Kopparrörskärare: Sladdlösa Och Elektriska Handhållna Minimodeller För Koppar- Och Aluminiumrör, Tips För Val

Innehållsförteckning:

Video: Kopparrörskärare: Sladdlösa Och Elektriska Handhållna Minimodeller För Koppar- Och Aluminiumrör, Tips För Val

Video: Kopparrörskärare: Sladdlösa Och Elektriska Handhållna Minimodeller För Koppar- Och Aluminiumrör, Tips För Val
Video: Plumbers Review of the Milwaukee Copper Tubing Cutter 2024, April
Kopparrörskärare: Sladdlösa Och Elektriska Handhållna Minimodeller För Koppar- Och Aluminiumrör, Tips För Val
Kopparrörskärare: Sladdlösa Och Elektriska Handhållna Minimodeller För Koppar- Och Aluminiumrör, Tips För Val
Anonim

Specialiserade rörskärare för kopparrör är nödvändiga för både professionella rörmokare och byggmästare som byter ut och skär sådana element på egen hand. Ett brett utbud av verktyg säljs idag, du kan hitta sladdlösa och elektriska minimodeller. För att ta reda på vilka som är mer lämpliga för skärning av koppar- och aluminiumrör, hjälper en genomgång av de bästa modellerna med tips för att välja dem.

Bild
Bild

Visningar

Kopparrörskäraren är det enda korrekta verktyget för att skära kopparrör. Det är den specialiserade utrustningen som lämnar en jämn och ren kant på metallytan.

Att uppnå ett liknande resultat med en kvarn eller en bågfil kommer inte att fungera.

Bild
Bild

Alla kommersiellt tillgängliga rörskärare lämpliga för hushållsbruk kan delas in i grupper baserat på deras egenskaper och konstruktionstyp

Manuell . Denna typ av verktyg är en metallsax utrustad med en spärrmekanism. Bladens rörelse utförs med hjälp av mästarens egen muskelstyrka. Moderna handhållna rörskärare presenteras också i en lätt version, de skär metall genom att vrida handtaget utan större fysisk ansträngning. Diametern på metallprodukter som kan bearbetas på detta sätt överstiger inte 125 mm, utrustningen kan användas oavsett arbetsförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrisk . Dessa anordningar är relevanta för rörledningsskärning. Specialmaskinen ger snabb och exakt skärning av metall med olika diametrar och tjocklekar. Hela processen tar sekunder, men utrustningen är mycket dyrare än manuella motsvarigheter, kräver anslutning till strömförsörjningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppladdningsbar . Mini-version av den elektriska rörskäraren, det är bekvämt att transportera och använda den om det behövs. Ett laddat batteri håller i 20-30 minuter. Tekniken är mer produktiv än manuella motsvarigheter, men har inte så hög effekt som elektriska rörskärare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pneumatisk . En sådan rörskärare kan ses i produktionen. Maskinen är ansluten till en kompressor som tillför tryckluft under tryck. Det pneumatiska verktyget har en delad design. Det kan skära kopparrör med stor diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hydraulisk . Principen för dess drift liknar pneumatiska modeller, bara trycket skapas inte av luft, utan av vatten. Utrustningen är ansluten till en hydraulisk pump och kräver oavbruten strömförsörjning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom har modeller för manuell utrustning sina egna undergrupper. De skiljer sig åt i konstruktionstyp, men de har alltid gemensamma särdrag. Varje rörskärare har en metallkropp, ett skärelement och en klämanordning. Det finns också en styrenhet, med hjälp av vilken metallskärning utförs. Klämelementet ansvarar för att utrustningen är korrekt placerad i förhållande till delens yta.

Manuella rörskärare är vanligtvis indelade i följande grupper

Klämtyp . Utåt liknar de klassiska snickeri- och låssmedklämmor, utrustade med en skruvstam. En fräs i form av ett hjul placeras i fästet, på baksidan finns ett tryckblock med rullar. Kopparröret sätts in i verktygskroppen och skruven vrids tills kniven skjuts genom metallen. Arbetet kräver viss fysisk ansträngning.

Bild
Bild

Teleskopisk typ . Utåt liknar de klämmor, men justeringen av matningsskruven utförs här med ett handtag. Tryckvalsarna förblir stationära under skärning. Verktyget är fixerat på böjningen, det roterande elementet rullas, sedan upprepas stegen. Arbetet är mer mödosamt, metodens noggrannhet är lägre än vid klämskärning.

Bild
Bild

Rullbollar . De har en C-formad krokliknande kropp och en roterande stjälk med en skärare. Detta är det mest kompakta alternativet, så att du kan skära rör med en diameter på upp till 22 mm. Skärvalsen är utrustad med en fjädermekanism som automatiskt justerar trycket på arbetsstycket. Ett sådant mini-verktyg är bekvämt för arbete på svåråtkomliga platser.

Bild
Bild

Med en spärr . Dessa instrument har en rörformad kropp. Det är inte nödvändigt att göra en fullständig revolution kring snittplatsen. Det räcker att utföra oscillerande rörelser med handtaget. Detta är det bästa alternativet för att arbeta i områden nära väggar, i hörn.

Bild
Bild

Kedja . De är utrustade med 2 handtag och är lämpliga för arbete med rör med olika diametrar. En kedja fästs i ena änden av verktyget, till den andra fästs den på önskat avstånd, med hänsyn till storleken på produkten som ska bearbetas. Länkarnas spänning justeras genom att vrida handtagen och svängningar skapas, vilket gör att spetsen kan utföra sina uppgifter.

Bild
Bild

Elektriska verktyg har också 2 underkategorier. Avtagbara modeller används på rörledningar som redan har tagits i drift.

Bild
Bild

Fasta är lämpliga för förberedande skärning av material, liksom för arbete med produkter med stora väggtjocklekar, icke-standarddiametrar.

Bild
Bild

Hur man väljer

För koppar, aluminiumrör och andra mjuka metaller används ett brett utbud av rörskärare, både de enklaste och mest komplexa. För att förstå vilka alternativ som är lämpliga att köpa, kommer följande användbara rekommendationer att hjälpa en nybörjare.

  • Typ av enhet . För att utföra arbete hemma räcker det med den enklaste manuella rörskäraren. Den mekaniska drivningen gör det möjligt att enkelt klara en enda operation, det möjliggör bättre kontroll av processen med en liten diameter på elementen. Det är lämpligt att köpa ett elverktyg om skärning av kopparrör utförs ofta eller om arbete ska utföras med en betydande tjocklek av metallen.
  • Bladmaterial . Det bästa alternativet är rostfritt stål eller legerat stål. Vanlig järnmetall rostar snabbt eller blir matt.
  • Fräs skärpningsvinkel . Den trubbiga versionen är mer motståndskraftig mot snedvridningar, men ger ett grovt snitt. Ytterligare bearbetning av rörkanterna kommer att krävas. Rakhyveln ger hög precision och skärhastighet. Men bladet tenderar att skifta när du arbetar med det.
  • Rullhöjd . För skärning av kopparrör bör det vara 3, 5-5, 5 mm.
  • Diametern på de bearbetade produkterna . I vardagen finns det sällan rör med dimensioner på mer än 25 mm. För större produkter produceras professionell skärutrustning.
  • Bekvämlighet i arbetet . Ett kvalitetsverktyg har ett gummerat eller polymerbelagt halkfritt grepp. En rörskärare för hemmabruk ska vara lätt, kompakt och mobil. I verkstaden kan du köpa en fullvärdig maskin med hydraulisk eller pneumatisk drivning.
  • Inköpsbudget . Professionella mobila rörskärare av hög kvalitet säljs till ett pris av 3500 rubel. Handverktyg från ledande märken kostar 1000-3000 rubel. Budgetmodeller med en primitiv mekanism kan säljas ännu billigare. I genomsnitt kostar sådana rörskärare inte mer än 400 rubel.

Med tanke på dessa parametrar kan du välja rätt verktygsmodell för olika uppgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild

I de flesta fall nöjer sig hantverkare med handhållna rörskärare.

Bild
Bild

Populära modeller

I sortimentet av ryska järnaffärer presenteras verktyget för skärning av koppar- eller aluminiumrör ganska brett. Här hittar du produkter från varumärken från USA, Europa samt kinesiska budgetmärken och inhemska företag.

Höga poäng tilldelas Stayer, Zubr, Enkor -märken … Professionella väljer manuell spärrrörskärare för sig själva Rothenberg Automatic I 70030 eller produkter från ett amerikanskt företag Ridgid med en liknande mekanism. De är anpassade för att fungera med kommunikation med olika diametrar och kännetecknas av hög arbetshastighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland icke-professionella rörskärare finns det också många intressanta alternativ. Toppen innehåller säkert följande modeller.

" Zubr Professional ". Universell modell för icke-järnmetaller. Lämplig för skärning av rör med en diameter på 6 till 64 mm. Konstruktionstyp - rulle, enkel att använda.

Bild
Bild

Stayer Pro Cut Professional . Verktyget är konstruerat för att fungera med kopparrör med en diameter på 3-32 mm. Rullkonstruktionen är enkel att använda med bara en hand. Bladet är tillverkat av verktygsstål.

Bild
Bild

" Kraftul ". Manuell teleskopisk rörskärare. Lämplig för skärning av kopparelement med ett tvärsnitt på 3 till 32 mm.

Bild
Bild

Med uppmärksamhet på högkvalitativa rörskärare behöver du inte oroa dig för att verktyget snabbt blir trubbigt eller går sönder. Till salu hittar du många prisvärda modeller som är lämpliga för hemmabruk.

Rekommenderad: