Portlandcement: Vad är Det, Pozzolaniskt Och Sulfatresistent Cement, Egenskaper Och Sammansättning Enligt GOST, Sorter Och Märken

Innehållsförteckning:

Video: Portlandcement: Vad är Det, Pozzolaniskt Och Sulfatresistent Cement, Egenskaper Och Sammansättning Enligt GOST, Sorter Och Märken

Video: Portlandcement: Vad är Det, Pozzolaniskt Och Sulfatresistent Cement, Egenskaper Och Sammansättning Enligt GOST, Sorter Och Märken
Video: Så tillverkas cement 2024, April
Portlandcement: Vad är Det, Pozzolaniskt Och Sulfatresistent Cement, Egenskaper Och Sammansättning Enligt GOST, Sorter Och Märken
Portlandcement: Vad är Det, Pozzolaniskt Och Sulfatresistent Cement, Egenskaper Och Sammansättning Enligt GOST, Sorter Och Märken
Anonim

För närvarande är Portland cement med rätta erkänt som den vanligaste typen av bindemedel för betonglösningar. Den är gjord av karbonatstenar. Det används ofta vid tillverkning av betong. Idag kommer vi att titta närmare på vilka tekniska egenskaper som finns i detta material, samt hur det kan tillämpas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Innan man överväger egenskaperna hos och egenskaperna hos ett material som Portlandcement är det värt att ta reda på vad det är.

Portlandcement är en typ av cement , som är ett speciellt hydrauliskt och bindande medel. I större utsträckning består den av kalciumsilikat. Denna komponent upptar cirka 70-80% av procentandelen av en sådan cementkomposition.

Denna typ av cementgödsel är populär över hela världen. Det fick sitt namn från ön, som ligger vid Storbritanniens kust, eftersom klipporna från Portland har exakt samma färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Portlandcement har styrkor och svagheter.

Till att börja med är det värt att överväga vilka fördelar detta material har:

  • De utmärkta hållfasthetsegenskaperna hos Portlandcement bör noteras. Det är därför det oftast används vid tillverkning av monolitiska armerade betongkonstruktioner och andra liknande föremål.
  • Portlandcement är frostbeständigt. Han är inte rädd för låga temperaturer. Under sådana förhållanden genomgår materialet ingen deformation och spricker inte.
  • Detta material är vattentätt. Det lider inte av kontakt med fukt och fukt.
  • Portlandcement kan användas även för grundkonstruktion i svåra markförhållanden. För sådana förhållanden används en sulfatresistent lösning.
  • Det finns flera sorter av Portlandcement - varje köpare kan välja det bästa alternativet för sig själv. Du kan köpa en snabbhärdande eller medelhärdande förening.
  • Om du köpte ett riktigt högkvalitativt Portlandcement behöver du inte oroa dig för dess efterföljande krympning och deformation. Efter installationen bildar den inte sprickor eller andra liknande skador.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns inte många nackdelar med Portlandcement. Som regel är de förknippade med lösningar av låg kvalitet, av vilka det finns mycket i butikerna idag.

Bland dem finns följande:

  • Under dess fullständiga härdning är ett material av låg kvalitet utsatt för deformation. Detta måste beaktas vid arbete. Alla krympfogar bör också tillhandahållas.
  • Denna lösning kan inte kallas miljövänlig, eftersom det i dess sammansättning, förutom naturliga, finns många kemiska komponenter.
  • Var försiktig vid hantering av Portlandcement, eftersom kontakt med det kan orsaka kemiska brännskador och irritation. Enligt experter är det möjligt att tjäna lungcancer vid långvarig kontakt med detta material.

Tyvärr står många köpare idag inför portland cementbruk av låg kvalitet. Denna produkt måste uppfylla GOST 10178-75. Annars kanske blandningen inte är lika stark och pålitlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i produktionen

Sammansättningen av det moderna Portlandcementet innehåller kalk, gips och speciell klinkerlera, som har genomgått särskild bearbetning.

Denna typ av cement kompletteras också med korrigerande komponenter som förbättrar murbrukens tekniska egenskaper:

  • ge honom rätt densitet;
  • bestämma en eller annan stelningshastighet;
  • göra materialet motståndskraftigt mot yttre och teknogena faktorer.

Produktionen av denna typ av cement är baserad på kalciumsilikater. Gips används för att justera inställningen. Portlandcement produceras genom att (enligt en speciell formel) avfyra en viss blandning med en stor mängd kalcium.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid produktion av Portlandcement kan man inte klara sig utan karbonatstenar. Dessa inkluderar:

  • en bit krita;
  • kalksten;
  • kiseldioxid;
  • aluminiumoxid.

Ofta används i tillverkningsprocessen ofta en komponent som mergel. Det är en kombination av lera och karbonatstenar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi överväger processen att tillverka Portlandcement i detalj kan vi dra slutsatsen att den består i att slipa de nödvändiga råvarorna. Efter det blandas det ordentligt i vissa proportioner och bränns i ugnar. Samtidigt förblir temperaturregimen vid 1300-1400 grader. Under sådana förhållanden säkerställs rostning och smältning av råvaror. I detta skede erhålls en produkt som kallas klinker.

För att erhålla den färdiga produkten males cementkompositionen igen och blandas sedan med gips. Den resulterande produkten måste klara alla kontroller för att bekräfta dess kvalitet. Den beprövade och tillförlitliga sammansättningen har alltid lämpliga certifikat för det erforderliga provet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att tillverka Portlandcement av hög kvalitet som ett resultat används flera metoder för att skapa det:

  • torr;
  • halvtorr;
  • kombinerad;
  • våt.

Torra och våta produktionsmetoder används mest.

Bild
Bild

Våt

Detta produktionsalternativ innebär att Portlandcement skapas med tillsats av en speciell karbonatkomponent (krita) och ett silikonelement - lera.

Järntillskott används ofta:

  • pyritpärmar;
  • omvandlarslam.

Det är nödvändigt att se till att fuktnivån för silikonkomponenten inte överstiger 29%och lerans inte överstiger 20%.

Denna metod för att göra starkt cement kallas våt, eftersom slipning av alla komponenter sker i vatten. Samtidigt bildas en laddning vid utloppet, som är en suspension på vattenbasis. Vanligtvis varierar dess fuktinnehåll från 30% till 50%.

Därefter avfyras slammet direkt i ugnen. I detta skede frigörs koldioxid från den. Klinkerbollarna som dyker upp males noggrant tills de förvandlas till ett pulver, som redan kan kallas cement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Halvtorr

För halvtorr tillverkningsmetod används komponenter som kalk och lera. Enligt standardschemat krossas och torkas dessa komponenter. Sedan blandas de, krossas igen och justeras med en mängd olika tillsatser.

I slutet av alla produktionsstadier granuleras och bränns lera och kalk . Vi kan säga att halvtorr produktionsmetod är nästan densamma som den torra. En av skillnaderna mellan dessa metoder är storleken på den malda råvaran.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Torr

Den torra metoden för tillverkning av Portlandcement är med rätta erkänd som den mest ekonomiska. Dess särdrag ligger i det faktum att råvaror som används i alla stadier av produktionen uteslutande är i ett torrt tillstånd.

En eller annan teknik för tillverkning av cement beror direkt på de fysikaliska och kemiska egenskaperna hos råvaror. Den mest populära är tillverkningen av materialet under förhållandena hos speciella roterugnar. I detta fall bör komponenter som lera och kalk användas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När leran och kalken krossas helt i en speciell krossapparat torkas de till önskat tillstånd. I detta fall bör luftfuktigheten inte överstiga 1%. När det gäller direkt slipning och torkning utförs de i en speciell separatormaskin. Sedan överförs den resulterande blandningen till cykloniska värmeväxlare och förblir där under mycket kort tid - högst 30 sekunder.

Detta följs av ett steg under vilket den beredda råvaran avfyras direkt . Efter det överförs det till kylskåpet. Sedan "flyttas" klinkern till lagret, där det kommer att mals noggrant och packas. I detta fall kommer den preliminära beredningen av gipskomponenten och alla ytterligare element, liksom framtida lagring och transport av klinkern att ske på samma sätt som med den våta produktionsmetoden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blandad

Annars kallas denna produktionsteknik för kombinerad. Med det erhålls slammet med våtmetoden, och därefter frigörs den resulterande blandningen från överskott av fukt med hjälp av specialfilter. Denna process bör fortsätta tills luftfuktigheten är 16-18%. Därefter överförs blandningen till bränning.

Det finns ett annat alternativ för blandad produktion av en cementblandning. I detta fall tillhandahålls torr beredning av råvaror, som sedan späds med vatten (10-14%) och utsätts för efterföljande granulering. Det är nödvändigt att granulatens storlek inte ska vara mer än 15 cm. Först efter det börjar de bränna råvaran.

Bild
Bild

Hur skiljer det sig från enkelt cement?

Många konsumenter undrar vad som är skillnaden mellan Portlandcement och konventionellt cement.

Det bör omedelbart noteras att klinkercement är en av undertyperna av det klassiska murbruk . Som regel används den vid tillverkning av betong, vilket i sin tur är oumbärligt vid konstruktion av monolitiska och armerade betongkonstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först och främst är skillnaderna mellan de två lösningarna i deras utseende, prestanda och egenskaper. Så, Portland cement är mer motståndskraftigt mot låga temperaturer, eftersom det innehåller speciella tillsatser. För enkel cement är dessa egenskaper mycket svagare.

Portlandcement har en ljusare färg än vanligt cement. Tack vare denna egenskap sparas färgämnet avsevärt under konstruktion och efterbehandling.

Portlandcement är mer populärt och efterfrågat än konventionellt cement, trots dess kemiska sammansättning. Det är hans experter som rekommenderar att använda den i byggnadsarbeten, särskilt om de är storskaliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och egenskaper

Det finns flera typer av Portlandcement.

  • Snabbtorkande . En sådan komposition kompletteras med mineraler och slaggkomponenter, därför hårdnar den helt inom de första tre dagarna. Tack vare denna funktion minskar monolitens hålltid i formen märkbart. Det är värt att notera att i processen att torka snabbtorkande Portlandcement ökar det dess hållfasthetsegenskaper. Märkning av snabbtorkande blandningar - M400, M500.
  • Normalt härdning . I sammansättningen av sådant Portlandcement finns inga tillsatser som påverkar lösningens härdningsperiod. Dessutom behöver den ingen fin slipning. En sådan komposition måste ha egenskaper som motsvarar GOST 31108-2003.
  • Mjukad . Denna Portland -cement innehåller speciella tillsatser som kallas mjukgörare. De ger cement med hög rörlighet, ökade hållfasthetsegenskaper, motståndskraft mot olika temperaturförhållanden och minimal fuktabsorption.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hydrofob . Ett liknande Portlandcement erhålls genom införande av komponenter såsom asidol, mylonft och andra hydrofoba tillsatser. Huvuddragen i hydrofob Portlandcement är en liten ökning av härdningstiden, liksom förmågan att inte absorbera fukt i dess struktur.

Vatten från sådana lösningar avdunstar mycket långsamt, därför används det oftast i torra områden, där stenen gradvis måste härda för att inte tappa styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Sulfatresistent . Den sulfatresistenta typen av Portlandcement används för att erhålla betong av hög kvalitet som inte är rädd för låga temperaturer och frost. Detta material kan användas vid konstruktion av byggnader och strukturer som påverkas av sulfatvatten. Sådan cement förhindrar att korrosion bildas på strukturer. Betyg av sulfatresistent Portlandcement - 300, 400, 500.
  • Syrafast . Innehållet i detta Portland -cement innehåller kvartssand och natriumsilikofluorid. Dessa komponenter är inte rädda för kontakt med aggressiva kemikalier.
  • Aluminium . Aluminiumklinkcement kännetecknas av en komposition där aluminiumoxid förekommer i hög koncentration. Tack vare denna komponent har denna komposition en minimal inställning och torktid.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Pozzolanskt . Pozzolansk cement är rikt på mineraltillsatser (vulkaniskt och sedimentärt ursprung). Dessa komponenter utgör cirka 40% av den totala kompositionen. Mineraltillsatser i pozzolansk cement i Portland ger högre vattentäthet. De bidrar dock inte till bildandet av utblomstring på ytan av en redan torkad lösning.
  • Vit . Sådana lösningar är gjorda av ren kalk och vit lera. För att uppnå en större blekningseffekt genomgår klinkern en process med ytterligare kylning med vatten. Vit Portlandcement används oftast i efterbehandling och arkitektoniska arbeten, samt färgade. Det kan också fungera som grund för en färgad portland cementbruk. Märkningen av denna komposition är M400, M500.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Slagg Portland cement . Denna typ av Portlandcement används för tillverkning av värmebeständig betong. Ett sådant material har en låg frostmotståndskoefficient, varför det så ofta används vid konstruktion av inte bara mark utan även underjordiska och undervattensstrukturer.

Ett karakteristiskt drag för Portland slaggcement är att det innehåller ett högt innehåll av de minsta metallpartiklarna på grund av tillsats av masugnsslagg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Återfyllning . Speciell oljebrunn Portlandcement används oftast för cementering av gas- och oljebrunnar. Sammansättningen av detta cement är mineralogisk. Det späds ut med kvartssand eller kalksten slagg.

Det finns flera sorter av detta cement:

  1. sandig;
  2. viktad;
  3. låg hygroskopisk;
  4. saltresistent.
Bild
Bild
Bild
Bild

Slagg alkaliskt . Sådant Portland -cement har tillsatser från alkali, liksom mald slagg. Det finns kompositioner i vilka lerkomponenter finns. Slagalkaliskt cement beslagtas på samma sätt som vanligt Portlandcement med en sandig bas, men det kännetecknas av ökat motstånd mot negativa yttre faktorer och låga temperaturer. En sådan lösning har också en låg nivå av fuktabsorption.

Som du kan se är de tekniska och fysikaliska egenskaperna hos olika typer av Portlandcement mycket olika från varandra. Tack vare ett så stort utbud kan du välja en lösning för både konstruktion och efterbehandling under alla förhållanden.

Bild
Bild

Märkning

Alla sorter av Portlandcement skiljer sig åt i sina märken:

  • M700 är en mycket hållbar förening . Det är han som används vid tillverkning av höghållfast betong för konstruktion av komplexa och stora strukturer. En sådan blandning är inte billig, därför används den extremt sällan för konstruktion av små strukturer.
  • М600 är en komposition med ökad styrka , som oftast används vid tillverkning av kritiska armerade betongelement och komplexa strukturer.
  • M500 är också mycket hållbar . Tack vare denna kvalitet kan den användas vid rekonstruktion av olika byggnader som har drabbats av allvarliga olyckor och förstörelse. Kompositionen M500 används också för att lägga vägbanor.
  • M400 är den mest prisvärda och utbredda . Den har bra frostbeständighet och fuktbeständighetsparametrar. Clinker M400 kan användas för konstruktion av konstruktioner för alla ändamål.
Bild
Bild

Tillämpningsområde

Som nämnts ovan är Portlandcement en förbättrad typ av cementbruk. Vissa tekniska egenskaper i detta material beror direkt på den direkta typen av fyllmedel. Så snabbtorkande Portlandcement märkt 500 och 600 kan skryta med snabb härdning, därför blandas det i betong för konstruktion av massiva och stora konstruktioner, och de kan vara både ovan mark och under jord. Dessutom hänvisas ofta till denna komposition i fall där den snabbaste möjliga uppsättningen styrka krävs. Oftast uppstår detta behov när man häller grunden.

Portlandcement med 400 -märkningen erkänns med rätta som vanligare . Den är mångsidig i sin tillämpning. Det används för att skapa kraftfulla monolitiska och armerade betongdelar som är föremål för ökade hållfasthetskrav. Denna komposition ligger något bakom Portlandcement på 500 -märket, men det är billigare.

Bild
Bild

Sulfatresistent bindemedel används ofta för framställning av blandningar som är involverade i konstruktionen av olika strukturer under vatten. Detta avancerade Portlandcement är oumbärligt under dessa förhållanden, eftersom undervattensstrukturer är särskilt mottagliga för de skadliga effekterna av sulfatvatten.

Cement med mjukgörare och märkning 300-600 ökar murbrukets plasticitetsegenskaper och ökar också dess hållfasthetsegenskaper. Genom att använda sådant Portlandcement kan du spara cirka 5-8% av bindemedlet, särskilt jämfört med vanligt cement.

Särskilda sorter av Portlandcement används inte ofta för småskaliga byggnadsarbeten. Detta beror på deras höga kostnad. Och inte alla konsumenter känner väl till sådana formuleringar. Fortfarande används Portlandcement som regel vid konstruktionen av stora och viktiga anläggningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När ska den inte användas?

Portlandcement förser vanlig betong med speciella egenskaper och hållfasthetsegenskaper, vilket gör den mycket populär i byggnadsarbeten (särskilt storskalig). En sådan lösning kan dock inte användas i flödande flodbäddar, saltvattenförekomster, liksom i vatten med högt innehåll av mineraler.

Även den sulfatresistenta typen av cement kommer inte att klara sina huvudfunktioner under sådana förhållanden, eftersom den är konstruerad för drift i statiska och tempererade vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningstips

Portlandcement är mer komplext i sammansättning än konventionellt murbruk.

När du arbetar med sådant material bör du följa råd och rekommendationer från experter:

  • För att lösningen ska härda så snart som möjligt är det nödvändigt att välja en lämplig mineralogisk sammansättning av cementet, samt applicera speciella tillsatser. I sådana fall vänder de sig ofta till elektrisk uppvärmning eller värmefuk bearbetning.
  • Natrium, kalium och ammoniumnitrater används för att bromsa härdningen. NS
  • Det är nödvändigt att ta hänsyn till cementpastans härdningstid. Början av denna process sker tidigast efter 30-40 minuter och slutförandet - inte senare än efter 8 timmar.
  • Om Portland cement planeras att användas för att ordna grunden i komplexa markförhållanden, rekommenderar experter starkt att välja en sulfatresistent lösning, som har ett högt innehåll av mineralkomponenter.
  • Färgad eller vit Portlandcement är idealisk för golv. Med en sådan lösning kan du skapa vackra mosaik-, kaklade och brecciated -beläggningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Portlandcement är inte ovanligt. Du kan köpa den i nästan alla järnaffärer. Det måste vara ordentligt förberett för arbete. För att göra detta måste du ta 1, 4-2, 1 vatten för varje 10 kg cement. För att beräkna den exakta mängden vätska som krävs måste du vara uppmärksam på lösningens densitet.
  • Var uppmärksam på sammansättningen av Portlandcement. Om den innehåller olika tillsatser för att förbättra fuktresistenta egenskaper minskar frostbeständiga egenskaper. Om du väljer cement för ett fuktigt klimat fungerar inte en vanlig murbruk för dig. Det är bättre att köpa slagg Portland cement.
  • Färgade och vita klinkerblandningar måste transporteras och förvaras i en speciell behållare.
  • Det finns många falska klinkerföreningar i butiker idag. Experter rekommenderar starkt att du gör dig bekant med kvalitetscertifikaten för varor när du köper, annars kan cementet visa sig vara av låg kvalitet.

Processen att erhålla Portlandcement kan ses nedan.

Rekommenderad: