpistol. Det finns alternativ för att använda mekaniska enheter, detta måste anges i instruktionerna. Dessutom har specialaffärer ett urval av blandningar i aerosolburkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje typ av betongkontakt måste uppfylla GOST 28196: enligt dess egenskaper tillhör den vattendispersionskompositioner med en akrylsampolymer. Om GOST -numret som anges på paketet är annorlunda är det bättre att vägra ett sådant köp.

Blandningens förbrukning per 1 m² beror inte bara på sandpartiklarnas storlek, utan också på den behandlade ytans porositet:

  • för släta och lätt porösa ytor som målade väggar, metall- och glasunderlag, keramiska plattor blir blandningens förbrukning cirka 150 g / m².
  • för en medelporös yta av betongplattor eller slutstenar kommer förbrukningen att variera mellan 300-350 g / m².
  • för en mycket porös yta, såsom betong eller byggstenar, kan förbrukningen vara 500 g / m² eller mer; för att minska förbrukningen av betongkontakt är ytan täckt med en djup penetrationsprimer.
Bild
Bild

Subtiliteter av användning

Betongkontakt säljs färdigt i behållare med en volym på 3, 5, 20 och 50 liter. För att komma igång behöver du bara öppna locket och blanda kompositionen så att kvartsfyllmedlet fördelas jämnt i blandningen. Omrörning måste också upprepas regelbundet under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan appliceringen av blandningen påbörjas är ytan som ska behandlas noggrant förberedd:

  • en beläggning som inte fäster bra på basen måste slås av eller skrapas bort;
  • ta bort fettiga fläckar, lim och bitumen droppar;
  • rengör ytan från damm och vänta tills den torkar helt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att det är nödvändigt att bearbeta basen med betongkontakt omedelbart efter att den har torkat. Om ett nytt dammskikt lägger sig måste rengöring från det upprepas igen. Betongkontakten fäster inte bara på dammiga och oljiga ytor.

Bild
Bild

Mycket få verktyg behövs för att applicera blandningen:

  • bred borste, rulle eller sprutpistol;
  • omrörarpinne;
  • behållare med betongkontakt.
Bild
Bild

Betongkontakten kan appliceras med en rulle, men det är bättre att ersätta den med en bred borste. På så sätt kan du uppnå en jämnare beläggning och bättre penetration av kompositionen i alla sprickor och porer i basen. Blandningen kan spädas med vatten, men endast i de fall det är tillåtet att använda mekaniska metoder för applicering: denna möjlighet anges i tillverkarens instruktioner.

På en målad vägg eller gips, tvärtom, görs priming bättre med en rulle. Med andra metoder kan du få för tunt och svagt lager. Borsten och de färgade ytorna ska sköljas noggrant omedelbart efter att alla åtgärder har slutförts. Ohärdad betongkontakt tvättas mycket lätt bort, och det finns inget sätt att ta bort den härdade kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

3-4 timmar efter applicering av primern är det inte överflödigt att kontrollera kvaliteten på den resulterande beläggningen. Det är lätt att avgöra med det torkade skiktet om det finns luckor eller platser där primern har absorberats helt. Om sådana brister upptäcks måste ytan täckas igen med samma förening. Du måste också kontrollera lagrets styrka, som för detta måste skrapas med en kniv eller spatel. Ett väl applicerat material kommer inte att falla av eller deformeras.

Det rekommenderas att börja applicera gips eller kakel på ytan senast 12 timmar efter att ytan har torkat. Dammet lägger sig tillräckligt snabbt på det färdiga grova skiktet och försämrar dess penetrerande egenskaper. Om två eller flera dagar efter torkning har gått måste ytan dessutom behandlas med en djup penetrationsprimer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Under förhållandena på den moderna marknaden erbjuder många tillverkningsföretag sin egen version av betongkontakt. Det finns både mycket billiga och mycket dyra erbjudanden. Det slutliga beslutet om vilken komposition som ska användas kvarstår alltid hos konsumenten. Men ändå är det bättre att i förväg förstå de viktigaste leverantörerna av en sådan produkt.

I betongkontakt Axton förutom standardsatsen ingår marmorflis. Används för inomhus och utomhus applikationer. Sammansättningen är i gott skick bland konsumenterna. Den enda nackdelen är klagomål om blandningens höga konsumtion. Det genomsnittliga priset är 300 rubel för 6 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betonkontakt från företaget "Optimist " avsedd för arbete på gamla plattor, på hållbara lager av alkyd- eller oljefärg. Den används för både utomhus- och inomhusarbete. Blandningens förbrukning är 200-300 ml / m². Det genomsnittliga priset är 500 rubel för 6 kg.

Betongproduktion fasta "Bolars " även lämplig för arbete både i och utanför byggnaden. Lämplig för både betong och släta kaklade ytor. Den produceras med fraktioner av 0, 3-0, 6 mm och 0, 6 mm. Priset för ett paket på 5 kg ligger inom 300-350 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betonkontakt "Bitumast " inte mycket annorlunda än sina kamrater. Producerad av ChemTorgProekt i Sankt Petersburg. Lämplig för utomhus- och inomhusbruk. Det genomsnittliga priset är 700 rubel för 7 kg.

Betonkontakt från företaget "Kreps " har en kvartssandfraktion på 0,4 mm. Blandningsförbrukning från 170 g / m². Passar både inomhus och utomhus. Det genomsnittliga priset är 400 rubel för 4 kg.

Bettokont från företaget "Osnovit " även lämplig för alla arbeten, men den har en högre förbrukning av blandningen. Tillverkaren anger förbrukningen vid 450-500 g / m². Dessutom kommer kostnaden för 6 kg av kompositionen inte att överstiga 450 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det viktigaste när du köper en blandning är att bara handla i specialaffärer och välja varor från kända tillverkningsföretag. För mer förtroende rekommenderas att du läser recensioner på Internet.

Bild
Bild

Recensioner

Som du kan förvänta dig är recensioner om betonokontakte positiva i de flesta fall. Tvister om vilken tillverkare av blandningen som är bättre har ännu inte hittats. Men ibland finns det negativa svar, men de handlar mer om säljare än om tillverkare.

På ett av forumen berättade en man en fruktansvärd historia att resultatet efter att ha applicerat konkret kontakt i taket och dess efterföljande kalkning inte var tilltalande. Först, under lagret av vita, rosa reflektioner kunde urskiljas. Och en vecka senare började kalkningen flisas av tillsammans med primern.

Bild
Bild

Professionella byggare i det här fallet förklarar att antingen kompositionen köptes med utgången hållbarhetstid eller efter upprepad frysning, eller att en falsk köptes.

Tyvärr finns det sådana fall. Därför, om köpet av en betongkontakt inte sker i en specialaffär, utan på marknaden, är det bättre att öppna behållaren och kontrollera blandningens homogenitet. Om lösningen inte är homogen bör köpet kasseras.

Bild
Bild

Rekommendationer

Betongkontakten får inte appliceras framför cementblandningsgipset. Filmens avrivningsstyrka efter en sådan primer är 0,1 MPa mindre än nödvändigt för cementbaserade murbruk. Därför bör puts med cementföreningar endast göras på betong.

Bild
Bild

När du köper en primer måste du vara uppmärksam på produktionsdatum och lagringsvillkor . Det rekommenderas att endast använda formuleringar som har gått mindre än ett år sedan produktionsdatumet. Om betongkontakten lagrades fel och utsattes för frysning, är det meningslöst att använda den. Efter upptining förlorar denna blandning sina vidhäftningsegenskaper.

För att minska förbrukningen av betongkontakt är ytan förbelagd med en djup penetrationsprimer. Om underlaget är för torrt och poröst måste primern appliceras igen efter att det första skiktet har torkat. Bearbetning med betongkontakt är endast möjlig efter att jorden har torkat helt.

Rekommenderad: