Gipsskivor (87 Bilder): Hur Man Gör En Vägg Med Egna Händer, Steg-för-steg Installationsanvisningar

Innehållsförteckning:

Video: Gipsskivor (87 Bilder): Hur Man Gör En Vägg Med Egna Händer, Steg-för-steg Installationsanvisningar

Video: Gipsskivor (87 Bilder): Hur Man Gör En Vägg Med Egna Händer, Steg-för-steg Installationsanvisningar
Video: Spackla gipsvägg - steg för steg 2024, Mars
Gipsskivor (87 Bilder): Hur Man Gör En Vägg Med Egna Händer, Steg-för-steg Installationsanvisningar
Gipsskivor (87 Bilder): Hur Man Gör En Vägg Med Egna Händer, Steg-för-steg Installationsanvisningar
Anonim

Layouten på alla bostadsutrymmen är en rent personlig sak, och vad man gillar kanske inte passar andra i grunden. För att kunna göra dina egna justeringar, för att omforma utrymmet för dig själv, finns det en enkel men pålitlig metod, som innebär användning av gipsskivor, som även en nybörjare kan arbeta med. Det viktigaste är att veta exakt hur man gör en vägg av detta material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Huset är en riktig fästning för alla, det är därför det är så viktigt att utrusta det så att det känns tryggt, bekvämt och bra i det. Att köpa ett nytt hem eller ändra antalet invånare i ett gammalt kan kräva ombyggnad av rummet så att alla trivs i det. Ett extra rum kan behövas i det gamla huset om familjen fylls på eller om någon av de anhöriga behöver ett privat stängt utrymme för att vara ensam.

Särskilt akut är frågan om planering i nya byggnader av fri typ .där det inte finns några tydliga ramar för lokalerna, och varje hyresgäst kan göra den design som han gillar. Det är möjligt att bygga tegelväggar, detta har sina fördelar, eftersom en sådan struktur kommer att pågå länge och ingenting kommer att hända med den. Men det är inte lätt att bygga sådana väggar, och viktigast av allt, det kräver en stor mängd material. För dem som aldrig har lagt en tegelsten kommer det inte att vara lätt att klara denna uppgift och göra en högkvalitativ och hållbar partition.

Bild
Bild

Med tanke på alla dessa omständigheter är en av de enklaste och bekvämaste alternativen konstruktionen av gipsväggar. Sådana mönster är enkla att göra på egen hand och denna process kan utföras även av icke-professionella. I den här frågan är det viktigt att veta vad som behövs för att bygga en vägg och vilka svårigheter du måste möta.

Gipsskivväggen har ett antal viktiga fördelar jämfört med tegel - det är enkelt att installera, skapar inte mycket vikt på golvet på grund av ramen av tunna profiler och enkla ark, vars tjocklek inte överstiger en centimeter.

Bild
Bild

En annan faktor som kan betraktas som en fördel med sådana strukturer är möjligheten att bygga skiljeväggar, väggar och väggar utan att få lämpligt tillstånd för ombyggnad, vilket kommer att påskynda processen och rädda dig från onödiga procedurer. För att arbeta med att skapa nya gränser för rummet måste du bestämma vad och var som kommer att förändras, markera territoriet och beräkna hur mycket material som kommer att behövas.

Gipsskivor är ganska kompakta i tjocklek och när de staplas ovanpå varandra kan du ta med mycket material samtidigt. Dess vikt är också liten.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att de nya väggarna ska vara varma och inte låta ljud passera, placeras isolering och ljudisolering inuti strukturen. Det är möjligt att utföra ledningar i den, installera en strömbrytare och ett uttag så att rummets funktionalitet inte drabbas av dess ombyggnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du planerar ändring av stora objekt är det viktigt att förstå hur motiverat användningen av detta eller det materialet kommer att vara, därför är det helt enkelt nödvändigt att tydligt förstå vad för- och nackdelar med gips och vad det exakt kommer att tillåta att skapa i ett vardagsrum.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Användningen av gips gjorde det möjligt att få fantastiska möjligheter som tidigare var extremt svåra, om inte helt omöjliga, att implementera, med tegel som huvudmaterial och bygga väggar, bryggor och skiljeväggar från det.

Av detta material inomhus kan du göra:

  • en vägg som delar rummet;
  • en partition som gör att du kan zonera utrymmet eller ge en dekorativ effekt på grund av en invecklad design;
  • ett komplext dekorativt koncept och uppnå ursprungliga former och texturer i rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En egenskap hos gips är att det är enkelt att arbeta med det. För att bygga en vägg måste du bilda en ram och mantla den med ark. Ramstrukturen kan vara antingen metallprofiler eller trä. Den resulterande strukturen är mantlad med gipsskivor på båda sidor.

Ark kan vara vanliga, vattentäta och brandsäkra , kommer deras val att dikteras av platsen där den nya väggen eller partitionen skapas. När en vägg är mantlad ska glas eller mineralull placeras inuti strukturen så att väggarna inte bara hjälper till att dela rummet i två delar utan också fungerar som uppvärmning och ljudskydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland fördelarna med detta material är:

  • enkel installation av strukturer av vilken typ och komplexitet som helst;
  • förmågan att bygga strukturer av vilken form och typ som helst;
  • vid arbete med konstruktion av väggar eller skiljeväggar behöver du inte ha några speciella eller dyra verktyg;
  • inuti väggen kan du placera ledningar, telefonkabel, luftkanal, vilket också gör den funktionell;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • den resulterande väggen blir absolut platt och slät, därför kommer arbetet med dess utjämning att reduceras till att foga fogarna mellan plattorna och spackla hela ytan för ytterligare dekorativt arbete;
  • efter allt förberedande arbete kan den färdiga väggen målas i valfri färg, klistras över med tapeter eller till och med kaklas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta material har också sina nackdelar, som inkluderar:

  • förändring av materialets egenskaper vid kontakt med vatten, gips från detta kan svälla;
  • varje belastning måste tänkas ut i förväg och platsen för att fästa bilden, lampan, lampan eller lampan måste först förstärkas;
  • alltför tunga föremål bör inte installeras på denna yta, vilket bör beaktas inledningsvis när du planerar och bestämmer platserna för varje dekorelement.
Bild
Bild
Bild
Bild

Så med hjälp av gips kan du göra en vägg av vilken form och utseende som helst du kan tänka dig, medan ljudisolering och värme i rummet kommer att vara på en hög nivå, för för detta placeras lämplig fyllning inuti strukturen. Uttag med strömbrytare gör att du inte kan begränsa möjligheterna till ett nytt utrymme.

Bild
Bild

Material och verktyg

När du planerar byggandet av en gipsvägg måste du välja rätt material och ha alla nödvändiga verktyg med dig så att arbetsprocessen tar så lite tid som möjligt och inte tar mycket ansträngning och energi. För att väggen ska vara tillräckligt stark är en ram uppställd för den från en metallprofil. Det finns olika profiler för olika ändamål.

Oftast används två alternativ för sådana strukturer:

  • En profil, men som kommer att fästas direkt på själva gipset. Den är mindre och kallas konventionellt "D".
  • Profilen med vilken väggens huvudram kommer att uppföras. Det bör vara mer kraftfullt och större, konventionellt betecknat som "W".
Bild
Bild

För var och en av ovanstående profiler finns det ytterligare två alternativ, varav en är stöd och betecknas som "C", och den andra är en vägledning och har beteckningen "U". Styrprofilen är enklare, den ser ut som en U-formad struktur och släta väggar. Stödprofilen sätts in i den med änden. Det har också en ytterligare skillnad från guiden i form av ribbning, vilket ger materialet större styrka och inte tillåter spontan böjning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ramens främsta stödelement måste du använda ett stöd och en mindre profil, som gipsplåten ska fästas på. Dess storlek är 60 x 27 millimeter. Som guider för att säkra en sådan struktur måste du använda en smal styrprofil med dimensioner på 28 x 27 millimeter. För att bilda väggramen måste du ta ett stöd och en stor profil med måtten 50 x 50, 50 x 75 eller 50 x 100 millimeter. Som vägledning för denna design används en stor styrprofil med måtten 50 x 40, 75 x 40, 100 x 40.

Det finns en annan version av profilen, som är en tjockare och förstärkt version av den stödjande stora profilen. För konstruktion av enkla väggar används endast breda profiler, men för mer komplexa strukturer där det är planerat att lägga någon kommunikation är det redan nödvändigt att använda tunna profilalternativ.

Bild
Bild

För att profilen ska anslutas till en ram måste du ha en direktupphängning eller använda en universalkontakt. Vridningsprocessen utförs med små självgängande skruvar, som har en borr i slutet. Dessutom används speciella metallskruvar som har ett försänkt huvud. För att fästa ramen på väggen kan du inte klara dig utan plastpluggar och självborrning.

Den optimala tjockleken på gipsskivor för en vägg är 12,5 millimeter . Ett obligatoriskt element bör vara en bred avfasning på arksidan. Beroende på rummet måste du välja lämpligt material - ett fuktresistent lakan behövs för köket och badrummet, och ett vanligt är också lämpligt för ett vanligt rum. Ett utmärkande drag är färgen - för fuktbeständiga ark är den grön, för vanliga ark är den grå.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Således är lådan i en gipsstruktur oftast gjord av en metallprofil, men i vissa fall kan trä också användas. Beroende på konstruktionstyp kommer det att vara möjligt att välja ett eller annat material och välja dess tjocklek.

Verktyg som behövs vid konstruktion av väggar av gipsskivor:

  • måttband minst 3 meter långt;
  • nivå 80 eller 120 centimeter;
  • lodlinjer;
  • fiskelina med rep;
Bild
Bild
  • sladdlös eller sladdlös skruvmejsel, slagborr med tillbehör för självgängande skruvar;
  • stansare;
  • sax som du kan klippa metall med;
  • konstruktionskniv för skärning av gipsskivor;
  • gipsskivor.
Bild
Bild

Ram

För att göra en högkvalitativ och jämn gipsvägg måste du först och främst bygga en metallram, på vilken plåtarna redan kommer att fästas. För att installationen ska kunna utföras korrekt måste vissa mönster beaktas. Det första steget blir att markera området där bygget planeras. Nästa steg är att kontrollera hörnens jämnhet.

På grund av att väggarna i rummet ofta inte är för jämna, när du bygger en ny vägg, måste du inte bara fokusera på en vägg, utan också ta hänsyn till två motsatta sidor. Om väggarna har för ojämna hörn är det enklaste att täcka var och en med gips, så att de kan justeras. Först efter det, närma sig installationen av en ny profil.

Bild
Bild
Bild
Bild

En lasernivå är bäst för att jämna ut stolparna ., men om inte, kan en enkel lodlinje användas. Innan profilen för väggar, tak och golv monteras måste du klistra över den med en speciell tätningstejp. Det hjälper till med stötdämpning och ljudisolering. Innan du börjar fästa profilerna måste du göra en tydlig markering av platserna på golvet, väggen och hyllan, där basen för ramen ska fästas.

Bild
Bild
Bild
Bild

När allt är klart kan du börja säkra guideprofilen och ta ett steg upp till en meter. Om infästningen går till en träyta är avståndet 50 centimeter och vidhäftningen sker med självgängande skruvar. Om arbetet utförs med en betongyta, skruvas ramen med pluggar med ett steg på 75 centimeter. I det här fallet är det viktigt att göra hålen i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Både lagret och den rackmonterade profilen kan fästas på väggen, men det är viktigt att den är solid. Om dukarnas höjd är mer än tre meter, måste längre material användas för strukturen. Om en dörr planeras i en ny vägg är det viktigt att den lämnar en öppning med önskad bredd på golvet. Vid en standarddörrstorlek på 80 centimeter är det viktigt att göra öppningen 8 centimeter bredare för att kunna montera dörrkarmen.

Rackprofilen installeras från dörröppningen och bestämmer dess bredd . Den första platsen för att fixa profilen är golvet, sedan kontrolleras nivån på hela strukturen och den fästs i taket. Racken kan installeras i alla steg, det beror på gipsskivorna. Oftast installeras de som ett fästverktyg för ark vid kanten och i mitten av hela strukturen. Fogen på två ark ska ligga tydligt i mitten av profilen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om ställningarna installeras ofta, ökar väggens styrka, det tål mycket, men kostnaden för arbetet ökar också. När det gäller profilen som inramar dörröppningen, för större styvhet kan ett träblock eller en lagerprofil placeras i den. Du kan också använda tvärgående distanser, som också är förstärkta med en stång och installeras där det finns en horisontell gipsfog.

Dörröppningen ovanifrån är dessutom utrustad med en överliggare . Installationshöjden beror på dörrens dimensioner. Om det är två meter, ska bygeln installeras på en höjd av två meter och fem centimeter. De gör det från en rackprofil, som måste klippas av längre - inte 20, eller till och med 30 centimeter. Efter att ha gått 10 eller 15 centimeter tillbaka från varje sida av profilen måste du göra ett snitt i 45 grader. Avfasningen måste peka utåt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sidorna som har skurits måste böjas ned och strukturen är U-formad. De vertikala delarna måste sättas på ställen och fixeras med självgängande skruvar för metall. När du arbetar med gipsskivor är det viktigt att endast använda speciella självgängande skruvar som har en pressbricka. Det är hon som hjälper till att enkelt passera genom duken, utan att skada kartongen och låta locket gå djupare till önskat avstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg installationsanvisningar

Om du behöver skapa en gipsstruktur med dina egna händer måste du ordentligt organisera arbetet. Det första som är nödvändigt är att jämna ut golvet och väggarna som strukturen på den framtida väggen ska fästas på. Först då kan du göra markeringarna på golvet, med hänsyn till båda parallella väggarna för att få rätt vinkel för strukturen. Om de intilliggande väggarna också är täckta med gipsskivor, upprättas till en början en låda för dem, och sedan börjar installationen av ramen för den nya väggen.

Enligt markeringarna som appliceras på golv och väggar behöver endast profilen jämnas , och bredden på hela väggen kommer att öka efter installationen av gipsskivan och kittet. Det är definitivt värt att notera placeringen av dörröppningen, om den tillhandahålls. När markeringarna är klara på golvet är nästa steg att markera väggen och taket. För att göra allt perfekt exakt är det bättre att använda en lasernivå. Om en inte är tillgänglig, kommer en enkel lodlinje att göra.

Bild
Bild

När allt är klart monteras en metallram. Den första profilen fästs på golvet med pluggar. Det andra steget är uppförandet av en del av strukturen i taket. När båda delarna är klara, är de anslutna till en gemensam struktur med hjälp av CW stödben. Om det finns en dörr eller ett fönster måste du använda samma ställ för dem. Installation sker nedifrån och upp, framsidan ska riktas inuti fönstret eller dörröppningarna.

Nästa steg är installationen av vertikala stöd från samma CW -profil med ett avstånd på 55 och 60 centimeter från varandra. När allt är klart kontrolleras alla stöd av nivån. Efter det pågår ett arbete med att ställa in de horisontella kanterna med UW -profilen. När allt detta arbete har slutförts kan du börja fästa gipsskivor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Baserat på det faktum att detta material har standardmått på 2 x 1,20 m, 2,50 x 1,20 m och 3 x 1,20 m kommer olika dimensioner att behövas för olika tak. Om rummet inte är högt måste du troligen klippa av arket; samma princip används för tak över tre meter, när längden måste ökas.

Bild
Bild

Använd en konstruktionskniv för att skära arket.

Skärprocessen består av följande steg:

  • lägga arket på en yta som ska vara så platt och fast som möjligt;
  • du måste dra en linje längs vilken snittet går med en penna;
  • du måste skära den försiktigt och bara kartongen själv;
Bild
Bild
  • arket förskjuts till kanten av ett jämnt stöd till den dragna linjen, genom att trycka på det är det nödvändigt att göra ett avbrott längs det;
  • vänd gipset och dra samma linje från baksidan, för att göra samma snitt;
  • förflytta sig längs hacklinjen, tryck och bryt gipsskivan helt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den extrema delen rekommenderas att vara något avfasad, vilket kommer att bidra till en bättre finish på den färdiga väggen. För att ge denna form måste den skäras ner med en gipsflotta.

Bild
Bild

Nästa steg blir att fästa gipsskivorna på den färdiga ramen.

Detta kräver:

  • På det första arket avlägsnas en sidfasning, för vilken en remsa på 55 millimeter skärs.
  • Fästning av ark utförs från väggens nedre hörn. Det är viktigt att göra ett litet inslag från golvet på 10 eller 15 millimeter.
  • Fäst arket på lådan med självgängande skruvar 3,5 x 35 mm. Kanterna fästs först och sedan flyttas de till mitten. Bredden från den självgängande skruven till den självgängande skruven får inte överstiga d25 centimeter. Hattarna måste fördjupas något i bladets yta.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Efter installationen av det första gipselementet måste du mäta avståndet som återstår till taket och klippa av motsvarande bit.
  • Formar en fasning på ett ark.
  • Installera den på ramen.
  • Det är viktigt att fästa följande ark i ett rutmönster, men det är inte nödvändigt att klippa avfasningen. Så här fästs hela arket utan att skära. Fixeringen går från taket till golvet. Således är hela sidan av den framtida väggen mantlad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När arbetet på ena sidan har slutförts är det viktigt att överväga om kablar och telefonkablar kommer att behövas i det nya rummet. I så fall är nästa steg att installera dem. För ledningar är det nödvändigt att förbereda korrugerade rör och föra in ledningar i dem. Efter det är det nödvändigt att göra hål med en diameter på 3,5 cm i profilen och trä rör med trådar genom dem. Det är viktigt att bestämma hålen för uttagen och omkopplaren och göra dem i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att bygga en vägg av hög kvalitet måste du komplettera dess interiör med lämpliga material ., som kommer att ha ljudisolering och göra det möjligt att känna sig trygg och bekväm, som bakom en stenmur. Detta måste göras korrekt med en rulle mineralull med en tjocklek av 6 eller 12 centimeter. Bomullen passar tätt mellan profilerna, detta kommer att räcka för bra fixering. När allt är gjort kan du sätta upp en andra vägg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniken för dess mantel är densamma. Så snart allt installationsarbete är klart börjar det ett nytt skede, där den färdiga väggen bearbetas:

  • lederna mellan gipsskivorna limmas med en serpyanka;
  • bearbetning av väggen med startspartel;
  • avsluta väggen med en efterbehandling kitt, jämna ut platserna där skruvarna är placerade;
  • injektera kittet med sandpapper;
  • dekorativ väggdekoration.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En falsk vägg kan vara klar tillräckligt snabbt, allt beror på befälhavarens skicklighet och hans erfarenhet. En nybörjare kan också montera en sådan struktur, det tar bara mer tid.

Innerväggar kommer att tjäna länge, det viktigaste är att övervaka villkoren för deras drift. Som inredning för sådana element kan du använda färg, tapeter eller kakel, allt beror på rummet, interiören och ägarnas önskemål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Gips är ett mycket bekvämt material för arbete, särskilt för att skapa intressanta och ovanliga bilder i interiören. Detta blir möjligt på grund av det faktum att ark kan ha en mängd olika former, de kan inte bara klippas utan också böjas, för vilket det räcker att bara blöta arket och ge det önskad form.

Du kan använda detta material var som helst - både i ett privat hus och i en lägenhet, och i varje fall kan designen vara helt annorlunda. Alternativen för hur ett visst utrymme kan se ut kan skilja sig åt i stil, form och textur. Det är möjligt att bygga strukturer med gipsskivor i badrummet, sovrummet, korridoren och alla andra rum, bara efterbehandlingsmaterialet kommer att skilja sig. För rum med hög luftfuktighet används fuktresistenta ark.

Bild
Bild

En falsk vägg är helt lik en konventionell, dessutom kan den utrustas med en dörr och fullt ut tjäna sina ägare att separera vissa delar av rummet. För att uppfylla en sådan idé lämnar de vid utformningen utrymme för en öppning och placerar senare dörrar i den.

Bild
Bild
Bild
Bild

För zonutrymme är det inte nödvändigt att bygga hela väggar, du kan begränsa dig till en liten skiljevägg som kommer att se spektakulär ut med belysning ovanifrån och dekorativa lådor. Genomförandet av partitionen med en icke-kontinuerlig duk låter dig ge strukturen ljushet. Utrustad med hyllor hjälper till att lägga till mys och gömmer små saker på en avskild plats. Det här alternativet fungerar bäst för vardagsrummet, men du kan använda det i hallen också.

En särskiljande egenskap hos gips är förmågan att applicera alla dekorationsmetoder på den . För att skapa en mysig atmosfär i vardagsrum kan du limma tapeter på den färdiga väggen eller måla den i valfri färg och till och med lägga över den med naturlig eller konstgjord sten. Det senare alternativet är särskilt lämpligt för en öppen spis, som också kan tillverkas av gipsskivor. I köket eller badrummet är färgningsalternativet också lämpligt, men du kan också lägga kakel för att exakt skydda väggarna från överflödig fukt och skapa en fullvärdig känsla av en riktig tegelvägg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

När du planerar byggandet av en gipsskivvägg är det initialt nödvändigt att förbereda rummet. Det ska inte vara något överflödigt i det, för det kommer inte att vara lätt att placera ett ark på 2 eller 3 meter långt i det. Rummet ska vara tillräckligt rent så att gipsskivorna inte blir smutsiga, för då måste du bli av med fläckarna så att de inte syns på tapeten eller färgen.

Bild
Bild

Det är viktigt att planera rummet korrekt , ta hänsyn till värmesystemet, och vid behov, ta med batterierna i det nya bostadsutrymmet. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till ljuset som kommer att blockeras av den nya strukturen. Om fönstren bara finns på ena sidan är det viktigt att inte helt blockera åtkomsten till dem.

Om inte en vägg bildas, men en skiljevägg, är det bättre att göra den med hyllor, och inte en solid struktur, vilket gör att både utrymmet kan delas och lagringsutrymmet göras och tillgång till ljus till andra delen av rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel i interiören

En gipsskivvägg kan bli en riktig höjdpunkt i interiören, det viktigaste är att korrekt närma sig processen med dess design, välja rätt material som hjälper till att dekorera rummet och betona dess funktioner.

Bild
Bild

I sovrummet, med gips, kan du skapa en original och unik design. Väggen vid sängen är dekorerad med blommiga linjer, mjuka former ger komfort och främjar god vila. Närvaron av hyllor gör att du kan lagra små saker där och använda dem som en plats för lampor.

För vardagsrummet, särskilt när det gränsar till köket och inte separeras av väggar, kan du använda den ursprungliga halvcirkelformade strukturen, som stiger från väggen till taket. Utrymmet är uppdelat i två zoner. I det här fallet är det bästa sättet att öka utrymmet i båda zonerna att använda vitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

En gipsskivvägg kan omedelbart utformas med en dörröppning för att dela utrymmet mellan två rum. Dörrar kan vara enkla eller dubbla, med glas eller tråkiga, det beror på rummets design.

Rekommenderad: