Quicklime: Användningen Av Klumpiga Och Slipade Produkter, Vad Det är Och Hur Det Skiljer Sig Från Släckt Kalk, Faroklass Och Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Quicklime: Användningen Av Klumpiga Och Slipade Produkter, Vad Det är Och Hur Det Skiljer Sig Från Släckt Kalk, Faroklass Och Egenskaper

Video: Quicklime: Användningen Av Klumpiga Och Slipade Produkter, Vad Det är Och Hur Det Skiljer Sig Från Släckt Kalk, Faroklass Och Egenskaper
Video: Limestone Cycle - limestone, quicklime and slaked lime | Chemistry | FuseSchool 2024, April
Quicklime: Användningen Av Klumpiga Och Slipade Produkter, Vad Det är Och Hur Det Skiljer Sig Från Släckt Kalk, Faroklass Och Egenskaper
Quicklime: Användningen Av Klumpiga Och Slipade Produkter, Vad Det är Och Hur Det Skiljer Sig Från Släckt Kalk, Faroklass Och Egenskaper
Anonim

Kalk är en mångsidig substans som på grund av dess omfattande och varierande egenskaper kan användas i nästan alla verksamhetsområden. Den finns i olika typer, beroende på urvalskriterierna, och är indelad i flera sorter. Alternativen för att förbereda lösningar med dess innehåll skiljer sig inte mycket från varandra och orsakar inga svårigheter, därför kan denna råvara användas oberoende utan inblandning av specialister.

Särdrag

Quicklime är en kalciumoxid som erhålls genom kalcinering av kalciumkarbonat och har en fin porös struktur. Ibland kallas quicklime en kokande gryta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar framför släckt kalk

Det har många fördelar jämfört med den slakade sorten:

  • hög styrka;
  • absorberar mindre fukt;
  • arbete med detta material kan utföras på vintern;
  • inget avfall;
  • mycket brett omfång.

Quicklime är farligt för människors hälsa, så det är lämpligt att arbeta i ett öppet utrymme .använder skyddsutrustning.

En bra fördel med quicklime är dess låga kostnad i jämförelse med andra blandningar. Kalkmaterial är resistent mot extrema temperaturer, det spricker inte och har antimikrobiella egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Kalk är ett ämne som ofta finns i naturen (främst i stenar), och produkten tillverkas i full överensstämmelse med etablerade standarder, eftersom blandningar på en sådan grund måste utföra skyddande funktioner på en hög nivå.

Den färdiga kalken bör endast bestå av karbonatstenar (kalksten) med en liten mängd lera . Olika tillsatser och föroreningar är tillåtna i materialets sammansättning baserat på GOST, beroende på användningsområde.

Kalksten är mycket lik utseende krita eller koks, men de har olika egenskaper och är inte utbytbara. För att skilja kalksten från krita kan du droppa vatten på dem. Krita ger ingen reaktion, men kalksten börjar skumma och alstra värme. Om du använder kalk för att tvätta väggarna kommer det att lämna märken på kläder och ytor i kontakt med väggen. Kalk lämnar inga spår, så det är oftast vanligt att kalka väggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Quicklime är indelat i tre klasser (1, 2 och 3), och slaked lime är indelat i 1: a och 2: a klass. Undantaget är pulverformig kalk, det är uppdelat i två kvaliteter och har tillsatser. Resten av typerna är gjorda utan föroreningar.

Genom externa fysiska indikatorer, till exempel efter färg, kan du bestämma materialets kvalitet . Efter termisk behandling av kalksten erhålls snabbkalk, och om den har en vit färg betyder det att materialet inte innehåller tillsatser och tillhör en hög kvalitet. I andra fall har materialet en gråaktig färg, oftast är det dolomit och hydraulisk kalk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktionen av kalkmaterial består av extraktion av själva stenarna, deras krossning till önskad storlek och efterföljande eldning i speciella ugnar. Numera används axel- och rotorrörsugnar oftast eftersom de ger en enhetlig temperatureffekt på materialet och en kontinuerlig eldningsprocess.

Råvarans styrka påverkas av temperaturen under bränningen och själva produktionsprocessen. Det finns tre alternativ för den färdiga produktens styrka: hårdeldad, medeleldad och mjukeldad kalk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mjukt kalcinerad kalk är mycket populär i konstruktion, på grund av följande egenskaper:

  • kylningsprocessen sker snabbt, inom cirka 3 minuter;
  • sådant material har en liten storlek och låg densitet.

Kalk tillhör en låg riskklass, men säkerhetsåtgärder måste iakttas vid transport och lagring. Eftersom snabbkalk reagerar våldsamt med vatten måste du se till att det inte kommer fukt på materialet.

Sammansättningen av kalk innehåller oftast olika mineraltillsatser som förbättrar materialets egenskaper: granulerad masugnsslagg, kvartssand och andra ämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Det finns två typer av kalk, som kännetecknas av mängden silikater och kalciumaluminiumferiter i dem: luft och hydraulik. De utför olika funktioner, till exempel luft påskyndar processen för betonghärdning och hydraulisk accelererar reaktioner i vatten.

Det är viktigt att alla fragment av ämnet har samma storlek . Detta ögonblick indikerar att råvaran helt kalcinerades i ugnen. Om det är för stora eller för små bitar, kan de inte helt genomgå värmebehandling, och detta kommer att minska kvaliteten på det färdiga materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera typer av material beroende på bearbetningstyp:

  • snabbkalkklump (kokande gryta);
  • slipad kalk (pulverformig);
  • släckt hydratiserad - Ca (OH) 2;
  • lime deg;
  • lime mjölk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klumpkalk

Klumpkalk är en blandning av klumpar som skiljer sig åt i storlek. Den består av kalciumoxid och magnesium, liksom material som kalciumkarbonat, aluminater, silikater. Ferrit av magnesium eller kalcium kan tillsättas, som bildas vid rostning av råvaror.

Bra betonghållfasthet säkerställs på grund av att klumpkalk kräver mycket lite vatten (på grund av finslipning av materialet) och praktiskt taget inte genererar avfall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Malad lime

Malad kalk har samma sammansättning som klump, men skillnaden är att råmaterialklumparna males mycket hårdare och mer grundligt.

De främsta fördelarna med slipad kalk:

  • styrka;
  • vattentålighet;
  • snabb härdning.

För att öka eller minska härdningshastigheten används ofta kalciumklorid eller svavelsyra (gipsmaterial är också lämpligt).

Bild
Bild
Bild
Bild

Släckt kalk

Hydratiserad kalk (även kallad ludd) är en släckt typ av material med en mycket spridd komposition. Släckningen sker genom att tillsätta vatten till den råa kalken. För att bereda en sådan lösning tillsätts 70 till 100% vatten till pulvret.

För att kalken ska gå igenom släckningsprocessen helt måste den placeras i en speciell grop i 2-3 veckor . Så det kommer att få optimal styrka och duktilitet. Den kortaste löptiden är 36 timmar. För att förhindra att råvaran brinner ut är det lämpligt att tillsätta vatten gradvis tills det ånga upphör att släppas ut.

Kalkdeg bildas när tillräckligt med vatten tillsätts för att bilda ett plastmaterial. Du kan också hitta en lösning som kalkmjölk (används främst för att vitkalka trädstammar). Kalkmjölk erhålls genom att tillsätta överflödigt vatten till kalkens deg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av formuleringar

Beroende på tillämpningsområdet skiljer sig följande typer av kompositioner:

  • Konstruktionskalk - det tillsätts för framställning av betong- och cementblandningar för att öka kompositionens hållfasthet;
  • Hydraulisk - används också för tillverkning av betong, men av låga kvaliteter. Perfekt för konstruktioner som ligger i områden med hög luftfuktighet;
  • Komovaya - används främst för att förbereda en lösning för vitkalkning;
  • Sadovaya - det används inom jordbruket som ett gödningsmedel för jorden, behandlar växter från skadedjur, skyddar mot ruttnande och förbättrar tillväxten, det är mycket oönskat att använda det samtidigt med andra typer av tillsatser och gödningsmedel;
  • Natrovaya - används inom den kemiska industrin och i medicinen;
  • Klor - används som desinfektionsmedel och för vattenrening.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificering av kalk efter slaktid

  • snabbsläckning (upp till 8 minuter);
  • medium dämpning (upp till 25 minuter);
  • slocknar långsamt (från 25 minuter).

Typer av luftkalk

Beroende på andelen magnesiumoxid i kompositionen skiljer sig följande typer av luftkalk:

  • kalcium;
  • magnesian;
  • dolomit.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

Kalk används på många områden.

  • I jordbruket används kalk för att bekämpa skadedjur, sänka markens surhet, förhindra uppkomsten av svampar, ytterligare utfodring av djur, förbättra odlingen av marken och fylla på kalcium och fosfor. Det är bäst att hantera tung jord med snabbkalk. Kalk används ofta som material för att tvätta träd och behandla växter.
  • Byggnad. Det används för att påskynda härdningen av cement och ge kompositionen plasticitet, deltar i produktionen av värmeisolerande material och torra byggnadsblandningar, fungerar som en länk i byggnadskonstruktioner.
  • Järnmetallurgi - berikar järn- och polymetallmalmer.
  • Kemisk industri - används inom färg- och lack-, parfym- och läkemedelsindustrin. Det används som ett reagens och som en neutralisator för surt slam.
  • Massa- och pappersindustrin.
  • Textilindustrin.
Bild
Bild
Bild
Bild

Klorsorten kalk används för desinfektion och tvätt av offentliga platser ., eftersom den har desinfektionsegenskaper. Quicklime används till och med i livsmedelsindustrin för att blanda ämnen, och mjölk av kalk används för att göra socker. Soda lime används i medicin (artificiell ventilation av lungorna eller för anestesi) och för andningssystem (scuba redskap, respiratorer och andra enheter).

Beläggning av träytor med kalkmurbruk skyddar dem från ruttnande processer och bränder.

Hur man använder?

Vid beredning av kalkbruk är det viktigt att säkerställa en säker interaktion mellan råvaror och vatten för människor. Det är lämpligt att utföra arbete i ett välventilerat område, och helst i ett öppet utrymme. Eftersom de ämnen som används är kemi är det nödvändigt att följa säkerhetsreglerna när man arbetar med sådana material.

Pulver kan användas både torrt och flytande . För att förbereda en flytande lösning hälls pulvret i en behållare och fylls med vatten. Lösningen måste blandas och spädas till önskad konsistens.

Bild
Bild
Bild
Bild

För kalkning av träd späds råvaran ut med vatten och appliceras på trädstammen med en bred pensel. Men på grund av lösningens flytande konsistens måste du bearbeta fatet flera gånger. För att förkorta arbetstiden kan du lägga till lera, mjölk, PVA -lim till lösningen. Dessa ingredienser kommer att göra blandningen tjock och viskös, och den kommer att ligga jämnt på ytan. Innan du bearbetar trädet måste du ta bort alla döda lager av bark, utan att skada stammen.

För att skydda växter mot svamp kan du använda soda i stället för kalk, eftersom soda löser sig snabbare och helt i vatten.

Behandla inte jorden med för mycket kalk, eftersom den kommer att bli alkalisk, vilket inte heller kommer att bidra till god tillväxt och utveckling av växter. Du kan inte använda gödsel och kalk samtidigt, eftersom en sådan kombination förhindrar bildning av användbara ämnen.

Innan du använder blekmedel är det nödvändigt att kontrollera ytans reaktion . För att göra detta kan du behandla ett litet område, och om det förblir intakt efter cirka 10 minuter kan du använda blekmedel på hela ytan. Först tillsätts vatten till råvaran i en liten mängd och omrörs tills gräddfil, och sedan tillsätts gradvis mer vatten, även omrörning, tills en flytande lösning bildas. Torr blekmedel används endast på fuktiga ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid konstruktion rekommenderas att man använder kalkblandad kalk för tillverkning av plåster, betong och färgelement. I andra fall används släckt kalk, som på grund av dess fuktbeständighet förhindrar mögelbildning.

Luddet har ett brett användningsområde: från hushållsbehov till konstruktion. För att förbereda ludd är det nödvändigt att hälla råvaror i en metallbehållare utan rost (eller i en plast) och tillsätt vatten gradvis under omrörning av lösningen. När blandningen är klar måste du låta den stå i flera timmar eller dagar. Ju längre den kommer att stå desto högre blir dess kvalitets- och hållfasthetsindikator.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

  • Om du behöver förvara den färdiga murbruk under lång tid kan du regelbundet tillsätta vatten till den. Inledningsvis tillsätts vatten tills materialet inte längre absorberar det. Denna regel gäller inte för beredning av kalkmjölk.
  • Det optimala djupet för att gräva kalk i jorden är 20 cm, men om gödningsdosen är liten bör djupet vara mindre. Ovanifrån är kalk täckt med ett lager sand. För förvaring på vintern rekommenderas att hälla ytterligare ett lager av 70 cm högt ovanpå sandskiktet.
  • Innan det appliceras på några ytor (trä, betong, cement, metall) är det nödvändigt att helt ta bort smuts, fett, defekter och rost från dem.
  • Det kan hända att kalk kommer till ett onödigt område och ska tvättas bort. För att göra detta är det först och främst nödvändigt att fukta detta område rikligt, vänta på att kalken löser sig väl och sedan ta bort materialet med en hårdmetallsvamp. Upprepa dessa steg om det behövs. Det finns färdiga lösningar på marknaden för sådana behov, till exempel Guard Industrie eller "Space". Du kan också använda hemgjorda saltsyralösningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det rekommenderas inte att utföra en primer före vitkalkning, eftersom kalk inte fixerar på en sådan bas. Det är också lämpligt att tvätta med borstar och inte med en sprutpistol. Borsten kommer att fördela kalkbruket bättre och finishen blir bättre.
  • Ju längre åldringstiden för den färdiga blandningen desto bättre kommer den att utföra sina funktioner.
  • För beredning av murbruk är det också bäst att lägga till sand.
  • Detta material är inte lämpligt för att tillverka öppen spis eller kamincement, eftersom koldioxid frigörs vid uppvärmning.
  • För att få isolering kan du lägga till sågspån och gips till luddet. I andra fall bör kalkbruket vara fritt från sågspån, klumpar och andra inneslutningar för att täcka ytan jämnt och helt.
  • Blekmedel måste förvaras i ett mörkt rum, eftersom en del av det aktiva kloret går förlorat under påverkan av solljus.

Rekommenderad: