Väggar För Målning (73 Bilder): Ordning På Förberedelsearbetet, Hur Man Korrekt Förbereder Sig För Reparationer, Utjämning Av Väggarna Med Egna Händer

Innehållsförteckning:

Video: Väggar För Målning (73 Bilder): Ordning På Förberedelsearbetet, Hur Man Korrekt Förbereder Sig För Reparationer, Utjämning Av Väggarna Med Egna Händer

Video: Väggar För Målning (73 Bilder): Ordning På Förberedelsearbetet, Hur Man Korrekt Förbereder Sig För Reparationer, Utjämning Av Väggarna Med Egna Händer
Video: Måla på tapet - Så gör du. Steg för steg. 2024, April
Väggar För Målning (73 Bilder): Ordning På Förberedelsearbetet, Hur Man Korrekt Förbereder Sig För Reparationer, Utjämning Av Väggarna Med Egna Händer
Väggar För Målning (73 Bilder): Ordning På Förberedelsearbetet, Hur Man Korrekt Förbereder Sig För Reparationer, Utjämning Av Väggarna Med Egna Händer
Anonim

Boytan måste vara vacker och mysig. För att göra det så kan du inte klara dig utan reparationsarbete. Oftast måste du jämna ut väggarna för att förbereda dem för ytterligare åtgärder. Ordningen på sådant arbete är mycket viktig, särskilt när du bestämmer dig för att förbereda väggarna för målning, för i händelse av ett teknikbrott kommer slutresultatet inte att glädja dig alls.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i arbetet

Först och främst är det viktigt att ta hand om inventeringen, som måste finnas med dig. Detta kommer att säkerställa processens snabbhet och dess kvalitet, vilket är mycket viktigt. Det är bäst att ha en mejsel eller hammare med dig för att ta bort det gamla lagret på väggarna. En hammare, en metallborstfäste för en borr eller slipmaskin och en mjuk borste hjälper till att ta bort damm.

Om det finns färg på väggen måste den tas bort med en hårtork ., skrapa, mejsel och murslev. När det gäller det senare är det mest lämpade för denna typ av arbete ett verktyg med en bredd på 120-150 mm.

Om du tar bort kalkningen är det första du behöver ha en sprayflaska och en stor tvättlapp. Du kan också använda en rulle med en stor tupplur, som effektivt fuktar väggen och tar bort onödig beläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver ta bort tapeter från väggarna, förbered sedan verktyg som en sprayflaska, som ska innehålla varmt vatten, och en spatel.

Om ekonomin tillåter kan du köpa en ångbåt som hjälper dig att snabbt skilja tapeten från väggarna. Du kan också behöva en nålrulle.

Så snart rengöringsarbetet är klart måste du gå direkt till planering av väggen , för vilket ett annat verktyg behövs - en byggnivå, en pensel och en rulle med vilken primern appliceras, en medelstor spatel för väggspackel, en rivare eller slipmaskin för utjämning, en borr med munstycken för att blanda lösning och en behållare för den.

Beroende på i vilket rum arbetet kommer att utföras kommer du att använda ett annat verktyg.

Bild
Bild

Till exempel, i badrummet, måste du skala av plattorna, kanske någonstans för att rengöra väggarna från färg. Om vi pratar om köket kan det också finnas delvis närvarande kakelplattor, men oftast finns det tapeter på väggarna som måste kastas. Toaletten är oftast målad, men i vissa fall kan det finnas en kakel, därför kan verktyget här skilja sig åt. I sovrummet är bara tapeter limmade, eftersom den enklaste uppsättningen sprutpistol och spatel för detta rum är tillräckligt för dig.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

När du planerar att måla väggarna inomhus måste du ta hänsyn till alla fördelar och nackdelar med det material som används, först och främst gäller det de färger du väljer.

De mest populära för tillfället är vattenfördelningsalternativ, bland vilka utmärks:

  • Latex;
  • Akryl;
  • Vinyl;
  • Med en kombinerad komposition;
  • Latex akryl.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är möjligt att överväga fördelarna och nackdelarna med målning exakt genom att analysera vart och ett av färgalternativen. Så, latexfärger har ett jämnt och tätt appliceringsskikt, de är elastiska och vattentäta, vilket gör att du kan tvätta och rengöra ytorna som är målade med det. Nackdelarna inkluderar den höga kostnaden. Om du applicerar latexfärg som en yttre finish, bleknar den mycket snabbt i solen, men den håller i många år inomhus.

Akrylfärger är resistenta, ånggenomsläppliga och har en lång livslängd , vilket är deras tveklösa fördel. Akryl kan användas för att måla väggar både inomhus och utomhus. Ytor med akrylfärg är lätta att rengöra, och färgernas ljusstyrka går inte förlorad med tiden. Detta alternativ används oftast för efterbehandling.

Syftet med vinylfärg är att måla de inre elementen i rummet; det används inte för utomhusarbete.

Bild
Bild

En sådan beläggning gör väggen spektakulär och vacker, och allt detta till ett överkomligt pris, vilket är en tveklös fördel med att använda vinylfärger.

Om vi pratar om färger med en blandad komposition, är de oftast avsedda för de lokaler där ogynnsamma förhållanden observeras, vilket är deras obestridliga fördel. Latexfärger i akryl är mycket hållbara, vattentäta, lätta att sköta och ser bra ut, vilket också sätter dem i färgen som inte har några betydande nackdelar.

Moderna färger produceras utan stark lukt så att arbetarna inte upplever obehag under reparationer, men vid användning av emalj kan en stark obehaglig lukt inte undvikas, vilket får dig att tänka efter när du väljer en sådan färg för vilken beläggning som helst.

Bild
Bild

Typer av ytor

Varje yta som måste målas måste vara helt plan, vilket kräver ett antal förberedande arbeten. Beroende på väggytans material måste du utföra olika åtgärder. Gipsade väggar är färdiga att måla, men tänk på hur släta de är. Om väggarnas yta är slät och gipsskiktet inte skadas kan du omedelbart gå vidare till kitt eller avsluta med dekorativt gips. De gipsade väggarna är redan redo att täckas med den färg du väljer och renoveringen slutar logiskt.

Om väggarna i rummet är mycket ojämna och kostnaden för utjämning av dem är opraktisk, skulle det enklaste och bekvämaste alternativet vara att använda gips.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med honom kommer du också att behöva utföra ett antal små arbeten så att hela ytan är absolut jämn, detta är särskilt viktigt i fogområdet och på platser där arken kommer att fästas med självgängande skruvar. Gips måste kittas, rengöras sedan väl och först grundas. När alla steg har klarats kan du börja måla eller tapetsera.

När det gäller betongytor eller enkla tegel, här är arbetsomfattningen mycket bredare .än i tidigare versioner. I sådana fall sker inriktningen på grund av gipslösningen, där även fyrar används, så att resultatet blir så exakt som möjligt. Om du är rädd för att ytan som du vill måla eller på vilken du planerar att fästa tapeter kommer att spricka från temperaturförändringar eller andra faktorer, kan du använda glasfiber, som skyddar väggarna från sådana fenomen och stärker dem.

För att uppnå ytans styrka och dess släthet måste du använda en glasdukmålning, som helt enkelt limmas på väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Strukturen hos sådant glasfiber kan vara väldigt olika - från tjock och rillad till mycket tunn, som en spindelnät. Det är lätt att arbeta med detta material, och resultatet kommer att glädja dig i många år, när varken värme eller kyla, eller ens fukt kommer att förändra utseendet på din färg eller tapetränder.

Hur väljer man färg?

Beroende på vad du ska måla måste du använda rätt beläggningsalternativ. Det finns färger för externt och internt arbete. De skiljer sig åt i fuktbeständighet och UV -beständighet. Om vi behöver grunda ytan innan vi målar, är det första du får en grundfärg, som också hjälper dig att jämna ut ytan du kommer att arbeta med.

Bild
Bild

För inomhusbruk är vattenbaserade färger bäst, eftersom de inte har en stark lukt, de är lätta att applicera och penslar är lätta att tvätta efter jobbet. Om du behöver måla en plantskola är det bäst att använda akryl- och vattendispersionsfärg som gör att väggarna andas och inte har giftiga ämnen i kompositionen, eftersom de är baserade på vatten.

Om du är intresserad av tapeter för målning, målas de också med vattendispersionsfärger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men för badrummet måste du använda ett helt annat alternativ. Den mest lämpliga här kommer att vara olja eller glansfärger, som är gjorda på basis av ett lösningsmedel. Deras fördel kommer att vara snabb absorption, enkel utjämning och bra motståndskraft mot fukt och nötning.

Om du gillar den här typen av färg är det viktigt att veta att den också har flera typer av glans, som anges på förpackningen.

Det finns totalt 6 alternativ:

  1. 90-100 - den högsta graden av glans;
  2. 60-89 - bara blank färg;
  3. 30-59-halvblankt alternativ;
  4. 11-29-halvmatt version;
  5. 6-10 - matt färg;
  6. 0-5 - supermatt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du har en helt plan yta kan du inte vara rädd och använda glansig färg, vilket positivt kommer att betona rummets oklanderliga form. I de fall där det finns brister är det bättre att måla väggarna med matt färg, de hjälper till att dölja alla brister. I det fall då obekväma ytor målas, där färg kan flöda eller droppa in i ansiktet, är det bättre att ta tixotropa färger, som är tjockare än vanliga, så de är bekvämare att använda.

Du kan förstå hur väl målade väggar ser ut inuti och om det är bekvämt att måla från recensioner av dem som redan har gjort detta förfarande. Många noterar att den nuvarande generationen färger är betydligt överlägsen samma emalj som de var tvungna att arbeta med tidigare. Nackdelen med emalj är att den har en stark, stickande och obehaglig lukt, och dessutom kan du ofta observera dropp om ytan är målad med ett tjockt lager.

Moderna färger är lätta att applicera och har utmärkt prestanda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att inte misstas med valet är det bäst att konsultera en specialist . Om reparationer utförs i barnkammaren är det viktigt att välja rätt färg så att barnet inte andas skadliga ämnen. Resultatet av att använda akrylbaserade produkter är fantastiskt, enligt köpare. Lätt att applicera, brist på stark lukt, snabbtorkande, fantastiskt utseende och absolut säkerhet - allt detta talar för sig själv. För att få samma resultat behöver du bara välja rätt typ av färg, och ditt rum kommer snart att glittra av nya färger.

Bild
Bild

Förbereda väggarna

Om du bestämmer dig för att måla väggarna inomhus måste du förbereda dem för denna procedur. Det första du ska göra är att förbereda verktyget som kommer att behövas i arbetet: en spatel, sandpapper, kitt, gips, trådnät, primer, rulle och borstar. Arbetstekniken är ganska enkel. Först måste du ta bort allt onödigt från väggen (kitt, gips, tapeter), och först sedan fortsätta till utjämningsprocessen.

Bild
Bild

För att enkelt bli av med gamla tapeter måste du blöta den med varmt vatten och ta bort med en spatel. Om du har vinyltapeter måste du gå på den med en nålrulle eller tapet "tiger", annars absorberas inte vattnet tillräckligt djupt och kommer inte att underlätta processen att ta bort tapeten. Du kan också använda speciella lösningar för att enkelt ta bort tapeten. Om de är för täta, hjälper en ångbåt till att ta bort dem, vilket verkar på duken med het ånga och hjälper den lätt att ligga bakom väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver bli av med kalkningen kan du blöta den och skölja med en tvättlapp och varmt vatten . Du kan också använda en spatel, som helt enkelt rengörs från kittet. Nackdelen med detta alternativ kommer att vara en enorm mängd damm som kommer att flyga genom rummet, dessutom är det det dyraste alternativet när det gäller tid. När du arbetar med en spatel, använd skyddsglasögon och ett andningsskydd för att hålla damm borta från ögonen och näsan.

I händelse av att det finns en kvarn och en konstruktionsdammsugare kan de anslutas, och sedan kan kalkningen tas bort snabbt och utan att skapa en röra runt dig. Om du inte har sådana enheter kan du köpa en speciell kalklösningslösare. Det bör vara varmt för optimala resultat.

Om du behöver bli av med gipset, som har börjat spricka, gör det noggrant och till slutet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om skiktet inte är tjockt kommer det att räcka med att blötläggas med vatten och avlägsnas med en spatel. Om det finns platser där gipset inte lossnar måste du använda en mejsel och en hammare eller stansare. Du kan använda en excentrisk slipmaskin, som rekommenderas att anslutas till en konstruktionsdammsugare för att inte andas damm. När det gäller brickan, så tas den bort på samma sätt - med en mejsel med en hammare eller en borrhammare.

Om det finns gammal färg på väggarna kan du ta bort den med en borr med ett munstycke i form av ett slipande nät . Om färgskiktet är tjockt och ligger efter i hela bitar kan du ta bort det med en spatel, vilket är långt och inte lätt. Om du har problem kan du använda en konstruktion hårtork, som värmer upp ytan och hjälper till att rengöra allt mycket snabbare. Du kan prova ett specialverktyg "Skölj", som appliceras på ytan och tvättas bort efter en viss tid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du har tagit bort alla onödiga beläggningar från väggen måste du inspektera den väl och reparera alla hål, sprickor och sprickor. Det är viktigt att förhindra att sprickor expanderar, eftersom de är artificiellt förstorade och letar efter svaga punkter som kan falla av med tiden. När allt är gjort, med hjälp av en borste, rengörs gapet från damm, sand och andra rester, varefter det grundas. Det är viktigt att komma till de mest avlägsna hörnen genom att behandla dem med grundfärg. När allt är torrt stängs sprickan. De vanligaste materialen för detta är cement, gips, polymertätningsmedel, reparationskitt eller polyuretanskum, som har en expansionseffekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När allt är klart kan glasfiber limmas på väggen för att dölja eventuella brister och förhindra att de visas på målade ytor i framtiden. Alla dessa procedurer kan göras för hand, det viktigaste är att inte skynda sig och göra allt effektivt, då blir effekten lämplig och reparationen kommer att glädja dig i många år framöver.

Tapeten måste tas bort helt, varefter väggen måste rengöras, spacklas och jämnas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det tidigare fanns vattenbaserad färg på väggen kan du ta bort den med en enkel tvättduk och tvätta bort beläggningen med vatten. Oljefärg och emalj avlägsnas med en spatel eller en speciell borr på en borr. Gipsade väggar måste noggrant inspekteras för brister som eventuellt måste tas bort.

En primer hjälper till att förbereda väggen för målning ., som appliceras på ytan först när den är helt förberedd och inte behöver justeras. Efter grundning måste du vänta sex timmar, varefter du kan fortsätta arbeta. Därefter måste du arbeta med kitt, som är valt för det material som väggen är gjord av. Om du har tegel som du inte behöver putsa, eftersom det här arbetet gjordes före dig, kan du kittla det direkt. Om du har en betongvägg är det bättre att göra ett nylonnät på den.

När denna etapp är klar kan du använda efterbehandlingsspackeln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter kommer injekteringen av alla väggar till perfekt skick. Om oegentligheter uppträder bearbetas de igen, efter torkning sker slipning igen.

Om dina väggar är gjorda av gipsskivor är det lite lättare att arbeta med dem . Stegen reduceras också till att jämna ut ytan med ett kitt. Fogarna på plattorna är dessutom utrustade med ett armeringsnät, på vilket kittet appliceras. Med hjälp av finkornigt sandpapper slipas väggen.

Att rikta in väggen är det viktigaste steget som måste uppmärksammas tillräckligt.

För att inte missa något är det bättre att använda en bärbar lampa, som hjälper dig att se alla oegentligheter, gropar och pucklar på ytan. När allt är klart måste väggen grundas.

Gipsskivor är färdiga med vattenbaserade färger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Innan du rengör väggarna för allt som är överflödigt och förbereder dem för målning, ta bort allt från rummet så att inget stör under reparationen. Om du saknar några verktyg måste du köpa dem eller fråga dem ett tag, annars kanske du inte lyckas.

Bild
Bild

När processen med att rengöra väggarna har börjat är det viktigt att veta att detta är ett av de längsta stadierna av reparation, och du måste vara förberedd på detta både fysiskt och mentalt. När du är klar med rengöringen måste du kittla alla oegentligheter och vänta tills materialet är väl upptaget och härdat. Först då kan väggarna slipas och jämnas. Om allt gick bra kan du börja prima, men i fallet när det finns uppenbara oegentligheter är det bättre att upprepa kittproceduren igen än att leva med böjda väggar senare.

Färgen som du ska måla rummet med ska inte bara vara av rätt typ, utan också rätt färg . För mörka rum är ljusa färger obligatoriska, men i soliga rum har du råd med rika och ljusa färger, vilket ger rummet en oförglömlig atmosfär.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

För hallen kan du använda en mängd olika färglösningar, och måla i det här fallet hjälper mycket, eftersom det är mycket lätt att markera texturer och semantiska zoner med en annan färg, och effekten är fantastisk. Beroende på dina preferenser kan färgschemat antingen vara lugnt om du föredrar att sitta i en mysig atmosfär och ta en chatt eller titta på din favoritfilm, eller ljus och lite aggressiv om du gillar roliga, bullriga fester och utomhusaktiviteter även hemma.

Bild
Bild

Med hjälp av målning kan du göra en underbar design av rummet, skapa nyckfulla bilder eller skapa en vacker bild på din vägg. Oftast väljs en designlösning endast för en vägg, som bär den huvudsakliga semantiska belastningen. Annars kommer utrymmet i rummet att överbelastas, och istället för interiörets lätthet och originalitet kommer det att orsaka negativa känslor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som en original dekoration kan du använda väggdekor i form av abstraktioner och olika färgfläckar som fångar ögat och lockar uppmärksamhet. I det här fallet är det viktigt att inte överdriva det med färg och välja rätt mönster som kommer att komplettera rummet i ditt rum och göra det speciellt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av färg kan du göra inte bara ett tråkigt och monotont rum, utan skapa ett ljust och unikt rum där fantasi och fantasi låter dig mentalt fly långt bortom lägenheten och njuta av den kreativa impulsen som orsakas av en trevlig och bekväm miljö.

Rekommenderad: