Mertel: Vad är Det? Eldfast Murverk MP-18 Och Murbruk Av Hög Aluminiumoxid, Andra Typer Och Kompositioner, Produktion

Innehållsförteckning:

Video: Mertel: Vad är Det? Eldfast Murverk MP-18 Och Murbruk Av Hög Aluminiumoxid, Andra Typer Och Kompositioner, Produktion

Video: Mertel: Vad är Det? Eldfast Murverk MP-18 Och Murbruk Av Hög Aluminiumoxid, Andra Typer Och Kompositioner, Produktion
Video: Björn bygger bo, attefall – Avsnitt 2 Putsat och klart 2024, April
Mertel: Vad är Det? Eldfast Murverk MP-18 Och Murbruk Av Hög Aluminiumoxid, Andra Typer Och Kompositioner, Produktion
Mertel: Vad är Det? Eldfast Murverk MP-18 Och Murbruk Av Hög Aluminiumoxid, Andra Typer Och Kompositioner, Produktion
Anonim

När du lägger en spis eller öppen spis, liksom för att skydda masugnar eller stålhällar, används inte bara eldfasta tegelstenar, utan också eldfast panna. En värmebeständig murblandning är gjord av ett sådant material, som inte bara på ett tillförlitligt sätt fixerar alla strukturelement till varandra, utan också fungerar som en tätningsmassa som inte förlorar sina funktioner även vid mycket höga temperaturförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Murbruk är ett material som tillhör klassen eldfasta, dess produktion utförs på fabriken. Framställningen av materialet består i att framställa en torr blandning av kaolin och chamottepulver i ett förhållande 1: 1.

Kaolin är en speciell typ av lera med en eldfast komposition; för att förbereda en blandning torkas och krossas leran.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den färdiga murbruk har formen av ett fint pulver av en gråbrun eller rödbrun nyans. Pulvret bör bestå av komponenter med lika stora fraktioner. Förekomsten av kakade klumpar i murbruk betraktas som ett äktenskap. Beroende på storleken på fraktionerna är ildpulver uppdelat i typer.

Grovkornig - blandningens partikelstorlek ligger i intervallet 2-2,8 mm. Detta material består av 75% chamotte och 25% tillsatser.

Bild
Bild

Medellång - blandningens partikelstorlek är 1-2 mm. Blandningen innehåller 80% chamotte och 20% lera.

Bild
Bild

Finkornig - blandningens partikelstorlek är lika med intervallet 0, 24-1 mm. Blandningen innehåller 85% chamottepulver och 15% kaolinlera.

Bild
Bild

En mortellösning framställs genom att kombinera den torra kompositionen med vatten . Dess egenskaper - värmebeständighet och brandmotstånd - används för att lägga ugnen och invändig beläggning av dess ytor. Tillverkarna packar murbruk i säckar om 50 kg vardera, mindre ofta förpackningar och 25 kg. Huvudkravet för produkten är dess absoluta torrhet, eftersom kompositionen tenderar att förlora sina egenskaper under påverkan av fukt.

Murbrukpulvret är mycket brandbeständigt och tål temperaturer upp till 1750 ° C. Denna högtemperaturmotstånd innebär användning av detta material för skyddande och isolerande ändamål när ytor utsätts för hetluft-gasblandningar och öppna lågor.

Murbrukpulver, i kombination med en viss mängd vatten, bildar en arbetsblandning som har samma egenskaper som eldfast tegel . Vid uppvärmning expanderar kompositionen, en pålitlig keramisk film erhålls på dess yta, som tätar sömmarna i ugnsmuren och skyddar dem från högtemperatureffekter.

Bild
Bild

Översikt över blandningstyper

Eldfast murbruk från murbruk är indelat i olika typer som har vissa fysikaliska och kemiska egenskaper. Korrekt val av eldfast murverkskomposition kan garantera skyddet av bostäder och andra byggnader där en spis eller öppen spis installeras från eld . Dessutom används hög aluminiumoxid och murbruk med hög plasticitet inte bara för att lägga ugnar, utan också för produktionsändamål vid eldning av olika typer av arbetsstycken. Murbruk klassificeras enligt följande huvudkriterier.

Efter sammansättning

Beroende på kompositionen är murbruk blandningar enligt följande

Periklasmurbruk, klass MPSF - tillverkas på basis av periklaspulver, där fosfatkomponenter fungerar som bindande komponenter. En sådan blandning används för att täta sömmarna i ugnsmuren och är en del av fodret vid tillverkning av eldfasta produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Magnesisk murbruk - blandningen är baserad på magnesiumoxid och dess dioxider. Denna typ av murbruk används vid ståltillverkning när man binder ugnsbågen för metallsmältning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mullitbruk - i blandningens sammansättning används ett mineral, som kallas mullit, bestående av elementen aluminium, järn och kisel. Denna typ av blandning används för att skydda stålhällande slevar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mullit korund mortel - tillverkad med korundkomponent och natriumpolyfosfat. Korund, som mineral, har en hårdhet som kan jämföras med diamant, och i sin sammansättning är korund en av sorterna av aluminiumoxid.

Bild
Bild

Cordieritbruk - innehåller i sin sammansättning kaolin, aluminiumoxid, kvarts, fältspat, talk. Cordieritpulver har en låg expansionskoefficient vid uppvärmning och spricker inte vid snabbkylning. Det används vid tillverkning av eldfasta produkter, filter.

Bild
Bild

Zirkonbruk - blandningen innehåller zirkoniumoxid. Denna typ av metall är brandbeständig, därför används blandningarna i stålindustrin.

Bild
Bild

Nitridbruk - blandningen innehåller kiselnitrid. De värmebeständiga egenskaperna hos nitridbruk används i metallsmältnings- och avfallsförbränningsindustrin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oxidbruk - innehåller oxider av sådana metaller som beryllium, cerium, thorium. Murbrukblandningar av denna typ används för kärnkraftsindustrin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla typer av murbruk finns som fritt flödande blandningar. Ett undantag är oxidmurbruk, som produceras i en pastaform.

Efter märken

All död bulkmassa markeras på ett visst sätt, beroende på dess sammansättning och egenskaper. Till exempel innehåller bokstavsdelen av märkningen komponenterna i kompositionen, och siffrorna anger procentandelen aluminiumoxider i blandningen. Följande typer av murbruk kännetecknas av märken:

  • MP-18-halvsyra murbrukblandning innehållande minst 20% aluminiumoxid;
  • MSh -28 - eldstad med en aluminiumoxidhalt på 28%;
  • MSh -31 - eldstad med en aluminiumoxidhalt på upp till 31%;
  • MSh -32 - eldstad med en aluminiumoxidhalt på upp till 32%;
  • MSh -36 - eldstad med en aluminiumoxidhalt på upp till 36%;
  • MSh -39 - eldstad med en aluminiumoxidhalt på upp till 39%;
  • MShB -35 - chamottemörtel med bauxit, innehållande 35% aluminiumoxider och malm med samma namn i form av bauxit;
  • MMKRB-52-en blandning av mullit-kiseldioxid med tillsats av bauxit och ett innehåll av 52% aluminiumoxider;
  • MMKRB-60-en blandning av mullit-kiseldioxid med tillsats av bauxit och ett innehåll av 60% aluminiumoxider;
  • MML -62 - mullitblandning utan föroreningar, med ett innehåll av 62% aluminiumoxider;
  • MMK-72-mullit-korund mortel innehållande 72% aluminiumoxid;
  • MMK-77-mullit-korundmurbruk som innehåller 77% aluminiumoxid;
  • ММК-85-mullit-korundbruk med 85% aluminiumoxidhalt;
  • MKBK-75-en blandning av mullit-kiseldioxid med tillsats av bauxit och ett innehåll av 75% aluminiumoxider;
  • ММКФ-85-en blandning av mullit-korund, i form av en bindemedelsbas, den använder fosfater, innehåller 85% aluminiumoxid;
  • MC-94 är ett zirkoniumbruk, en speciell blandning bestående av finmalt murbrukpulver och zirkonium, avsett för eldfast murverk av värmebeständiga element.

Murbrukskompositioner motsvarar GOST 6137-37, men några av dem kan produceras enligt TU-föreskrifterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Murbrukblandningar används för att utföra murverk vid installation av ugnar och andra liknande strukturer som en masugn, en slev för att hälla stål, i koksugnar eller luftvärmare. Öppna härdade stålugnar, blandare, deglar och så vidare utsätts för galler . För ytbehandling bereds lösningar av en given konsistens direkt på plats innan arbetet påbörjas. Vissa typer av murbruk kan förbli utspädda under en viss tid och kan användas utan rädsla för förlust av deras flamskyddande egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

För att odla murbruk krävs inte viss kunskap och färdigheter - metoden för att förbereda blandningen är ganska enkel. Instruktionerna för utförandet av arbetet är följande.

  • Först måste du förbereda och rengöra arbetsplatsen från främmande skräp. Dessutom tas alla onödiga föremål och verktyg bort från arbetsområdet.
  • Du måste förbereda en rymlig behållare för blandning av kompositionen, medan du i förväg måste förbereda alla verktyg - en mixer för omrörning, en spatel, rent vatten för att späda kompositionen.
  • Innan läggningen måste tegelstenarna rengöras från smuts, damm, eller om tegelstenen användes kommer det att vara nödvändigt att noggrant ta bort resterna av den gamla kompositionen från den. Dessutom är det viktigt att ta bort kolavlagringar och sotavlagringar från tegelytor.
  • Arbete med utspädning av torrt, fint pulver måste utföras i ett andningsskydd och skyddsglasögon för att inte andas in damm från kompositionen, eftersom dess komponenter är skadliga för människors hälsa. Händerna måste täckas med skyddshandskar.

Alla åtgärder som rör beredningen av murbrukblandningen utförs i ett rum med god ventilation, men drag bör undvikas så att den torra blandningen inte sprids över ytorna genom vindstötar av luftmassor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsbruksblandningar är indelade i 3 typer beroende på deras densitet, det vill säga graden av utspädning av torrt pulver med vatten:

  • flytande konsistens - det visar sig när 13-13,5 liter vatten tillsätts till 20 kg pulver;
  • halvtjock konsistens-erhålls genom att blanda 20 kg pulver med tillsats av 11, 5-12 liter vatten;
  • tjock konsistens - en sådan lösning bereds med en hastighet av 20 kg av blandningen och 8-8, 5 liter vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Flytande och halvtjocka kompositioner används när det är nödvändigt att göra tätningsfogar i murverket, vars tjocklek inte överstiger 3 mm. Om en söm med en tjocklek överstigande 3 mm krävs, används endast formuleringar med en tjock konsistens för dem. Tjockleken på fogarna i det keramiska murverket är gjord av 3 mm, medan det eldfasta murverket möjliggör tunnare fogar. Processen för att förbereda murbruk är följande:

  • ta en behållare med önskad volym och häll torr murbruk i den;
  • vatten (rent, utan föroreningar och inneslutningar) tillsätts till pulvret i små portioner, i etapper;
  • vid tillsats av nya portioner vatten blandas murbrukpulvret väl med en mixer för byggnadsarbete eller en borr med en speciell infästning används;
  • vid blandning av kompositionen är det viktigt att uppnå en homogen massa där klumpar av valfri storlek är helt frånvarande;
  • efter tillsats av en liten portion vatten och blandning av blandningen noggrant, får den resulterande kompositionen stå i cirka 25-30 minuter, varefter dess konsistens bestäms och, om nödvändigt, tillsätts en ny liten portion vatten, varigenom hela massan till önskat tillstånd.

En väl förberedd blandning av murbrukpulver kommer att säkerställa tillförlitlig vidhäftning av alla element i ugnsmuren och täta sömmarna. Förbrukningen för 100 tegelstenar kommer i genomsnitt att vara 2-3 hinkar av den färdiga kompositionen, men denna mängd är mycket villkorlig, eftersom det direkt beror på murbrukets konsistens.

Rekommenderad: