Utjämna Väggarna Med Ett Kitt: Applicera Ett Utjämningskitt Med Egna Händer, Vilken Att Välja För Efterbehandling, En Blandning "Prospectors"

Innehållsförteckning:

Video: Utjämna Väggarna Med Ett Kitt: Applicera Ett Utjämningskitt Med Egna Händer, Vilken Att Välja För Efterbehandling, En Blandning "Prospectors"

Video: Utjämna Väggarna Med Ett Kitt: Applicera Ett Utjämningskitt Med Egna Händer, Vilken Att Välja För Efterbehandling, En Blandning "Prospectors"
Video: Del 5. Fönsterrenovering - bästa tipsen för kittning 2024, Mars
Utjämna Väggarna Med Ett Kitt: Applicera Ett Utjämningskitt Med Egna Händer, Vilken Att Välja För Efterbehandling, En Blandning "Prospectors"
Utjämna Väggarna Med Ett Kitt: Applicera Ett Utjämningskitt Med Egna Händer, Vilken Att Välja För Efterbehandling, En Blandning "Prospectors"
Anonim

Oavsett om du påbörjar en storslagen renovering eller ombyggnad i en lägenhet eller ett hus, var redo att göra ett bra jobb. I de flesta hem är vägginriktning oumbärlig. Och utan detta kan du inte limma tapeten, annars kommer de att bilda ett ojämnt lager. För att skapa en slät och jämn yta behöver du ett spackel av hög kvalitet och förmågan att hantera det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och Fördelar

Torr kitt har ett antal fördelar jämfört med andra efterbehandlingsmaterial. Det första, och kanske viktigaste, är det låga priset. Det är inte svårt att göra en lösning på egen hand, men det kommer att kosta en slant.

Den andra fördelen är den överbryggar alla typer av sprickor och oegentligheter väl . Om väggen är skadad finns det fel på den, då hjälper gips till att rätta till situationen. Under ett lager av detta material kommer alla brister att vara osynliga, och du kan säkert måla eller täcka det med tapeter.

Slutligen är det enkelt att applicera. Även om du inte har någon erfarenhet av reparationsarbete alls kan du själv jämna ut ytor med liten krökning med kvalitetsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och typer

Först och främst behöver du teoretisk kunskap, utan vilken du inte kommer att kunna välja nödvändigt material och översätta dina idéer till verklighet. Experter delar upp inriktningsprocessen i flera steg.

Alla är enkla, och efter att ha läst informationen kan du klara av att jämna ut skillnaderna vid plattornas leder, ta bort stötar, bucklor eller många andra defekter.

Bild
Bild

Först och främst måste du veta att det finns olika typer av kitt: torr och färdig. Det finns också olika typer av detta efterbehandlingsmaterial: start, efterbehandling och universal. Här är lite användbar information om dem.

Typer

Startande - utformad för att jämna ut djupa oegentligheter. Det appliceras på väggarna i ett lager från en till tre centimeter tjockt. Om skiktet är för tjockt kan små sprickor bildas på kittets yta.

Bild
Bild
  • Universal - lika stark som den första, men kan användas för den slutliga utjämningen av väggar. Så, om du inte vet vilken finish du ska använda, ta den.
  • Avsluta - appliceras i ett mycket tunt lager, upp till en centimeter. Har den finaste kornstorleken, vilket garanterar en slät yta. Väggar som är färdiga med detta material kan omedelbart klistras över med tapeter eller målas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Kitt finns också i olika typer: polymer, cement, kalk, gips.

Gips används för alla efterbehandlingar. Detta är en av de typer som inte sjunker, så ett gipsskikt kan appliceras upp till två millimeter. Men det finns också en nackdel: hon gillar inte temperaturförändringar och hög luftfuktighet. Därför kan den inte användas för externt arbete, såväl som för utjämning av ytor i köket, i badrummet, där luftfuktigheten nästan alltid är hög.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polymer . Till skillnad från den tidigare typen kan den användas både utomhus och inomhus. Det är vattentåligt och är inte heller rädd för temperaturförändringar. Det finns dock fortfarande nackdelar. Det första är det höga priset, det andra är den låga kvaliteten.

Alla tillverkare skapar inte en kvalitetsprodukt, så många defekter kommer fram. När du köper en sådan kitt, kontrollera noggrant innehållet i paketet och först då betala.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Cement används oftast för att jämna ut väggarna i badrummet. Liksom andra typer av gips har det också sina nackdelar. Dessa inkluderar: utseende av sprickor, lång härdning, behovet av att spackla igen.
  • Kalksten utformad för att dekorera byggnadens yttre delar. Praktiskt taget inte annorlunda än cement. Den enda skillnaden i sammansättning är att kalk och polymerkomponenter tillsätts.
Bild
Bild

Efter att ha undersökt vilka typer och typer av kitt vi går mot huvudmålet - att jämna ut ytan, som utförs i flera steg.

Arbetsordning

Hela omfattningen av gipsbehandlingsaktiviteter är indelad i flera huvudfaser:

Träning

Ta bort det gamla gipset innan du applicerar kittet. Denna process är inte så svår, någon person kan göra allt själv.

Detta kräver:

  • mjuka upp ett litet utrymme med vatten, vänta 10-15 minuter;
  • demontera - ta bort gipset med en spatel, sektion för sektion tills hela ytan är rengjord;
  • om väggarna målades med färg, ta bort det översta lagret med en tvätt, och om det inte fungerar, slå sedan ner det med en speciell hammare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Stoppning

Denna process är lika viktig. Under det elimineras små sprickor och speciella lösningar appliceras för att förhindra uppkomsten av svamp eller mögel. Det är bäst att använda en betongkontaktprimer som torkar snabbt. På grund av det faktum att detta material har en ljusrosa färg är det lätt att kontrollera ytans jämnhet, hur mycket kompositionen lägger sig i ett jämnt lager, utan luckor. Alla de minsta bristerna syns direkt, det är lättare att åtgärda dem.

En sådan primer används dock endast under gips. Det appliceras i två lager, vilket gör en paus mellan applikationen för torkning - i 6-10 timmar. Efter torkning kan du börja utjämna.

Bild
Bild

Kontroll av krökning av väggarna

Med ett specialverktyg - en regel - kan befälhavaren bedöma hur jämna golven är eller om det finns brister. För detta appliceras en byggnadsaluminiumnivå på ytan i olika vinklar. De områden där det finns oegentligheter markeras med en penna och fylls sedan med kitt.

Blandningslösning

Testknådning utförs med hjälp av en borrmaskin och en konstruktionsmunstycke "mixer". Rätt kitt ska likna tjock gräddfil utan klumpar. Om någon fortsätter processen. Om testbatchen lyckas kan du börja arbeta.

I det här fallet måste du veta att det är bättre att spackla i ett steg, eftersom blandningen torkar mycket snabbt, varefter det är omöjligt att applicera den på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spackel

Inriktningen börjar i hörnen. Detta görs så att hörnen och sluttningarna är helt plana. En vinklad spatel används för arbete. Blandningen fördelas längs spateln. Det måste appliceras på ytan i en vinkel på 50-60 grader. Lösningen smetas smidigt över väggytan, fyller sprickor och oegentligheter.

Nästa avsnitt är putsat som det föregående, men samtidigt bör det överlappa ytan som du redan har avslutat med cirka fem till sju centimeter. Efter att du avslutat arbetet på cirka en meter måste du fästa nivån i en vinkel och sträcka ut längs väggen. På så sätt tas bort överskottet. Alla processer upprepas till utjämningsarbetets slut. Om du var tvungen att ta en paus, måste du fukta kanterna på gipset innan du fortsätter processen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slutarbete

De färdiga väggarna ska få torka i 2-3 dagar. För att göra detta ventilerar vi rummet väl så att överflödig fukt inte kondenserar på ytan. Det är nödvändigt att se till att det inte finns några drag, annars kan gipsskiktet spricka. Du måste också kontrollera temperaturen i rummet, den bör inte överstiga 20-25 grader.

När allt är torrt tillämpar vi regeln igen. Om det finns oegentligheter avlägsnas de antingen med en slipmaskin eller med en flottör, som sandpapper är fäst på. Ta försiktigt bort stötarna, och i slutet, för små slutliga arbeten, använd nollfärgat sandpapper. Det är nödvändigt att gnugga på en färsk, men torkad yta.

Bild
Bild

Avslutande kitt

Det sista steget kommer att ge väggarna en perfekt mjukhet. Innan dess är det absolut nödvändigt att fukta eller grunda det tidigare gipsskiktet för att mjuka upp ytan.

Bild
Bild

Ett exempel på kvalitet är en produkt från märket Prospector . Efterbehandlingskitt "Prospectors" produceras i form av torra blandningar, vilket gör att du snabbt och enkelt kan förbereda det. Det appliceras enkelt på väggar, torkar på kort tid, smulas inte. Du kan lagra blandningen i förpackningar vid vilken temperatur som helst, utan att förlora sina ursprungliga egenskaper. Förpackningsvolymen är annorlunda, vilket är mycket bekvämt. Den enda nackdelen är att den tjocknar snabbt när den tillagas.

Efterbehandlingslösningen blandas och appliceras på samma sätt som utgångslösningen. Den enda skillnaden är torkhastigheten. Det är nödvändigt att arbeta mycket snabbt, så det är bättre att konsultera en specialist för att undvika omjustering.

Det är viktigt att de nya lagren av kitt överlappar varandra. Det appliceras i parallella ränder, med två spatlar: den färdiga blandningen ritas med en smal, och med en bred överförs den redan till väggen. I slutet av arbetet slipas ytan med ett fint nät.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spackling med fyrar

Detta är ett annat sätt att jämna ut väggarna, som används för mycket stora oegentligheter. I sådana fall kan ett tjockt lager kitt appliceras. Om det är för stort, är ett metallmålningsnät fäst före det. Det förhindrar att murbruk glider av ytan.

Med hjälp av en sträckt tråd bestäms den mest problematiska platsen, fyrar placeras längs den. De fixeras med pluggar eller murbruk. Därefter jämnas väggarna ut. Avståndet mellan fyrarna bör vara tio centimeter mindre än regelns längd.

Om du använde en färsk lösning för att fästa, måste du vänta tills fyrarna härdar och applicera sedan en startblandning mellan dem. Om det är nödvändigt att skapa ett mycket tjockt lager kitt, är det bäst att dela upp processen i etapper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först appliceras blandningen från golvet till en höjd av högst en halv meter. Du måste vänta tills det hårdnar och fortsätt sedan. Denna metod tillåter inte lösningen att glida ner, samtidigt som ytan blir jämn, slät. Vinklar mellan väggar, tak och golv görs när murbruk har stelnat lite. För detta används också en vinklad spatel.

Efter avslutad finish, efter att ha väntat tills det torkar, ta bort fyrarna. Du kan fylla hålen från dem med en lösning, och vid behov gå igenom med sandpapper igen.

Bild
Bild

Om du vill jämna ut väggarna i ett hus eller en lägenhet är det mer lönsamt och bekvämt att använda torrspackel för detta ändamål. Du kan göra allt arbete utan någon annans hjälp, vilket sparar ekonomi. Det är dock absolut nödvändigt att följa rekommendationer från specialister. Strikt efterlevnad av instruktionerna är en garanti för att ditt hus kommer att ha släta väggar och bra DIY -reparationer.

Rekommenderad: