Slipspackel: För Målning Och För Tapeter, Slipmaskiner. Hur Slipar Man Gips På Väggar Och Tak På Gips?

Innehållsförteckning:

Video: Slipspackel: För Målning Och För Tapeter, Slipmaskiner. Hur Slipar Man Gips På Väggar Och Tak På Gips?

Video: Slipspackel: För Målning Och För Tapeter, Slipmaskiner. Hur Slipar Man Gips På Väggar Och Tak På Gips?
Video: Spackla gipsvägg - steg för steg 2024, Mars
Slipspackel: För Målning Och För Tapeter, Slipmaskiner. Hur Slipar Man Gips På Väggar Och Tak På Gips?
Slipspackel: För Målning Och För Tapeter, Slipmaskiner. Hur Slipar Man Gips På Väggar Och Tak På Gips?
Anonim

I slutskedet av efterbehandling är det mycket viktigt att ordentligt förbereda väggarna för målning eller tapetsering. Experter rekommenderar att man ägnar särskild uppmärksamhet åt slipproceduren, som utförs efter att kittskiktet har applicerats. Vi kommer att berätta hur du utför dessa arbeten på rätt sätt, vilka verktyg och slipmedel som krävs för detta.

Bild
Bild

Särdrag

Om vi väljer färg kan vi märka att förpackningen har en anteckning om att produkterna kan användas för att måla en mängd olika ytor. Hon kan arbeta på betong, gips, tegel och många andra underlag. Denna indikator är dock inte grundläggande, eftersom det viktigaste är att färgen passar bra på kittet … För detta är det mycket viktigt att förbereda basen ordentligt.

En väl förberedd yta kommer inte att skapa problem vid applicering av färger och lacker, och hjälper också till att visuellt utöka utrymmet . Denna effekt uppnås på grund av det faktum att väggen är helt plan, har inga sprickor och flisor, bucklor och repor. Ljus sprids bäst på den planaste ytan. För ett sådant resultat måste du veta vad slipning är och hur man gör det korrekt.

För att jämna ut basen så mycket som möjligt används spackel. Detta betyder dock inte att något material kommer att fungera för någon grund. Du måste veta hur du väljer rätt produkt och hur du använder den.

Men i alla fall kommer färg och tapeter att se så imponerande ut som möjligt på kittytorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytfyllning kan delas in i tre steg:

  • grov;
  • startande;
  • efterbehandling.

När du bestämmer antalet lager måste du fokusera på hur förberedd basen är. Om förarbetet utfördes effektivt räcker det med ett lager grov kitt, som bara krävs för att binda sandpartiklarna på de behandlade väggarna och fylla sänkorna på betongbotten. Speciellt djupa handfat kan kräva ett andra lager fyllmedel.

Startspackeln appliceras i 3 lager. Detta antal kan dock också ökas när man arbetar på inte alltför jämna väggar och tak. Det viktigaste är att sluta med en perfekt platt vit bas, under vilken huvudmaterialet inte är synligt.

För efterbehandling av kitt är vanligtvis ett lager tillräckligt. Med sin hjälp stängs små defekter som kan finnas kvar från tidigare arbeten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du slipar kittet måste du tydligt förstå varför vi gör det . Två huvuduppgifter kan noteras. Som ett resultat av arbetet är det nödvändigt att inte bara göra ytan så plan som möjligt, utan också skapa speciella risker som säkerställer vidhäftning av kitt och primer. Det kommer att vara möjligt att eliminera krympfelet om riskerna är helt fyllda med jord. Experter noterar det den mest korrekta är en nästan triangulär sektion med en något rundad botten.

Detta resultat kan uppnås både med hjälp av specialkvarnar och manuellt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och slipmedel

För att slipa kittet i stora volymer bör du sluta använda en slipmaskin. Kvarnen är mycket bekväm att bearbeta de första, grova skikten, vilket resulterar i att ytan ges den erforderliga profilen.

Slipmaskinen är dock inte lämplig för alla slipsteg. Det är bekvämt att arbeta med dem exakt med grova lager för att minska risken och förbereda ytan innan grundning. För att ge den slutliga formen och mer delikat jämna ut basen måste du dock använda ett handverktyg.

I det här fallet kommer ytan att kännas mycket bättre, det kommer att vara tydligt med vilken ansträngning att agera på den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det ska noteras att kostnaden för en elektrisk kvarn är ganska hög, därför är det meningslöst att köpa den om reparationen av en lägenhet eller ett litet hus görs självständigt . Bättre att slipa gipset eller annan yta för hand. I det här fallet behöver du en slipflotta, på vilken ett slipmaterial fixeras med hjälp av speciella fästelement, vars roll kan spelas av ett nät eller sandpapper.

Vilket slipmedel att välja - mesh eller sandpapper, varje mästare bestämmer själv. De har båda sina egna egenskaper. Till exempel har nätet en uttalad perforerad struktur. Följaktligen täcker inte dammet som uppstår som ett resultat av arbete ytan utan kommer ut genom cellerna. Ökad slitstyrka noteras också - sådant material kommer att hålla mycket längre än sandpapper.

Beslutet att byta fattas om produkten börjar slits ut och kvaliteten på arbetet har blivit märkbart lägre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rörande sandpapper , är det fortfarande det mest populära slipmaterialet för de flesta hantverkare. Produkten säljs i rullar, fenor eller bitar som motsvarar storleken på vanliga rivjärn. En betydande fördel är kostnaden, som är mycket lägre än nätets. Sandpappret måste dock bytas mycket oftare än nätet, eftersom det blir täppt snabbare med byggdamm och blir oanvändbart. Du måste också se till att små bitar av kitt inte fastnar i det, annars lämnar de repor på ytan.

Sandpapperets korn spelar en viktig roll .… Grovt korn används för att arbeta med startskiktet, men det slutgiltiga behöver en hy med ett fint korn. Detta inkluderar noll emery, som perfekt jämnar ut ytan innan du tapetserar eller applicerar färger och lacker.

Märkningarna syns på baksidan.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att bearbeta hörn rekommenderar experter att använda slipsvamp med fasade kanter . Om ett sådant verktyg inte finns till hands kommer finkornigt sandpapper också att göra.

En annan användbar sak vid slipning av kitt - kvarn eller borr . Användningen av dessa verktyg påskyndar arbetet kraftigt. Men i det här fallet krävs en särskild fastsättning som har namnet "slipskiva" eller "slipskiva". Det är bäst att köpa en mjuk gummiprodukt som har ett rörligt skaft. På kardborrebandet finns sandpapper, specialskuren för detta ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Jag måste säga att processen att slipa kittet inte orsakar några speciella svårigheter även för nybörjare och inte kräver speciella färdigheter. Det är dock nödvändigt att känna till vissa finesser, då blir resultatet av arbetet utmärkt. Låt oss analysera i detalj hur processen ska ske.

Först och främst måste du vänta tills kittet är helt torrt. Först när det behandlade skiktet har fått den nödvändiga styrkan kan du börja arbeta.

För arbete behöver du:

  • verktyg;
  • stege;
  • strålkastare;
  • liten spatel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Till att börja med, använd en spatel för att ta bort särskilt iögonfallande oegentligheter och stötar. Därefter bearbetas väggen uppifrån och ner. Det är bäst att belysa områden med rampljus - på så sätt blir resultatet av arbetet bättre.

Det ska noteras att för mycket tryck på rivjärnet måste undvikas . Detta gäller särskilt för bearbetning av slutskiktet med latexspackel, annars finns det risk för att gnugga det. Gropar och hål måste först förseglas med kitt och torkas och först sedan slipas. Dessutom bearbetas väggarna själva, och i slutet av arbetet - hörnen och avsatser.

Därefter är det nödvändigt att noggrant avlägsna byggdamm. Du kan använda en speciell dammsugare, liksom en vanlig mjuk kvast eller borste. Denna etapp är slutgiltig och mycket viktig, utan den kan arbetet inte anses vara färdigt.

Rekommenderad: