Cement M400: Tekniska Egenskaper Och Densitet För Bulk -PC I Påsar, Vikt 1 M3 Av Klass D20

Innehållsförteckning:

Video: Cement M400: Tekniska Egenskaper Och Densitet För Bulk -PC I Påsar, Vikt 1 M3 Av Klass D20

Video: Cement M400: Tekniska Egenskaper Och Densitet För Bulk -PC I Påsar, Vikt 1 M3 Av Klass D20
Video: How to Calculate Cement, Sand and Aggregate Quantity in Concrete 2024, Mars
Cement M400: Tekniska Egenskaper Och Densitet För Bulk -PC I Påsar, Vikt 1 M3 Av Klass D20
Cement M400: Tekniska Egenskaper Och Densitet För Bulk -PC I Påsar, Vikt 1 M3 Av Klass D20
Anonim

Mycket ofta, under konstruktion och efterbehandling, används M400 -cement. Det är ett mångsidigt material: det har bra styrka, det är bekvämt att arbeta med och den färdiga produkten har ett bra utseende och hållbarhet. Men inte alla vet vad som ligger i märkningen av detta cement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Denna blandning tillhör kategorin Portlandcement, därför har den ofta bokstäverna PC i sin beteckning. Det är namngivet så för att hedra staden Portland i Storbritannien, eftersom det i utseende liknar den naturliga sten som bryts där.

Bild
Bild
Bild
Bild

Siffran 400 är en indikator på den maximala hållfastheten hos en cementprodukt. M400 -märkning innebär att en produkt tillverkad av den klarar en tryckbelastning på 400 kg per 1 cm3.

Bokstaven D med en siffra efter den anger närvaron och mängden tillsatser som förbättrar cementens olika egenskaper. Figuren visar procentandelen tillsatser i huvuddelen av klinkern.

Enligt den nya GOST 31108-2016 "Cement för allmän konstruktion" har produkten av detta märke en mer detaljerad beteckning : den innehåller information om förekomsten av tillsatser och deras typ, samt styrka klassen. Till exempel indikerar cementkvaliteten CEM II / A-P 32.5 närvaron av klinker i en mängd av 80-94%, liksom mineraltillsatser i form av pozzolan. Siffran i slutet av märket betyder en tryckhållfasthet på minst 32,5 MPa vid cementåldern 28 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och egenskaper

Trots att GOST för byggcement, utfärdat istället för GOST 31108-2003, föreslår en ny beteckning för märken av byggblandningar, styrs många fortfarande av de gamla siffrorna och bokstäverna. Därför anger tillverkarna, i ett försök att underlätta konsumenternas val, följande märkning på förpackningen:

  • M400 D0 - innehåller inga tillsatser och består endast av klinker. Denna massa kännetecknas av hög frostbeständighet, medelhög stelningshastighet och deformation under krympning. Som regel är detta en blandning för allmänna konstruktionsändamål.
  • M400 D5 - innehåller upp till 5% tillsatser som förbättrar produktens vattenavvisande egenskaper och ökar korrosionsbeständigheten. Rekommenderas för konstruktion av bärande konstruktioner och golv.
  • M400 D20 - den innehåller upp till 20% aktiva tillsatser, så att den kan användas både för bostäder och industrilokaler. Sådan cement används både i Ryssland och i Europa. Den har mycket god frostbeständighet och är utmärkt för undervattensstrukturer eftersom den är vattentät.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Konstigt nog, men ökningen av tillsatser i cement leder till en minskning av dess kostnad. Det dyraste är märket M400 D0, och det mer budgetmässiga alternativet är M400 D20.

Det finns också specifika typer av cement som ger produkten de egenskaper som krävs. Till exempel en sulfatresistent komposition som tillåter användning av cementprodukter i aggressiva miljöer och mineralvatten. Produkter med sådant cement har en mycket hög beständighet mot vattenhaltiga medier. Sådana blandningar kan kännetecknas av CC -märkningen i varumärket.

Ett annat exempel är att expandera cement, vilket är oumbärligt för reparation av sprickor i väggar och för limning av rör i gruvor och tunnlar. Den fyller sprickor och leder och innehåller tillsatser som, när de är torra, ökar blandningens volym. Således återställs produktens täthet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland behövs aluminiumoxidcement för arbete. Det kännetecknas av snabb härdning - designstyrkan uppnås i genomsnitt på 7 dagar.

Dess andra egenskap är dess låga deformerbarhet och brandmotstånd. Vanligtvis används denna typ av blandning för snabb installation av fundament, liksom för reparation av undervattensstrukturer. För snabbtorkande cement, använd den extra bokstaven "B" i markeringen.

Naturligtvis leder tillsatsens specificitet alltid till en ökning av cementets pris. Glöm dock inte att sådana tillsatser används i små mängder och deras användning är ekonomiskt motiverad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cementets egenskaper påverkas av förhållanden och hållbarhet efter produktion. Till exempel beror bulkdensiteten för färskt cement på malningsgraden, men är i genomsnitt 1000-1200 kg / m3. Om cementet förvaras under förhållanden som inte uppfyller tillverkarens rekommendationer, tårtar det till en densitet på 1700 kg / m3, och vid hög luftfuktighet kan det väga upp till 3000 kg per kubikmeter. Detta kan leda till för tidig härdning eller förlust av betongens hållfasthetsegenskaper. Istället för en massa för aktiv kemisk interaktion, kommer en inert mineralsmula att erhållas.

Bild
Bild

Cement säljs med en vikt upp till 50 kg i starka papperspåsar. Förpackningen anger tydligt blandningens märke, rekommendationer för användning samt batchnummer och produktionsdatum. Det är cementens friskhet som garanterar kvaliteten på framtida produkter. Därför bör du välja förpackningar med ett utgivningsdatum så sent som möjligt.

Med tanke på produktionsdatumet bör man komma ihåg att cement var tredje månad förlorar cirka 15% av sina ursprungliga egenskaper. Om emellertid gammalt cement fortfarande används under konstruktionen är det nödvändigt att se till dess ökade förbrukning för att få betong med en given hållfasthet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bulktekniskt cement säljs också. Det är mer bekvämt att köpa det för stora arbetsmängder. Kostnaden är 15-20% lägre än förpackat. Detta beror på bristen på förpackningar och de stora inköpsvolymerna. Det är dock svårare att spåra tillverkningsdatum för en bulkblandning och följaktligen kvaliteten på utgångsmaterialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Cementproduktionsanläggningar finns i nästan alla regioner i Ryssland. Närheten till tillverkaren kommer att avsevärt minska kostnaderna för att transportera stora mängder cement. Dessutom, på regionala anläggningar, läggs olika ämnen till cement som förbättrar de fysiska och mekaniska egenskaperna hos strukturer, med hänsyn till särdragen i väder- och vattenförhållandena i området.

Här är några exempel på företag som finns i olika regioner:

  • Föreningen "Yakutcement" - Republiken Sakha.
  • Cementanläggning i Podolsk - Podolsk, Moskva.
  • Teploozersk cementverk - judisk autonom region.
  • Novotroitsk Cement Plant - Orenburg Region, Novotroitsk.
  • Verkhnebakansky cementfabrik - Krasnodar -territoriet, Novorossiysk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns dussintals liknande företag. Det finns också stora tillverkare på marknaden, kända i hela Ryssland och till och med i Europa. Till exempel:

  • " Mordovcement " erbjuder märket 400D20 i 40 kg påsar. Denna produkt har ökad korrosionsbeständighet och är mer frostbeständig. Det genomsnittliga priset är 200-230 rubel.
  • " Eurocement " förenar i sig en grupp tillverkande företag, därför erbjuder den ett brett utbud av produkter. Cement M400 kan köpas i paket från 25 kg till 1 t. Pris - cirka 220 rubel. för 50 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

М400 är en cement av universell kvalitet. Det används vid konstruktion av låga byggnader, underjordiska och undervattensstrukturer, för puts och dekoration av yttre och inre väggar i lokaler. De främsta fördelarna med denna blandning är:

  • Användarvänlighet och låga krav på avel och användning. Det räcker att följa instruktionerna på tillverkarens förpackning för att få en lösning av hög kvalitet och en bra yta av den färdiga produkten.
  • Den relativt låga kostnaden för blandningen och dess tillgänglighet. Du kan köpa en M400 -väska i vilken konstruktionsavdelning som helst, svårigheten kan bara uppstå när du väljer en av de många tillverkarna.
  • God driftstabilitet hos produkter. Även om små avvikelser från tekniken för beredning eller placering av cement tilläts är det osannolikt att sprickor på ytan uppstår.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Temperaturintervallet inom vilket betongprodukter kan drivas utan skador är från -60 till + 300C, vilket ger det bredaste användningsområdet för detta cementmärke.
  • Minimal krympning vid härdning. Denna mycket viktiga egenskap gör att du inte kan göra ett misstag i dimensionerna när du häller grunden eller gör någon annan produkt. Den lilla krympningen garanterar också att det inte finns sprickor på produktens yta.
  • Cement av detta märke stelnar ganska snabbt. Härdningstiden är tillräcklig för att slutföra allt arbete med blandningen (rörligheten förloras efter cirka 6 timmar), men produkten får sin slutliga styrka på ett par veckor. Med en ökning av temperatur eller fuktighet accelereras härdningsreaktionen av betong från M400 -cement.
  • Möjligheten att använda olika tillsatser ger blandningen plasticitet, korrosionsbeständighet, förmågan att härda snabbare och andra användbara egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men med alla fördelarna med detta cement bör det komma ihåg att för byggande av byggnader och strukturer med flera våningar med en högre belastning är det bättre att använda mer hållbara kvaliteter (till exempel M500).

Användningstips:

  • För att förbereda en betonglösning är det nödvändigt att späda ut cementet med vatten i ett förhållande 2: 1, det vill säga vattenmassan är ungefär hälften av cementets vikt. Vatten bör inte ha föroreningar, smuts, grenar och stora inneslutningar - detta minskar styrkan hos den färdiga betongen. Och det är mycket viktigt att inte tillsätta vatten till den färdiga blandningen.
  • De återstående komponenterna i lösningen - krossad sten, sand och fyllmedel - måste också vara fria från smuts och enhetliga i storlek. Det är bättre att använda krossad sten med två fraktioner - stora och små, detta kommer att ge betongen ytterligare styrka.
  • Det finns ingen anledning att köpa cement långt innan arbetet är gjort. På tillverkarens eller leverantörens lager tillhandahålls som regel korrekta lagringsförhållanden för blandningen - temperatur och luftfuktighet kontrolleras. Förvaring hemma eller i garage garanterar inte samma villkor. Dessutom är hållbarheten för M400 -cement kort - som regel från 6 till 12 månader. Hög luftfuktighet kan påverka cementets hållfasthet och kvaliteten på blandningen i betong negativt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det finns ungefärliga värden för cementförbrukning: till exempel för att få 1 m3 betong är det nödvändigt att ta från 180 till 260 kg M400 -material, beroende på den slutliga lösningens erforderliga hållfasthet. Rekommendationerna på förpackningen ger dig mer exakta värden.
  • När man bestämmer cementförbrukningen är det viktigt att ta material 10-15% mer av den uppskattade mängden. I det här fallet är det lämpligt att köpa material från en sats och från en leverantör och omedelbart använda det för sitt avsedda ändamål. Du kan kontakta säljaren om överskottet av cement kan återlämnas.
  • Mängden betong som kommer att konsumeras de närmaste timmarna, innan blandningen stelnar, bör blandas. Att späda ut den frysta blandningen igen med vatten är värdelöst, eftersom kemiska härdningsreaktioner redan har ägt rum i blandningen.

Rekommenderad: