Laminat I Taket (51 Bilder): Installation Och Läggning Av Beläggningen, Hur Man Fixar Materialet I Ett Trähus, Framgångsrik Efterbehandling Av Takprodukten

Innehållsförteckning:

Video: Laminat I Taket (51 Bilder): Installation Och Läggning Av Beläggningen, Hur Man Fixar Materialet I Ett Trähus, Framgångsrik Efterbehandling Av Takprodukten

Video: Laminat I Taket (51 Bilder): Installation Och Läggning Av Beläggningen, Hur Man Fixar Materialet I Ett Trähus, Framgångsrik Efterbehandling Av Takprodukten
Video: Basic Steps to Framing a House | Wall Framing | By SHEMSS 2024, April
Laminat I Taket (51 Bilder): Installation Och Läggning Av Beläggningen, Hur Man Fixar Materialet I Ett Trähus, Framgångsrik Efterbehandling Av Takprodukten
Laminat I Taket (51 Bilder): Installation Och Läggning Av Beläggningen, Hur Man Fixar Materialet I Ett Trähus, Framgångsrik Efterbehandling Av Takprodukten
Anonim

Laminat anses vara ett mångsidigt efterbehandlingsmaterial som nyligen har använts inte bara som golvbeläggning utan också som det viktigaste dekorativa elementet för taket. Taklaminat är en modern designtrend som låter dig ge ett rum ett ovanligt utseende. På grund av sin ökade styrka och estetik används detta material i utformningen av privata hus och stadslägenheter, och ett rikt urval av texturer och färgnyanser ger laminatet en harmonisk kombination med vilken stil som helst i interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Efterarbeten spelar en stor roll vid renovering av hem. Samtidigt ägnas särskild uppmärksamhet åt takets design. Idag finns det många alternativ för upphängda strukturer, men laminatets ledande position i denna riktning intas.

För många är detta material förknippat med installationen av ett golv, det är det faktiskt inte, eftersom laminatet kan läggas på taket och på väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Takkompositioner presenteras i ett brett sortiment och, beroende på ytstrukturen är de indelade i:

  • Regelbunden.
  • Naturlig.
  • Glansig.
  • Textural.
  • Vaxad.
  • "Trä under olja".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis liknar takbrädor lackat trä i utseende, så de har ett glänsande, jämnt och smidigt utseende. Till skillnad från standardlaminat, " Naturliga" produkter är av högre kvalitet , de är dekorerade med ett rikt utbud av färger med mönster. Glansiga plattor kännetecknas av ökad glans; de är dessutom belagda med en speciell lack.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är den gjord av?

Själva laminatet är ett modernt material tillverkat av MDF, fiberboard eller spånskiva. För dekoration läggs ett papperslager med olika mönster som imiterar natursten eller massivt trä på basen. Alla mönster på brädans yta är täckta med ett melamin- eller akrylskikt; det är i denna form som de enklaste och billigaste produktalternativen presenteras.

För att få prover av bättre kvalitet appliceras en textur på laminatets yta innan det appliceras ett skyddande lager och fixeras med formade rullar. Som ett resultat blir materialet grovt och skapar effekten av naturligt trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig punkt för ett laminat är dess undre lager. Det är tillverkat av speciella papperstyper impregnerade med ett fuktresistent ämne. Därför får produkten styrka och är "inte rädd" för fukt. Längs kanterna på laminatpanelerna är spårlås installerade, vilket är spår med längsgående åsar.

Bild
Bild

Dimensioner

Laminatskiva, när det gäller geometri, har tre dimensioner i storlek: bredd, längd och höjd (tjocklek). Var och en av dessa parametrar är viktig under installationsprocessen, eftersom det påverkar konstruktionens livslängd. Nyligen har tillverkare tillverkat fyrkantiga laminatpaneler 40x40 cm, men även bulkplattor på 14x120 mm eller 20x200 cm kan hittas.

När taket är klart det är viktigt att vara uppmärksam på tjockleken på brädorna … Dess dimensioner är vanligtvis mellan 6 mm och 12 mm. Eftersom stora belastningar inte kommer att läggas på den övre kompositionen kan du välja ett laminat av medeltjocklek, det är mycket lättare att montera och minskar inte rummets höjd.

Med denna design av taket är det värt att överväga rummets form. Om rummet är brett och långt, rekommenderas det att använda stora paneler, och om rummet är "icke-standardiserat" måste laminatskivorna trimmas och justeras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färg

Taklaminat produceras i olika färger, vilket gör det möjligt för designers att förverkliga även de mest ovanliga inredningsidéerna i verkligheten. Trots det stora utbudet av nyanser måste materialet väljas i enlighet med de rådande färgerna i rummet. Vanligtvis är ljusare färger att föredra för takfärger, till exempel blekt ek eller ljus valnöt. Bruna och chokladfärger ser också bra ut i en modern inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare laminatplattorna i rummet kan du också utföra zonering, för detta i dekorationen och använda breda materialremsor med smidiga övergångar. Om utformningen av rummen har en klassisk stil, är taket i detta fall bäst dekorerat med paneler som imiterar naturligt trä och väljer beige och gråtoner.

Bild
Bild
Bild
Bild

En plats

Laminat är ett multifunktionellt material, så dess tillämpningsområde har inga gränser. Således anses laminattak vara en nyhet i design. Sådana ovanliga kompositioner ser vackra ut både i trähus och i lägenheter.

Dekorativa plattor kan installeras i alla rum, från kök, hall till arbetsrum och sovrum.

Rummen där vinden är dekorerad med laminatpaneler ser original ut. Denna interiör skapar en ovanlig atmosfär av värme och komfort. Dessutom är materialets brädor enkelt installerade på väggarna, därför är det med denna kreativa lösning fullt möjligt att skapa en harmonisk kombination av tak och väggar, vilket gör en smidig övergång från laminat i olika färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

För att taket ska passera snabbt och för att göra ett fantastiskt resultat tillfredsställande behöver du inte bara välja rätt material själv utan också att oroa dig över tillgängligheten för alla verktyg för arbete. Vanligtvis kräver installation av laminatgolv standarduppsättning:

  • Roulett.
  • Såg och sticksåg.
  • En hammare.
  • Fyrkant, linjal.
  • Borra.
Bild
Bild
  • Vinkelskärare.
  • Penna.
  • Montering av häftklamrar.
  • Begränsande kilar.
  • Perforator.
Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringstyper

Laminatet lägger sig på taket i rummet runt hela omkretsen, därför förbereds breda lameller i förväg längs rummets kanter och ett streck på 15 mm görs. Detta är nödvändigt för att undvika deformation av plattorna under drift, eftersom ingen är försäkrad mot hög luftfuktighet i rummen. I det här fallet kan materialet fixas på flera sätt:

Claymers … Denna typ av fästelement är lämplig för tung-och-spårlaminat. De första och sista panelerna av material är förberedda i storlek, de måste vara identiska, eftersom asymmetri kommer att märkas i taket. Sedan görs indrag runt omkretsen och en låda appliceras över hela lamellens bredd med små spikar med ett intervall på 15-25 cm.

Platser för spikar måste markeras i förväg och köras in i tjockleken på panelen, arbetet måste utföras på golvet, eftersom det kommer att vara svårt att göra detta i vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lim … Installationen utförs på samma sätt som den första metoden, det enda är att den använder lim eller "flytande naglar". Panelernas sömmar är också väl belagda med detta ämne. För att få limmet att matcha beklädnadens ton, läggs sågspån till det.

Bild
Bild

Stil

Populariteten av taklaminatgolv beror på den stora förekomsten av färger och texturer. Därför låter detta material dig skapa mönster i vilken stil som helst:

Grovt bearbetat virke och förekomsten av smidda element är beståndsdelarna Land . Som regel, när du väljer en sådan design, måste du föredra mörka nyanser som upprepar golvets struktur.

För att maximera country-effekten rekommenderar designers att välja valnöt eller askfärgat laminat för att dekorera taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver skapa en ovanlig inredning i sovrummet eller i köket, är det bäst att föredra enkelhet och komfort. Naturliga brädor, behandlade med antika, ljusa eller pastellfärger ger rummet en mysig stil provence .

Vit eklaminat ser särskilt vackert ut i denna design.

Bild
Bild

För ett kök som domineras av naturmaterial från bambu och sisal är ett mörkt laminat ett utmärkt alternativ. Han kommer att betona på ett speciellt sätt i rummet " Japanska" anteckningar .

Bild
Bild

Dekor

I slutet av installationsarbetet måste laminattaket dekoreras. Bjälkar och golvlister används som huvudfinish för detta. Alla dekorativa element är fästa på flytande spikar och lådan kan planteras på självgängande skruvar med en diameter på högst 5 mm.

För att dölja naglarna är de täckta med ett speciellt färgat lim.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Nyligen har laminat valts för takdesign. Även om det representeras av ett elegant sortiment av texturer och färger, är ljusa nyanser bäst lämpade för att dekorera ett rums övre utrymme: aprilbjörk, blekt trä eller arktisk ek. Ljusa naturliga färger - valnöt, ask, tall ser också bra ut i inredningen.

Om du gör taket i rummen mer mättat och mörkt, blir dess höjd lägre och rummet verkar trångt. Men i rymliga rum är det tillåtet att använda laminat i ljusa färger.

Dekorationen av ljuskronorna anses också vara en integrerad del av taket; för detta används speciella uppsättningar av ornament. I privata hem kan taket i vardagsrum och matsalar dekoreras med laminat i form av mosaik eller mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Taklaminat är inte utsatt för mekanisk påfrestning, därför är det tillräckligt att bara uppmärksamma materialets dekorativa egenskaper när du väljer det. För dekoration är det bäst att använda paneler med liten tjocklek. Eftersom färg spelar en viktig roll i inredningen väljs laminatet i enlighet med rummets stil.

Bild
Bild

Det är möjligt att lägga paneler i kombination på golv, väggar och tak. I det här fallet rekommenderas att köpa material i olika nyanser. Plankor med en färg kommer att se tråkiga ut mot rummets allmänna bakgrund.

Så att det blir färre fogar på ytan, är det nödvändigt att välja längden på panelerna korrekt, så att kompositionen får ett estetiskt utseende och ger interiören en ovanlig stil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Laminatgolv har visat sig väl på byggmarknaden, eftersom dess främsta fördel är praktiska. Dessutom väljs materialet för att avsluta taket, eftersom det:

  • Lätt att installera.
  • Samlar inte damm.
  • Har en ljudisolerande och värmande effekt.
  • Har många texturer och färger.
  • Anspråkslös vård.
  • Motståndskraftig mot brand.
Bild
Bild
Bild
Bild

Laminatgolv har också nackdelar:

  • Rädd för fukt. Det rekommenderas inte att installera sådana paneler i rum utan uppvärmning och i badrum.
  • Innan materialet installeras krävs en god vattentätning av taket.
  • Laminatet innehåller giftiga hartser. För att undvika skadliga ångor måste rummet ständigt ventileras.
Bild
Bild

Förarbete

Innan laminatet installeras måste takytan vara noggrant förberedd. För att göra detta rengörs det från det gamla gipsskiktet, detta är särskilt viktigt om gipsets tjocklek överstiger 6 mm och det finns oegentligheter. Därefter beräknas alla dimensioner på läktarna, listerna och panelerna. Lådorna är valda som standard 50x50 cm.

Ofta finns det plattor i betongtaket, de är inte ett hinder när du installerar laminatet, det enda som krävs är att dölja ledningarna under lådorna. För att svarven ska ha symmetri är det värt att göra markeringar i taket, fördröjningens längd bör inte överstiga 60 cm. Alla strukturella detaljer är fästa på spikarna.

För att göra hål i betongytan används en stansare och hål görs med en diameter på 1 mm mindre än själva fästelementets storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation och installationsteknik

De viktigaste stadierna av arbetet:

  • Laminatet läggs med en speciell hammare. Inledningsvis måste du göra en ram. En urtagning görs på fodret i virket och stavarnas ändar förs dit, vilket hjälper både att fixa och fixa strukturen.
  • Fästdon görs snabbt uppåt. Därefter bildar borren spåren för naglarna. Skivorna kan läggas diagonalt, rakt eller fiskbens.
  • Lamineringsskivor monteras vanligtvis parallellt med dörren. Om panelerna är fixerade diagonalt, kommer rummet att expandera visuellt. När det gäller fiskbensmönstret är det avsett för ett laminat med speciella lås; endast en professionell kan limma takdetaljerna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kända tillverkare och recensioner

Laminerade takbeläggningar tillverkas av många företag. Hittills har tillverkare som t.ex. Quick-Step, Tarkett, Berry Alloc och Parador . Deras produkter har fått många positiva recensioner, och på grund av den höga kvaliteten och överkomliga priser kan ett sådant laminat användas av alla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samtida exempel och varianter

Taket kan stilfullt dekoreras med dina egna händer, välja ett laminat för detta. Sådant material ser vackert ut inte bara i utformningen av ett sovrum, vardagsrum, utan också på vinden i ett trähus. För att göra interiören original kan du antingen mantla hela taket i rummet eller välja ett litet område för efterbehandling. Sådana gränser mellan köket och vardagsrummet ser ovanliga ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rummet kommer också att få ett respektabelt utseende om taket är dekorerat med rustikt laminatgolv. Detta kommer att hjälpa till att oskärpa svårighetsgraden av linjerna i rummet och fylla det med en känsla av frihet.

Rekommenderad: