Vägggips (113 Bilder): Vad är Dessa Och Typer Av Blandningar, Hur Man Putsar, Knauf Och "Prospectors" Produkter För Inredning

Innehållsförteckning:

Video: Vägggips (113 Bilder): Vad är Dessa Och Typer Av Blandningar, Hur Man Putsar, Knauf Och "Prospectors" Produkter För Inredning

Video: Vägggips (113 Bilder): Vad är Dessa Och Typer Av Blandningar, Hur Man Putsar, Knauf Och
Video: "Dafaliwale Dafali Baja" (डफलीवाले डफली बजा) Full 4K Video Song | Rishi Kapoor, Jaya Prada - Sargam 2024, April
Vägggips (113 Bilder): Vad är Dessa Och Typer Av Blandningar, Hur Man Putsar, Knauf Och "Prospectors" Produkter För Inredning
Vägggips (113 Bilder): Vad är Dessa Och Typer Av Blandningar, Hur Man Putsar, Knauf Och "Prospectors" Produkter För Inredning
Anonim

Gips är ett mångsidigt och mycket populärt material. Den används i många efterbehandlingsarbeten och är en oumbärlig del i renoveringen av alla hem. Det kan enkelt hanteras av både en erfaren och en hantverkare. Idag kommer vi att titta närmare på egenskaperna och finesserna i gipsprocessen.

Vad det är?

Nästan allt reparationsarbete, med undantag för kommunikation, börjar med gips. Det är en blandning som innehåller komponenter som sand, cement, kalk och en viss mängd vatten. Gips behövs för grov efterbehandling, det kan också fungera som en lämplig bas för olika dekorativa element. Hon kan avsluta en mängd olika ytor - det viktigaste är att välja rätt komposition och knåda den korrekt.

Bild
Bild

Särdrag

Gips är med rätta erkänt som ett av de mest efterfrågade efterbehandlingsmaterialen. Det används för olika ändamål; reparationsarbete i ett hem är extremt sällsynt utan det. En sådan komposition kan fungera både som bas för någon form av finish, och som en färdig finish för en viss yta. Det är värt att notera att en sådan finish också har stilistiska egenskaper, till exempel kan användning av lätt gips på väggarna visuellt expandera rummet och göra det lättare.

Bild
Bild

För närvarande finns det många sorter av högkvalitativt gips, det produceras av många märken. Även den mest krävande konsumenten kan hitta det perfekta alternativet. I butiker kan du hitta inte bara interiör, utan också fasadgips. De flesta blandningarna har utmärkta prestanda och hållfasthetsegenskaper. Naturligtvis beror mycket på hur du applicerar gipset: om arbetet utfördes felaktigt, kommer blandningen inte att hålla länge.

Materialets huvuddrag är dess förmåga att dölja olika defekter och oegentligheter i väggarna . På grund av detta används det ofta i förberedelser innan man applicerar huvudmaterialet, till exempel tapetsering eller målning. Dessutom kan gips skryta med sin anspråkslöshet i basmaterialet - det kan appliceras på en mängd olika ytor: betong, tegel, sten, trä, gips och alla andra material. Denna funktion tyder på att gips kan användas i en mängd olika bostäder: från en vanlig stadslägenhet till ett lanthus eller en lantvilla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gips av hög kvalitet absorberar inte främmande lukt, vilket ofta inte är det trevligaste. På grund av denna funktion kan denna blandning användas för design av balkonger och loggior, liksom matsalar och kök.

Bild
Bild

Många konsumenter väljer gips, eftersom det har ljudisoleringsegenskaper. Naturligtvis kan dess lager inte vara så tätt att det absorberar allt främmande brus, men till viss del skyddar det utrymmet från onödiga ljud. Med tanke på ovanstående funktioner vänder heminredningsarkitekter sig till detta dekorativa efterbehandlingsmaterial i sin design. Som nämnts tidigare kan du med dess hjälp radikalt ändra bilden på ett rum och till och med "omforma" dess struktur.

Att arbeta med gips är ganska enkelt och prisvärt , för detta behöver du inte ha särskild kunskap och rik erfarenhet av reparationsarbete. Innan du applicerar det behövs ingen komplicerad förberedelse av basen, och ibland krävs det inte alls.

Bild
Bild

De flesta moderna plåster är ganska hållbara och pålitliga. De är inte rädda för extrema temperaturer och hårda klimatförhållanden. Naturligtvis kan en blandning av låg kvalitet av tvivelaktig produktion inte skryta med sådana egenskaper, därför rekommenderar experter starkt att endast kontakta märkesprodukter av hög kvalitet.

Gipset kännetecknas av sina andningsegenskaper . Tack vare denna funktion blir beläggningarna som är färdiga med denna blandning "andningsbara", så att de inte utvecklar svamp eller mögel. Materialet bildar på basen en miljövänlig och absolut säker beläggning, som kännetecknas av dess praktiska egenskaper och motståndskraft mot mekaniska skador. På grund av detta kan kompositionen väljas för design av en mängd olika rum, inklusive i barnrummet. Det avger inte skadliga ämnen även vid höga temperaturförhållanden, så hälsan hos små hushåll kommer inte att vara i fara.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan egenskap hos gipset är dess höga plasticitet. Denna egenskap gör lösningen ganska smidig och lätt att använda. Med gips kan du avsluta alla komplexa strukturer, samt skapa originalritningar, mönster och andra dekorativa element.

Typer av blandningar

Många konsumenter tror att gips är en enda blandning och inte har några sorter - denna åsikt är felaktig. Faktum är att i butiker av bygg- och efterbehandlingsmaterial kan du hitta många olika typer av gips, som har sina egna distinkta egenskaper och komponenter i kompositionen. Låt oss överväga dem mer detaljerat.

Bild
Bild

Den strukturerade blandningen skiljer sig från andra lösningar i sin struktur: den är grovt dispergerad och mycket viskös. Fyllmedlen i sådana blandningar är linfibrer, trä, glimmer och specialsmulor (av mineraliskt ursprung). Sådan gips kan endast köpas för dekoration av väggar av tegel, betong eller trä. Dessutom passar den både inomhus och utomhus. Fasader på byggnader dekorerade med sådant gips ser ganska attraktiva ut.

Med hjälp av materialet kan du dölja många av väggarnas brister ., eftersom den har speciella partiklar i sin sammansättning. Det är tillåtet att säkert använda det för att jämna ut golven, men inte alla blandningar klarar denna uppgift. För att applicera texturerat gips på basen behöver du inte förbereda det länge och flitigt - det räcker att torka dem och rengöra dem från överflödigt skräp och gamla ytbeläggningar om de rör sig bort från väggarna. Detta följs av steget att applicera en speciell limkomposition, så att gipset "fäster" ordentligt på överlappningen.

Bild
Bild

Texturerat gips har många positiva egenskaper:

  • Det är fuktbeständigt och lider inte av kontakt med vatten.
  • Bildar en andningsbar beläggning. Tack vare den här egenskapen är väggarna i rummet inte känsliga för mögel eller mögel.
  • Kan upprepa en mängd olika ytor. Det kan till exempel vara en spektakulär imitation av murverk, naturläder, vackert trä med sin naturliga struktur eller tyg.
  • En sådan blandning appliceras utan användning av specialverktyg. För dess tillämpning är det inte alls nödvändigt att involvera specialister, eftersom även en oerfaren användare kan klara sådant arbete.
Bild
Bild

Bland alla typer av material är detta ett av de mest populära, eftersom det har ett relativt överkomligt pris.

Det finns flera undertyper av texturerat gips:

  • Lamm. Denna blandning består av stenkorn av olika storlekar. Som regel appliceras den på baser av mineraliskt ursprung. Som ett resultat av deras användning är ytorna korniga.
  • Pälskappa. Det skapar en lite grov och fleecy konsistens på väggarna. Huvudkomponenten i denna blandning är betong.
  • Barkbagge. Denna typ av gips är sammansatt. Den innehåller ett stenfyllmedel. Efter applicering blir ytan på basen räfflad och liknar gropar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan typ av gips, strukturell, har en tunnskiktskomposition, den är skapad på en akryl- eller silikatbas. Kompositionen innehåller marmorflis eller kvartspartiklar. Utseendemässigt är det kornigt och ojämnt. Strukturgips används för olika ändamål: både för efterbehandling av skiljeväggar inuti lokaler och för att dekorera fasader på olika byggnader.

Det finns flera typer av förförelse:

  • Finkornig. Denna blandning, efter torkning, bildar ett nästan slätt skikt.
  • Medellång. En liknande lösning bildar en något grov och präglad yta på väggen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Strukturblandningen har god vidhäftning till de flesta mineralytor. Dessutom kan den användas för dekoration av vanliga gips- eller spånskivor.

Fördelarna med sådant gips är:

  • Hög andningsförmåga.
  • Resistent mot fukt.
  • Tolerans mot temperaturförändringar.
Bild
Bild

Dessa kompositioner framställs i förpackningar om 9, 18, 50 kg . Butiker levererar färdiga blandningar till vilka färgämnen inte tillsätts. Det är nödvändigt att applicera sådant gips med en murslev på en absolut torr och rengjord yta av basen. Experter avråder starkt från att använda detta efterbehandlingsmaterial i rum med hög luftfuktighet. Om du dekorerar fasaden, bör du inte göra detta i regn och vid en lufttemperatur på mindre än 7 grader. Det bör noteras att konstruktionsgips ofta används för efterbehandling av staket och grindar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan typ av gips - venetiansk - är en av de mest lyxiga. När den väl överförts till basen bildar den en beläggning som liknar vacker marmor eller rik onyx. Det är dock värt att överväga att arbeta med ett sådant efterbehandlingsmaterial kräver en mästare på tillräcklig erfarenhet och en viss skicklighet. Annars kommer basernas yta att bli mindre spektakulär. Sådan gips är ganska dyr, så konsumenter vänder sig inte till det så ofta. Den effekt det skapar i rummet motiverar dock det höga priset. På grund av sitt ädla utseende används sådant gips ofta vid design av konstnärliga interiörer i stilar som barock, rokoko, imperium, klassiker, neoklassiker eller art deco.

Bild
Bild

Sådana blandningar appliceras med speciella tunna spatlar och exceptionellt tunna slag. Enligt experter bör venetiansk gips appliceras i 5-6 lager, men varje lager ska vara helt torrt.

Du kan applicera den venetianska blandningen på olika sätt, eftersom det händer:

  • Matt.
  • Glansig.

Båda alternativen ser väldigt imponerande ut. Valet av den optimala lösningen beror på inredningsstilen och ägarnas önskemål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom läggs ofta ett eller annat färgschema till sammansättningen av venetianskt gips. Venetiansk gips kan användas inte bara som huvudmaterial, utan också som bas för en annan beläggning. Det kan till exempel vara en lyxig fresko, en komplex och invecklad panel eller en mosaikduk. Denna typ av gips kan imitera inte bara dyra stenar, utan också ädelmetaller, eftersom det innehåller ett speciellt pigment. Med hjälp av ett sådant efterbehandlingsmaterial, i rummet, kan du skapa effekten av ett mer rymligt och ledigt rum. Det uppnås genom brytat ljus.

Bild
Bild

Glöm inte att sådant gips bara är lämpligt för inomhusdekoration. Det ska inte användas för yttre dekoration. Venetiansk gips tillverkas i förpackningar om 8 kg och 16 kg. Det måste appliceras på en torr och rengjord underlagsyta. Dessutom måste den justeras i förväg.

Bild
Bild

Den så kallade "färgade" typen av gips tillhör kategorin specifika och tillverkas på basis av akryl- och marmorflis.

Detta efterbehandlingsmaterial har ett antal funktioner:

  • Den passar perfekt på mineralsubstrat.
  • Skiljer sig i fuktbeständighet.
  • Är tillräckligt solid.
  • Finns i en palett med 15 attraktiva nyanser.
  • Det kan appliceras i bara ett lager.
Bild
Bild

Innan du applicerar färgat gips är det nödvändigt att förbereda basen genom att rengöra och torka den noggrant. För att fula leder inte ska märkas på golvytan bör blandningen föras till hörnet. Färgad gips kan användas för både internt och externt arbete.

Bild
Bild

Det finns en rullblandning, som kan kännetecknas av en miljövänlig och säker komposition, den innehåller fyllmedel av naturligt ursprung. Efter applicering bildar den en intressant konsistens på grundval med små spår-urtag. Rullgips kan användas för fasadbehandling, liksom för att dekorera skiljeväggar inne i bostäder och kontorslokaler. Tonning av sådana lösningar eller deras ytfärgning är möjlig. Rullgips bör appliceras med en speciell bred spatel. Sedan måste blandningen slipas med en sparkel i en cirkulär, vertikal eller tvärgående rörelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också värt att notera latexplast, för med hjälp av en sådan blandning kan du skapa en slät yta på väggarna med en ljusglans. Beläggningar som imiterar sten eller marmor ser särskilt attraktiva och dyra ut. Ett sådant efterbehandlingsmaterial har hållbarhet: det är inte mottagligt för bildande av fula sprickor. Dessutom är den fuktbeständig, varför ytan som är avslutad med latexgips kan tvättas om det kommer smuts på den. Materialet kan färgas efter eget gottfinnande: det kan vara absolut vilken nyans som helst, för att ge blandningen effekten av en stenstruktur måste du knåda lösningen mindre noggrant och noggrant.

Latexgips måste appliceras på en perfekt plan basyta . Överlappningar måste förbehandlas med kitt och djup penetrationsprimer för att uppnå önskat resultat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill hitta en original och ovanlig beläggning, bör du leta i butikerna efter "vått siden" gips. När de härdats blir dessa beläggningar tygliknande, vilket ser ganska intressant ut. I sammansättningen av en sådan blandning finns speciella pärlemorskomponenter som skapar spektakulära överflöden, och det är de som imiterar ytan av fint siden.

Du kan också lägga till valfritt färgschema till sådana kompositioner, men till en början är de tillgängliga i följande färger:

  • Vit.
  • Gyllene.
  • Granatäpple.
  • Silver.
  • Brons.
Bild
Bild
Bild
Bild

De skapade beläggningarna har ökad fuktbeständighet: de kan våtrengöras utan rädsla för att beläggningen tappar färgens ljusstyrka eller börjar spricka. Ganska ofta används denna typ av gips i köksdekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild

"Sea Breeze" är en annan dekorativ beläggning som har ett oöverträffat utseende, den kännetecknas av en genomskinlig struktur med ett diskret och knappt märkbart skimmer av pärlemor. Finkornig sand hälls ofta i kompositionen av en sådan blandning.

Materialet kan färgas, men initialt produceras det i följande paletter:

  • Vit.
  • Röd.
  • Gyllene.
  • Kameleont.

Experter rekommenderar att du använder "havsbrisen" uteslutande för inredningsarbeten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För ytterligare värmeisolering av rummet kan du använda högkvalitativ värmeskyddande gips.

Kompositionen innehåller speciella fyllmedel som ökar dess effektivitet och förbättrar egenskaperna:

  • Skumglas.
  • Expanderad polystyren (i form av granulat).
  • Skummad perlit.
  • Vermikulit.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De mest populära är polystyrenskum och perlitblandningar, i den senare versionen finns det perlit - en speciell komponent som är ett mineral av vulkaniskt ursprung. Värmeisolerande gips är ganska lätt, eftersom det innehåller fyllmedel med liten volym. På grund av denna funktion kan blandningen användas för att skapa det mest bekväma inomhusklimatet. I vissa fall tillåter användningen av en värmeskyddande komposition ägarna att vägra ytterligare isolerande ark av polystyren eller mineralull.

Bild
Bild

En annan populär typ av gips är den akustiska blandningen. Det är nödvändigt att avsevärt minska ljudnivån i rummet. Särskilt ofta används sådana kompositioner i utsmyckningen av stora industrilokaler, biografer och gym, där främmande ljud är vanliga. Akustisk gips är oumbärlig om det finns arkitektoniska böjda former i rummet. Du kan också vägra att använda hängande akustiska strukturer om deras installation inte är möjlig. Konsumenter noterar att det är mycket trevligare och bekvämare att vara i ett rum med en sådan finish, särskilt om golven är dekorerade med styva material.

Bild
Bild

En tätningstyp av gips innehåller som regel speciella vattentäta polymerer. Det är nödvändigt för framställning av speciella vattentätningsskikt i rum eller byggnader med hög luftfuktighet. Akryl-, epoxi- och polyuretanhartser används som härdningsvätska för sådant gips. För att blandningens vattenavvisande egenskaper ska bli mer effektiva bör lösningen appliceras med en speciell cementpistol (annars kallas den för gallringsmaskin).

Det finns ett saneringsgips, som annars kallas avfuktning . Den är idealisk för efterbehandling i rum med hög luftfuktighet. Med hjälp av sådana blandningar är det möjligt att utföra högkvalitativ avfuktning av golv utan att producera onödig mekanisk belastning. Sådana kompositioner har en porös struktur, på grund av vilken avdunstningsområdet ökas märkbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silikatpolymergips produceras som regel i form av en färdig lösning som inte behöver knådas. Sådant efterbehandlingsmaterial är helt säkert och miljövänligt. Dessutom kan du i butiker hitta silikatplåster i olika färger. Först och främst produceras sådana blandningar för fasadbehandling, men experter säger att de kan användas inomhus. Silikatlösning kommer att se intressant ut i ett kök, loggia eller balkong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med sådant gips inkluderar:

  • Kan appliceras på betong, gipsskivor och kalkstenunderlag.
  • Ökad ångpermeabilitet.
  • Inte mottaglig för deformation.
  • Resistent mot nederbörd.
  • Brist på obehaglig och skarp lukt.
  • Rika färger.
  • Ökad styrka.
  • Lätt att använda.
  • Brandsäkerhet.
Bild
Bild

Det är nödvändigt att applicera en sådan blandning mycket snabbt, en oerfaren mästare med sådant arbete kanske inte klarar sig. Dessutom är det nödvändigt att täcka baserna som behandlats med en speciell primer med silikatgips. Sådana blandningar håller inte särskilt länge.

Bild
Bild

Om du letar efter en miljövänlig typ av gips, bör du överväga alternativet att köpa en lerblandning, som har många positiva egenskaper:

  • Lergips absorberar snabbt fukt och släpper ut fukt. På grund av denna kvalitet tjänar sådana beläggningar under mycket lång tid.
  • Låg kostnad.
  • Lergips skyddar basen perfekt mot mekaniska skador.
  • En sådan blandning är elastisk, så den appliceras enkelt och utan problem.
  • Lergips är lämpligt för både inredning och exteriör.
  • Med en liknande komposition kan du jämna ut betydande skillnader på väggarnas yta.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller bristen på lerlösningar inkluderar de:

  • Brist på ett tydligt recept för att göra blandningar. Det finns inga specifika proportioner för tillverkning av sådant gips, varför varje mästare gör det på sitt eget sätt.
  • Möjlighet till sprickbildning. Att torka ut lerbruket för snabbt kan få det att spricka.
  • Mycket få erfarna hantverkare. Idag används lera gips sällan, varför det är få riktigt erfarna arbetare som är väl bekanta med detta material.
Bild
Bild

Vilket är bättre?

Det är svårt att säga vilket gips som är bäst, eftersom valet av en lämplig blandning beror på i vilket rum du renoverar. Till exempel, för ett svalt rum, skulle en värmeskyddande blandning vara det bästa alternativet, och sanerings- och vattentätningslösningar är idealiska i ett utrymme med hög luftfuktighet.

När du skapar en vacker och snygg inredning bör du välja en av de spektakulära dekorativa blandningarna . Det dyraste och lyxigaste av dem är venetiansk gips, det är hon som erkänns som det bästa alternativet när det gäller att skapa en pompös ensemble. Valet av den optimala dekorativa kompositionen beror på interiörens stil och "humör".

Bild
Bild
Bild
Bild

För att undvika främmande buller i rummet bör du använda en speciell ljudisolerad gips.

När du väljer det bästa alternativet för att dekorera ditt hem måste du vara uppmärksam på dess sammansättning och prestandaegenskaper. Gips av hög kvalitet ska vara ånggenomsläppligt, vattentätt och hållbart. Sådana beläggningar tjänar inte bara i många år utan behåller också ett attraktivt utseende under lång tid.

Bild
Bild

Applikationsområde

Olika typer av gips är lämpliga för ett brett spektrum av applikationer, till exempel:

  • De flesta föreningar kan användas för inredning. Till och med silikatblandningar avsedda för fasadbehandling får användas i utformningen av bostadens inre utrymme.
  • Dekorativt gips används vanligtvis för renovering inuti.
  • För fasadarbete väljer de ofta inte bara silikat, utan också strukturella, texturerade och rullblandningar.
  • För efterbehandling av tegelbaser rekommenderas att använda cementbaserade blandningar. Tjockleken på det applicerade lagret bör inte överstiga 3 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Betonggolv kan putsas, men först bör de behandlas med grundblandningar, som inkluderar kvartssand och mjöl. För sådana underlag rekommenderas att använda gipshaltiga cementplåster eller gipskalkbruk.
  • Om väggarna i byggnaden är gjorda av gas- eller skumblock rekommenderas det att avsluta dem med poröst djupgips.
  • Ett material som polystyren kan också behandlas med gips. För att göra detta bör du använda en universell fasadblandning (när det gäller fasaddesign) eller en mineralsammansättning.
Bild
Bild

Universal fasadgips är en pålitlig och fuktbeständig blandning som inte är rädd för hårda klimatförhållanden och temperaturförändringar. En sådan komposition är perfekt för yttre dekoration, den kommer att hålla ännu längre och ser snyggare ut om du installerar ett speciellt förstärkt nät under den.

Bild
Bild
  • Mineralblandningar används också ofta för fasadbehandling. Sådana kompositioner är baserade på Portlandcement av den vanliga vita färgen, liksom kalk och olika fyllmedel. Sådana lösningar är mycket hållbara och har hög vidhäftning på många ytor, inklusive det ovannämnda skummet.
  • Moderna akustiska blandningar med förbättrade ljudisoleringsegenskaper används vid dekoration av bullriga områden. Detta kan vara en konserthall, bio och andra liknande utrymmen. Naturligtvis, i förhållandena för en vanlig bostadslägenhet i en ny byggnad eller i ett privat hus, kan den också användas.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Latexblandningar kan appliceras på en mängd olika ytor, men de måste först förberedas - täckta med kitt och specialprimer.
  • Modernt gips är universellt. Det kan appliceras på täta mineralbaser, cellbetong, silikatbaser (luftbetong, tegel), samt syntetisk isolering, såsom polystyren eller skum. När du väljer en sådan blandning bör du komma ihåg att den inte tål vissa atmosfäriska fenomen, eftersom den inte är vattentät och tvättbar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Gips kan ha olika färger, det beror på denna indikator hur rummet där reparationen utförs kommer att se ut. Butikerna säljer olika formuleringar. Som regel säljs plåster färdiga och allt du behöver göra är att tillsätta ett eller annat pigment till dem. Men du måste agera mycket försiktigt just nu för att inte överdriva det och inte göra skuggan för ljus och oklar.

Efter korrekt applicering av den målade blandningen måste efterbehandlingen slutföras .genom att måla golven med en speciell färg- och lackkomposition. Här kan du kombinera olika nyanser, men om du inte vill experimentera kan du välja samma färg som den ursprungligen var. Du kan också lägga till ett speciellt färgämne i gipset för att ge väggarna en lämplig färg. Det bör dock komma ihåg att i det här fallet måste du måla om golven för att få dem att se mer saftiga och rika ut.

Bild
Bild

Gips kan ha absolut vilken färg som helst, de mest populära är pastellfärgade kompositioner:

  • Blå.
  • Grön.
  • Rosa.
  • Persika.
  • Ljus gul.
  • Turkos.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill dekorera interiören med ovanliga nyanser, bör du vända dig till dekorativa kompositioner som "havsbris" eller "vått siden", eftersom de kan ha guld-, silver- och bronsfärger.

Bild
Bild

Hur beräknar man kostnaden?

Innan arbetet påbörjas är det värt att beräkna förbrukningen av gipsblandningen per 1 kvm.

Det kan beräknas på följande sätt:

  • Först måste du beräkna önskad skikttjocklek.
  • Nästa steg är att rengöra basen.
  • Efter det måste du hänga upp ytorna genom att placera fyrar eller speciella lameller.
  • Viktiga punkter måste hittas på olika platser. Vidare bestämmer de basens avvikelse från det korrekta och jämna planet. Ju fler poäng du väljer desto bättre blir resultatet.
  • Nu ska du mäta alla avvikelser, lägga till dem och dividera med antalet markerade punkter.
Bild
Bild

För att göra denna metod för att beräkna materialet mer begriplig är det värt att ge ett specifikt exempel:

  • Till exempel måste du injektera en bas med en yta på 10 kvadratmeter, avfasad med 50 mm (observera att den maximala avvikelsen kan vara 5 cm).
  • Om vi hänger tre punkter får vi avvikelser - 1 cm, 3 cm, 5 cm.
  • Du måste lägga till resultaten - 1 + 3 + 5 = 9 cm.
  • Nu måste du dela det resulterande värdet med antalet fasta punkter - 9: 3 = 3 cm.
  • Baserat på de erhållna resultaten kan vi dra slutsatsen att för en snygg och jämn beläggning av basen kommer det att vara nödvändigt att överföra mittskiktet, som är 3 cm.
Bild
Bild

När du har bestämt mittskiktet bör du läsa tillverkarens rekommendationer för beräkning av materialförbrukning. Som regel anges det per kvadratmeter, förutsatt att ett lager på 10 mm appliceras. Denna information finns på förpackningen. När det gäller gips av hög kvalitet bör det inte finnas några problem i den här frågan.

Bild
Bild

Till exempel, på ett torrt Knauf Rotbandbruk, indikeras det att 8, 5 kg gips kommer att behövas för att dekorera en kvadratmeter av basen med ett lager av 10 mm.

Baserat på dessa indikatorer kan ytterligare beräkning göras:

  • Vi multiplicerar normen (i detta fall 8, 5) med den genomsnittliga tjockleken, som vi beräknade tidigare - 8, 5x3 = 25, 5 kg.
  • Som ett resultat fick vi konsumtionen av Knauf Rotband -lösning för efterbehandling av en kvadratmeter av basen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg

Om du planerar att putsa golven inomhus på egen hand, då du behöver följande verktyg och ytterligare blandningar:

  • Spackel.
  • Fyrar.
  • Rivjärn.
  • Borra.
  • Mobilcalico med storlekar 1, 5x1, 2 mm, 2x2 mm, 5x5 mm, 10x10 mm.
  • Murslev (murslev).
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Speciell metallspackel.
  • Nettokapacitet.
  • Rullar, frimärken. Det är mycket mer bekvämt att applicera en texturerad blandning med sådana enheter.
  • Färga. Det kommer att behövas om ditt gips är vanligt vitt och inte tonat.
  • Vattenbaserad lack. Det kommer att behövas för att fixa färgskiktet.
  • Primer för målning.
Bild
Bild

Arbetsteknik

Om du vill att de putsade ytorna ska se estetiskt tilltalande och snygga ut, bör du följa lämplig applikationsteknik och vissa steg i efterbehandlingen. Först förbereds basen, varefter du kan gå vidare till markeringen av golven och deras primer. Det kommer också att vara nödvändigt att installera fyrar. Först efter dessa steg kan väggarna täckas med gips. Det sista steget blir utformningen av hörnsektionerna och områdena bredvid golvet och taket.

Bild
Bild

Hur förbereder man blandningen?

Innan gipset förbereds direkt måste du ta hänsyn till grunden på vilket det kommer att ligga.

  • Cement- och kalkstenalternativ bör användas för ytterbeklädnad av byggnadsfasader. De är också lämpliga för områden med hög luftfuktighet.
  • Kalk- och gipskompositioner kan användas för att dekorera vägg- och takunderlag i utrymmen med låg luftfuktighet.
  • Gipsblandningar som innehåller miljövänlig lera är idealiska för sten- och träunderlag.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du förbereder gips bör du lita på följande rekommendationer från professionella hantverkare:

  • Det rekommenderas att passera alla material genom en speciell sil med maskor av olika storlekar.
  • För att förbereda blandningen, använd en separat låda med ett djup av minst 10 mm och högst 20 mm.
  • Vilken lösning du än väljer för väggdekoration måste den blandas väl för att få en homogen massa utan klumpar och tätningar. För att göra detta kan du använda en speciell åra av trä, som har en längd på cirka 1 m. Om blandningens struktur är inhomogen, kommer materialet dåligt att "gripa" med överlappningen och vara av dålig kvalitet.
  • Efter omrörning av gipset, se till att det har tillräckligt med fett. För detta ändamål är det värt att peta med en åra i blandningen. En murbruk av god kvalitet kommer att hålla sig lite till instrumentet. Om det förberedda gipset fastnar för mycket i året, är det värt att lägga till fyllmedel för att minska fettnivån. Om kompositionen tvärtom inte fastnar alls, måste en komponent med en sammandragande substans läggas till den.
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss titta närmare på hur man förbereder olika lösningar.

För cementkalk typ av gips kräver 1 del cement, 3-5 delar sand och 1 del kalk.

  • Du måste ta snabbkalk och lägga den i en hink. Kom ihåg att plastbehållare inte fungerar för detta.
  • Häll vatten i rumstemperatur i hinken. Häll det så att det täcker kalkskiktet helt.
  • Nu är det nödvändigt att snabbt täcka hinken med ett lock och trycka ner på toppen med något tungt, eftersom det under kokande förhållanden ofta rinner ut kalk genom kanterna på disken.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Därefter måste du vänta tills den kemiska reaktionen av alla komponenter i kompositionen upphör.
  • Därefter måste du sila blandningen genom vanlig ostduk.
  • Efter en dag kan en sådan kalkbruk användas för att putsa golv i ett rum.
  • Bered sedan en torr sand-cementblandning (1 till 3).
  • Häll kalkblandningen i en behållare med torra ingredienser och blanda noggrant tills lösningen blir homogen.
Bild
Bild

För tillverkning av kalkbruk du behöver 1 del kalkblandning och 3 delar sand.

  • Kalk ska "släckas" med vatten, så att en högkvalitativ lösning kommer ut till slut.
  • Tillsätt vatten och sand till behållaren med kalk - dessa komponenter gör det lättare att applicera kompositionen på basen.
  • Rör om lösningen väl så att det inte finns några klumpar eller klibbiga bitar kvar i den.
  • Släng i resterande sand i små portioner. Tillsätt vatten samtidigt.
  • Beredskapen för kompositionen kan bestämmas av dess utseende - den ska ha ett normalt fettinnehåll och en genomsnittlig densitet.
Bild
Bild

I gips-kalkgips innehåller 1 del torrt gips och 3 delar special limdeg. Denna lösning bör appliceras omedelbart efter beredning, eftersom den torkar mycket snabbt.

  • Späd först ut det torra gipset med vatten. Som ett resultat bör du få en massa som liknar deg.
  • Tillsätt kalklösning till den första komponenten och blanda väl.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ställer jag in fyrar?

Fyrar är nödvändiga för att uppnå perfekt plana väggytor, dessa detaljer visas på byggnadsnivå. Som regel används metallstyrningar som fyrar, de fästs på väggarna med en enkel gipslösning, eftersom den torkar ut ganska snabbt och blir fast, tack vare vilken den på ett tillförlitligt sätt håller profilen i den position som du har gett den av nivå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att hålla ett visst avstånd när du installerar fyrar. Det optimala steget är 1,5 m från varandra. Detta är nödvändigt för att regeln ska följa två intilliggande fyrar under justeringsprocessen. Metallstyrningens vertikala linje måste övervakas med en lodlinje. Om din verktygslåda endast innehåller små och korta nivåer, kan du istället för dem använda ett block med mer imponerande längd, den måste fästas på guiden och detta måste göras innan gipsbruket stelnar helt.

Bild
Bild

Träning

Innan du applicerar gipset är det extremt viktigt att ordentligt förbereda väggens bas.

Detta kräver:

  • Bli av med de gamla efterbehandlingsmaterialen och beläggningarna grovt. Eventuell färg, tapeter eller gammalt dekorativt gips bör tas bort. Startskiktet i finishen kan bara lämnas på plats om det är tillräckligt starkt, annars måste det slås av basen.
  • Knacka sedan på basen med en hammare. Detta är nödvändigt för att identifiera svaga områden som kräver tätning med kitt eller cement-sandkomposition.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om det finns metalldelar i väggen, till exempel spikar eller skruvar, måste de tas bort. När det gäller beslag, skärs de med en kvarn och beläggs med ett korrosionsskyddande medel.
  • Börja inte applicera lösningen utan att täcka möbler och andra föremål med plast.
  • Därefter måste du applicera en primer på väggarna. Detta skede bör inte försummas, eftersom gipsets livslängd direkt beror på det.
Bild
Bild
Bild
Bild

Primern är nödvändig inte bara för att säkerställa gipsets hållbarhet, den fungerar också som ett antiseptiskt skikt och ökar ventilationen av efterbehandlingsmaterial. För tegel- och betongbaser rekommenderas att använda djup penetrationsjord, och för enkla och släta baser är den vanliga "Betonokontakt" ganska lämplig.

Häll den köpta primern i en färgbehållare. Sedan måste du doppa en konstruktionsborste eller rulle i den, pressa verktyget väl mot en speciell duk installerad direkt på disken och sedan bearbeta hela området på de befintliga baserna. Glöm inte att efter applicering av startskiktet måste du vänta 2-3 timmar och sedan upprepa proceduren igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter denna överlappning, låt torka i 10-12 timmar. Efter att ha behandlat baserna med jord kan du installera fyrar.

Ansökan

Efter att ha grundligt förberett baserna, liksom deras primer, kan du gå direkt till applicering av gips. Det här arbetet är inte för svårt, och en hantverkare som inte har rik erfarenhet av sådana frågor kan enkelt hantera det.

Tänk på processen att applicera gips med exemplet på en gipslösning:

  • Först måste du knåda lösningen ordentligt med alla nödvändiga komponenter och förbereda de verktyg du behöver för arbete. Om golven är gjorda av tegel eller betong, bör de fuktas med vatten innan de vänds. Sådana beläggningar absorberar det starkt, varför gipset inte snabbt kommer att få styrka förrän det torkar helt, vilket kommer att leda till att det uppstår fula sprickor på det.
  • Det är lämpligt att täcka väggarna med vatten med en sprayflaska. Om detta inte finns i verktygslådan kan denna process utföras med en enkel fuktig svamp.
Bild
Bild

Den beredda lösningen kan appliceras på väggarna på två sätt:

  • "Cape". Erfarna hantverkare vänder sig ofta till det här applikationsalternativet. Med denna typ av arbete "kastas" lösningen på ytan av basen, varefter den sträcks till önskad skala. Det är bättre för en oerfaren användare att vägra en sådan metod.
  • En nybörjare bör ta blandningen på en bred spatel och flytta den till basens yta och sedan sträcka ut den med ett specialverktyg - en murslev.
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter måste du ta regeln och fixa den vinkelrätt mot fyrarna. Flytta den här enheten nedifrån och upp och gör lätta sicksackrörelser. Den skärpta delen av regeln kommer att skära bort överflödigt gips, som sedan kan appliceras för att fylla i de återstående luckorna. Om luftbubblor bildades under appliceringen av gipset måste blandningen avlägsnas från dessa platser och sedan appliceras igen och jämnas ut på rätt sätt. I slutet av efterbehandlingsarbetet bör du gå tillbaka regeln längs basen, men nu kan du helt enkelt leda verktyget nedifrån och upp. Det rekommenderas att utföra denna procedur upp till 5 gånger, vilket resulterar i att du får en perfekt plan och snygg yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid slutet av allt arbete förblir bara platser i hörnen, liksom nära golv och tak, obehandlade. Dessa områden måste vara färdiga först efter att resten av området har torkat helt.

Avsluta hörn och områden nära golv och tak

Dessa arbeten är slutgiltiga. Gipset bör appliceras så snabbt som möjligt på hörn och områden nära golv och tak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att börja slutföra de återstående områdena från taket . För att göra detta måste lösningen förberedas igen och hålla samma konsistens som vid efterbehandling av huvudytorna. Den resulterande lösningen ska tas på en smal spatel och sträckas sedan försiktigt. Om du får en liten överlappning, var inte skrämd. Då blir det möjligt att gå på det med sandpapper. På samma sätt bör oavslutade områden nära golvet trimmas. De återstående putsade områdena måste också jämnas ut med hjälp av regeln, ta bort överflödigt ytbehandlingsmaterial. Hörnen måste bearbetas med en liknande teknik, men det är värt att ständigt övervaka golvets vinkelrätthet med en kvadrat. I det här fallet, i stället för fyrar, fungerar den redan färdiga ytan på väggarna som en referenspunkt.

Bild
Bild

I slutet av allt arbete bör du se till att det inte finns några sprickor på väggarna, om de bildades måste de förseglas med en flytande komposition och jämnas med en regel. Först efter dessa åtgärder kan alla fyrar avlägsnas och de resulterande spåren kan repareras och jämnas ut. Därefter måste den putsade ytan slipas med sandpapper.

Tillverkare

Bland de mest kända och populära tillverkarna av högkvalitativt och hållbart gips, det är värt att lyfta fram följande stora företag:

  • Knauf (Tyskland).
  • Ceresit (Tyskland).
  • "Prospektorer" (Ryssland).
  • Volma (Ryssland).
  • Weber Betonit (Frankrike).
  • Silk Gips (Ryssland).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner

De flesta konsumenter köper plåster från utländska märken. Som regel är de ganska nöjda med produkternas kvalitet - med sällsynta undantag: oftare blir människor inte upprörda över den dåliga kvaliteten på de resulterande beläggningarna, utan på kostnaden för efterbehandling av blandningar. Till exempel är produkterna från det franska märket Weber Betonit eller det stora tyska företaget Knauf inte billiga. Det är också värt att notera att det i butikerna finns en hel del billiga förfalskningar av gipsblandningar av dessa märken. Köpare som stöter på sådana produkter upplever stor frustration över deras användning.

Bild
Bild

Konsumenter noterar den goda kvaliteten på ryska plåster, men mycket ofta ger de en liten krympning, och när det gäller kostnad överstiger de ofta utländska blandningar.

tips och tricks

Experter rekommenderar att du använder uteslutande högkvalitativa och märkesvaror för efterbehandling. Leta inte efter blandningar som är för billiga, eftersom de tenderar att ha dålig vidhäftning, inte håller länge och krymper betydligt.

Försumma inte beredningen av basen för applicering av gips, annars kan ytan ligga felaktigt och inte "fästa" på basen otillräckligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Välj ånggenomsläppliga och fuktresistenta blandningar , sådana kompositioner tjänar länge och är slitstarka. Dessutom kommer farliga bakterier eller mögel och mögel inte att växa på deras yta.

Var försiktig när du lägger färg till gipsblandningen: om det är för mycket av det, kommer resultatet inte att glädja dig - kompositionen kommer att visa sig vara för ljus.

Rekommenderad: