Torra Blandningar (66 Bilder): Vattentätning Reparerar Cementprodukter För Golvet, Kompositioner För Vattentätning

Innehållsförteckning:

Video: Torra Blandningar (66 Bilder): Vattentätning Reparerar Cementprodukter För Golvet, Kompositioner För Vattentätning

Video: Torra Blandningar (66 Bilder): Vattentätning Reparerar Cementprodukter För Golvet, Kompositioner För Vattentätning
Video: BADRUM 1 NYTT BADRUM 4 GJUTA GOLV 2024, April
Torra Blandningar (66 Bilder): Vattentätning Reparerar Cementprodukter För Golvet, Kompositioner För Vattentätning
Torra Blandningar (66 Bilder): Vattentätning Reparerar Cementprodukter För Golvet, Kompositioner För Vattentätning
Anonim

I många århundraden har murbruk förberetts direkt på platserna där de bearbetades. Men detta skapar ett antal olägenheter och problem, eftersom det är mycket svårt att behålla de exakta proportionerna och observera blandningstekniken.

När allt kommer omkring är förhållandena på en verklig byggarbetsplats ganska långt ifrån standard, oavsett hur hårt alla arbetar för att upprätthålla renhet och ordning.

Bild
Bild

Särdrag

Vissa hemhantverkare och till och med amatörbyggare undrar varför torra blandningar överhuvudtaget behövs, om du själv kan göra en välbekant lösning.

Jämfört med hemgjorda murbruk har industritillverkad torrblandning ett antal viktiga fördelar:

  • det finns ingen anledning att självständigt dosera alla komponenter och lägga tid på detta;
  • proportionerna är initialt korrekta och överensstämmer med standarderna;
  • du kan begränsa dig till att tillsätta vatten och noggrann blandning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men även dessa tre omständigheter uttömmer inte fördelarna med den torra blandningen. Ofta uppstår en situation när tiotals eller till och med hundratals kilo murbruk krävs för att hälla golvet. Det är ganska enkelt att köpa cement, kalk och så vidare, men det är extremt svårt att köpa den mängd sand som krävs. I de flesta fall handlar upphandlare med mycket större mängder av den, och oberoende produktion är ekonomiskt olönsam. För reparationer i en lägenhet eller ett annat rum på de andra och efterföljande våningarna är en traditionell cement- och sandbeläggning ganska tung. Om du förbereder en lösning från torra blandningar kan du minska belastningen på golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det kommer att vara möjligt att lägga ett tyngre efterbehandlingsmaterial ovanpå eller minska kraven på grundens hållfasthet. Och viktminskningen som måste lyftas till golvet och transporteras runt huset kommer bara att vara ett plus. Det finns inget särskilt behov av att använda betongblandare och blandare; du kan förbereda en lösning från en vattenfri kombination för gjutning av golv i en stor plastbehållare med hjälp av tillbehör för elektriska borrar. Samtidigt är 0,5 cm torrmassa vad gäller hårdhet och bärbar effektbelastning identisk med 3 cm av den klassiska versionen av cement och sand. Särskilda tillsatser minskar beläggningens torktid och säkerställer självutjämning av golvbeläggningen utan att det behövs ytterligare arbete på dem. Tillverkare har etablerat produktion av blandningar anpassade för torra och våta rum för grov och slutlig efterbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och tekniska egenskaper

Trots det stora utbudet av torra murbruk som för närvarande finns, tillhör de alla en av två grundkategorier - cement- eller gipsgruppen. Den första gruppen är baserad på fint cement, men det betyder inte att allt är homogent. Så när blandningen bereds för undergolvet används expanderad lera eller granitflis som fyllmedel. Sådana ämnen hjälper till att göra golvet 3-4 cm tjockare.

Men den grova sammansättningen är inte lämplig för att lägga de flesta av de främre materialen, och därför görs fler lager av färdigblandningar ovanpå dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

För beredning av de sista delarna av screed används en kombination av fint dispergerat cement med noggrant utvalda mjukningsmedel. Huvudsyftet med att använda sådana blandningar är bildandet av en mycket slät och extremt jämn bas, på vilken det blir lätt att lägga även ett laminat eller linoleum. Med ett noga utvalt recept och strikt efterlevnad av tekniken i produktionen räcker det med ett lager på endast 1 cm för den slutliga utjämningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att få en självutjämnande komposition används särskilt fina fraktioner av fyllmedel - en partikeldiameter på högst 0,03 cm. Och även detta är inte tillräckligt, du måste använda speciella komponenter som gör avjämningen jämn. Vid reparationsarbete görs ofta en underlag under ett varmt golv, denna uppgift ställer särskilda krav på materialet.

Det borde vara:

  • plast;
  • välgenomsläpplig för värme;
  • tål en rejäl belastning.
Bild
Bild

Gipsblandning, till skillnad från betong, torkar snabbt och kostar mindre. Samtidigt är nivån på värmeisolering och bullerdämpning ganska tillfredsställande för konsumenternas krav. För beredning av en gipslösning tas fyllningsämnen med en liten diameter och en mängd olika trådar av mineraliskt ursprung, vilket avsevärt ökar strukturens hållfasthet. Det kan bara finnas ett problem: en gipsbaserad blandning kan inte anses vara vattentät. Det är kategoriskt oacceptabelt att använda den i rum där luftfuktigheten är över genomsnittet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En torr avjämning appliceras på både trä och betong. Det finns inget behov av vått arbete och du behöver inte ens vänta tills golvet är klart för användning. För jämförelse: en typisk sandbeläggning eller våtblandning torkar 25 dagar, gipsbaserade kombinationer torkar inom 15 dagar. Innan slutet av denna tid är det oacceptabelt att montera frontluckan, det kommer helt enkelt att blockera utloppet av vatten till utsidan och leda till obehagliga konsekvenser.

En murbrukblandning avsedd för utomhusbruk måste nödvändigtvis innehålla ämnen som ökar kylmotståndet. Om det är tillgängligt kommer deras beläggning inte bara att lugnt uthärda den hårda vintern, utan kan också appliceras även under den kalla årstiden. I de flesta blandningar används en eller annan saltlösning för detta ändamål.

När det gäller den allmänna klassificeringen skiljer byggare och säljare följande typer av torrblandning beroende på typen av möjligt arbete:

  • Spackel;
  • plåster;
  • utomhus;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • skyddande (stoppar väderets negativa effekt);
  • samlingsrum;
  • murverk;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • dekorativ;
  • primer;
  • impregnering.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom cement och gips kan ett antal polymerer, kalk och ännu mer komplexa kombinationer användas som bindemedel. Deras variation gör det möjligt att tillhandahålla sådana tvetydiga och till och med motsägelsefulla egenskaper.

Torra blandningar för vattentätning hjälper till att bygga underjordiska och nedgrävda strukturer, vilket förhindrar de negativa effekterna av fukt på deras grundmaterial. Den genomträngande sorten av detta material innehåller en cementbas, aggregat och olika tillsatser. Materialets porösa struktur gör att tillsatserna mycket lätt kommer i kontakt med huvudkomponenterna under hela beläggningens tjocklek. Resultatet är ett hållbart och hydrofobt lager.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kapillär torr blandning behövs för vattentätning av horisontella ytor . Tjänsttiden är praktiskt taget obegränsad, den är jämförbar med tiden för den mest skyddade väggen. Injicerbara formuleringar hjälper till att eliminera de defekter som redan har dykt upp. Mix M200 är utformad för att skapa murverk och låter dig reparera betongväggar, bearbeta sömmarna i byggstenar. Det kan också användas för att lägga beläggningsplattor, för att förbereda gips. Materialets kemiska grund är Portlandcement och tvättad flodsand.

Bild
Bild
Bild
Bild

En blandning på kalkcement i sina praktiska egenskaper är mycket bättre än en gipsanalog, den är resistent mot svampinfektion och sprickor lite, den appliceras väl på trä. Byggare uppskattar detta material på grund av dess formbarhet och långa torktid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Cementblandningen för den första utjämningen är fylld med expanderad lerkross, grov sand eller granitflis. Sådana kombinationer gör det möjligt att skapa ett förträngande lager ovanför värmeutrustningen, men expanderad lerblandning är ett undantag från denna regel. För att lägga linoleum eller matta måste du lägga ett ytskikt ovanpå, plattorna kan placeras direkt på den grova massan. På innergårdar och trapphus kan sådana avlagringar vara en oberoende beläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Konsumtion

Lösningsförbrukningen per 1 m3 beror på vilka proportioner som är idealiska för en viss typ av blandning. Samtidigt spelar det ingen roll om kompositionen används för att hälla golvbeläggningen eller för att skapa ett fullfjädrat betongblock. Viktigt: mängden cement spelar ingen roll heller, det påverkar inte volymen. Cementpartiklar är extremt små och kommer in i luckorna som skiljer ett sandkorn från ett annat.

För att få en murbruk i kategori M200 med en bindemedelsklass M500 måste du tillsätta 25% cement och 75% sand. 1 kubikmeter m sand har en massa på 1, 4 ton, vilket innebär att mängden cement kommer att vara 350 kg. Den totala massan når 1,75 ton.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men detta är en genomsnittlig siffra och dessutom utan att ta hänsyn till tillsatsen av vatten.

Blandningens vikt bestäms av proportionen mellan sand och cement ., liksom fyllnadsfraktionen (ju större dess partiklar, desto tyngre byggnadsblandning). Naturligtvis, ju tjockare lager du skapar, desto fler påsar med byggmaterial måste du använda. Beräkningen är relativt okomplicerad när vikten är känd, du behöver bara dividera den med 50 kg (standardvärdet för väskans kapacitet). Konsumtionen av torra blandningar för tätning av fogar bestäms i enlighet med tillverkarens instruktioner, varje komposition är strikt individuell i sina egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Växter för tillverkning av byggmaterial har svarat på efterfrågan från proffs och amatörbyggare på ett förutsägbart sätt och tagit många alternativ för torra blandningar på marknaden. Men för att undvika problem är det nödvändigt att bara köpa högkvalitativa formuleringar som produceras av ledande tillverkare.

Knauf -märke har ett oklanderligt rykte. Den tyska koncernens produktsortiment inkluderar gips- och cementprodukter, några av alternativen innehåller expanderade polystyrenkorn. Med hjälp av tyska blandningar kan extremt tunna baser hällas, vars tjocklek sträcker sig från 0,2 till 1,5 cm.

Bild
Bild

Ett annat känt märke - Ceresit , är också känd över hela världen och presenteras i en mängd olika alternativ.

Bild
Bild

Den ledande ryska tillverkaren är " Osnovit ", som gör två typer av blandningar för grovt arbete på en gång. En av dessa typer behövs för att förbereda varma golv, medan den andra kan bli grunden för ett tunt golv.

Bild
Bild

Blandningar Volma utvändigt varierade, men de är alla utformade för inredningsarbete i badrum och för beklädnad av fasader.

Genom att variera blandningens sammansättning kan tekniker ge den vissa egenskaper som tillåter:

  • avsluta byggnaden inuti eller utanför;
  • förbereda ytan för efterbehandling;
  • stärka väggarna;
  • ger ett normalt mikroklimat i huset.
Bild
Bild

Alla märkesprodukter Volma tillverkas på basis av gips och torkar inom 7 dagar. Tack vare speciellt utvalda tillsatser är de mycket hållbara och fäster ordentligt vid ytan.

Färgen är oftast vit, ljusgrå eller grå.

Bild
Bild

Företagets produkter " Hercules "produceras i Sibirien och tar fullständigt hänsyn till alla detaljer i det ryska klimatet. Det hjälper till att bygga ett underlag, reparera och slipa alla typer av sömmar, eliminera deformationer och gropar. I produktionsprocessen används modern doseringsutrustning, noggrant utvalda material och tekniska metoder som utarbetats genom åren. Företaget har lanserat tillverkning av gips, gipsbaserade och polymerbaserade kitt, mur- och cementbruk, alabaster, vattentätnings- och reparationsblandningar. Alla dessa material tål perfekt vattenpåverkan, mekanisk påfrestning och är ganska elastiska.

Bild
Bild

Under varumärket " Stenblomma " M200-tillverkning av torrtyp och murverk tillverkas. Denna komposition bildas av Portlandcement och torr sand.

Syftet med tillämpningen:

  • läggning av tegel;
  • försegling av sömmar och eliminering av problem med dem;
  • betonggjutning av trappor;
  • fixa golvet.

Den använda blandningen tål lätt kyla, vattenexponering och andra ogynnsamma faktorer. Utvecklarna har lyckats uppnå hög effektivitet och duktilitet. Det optimala temperaturintervallet under drift är från +5 till +30 grader. Utmärkt vidhäftning säkerställs på cementkalk, cement-sandunderlag, betong och tegel av alla slag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användning och metod för målning

Det är nödvändigt att förbereda en torr byggnadsblandning och ta den i drift strikt enligt det recept som utvecklats av tillverkaren. För arbete behöver du vatten uppvärmt till 70-80 grader, mängden vätska måste bestämmas individuellt. Blandning kräver användning av en cyklisk eller kontinuerlig apparat. Det är nödvändigt att tydligt separera lösningar i lätta och tunga grupper. Filmkompositionen är utformad för att skydda huvudstrukturen från vattenpåverkan på ytan, genomträngande verk i hela dess volym.

Bild
Bild
Bild
Bild

Manuell blandning av den torra blandningen är fullt möjlig, men att använda en speciell mixer är mycket mer korrekt ., det sparar både tid och ansträngning. Det är därför som professionella byggare alltid använder just sådan utrustning, vilket gör att de kan utföra arbete snabbt. Hemma är det värt att köpa en elektrisk borr med omrörare (ett speciellt munstycke i form av en visp). Instrumentet måste tas efter kontroll så att det är helt rent.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du arbetar, häll vatten och häll först den torra blandningen i behållaren.

Efter att ha väntat på att dammet ska lägga sig börjar de blanda kompositionen vid medelhastighet. Det är mycket viktigt att hålla borrmaskinen eller mixern stadigt så att verktyget inte drar ur händerna. I blandningsprocessen är det tillåtet att tillsätta både vatten och nya delar av blandningen, vilket gör det möjligt att variera dess densitet och plastkvaliteter.

Bild
Bild
Bild
Bild

För torra blandningar appliceras vanligtvis vattenbaserade färgkompositioner med rullar med lång hög. För att bearbeta hörn och skarvar måste du använda penslar. Du kan justera färgen med en smal pensel. Målningsarbetet börjar från hörnet och i taket - från korsningen med väggen, som faller på hörnet längst bort från ingången.

Eventuell vattenbaserad färg appliceras i tre lager:

  • parallellt med ljuset från fönstret;
  • i rät vinkel mot den;
  • mot fönstret.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Torra byggprodukter används ofta för golv, eftersom detta är ett av de enklaste sätten att jämna ut och stärka en struktur. Det bästa av allt är att cementbaserade blandningar visar sig, gips är något sämre. Endast för att lösa ett smalt problemområde är det lämpligt att använda fin kvartssand och kalksten. För att skapa en grov avjämning på en mycket ojämn bas behövs grova fraktioner. Om avlastningsdefekterna är relativt små är det lämpligt att använda en blandning med partiklar upp till 0,5 mm.

Det är lämpligt att jämna trägolvet med en förening med syntetiskt glasfiber . Innan du köper är det lämpligt att ta reda på det exakta produktionsdatumet, eftersom inte ens de bästa pappersförpackningarna med ett polyetenlager inuti kan skydda innehållet från att bli blött. Det är lämpligt att inte köpa medel som producerats för mer än 3 månader sedan, de kommer nästan garanterat att bli sämre än de som skickades nyligen. Cementutjämningsmedel rekommenderas för kraftigt deformerade ytor och för tillverkning av ett grovt utjämningsskikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gips är oacceptabelt för arbete i rum där det finns en hög koncentration av vatten, samt där golvytan är under betydande påfrestningar. Att fylla stora ytor på golvet kräver användning av professionella handverktyg. Efterbehandling i sådana områden görs i sektioner, som separeras med sömmar högst 1 cm. Minst två personer behöver börja arbeta, eftersom de färdiga lösningarna torkar snabbt.

Innan du lägger underlagret måste basen vara fri från damm och smuts.

Rummet ska rensas från möbler och främmande föremål . Efter rengöring av basen med en konstruktionsdammsugare måste den grundas. När substratet absorberar primern intensivt krävs två överlappande skikt. Det är kategoriskt oacceptabelt att införa en överdriven mängd vatten och tillsätta främmande ämnen till den torra blandningen som inte anges i tillverkarens instruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nivelleringsföreningar bör användas vid en luftfuktighet på högst 85-90% vid temperaturer från +5 till + 25 grader. Du bör aldrig använda fler torra blandningar per 1 kvm. m golv än vad som anges av tillverkaren. Det grova misstaget är också användningen av ett efterbehandlingsmaterial för efterbehandling och korrigering av defekter i den grova basen. När beläggningen torkar kan oönskade håligheter uppträda i cementskiktet.

Gipsfyrar, som är gjorda av galvaniserade lameller och fixeras strikt enligt indikationerna på byggnadsnivån, hjälper till att förenkla anpassningen av väggen i ett hus eller lägenhet. För att jämna ut blandningen som appliceras på väggen krävs att man använder metallregeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en annan teknik: ett armeringsnät av plast limmas på väggarna, detta kommer också att underlätta bildandet av skiktet.

För rätt val av torr blandning måste du ta hänsyn till tre huvudsakliga omständigheter:

  • villkor för arbetets utförande;
  • graden av krökning och ytavlastning;
  • kostnaden för en specifik produkt (som också påverkas av varumärket).

Ju högre cementkvalitet, desto starkare blir blandningen. Men väggar i ett hus eller en lägenhet kan täckas med relativt svaga cement av kategorin M150. På en betongyta som inte är täckt med ett armeringsnät kan högst 2 cm av blandningen appliceras, och om väggen är gjord av tegel är denna siffra högst 2,5 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Noggrant urval av torr blandning är oerhört viktigt för att möta utmaningarna. Om du följer alla regler för dess tillämpning och förberedelse kan du garantera eliminering av kritiska ögonblick. Men vid minsta tvivel och i avsaknad av självförtroende är det mer korrekt att vända sig till specialister.

Rekommenderad: