Gipsformar: Silikon Och Andra Formar För Gjutning Av Kakel Och Figurer. Hur Gör Man Dem Själv För Gjutprodukter?

Innehållsförteckning:

Video: Gipsformar: Silikon Och Andra Formar För Gjutning Av Kakel Och Figurer. Hur Gör Man Dem Själv För Gjutprodukter?

Video: Gipsformar: Silikon Och Andra Formar För Gjutning Av Kakel Och Figurer. Hur Gör Man Dem Själv För Gjutprodukter?
Video: Gjutform & Gjutnät 2024, April
Gipsformar: Silikon Och Andra Formar För Gjutning Av Kakel Och Figurer. Hur Gör Man Dem Själv För Gjutprodukter?
Gipsformar: Silikon Och Andra Formar För Gjutning Av Kakel Och Figurer. Hur Gör Man Dem Själv För Gjutprodukter?
Anonim

Gips är känt som ett lydigt material, tacksamt, formbart i bearbetning. De som arbetar med honom känner till denna magi att förvandla blandningen till något vackert, och viktigast av allt, konstgjorda. Och former för gips av olika typer och variationer ökar de kreativa möjligheterna för mästaren som arbetar med detta material.

Bild
Bild

allmän beskrivning

Gips - ett prisvärt material som säljs på alla byggmarknader är billigt, och även om något inte fungerar när du arbetar med det, kommer det inte att slå hårt i plånboken . Men för att sådana misstag inte ska hända måste du vara genomsyrad av tekniken för att arbeta med gips och ta reda på vad som hjälper till att göra pulvret till eleganta dekorativa föremål. Dessa är först och främst former för gipsgjutning.

Dessa formar är gjorda av en mängd olika material, från trä till cement . Gipsprocessen är flerstegs. Det gjuts i formar som varar några minuter, men de förberedande procedurerna och de efterföljande efter utflödet av tid och ansträngning tar mycket mer. Först måste du göra en modell av produkten, sedan designa och tillverka formen, sedan förbereda materialet för gjutning och smörjning av formen. Det är viktigt att räkningen under gjutningen går bokstavligen i minuter, och när processen redan har börjat bör allt vara nära till hands, varje försening är full av misslyckanden.

Kolven (formen) smörjs före gjutning, lösningen blandas och hälls i formen med en mycket tunn stråle, så att luften kan komma ut . Efter fyllning ska formuläret roteras, skakas lite, så att lösningen når små präglade detaljer. Då torkas produkten på något sätt. Därefter demonteras formen, och om den inte kan röra sig bort från produkten kan den knackas med en gummiklubba. Granen avlägsnas och delen är färdig.

Om formuläret kommer att användas igen måste det städas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Det finns många typer av former, och var och en är attraktiv på sitt eget sätt. Till exempel är limversionen gjord av gelatin (ett alternativ kan vara trälim). Först görs lim: 7 kg gelatin hälls med en halv liter varmt vatten, denna komposition hålls i en halvtimme och väntar på att den ska svälla . En bit trälim måste brytas i små bitar med en hammare, sedan blötläggas i vatten i 24 timmar och byta vatten då och då. I slutet av dagen tillsätts 1,5 liter varmt vatten och kompositionen kokas i ett vattenbad. I detta fall stängs limpannan tätt, i slutet av processen tillsätts 300-350 ml vatten och ett pund specialglycerin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka andra former finns det?

  • Silikon . Behållaren är tillverkad av ett styvt material som spånskiva eller glasfiber. Sprickorna i behållaren är uteslutna, alla delar av skalet limmas ihop. Därefter behöver du plastin för skulpturer, lägg jämnt upp till hälften av behållaren. Plastinytan ska vara slät. Och sedan pressas modellen in i plasticinen, hål görs runt med en penna så att ytterligare delar av formen inte rör sig. Därefter mäts materialets volym - något fritt flödande hälls i behållaren och skickas sedan till mätbehållaren. Och modellens yta måste smörjas med ett släppmedel.
  • Plast (formoplast) . Fördelen med sådana former är att matrisens styvhet kombineras med väggarnas tunnhet; de upprepar också fragmentens konturer. Dessa former är inte nyckfulla i sin vård, de är inte rädda för exponering för kemiska reagenser. Plastformar för gjutning tillverkas med hjälp av tekniken för varmgjutning och pressning, detta görs på professionell utrustning. Hemma är det nästan omöjligt.
  • Sudd . De tillverkas genom varm polymerisation, strikt under tryck. Dessa formulär skapas automatiskt, det vill säga professionell utrustning krävs. Dessa former uppvisar hög nötningsbeständighet, de är hållbara och kan förmedla strukturen i natursten praktiskt taget perfekt.
  • Polyuretan . Dessa formar kännetecknas av elasticitet, slitstyrka, de kräver inte något särskilt underhåll och visar motståndskraft mot alkalier. För att erhålla polyuretanformen blandas den modifierade polymeren och härdaren. Polyuretan anses vara den mest populära typen av formar, som är lämplig för gjutning, inte bara från gips, utan också från betong och cement.

Med hjälp av sådana former kan du göra trädgårdsfigurer, krukor, hantverk, dekorativa plattor etc.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Under förutsättningarna för en hemverkstad är det fullt möjligt att klara formen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

Både förberedelseprocessen och själva gjutningsförfarandet är förknippade med stor dammbildning. Därför måste ventilationen upprättas i rummet där gjutningen utförs och sedan rengöring av utrymmet . Och om det finns allergiker i huset måste du leta efter en annan arbetsplats. Det är också värt att komma ihåg att en blandning av damm och luft, om den når en viss koncentration, är explosiv. Därför är öppen eld i detta rum det strängaste förbudet.

Huvudutrustningen för gjutning är formen, men produktens modell föregår den . Här kommer lera eller plasticin till undsättning, i ett ord, allt material med liknande egenskaper.

Och om du måste göra en kopia av produkten, kommer originalet att fungera som en modell.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad mer behöver du ta:

  • en behållare i vilken vatten och gips blandas;
  • ett glas med en pip för att hälla gipset i Paris själv;
  • elastiska band för att dra åt delar av formen;
  • fettborstar;
  • borra för att borra hål;
  • knivar och spatlar;
  • tejp och kartong.

Om du springer lite framåt är det värt att berätta om gips. Det ska vara en högkvalitativ komposition, inga kompromisser. Om inte, om du tar bygga alabaster, så bara nödvändigtvis siktas genom en sil på 0,2 mm . Alabaster ska bli så att säga dunigt utan främmande föroreningar.

Det är inte ett problem att köpa ett smörjmedel till formen, men hemma görs allt också snabbt och billigt: riv babysåpa, tillsätt vatten och vegetabilisk olja där. För att arbeta med att få formen behöver du antingen ett plant bord eller ett plant golv samt slät plywood eller spånskiva . Sidorna på 5 cm kommer att fästas på botten av denna plywood, och detta kommer att bilda en låda för hällning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Teknologi

Den består av flera steg. Den första är att göra en matris. Utan en matris är det omöjligt att uppnå att det flytande materialet härdar ordentligt.

Bild
Bild

Tillverkningsegenskaperna är följande

  1. Bildandet av en stor lättnad . För att strukturen ska vara stor behöver du en sten. Å ena sidan ska den vara platt och å andra sidan präglad. Både mergel och granit kommer att göra. Du kan göra en reliefyta av sandsten, natursten, men inte bara av dem. Idag kan du köpa specialprover på byggmarknader. Och nu prövas den utvalda stenen på en bräda och läggs på ett sådant sätt att två centimeter återstår till plywoodväggen. Och mellan dessa fragment i layouten borde det finnas ett centimeters gap. Stenarna måste skisseras med en penna. Ett universellt lim appliceras på den plana delen, silikon är också lämplig. De platser som finns kvar mellan oegentligheterna och ytan är fyllda med akryltätningsmedel. Resterna av det måste avlägsnas noggrant.
  2. Utformning av grund lättnad . Först måste du göra en låda som är lika med måtten på ett element med sidor på 2 cm. Det är bekvämt att skapa en liten textur av sandsten eller köpa ett färdigt prov igen på en byggmarknad. Efter att ha sammanställt ojämnheterna, applicera specialparaffin på den bildade reliefen. Det smälts med en byggnad hårtork. Det smälta vaxet kommer att flöda genom luckorna och fylla botten av den lilla lådan. När paraffinet har stelnat kommer sidorna på den lilla lådan att tas bort, modellen tas bort och placeras i den stora lådan. Du måste installera den resulterande modellen på lim.
  3. Följande steg är lämpliga för både silikon- och polyuretanformar . Lådans sidor måste fixeras med självgängande skruvar. Fogarna behöver tätas. Stenarna, liksom insidan av lådan, måste smörjas med maskinolja (du kan ta smält vaselin istället). Detta kommer att vara den separerande kompositionen.
  4. Enligt anvisningarna på förpackningen framställs vidare en blandning av silikon eller polyuretan . Rör om tills den är jämn.
  5. Lådan ska fyllas med kompositionen . När det gäller polyuretan värms blandningen upp efter hällning med en konstruktion hårtork, sedan lämnar överflödiga luftbubblor ytan.
  6. Efter den tid som krävs för att kompositionen ska härda demonteras lådan . Och formen finns kvar.

Ungefär enligt denna instruktion gör de formulär för 3D -modeller och andra strukturer som hjälper till att skapa vackra, graciösa saker.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Följande mini-handledning hjälper nybörjare att lära sig hur man arbetar med silikonformar

  1. Du bör förbereda själva silikontätningsmedlet, en kniv, en förseglad behållare för en matris för framtida fyllning, tvål eller tvålvatten, ett originalföremål som formen kommer att tillverkas av.
  2. Originalets yta bör förberedas - rengöras om det finns smuts, kitt om ytan är porös. Du måste också se till att behållaren är tät, som vanligtvis är gjord av något styvt, till exempel spånskiva eller glasfiber.
  3. För att göra en ensidig form bör originalet läggas i en behållare, behandlas med olja eller grädde och fyllas med silikon. Om mycket tätningsmedel används appliceras silikon i lager, med en femton minuters paus mellan lagren. Det är särskilt viktigt att det översta lagret kommer ut jämnt.
  4. Vänta tills silikonet är torrt, och torktiden anges alltid i instruktionerna för tätningsmedlet. Sedan demonteras behållaren, arbetsstycket tas ut.

Det är det, silikonformen är klar. Om inte en ensidig, men en tredimensionell form görs, placeras en skulpturell plastin på behållarens botten och originalet placeras där halvvägs . Andra halvan av originalet är fyllt med silikon. Därefter avlägsnas hälften med silikon, plasticinen tas bort, silikonskiktet läggs ner. Ett lager grädde eller olja appliceras på halvan där leran tidigare var. Andra halvan av originalet är fyllt med tätningsmedel. Och efter härdning skärs formen med en cantsknife, och arbetsstycket kan tas bort utan problem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

Det är värt att prata mer detaljerat om hur man använder plastformar. På grund av bristande erfarenhet förstår nybörjare fortfarande inte riktigt hur gips tar tag i, och denna process är mycket snabb. När gipset expanderar med betydande värmeutsläpp råkar formen "kila ".

För att förhindra att detta händer måste du använda en ram.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är mer viktigt:

  • använd en separator - om formen inte smörjs fastnar gipset;
  • när du tar bort panelen från formen måste du vara mycket försiktig - om du överexponerar kan panelen också fastna hårt;
  • det bör dras ut i början av uppvärmningen, men detta kan bero på typen av gips;
  • för att få panelen måste du gå med ett tunt blad runt omkretsen mellan den och formen, så att du får ett gap som luft kommer att tränga in i;
  • efter att panelen har tagits ut måste den placeras på slutlig torkning, endast på en plan yta;
  • tvätta formen efter gjutning anses vara regel nummer 1 - skölj den först och efter 20 fyllningar och tvätta den noggrant;
  • det är omöjligt att lämna formen smutsig över natten, för på morgonen kommer allt att hålla ihop så att det blir extremt svårt att riva av det, och det är inte klart hur man delar det;
  • om gips redan har vidhäftat formen, kommer endast en kraftfull lösning av citronsyra utspädd med vatten i ett sådant förhållande att lösningen är kraftig att hjälpa det;
  • formar av plast, som mer än en gång var det möjligt att hälla gips, ofta rynkor, därför måste de lagras fritt, du kan inte trycka på dem med något tungt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Gjutning av gips tillåter även hemma, under de mest blygsamma förhållandena, att skapa exklusiva inredningar, att göra en större inredning - skulpturer och till och med statyer . Gips gör väldigt fina leksaker. Med hjälp av silikonformar tillverkas dekorativa plattor av naturmaterial, som används aktivt vid utformning av lägenheter.

Rekommenderad: