Beteckningar På Tapeten För Väggar (24 Foton): Avkodning Av Ikoner, Vilka Tecken Betyder Vad, Vad Betyder Symbolerna Och Bokstäverna På Rullen

Innehållsförteckning:

Video: Beteckningar På Tapeten För Väggar (24 Foton): Avkodning Av Ikoner, Vilka Tecken Betyder Vad, Vad Betyder Symbolerna Och Bokstäverna På Rullen

Video: Beteckningar På Tapeten För Väggar (24 Foton): Avkodning Av Ikoner, Vilka Tecken Betyder Vad, Vad Betyder Symbolerna Och Bokstäverna På Rullen
Video: "Högläsning för barn otroligt viktigt för språkutvecklingen" - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Beteckningar På Tapeten För Väggar (24 Foton): Avkodning Av Ikoner, Vilka Tecken Betyder Vad, Vad Betyder Symbolerna Och Bokstäverna På Rullen
Beteckningar På Tapeten För Väggar (24 Foton): Avkodning Av Ikoner, Vilka Tecken Betyder Vad, Vad Betyder Symbolerna Och Bokstäverna På Rullen
Anonim

När du köper tapeter räcker det inte att bara beakta de uppgifter som finns på prislappen, prislistan eller i katalogen. För att förhindra att säljare vilseleder dig är det användbart att veta allt om tapetmärkning. Varje siffra, bokstav eller bild har sin egen unika betydelse.

Bild
Bild

Bokstäver på rulle

Brevbeteckningar berättar om materialtypen och dess egenskaper. Så "A" betyder att akrylskum appliceras på pappersbasen. Vanligt papper utan ytterligare beläggningar betecknas med bokstaven "B", som kan hänvisa till duplex, simplex eller tvättbar tapet. "A +" - det här är bara de tapeter som är avsedda för att klistra i tak, det är oönskat att limma dem på väggarna.

Vinylbeläggningar finns i tre olika varianter:

BB - skummetoden användes vid deras produktion;

Bild
Bild
Bild
Bild

PV - en ytterligare pressoperation tillämpades. Denna typ av tapeter anses vara platt;

Bild
Bild
Bild
Bild

PB - tvärtom har den en uttalad lättnad och en fiberduk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förkortningen TCS betyder närvaron i textilens sammansättning (textil). Valet av tapeter för målning är ganska enkelt, du måste styras av förkortningarna STR (strukturell) eller STL (glasfiber).

Avkodning gör att du kan välja den perfekta tapeten för ett visst rum . I korridorerna och korridorerna kan du limma vad som helst (förutom TCS), men i barnkammaren bara B, STR, BB eller STL. För badrummet är endast RV och STL acceptabelt, i sovrummet är det tillåtet att använda papperstapeter.

Om du vill klistra in på ett kafé är de tillåtna markeringarna PV, STR, RV och STL. Intressant nog är uppsättningen alternativ som passar kontoret densamma som kan användas i skolor - BB, PV, STR och STL.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tal

Siffrorna betyder mycket: den i den röda cirkeln är artikeln, och i den gröna är batchens serienummer. Var noga med att se till att de matchar, annars finns det risk för att möta skillnader i nyanser, färger och mönster. Det tvåsiffriga numret i en fyrkantig ram är centimeterna för bildernas höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grafiska symboler

Den som åtminstone en gång köpt tapeter, valt den eller limmat den, uppmärksammade förmodligen de olika mönstren som användes vid märkningen. Det är ganska enkelt att förstå dem och det finns ingen anledning att vara en professionell byggare eller arkitekt, även tjocka uppslagsböcker behövs inte.

Ikoner kan delas in i funktionella grupper:

  • Visar hur man limar tapeter;
  • Reflekterande ljus blekning motstånd;
  • Illustrerar faran från vatten och friktion, från skarpa stötar och repor;
  • Förklarar exakt hur man tar bort tapeten;
  • Dedikerad produktsäkerhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

På etiketten följs oftast grafiska symboler av bokstäver. Med hjälp vågiga linjer visar hur fuktbeständig tapeten är. Om det bara finns en sådan linje är all kontakt med vatten efter limning och avlägsnande av överflödigt lim oacceptabel. När det finns två linjer är det tillåtet att ibland torka av ytan med lite fuktiga trasor eller svampar utan starkt tryck. Tillägget av ytterligare en remsa indikerar att en tvålösning kan användas för rengöring.

Tvättbar tapet, som är markerad inte bara med vågiga linjer, utan också med en pensel, kan rengöras med samma borstar; en linje och pensel betyder lätt behandling med mjuka slag, och tre betyder kraftig mekanisk rengöring. I det senare fallet är användning av hushållskemikalier och slipmedel tillåtet. Detta kommer att ta bort även envisa oljefläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ritning med solens bild kommer att visa hur stor den destruktiva effekten av direkt solljus på duken. Observera att de tapeter som är mest mottagliga för blekning inte är markerade på något sätt, och minst ljusfasthet visas med en halvfylld cirkel. Det betyder att sådana tapeter inte kan limmas där det blir dagsljus. En helt skuggad sol berättar för konsumenten om dukens lämplighet för normal användning, men med tiden kommer den fortfarande att tappa färgernas ljusstyrka. Ökat ljusmotstånd indikeras av symbolen "+" på solens yta och exceptionell (tropisk) - med ett par solar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En mycket viktig egenskap är passform, eftersom den nödvändiga tapetförbrukningen beror på om den är där eller inte. När det finns en pil upp till vänster om raden och en noll till höger betyder det att det inte kommer att passa. Två pilar separerade med en remsa visar att duken måste justeras horisontellt, och om de är på olika höjder - vertikalt.

Bakgrund är svårast att arbeta med när pilarna pekar i motsatta riktningar.

Bild
Bild

En överlappande dockning visas med två parallella och en horisontell linje (som går in i den övre raden i rät vinkel, som en omvänd T), även om en sådan beteckning bara kan hittas ibland. När en bråkdel anges i markeringen är täljaren bildens höjd och nämnaren är avståndet för den gemensamma förskjutningen. Genom att dela siffrorna får du reda på hur mycket varje rand ska flyttas i förhållande till de närmaste. Direkt dockning kräver inte att mönstret förskjuts. En förkortad pil med en horisontell linje indikerar att duken ska limmas parallellt med golvet.

Bild
Bild

Borsta tyder på att bara själva väggen måste täckas med lim. Badet, i vilket duken nedsänktes, antyder att tapeten redan var täckt med ett självhäftande lager under produktionen. Det ska blötläggas i förväg. Om penseln dras tillsammans med duken måste du belägga den mycket noggrant, i fasta portioner. Slutligen kommer ett likhetstecken på en tapet att tala om att du endast ska använda det lim som tillverkaren har angett.

Efterbehandlingsmaterial måste inte bara appliceras utan också tas bort efter lång användning. Om det ett märke med en vägg och tapeter , det betyder att det blir lätt att ta bort dem, du behöver bara blöta dem. Närvaron av pilen säger att duken kommer att lossna i ett monolitiskt lager, och spateln symboliserar behovet av ökad vätning. Väggen och många lager av material indikerar att det kommer att vara nödvändigt att konsekvent ta bort dem, och hammaren indikerar att du först måste skada duken mekaniskt, och först då börjar den flytta bort.

Bild
Bild

Viktiga nyanser

Tapetskyltar kan också ha andra betydelser. Non-woven beläggning med ett lager av skummad vinyl är ofta märkt med tecken som indikerar närvaron eller frånvaron av textur. Pil som pekar uppåt indikerar att mönstret ska riktas mot taket (för det mesta avser det mönster som är svåra att uppfatta). Ett mörkt moln med två parallella linjer indikerar att samlingen inte bara innehåller tapeter utan även gardiner och andra textilier.

Vid beräkning av väggarnas längd behöver du inte ta hänsyn till fönster- och dörröppningar, och med en rak horisontell dockning måste du styra hur hög ritningen är. Om dess höjd till exempel är 70 centimeter och väggens höjd är 300 cm, kommer det i varje remsa att vara fyra hela repetitioner och en partiell (med 20 centimeter). Kontrollera alltid varje rör förutom ett rakt och rakt klistermärke, annars kanske mönstret inte står i linje.

När märkningen bara innehåller en borste (inga vågiga linjer) , betyder det att kemtvätt är acceptabelt.

Bild
Bild

Miljömärkning

I Ryssland finns det två huvudbeteckningar för ökad miljösäkerhet för tapeter: EcoMaterial och Leaf of Life … Produkter från de skandinaviska staterna och Tyskland (EU -blomman gäller också där), USA, Kanada och Japan har sina egna symboler av detta slag.

Som du kan se hjälper kunskap om tapetmärkning att göra rätt val och undvika många problem, uppnå ett harmoniskt utseende och en lång livslängd på efterbehandlingsmaterialet. Ingen tillverkare har rätt att avvika från de allmänt accepterade beteckningarna, och om de inte visar vad säljaren säger är det bättre att avstå från att köpa byggmaterial i denna butik.

Rekommenderad: