Ytterväggssandwichpaneler (21 Bilder): Typer Av Fasadbeklädnad, Projekt För Att Avsluta Husets Fasad Och Typer Av Layout

Innehållsförteckning:

Video: Ytterväggssandwichpaneler (21 Bilder): Typer Av Fasadbeklädnad, Projekt För Att Avsluta Husets Fasad Och Typer Av Layout

Video: Ytterväggssandwichpaneler (21 Bilder): Typer Av Fasadbeklädnad, Projekt För Att Avsluta Husets Fasad Och Typer Av Layout
Video: Fasad målning 2024, Mars
Ytterväggssandwichpaneler (21 Bilder): Typer Av Fasadbeklädnad, Projekt För Att Avsluta Husets Fasad Och Typer Av Layout
Ytterväggssandwichpaneler (21 Bilder): Typer Av Fasadbeklädnad, Projekt För Att Avsluta Husets Fasad Och Typer Av Layout
Anonim

Ett så populärt efterbehandlingsmaterial som smörgåsskivor används överallt i den moderna världen, från inredning av ett privat hus till beklädnad av fasader i offentliga lokaler. De används också för att skapa inneslutande strukturer, hopfällbara strukturer, alla typer av externa skiljeväggar, köpcentrum, industribyggnader och många andra föremål.

Bild
Bild

Särdrag

Som du kanske gissar från själva namnet på detta dekorativa material är det en flerskiktsstruktur, där varje lager bär en viss funktionell belastning. Väggsandwichpaneler innehåller yttre och inre skyddande lager, samt isolering och ett ångspärrskikt för att hålla panelerna från kondens.

Skikten i sandwichpanelerna är säkert fixerade med speciellt lim och pressning. De har minst tre lager, med ett hårt material som det senare, så att fasadbeklädnaden är resistent mot alla slags yttre påverkan och nederbörd. Standardmått på fasadsmörgåsskivor är 300 cm i längd och 115 cm i bredd, medan tjockleken kan variera från 10 till 32 cm.

Ytterligare fästelement ingår vanligtvis i materialet, till exempel bandremsor, ebber, självgängande skruvar, hörn samt ås- och pedimentremsor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Liksom alla efterbehandlingsmaterial har sandwichpaneler sina fördelar och nackdelar, så det är värt att studera instruktionerna i detalj, använda mästarnas råd och läsa recensioner på Internet innan du börjar dekorera huset. Bland fördelarna är det värt att notera följande:

  • enkel installation och minimivillkor för att vända mot huset;
  • säkerhet för människors hälsa och miljövänlighet av paneler;
  • utmärkta ljudisolerings- och värmeisoleringsegenskaper;
  • lätt, tack vare vilken det kommer att vara möjligt att dessutom spara på grunden;
  • det finns ingen anledning att använda speciell lyftutrustning för detta byggmaterial;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • attraktivt utseende och en mängd olika texturer och nyanser;
  • motstår fukt, kondens och skyddar därför huset mot mögel;
  • överkomlig kostnad i förhållande till andra byggmaterial;
  • hållbarhet och lång livslängd;
  • möjligheten att vända mot huset med paneler när som helst på året och vid vilken lufttemperatur som helst.
Bild
Bild
Bild
Bild

Och från nackdelarna med detta motstående material är det värt att lyfta fram som:

  • oförmåga att bära ytterligare last. Snö som har ansamlats alltför mycket under vintern kan skada en sådan husbeklädnad;
  • var noga med att dessutom använda isolering vid lederna så att de inte fryser under den kalla årstiden;
  • brandsäkerheten för vissa sandwichpaneler är dålig. Detta gäller särskilt för frigolit och polyuretanskum.

Under installationen är det värt att noggrant hantera ett ganska bräckligt efterbehandlingsmaterial för att inte skada enskilda element i panelerna.

Bild
Bild

Beklädnadsmaterial

Det mest populära materialet för beklädnad av sandwichpaneler är metall. Sådana paneler i sin struktur kan vara släta eller korrugerade. Dessa är i regel galvaniserade plåtar med en tjocklek av 0, 7-1, 2 mm.

Fördelen med detta material är motståndskraft mot korrosion, fukt och svamp. En sådan panel är hållbar, den är inte rädd för yttre påverkan, nederbörd och temperaturfall. Dessutom har metallsandwichpaneler anti-vandalegenskaper och faller inte ihop från stötar och skador, det här alternativet tål tung belastning och är sämre i denna indikator bara för tegel och betong. Den enda nackdelen är att den är ganska tung, så du behöver en pålitlig ram.

Bild
Bild

Sandwichpaneler i aluminium är lättare, men dyrare. Aluminiums anti-vandalegenskaper är något lägre än vanliga metallers, men det tål perfekt effekterna av nederbörd, såväl som extrema temperaturer. Som regel är industriella, offentliga och kommersiella lokaler färdiga med hjälp av sådana strukturer.

Sandwichpaneler av träpolymer används som regel för efterbehandling av ramhus för bostäder. Den största fördelen med sådant material är miljövänlighet och hälsa. Det avger inte skadliga ämnen och är ganska lämpligt för att ordna väggarna i ett hus eller stuga. Och den låga vikten av strukturen gör det möjligt att göra med den enklaste grunden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och det finns också sandwichpaneler med beklädnad av andra material, nämligen:

  • aluzink (hälften är aluminium, resten är zink och kisel), som har höga korrosionsskyddande egenskaper;
  • plast och miljövänlig gips;
  • plastisol tillverkad av polyvinylklorid och mjukningsmedel;
  • purala på en polyuretanbas;
  • polyester och PVC, som är lämpliga för alla klimatzoner.
Bild
Bild

Värmare

Under det yttre lagret på en sandwichpanel finns vanligtvis ett värmeisolerande material, vilket är särskilt viktigt i det hårda ryska klimatet. De vanligaste isoleringsmaterialen är mineralull, polyuretanskum eller expanderad polystyren. Fördelarna med mineralull är ett överkomligt pris, brandsäkerhet och ökad livslängd.

Polyuretanskum är resistent mot fukt, så du kan glömma problemet med kondens, mögel och mögel på väggarna. Detta gäller särskilt de norra regionerna i vårt land, där det finns mycket nederbörd när som helst på året. Dessutom är polyuretanskum ett hållbart och styvt material, därför kommer det faktiskt att fungera som en extra ram för fasadpaneler, vilket avsevärt ökar deras livslängd och motståndskraft mot mekaniska skador.

Och expanderad polystyren eller, på ett enkelt sätt, expanderad polystyren är ett mycket lätt material, så det kommer att ha en minimal effekt på de bärande strukturerna. Dess enda nackdel är brandfarlighet.

Sådan isolering rekommenderas inte för användning i sandwichpaneler för beklädnad av bostadslokaler. Men för uthus eller garage är de ganska lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation

Processen att installera sandwichpaneler för utvändig beklädnad av byggnadsfasader omfattar flera steg.

  • Innan fasaden avslutas med sandwichpaneler är det värt att ta bort smuts och gammalt gips från väggarna. Alla delar som stör och fästelement tas också bort. Således bör väggarna vara en perfekt plan yta.
  • Sandwichpaneler installeras utanför på en trä- eller metallkista. Om panelernas längd inte överstiger 6 meter används horisontella profiler för att ytterligare öka väggens styvhet.
  • Fixeringen av den första raden av paneler utförs med det nedre spåret. Med hjälp av specialmärken kommer det att vara möjligt att exakt anpassa täckningens placering. Du bör vara extremt försiktig när du markerar, eftersom framgången för allt arbete beror på installationen av den första raden.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • På väggen är panelerna fixerade med självgängande skruvar, och för treskiktsversionen kan skruvar användas.
  • För att stänga fogelementen rekommenderar mästare att använda speciella foder och silikontätningsmedel.
  • Vid behov fixeras en värmare mellan panelerna.
  • För att skydda husets yta från kondens och fukt installeras vattentätning under sandwichpanelen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

För att göra husets beklädnad korrekt bör du inte förakta professionella tjänster. Detta gäller inte bara vilka hantverkare som kommer att anställas för att arbeta. Det är värt att förbeställa ett projekt och en kompetent layout av sandwichpaneler från specialister. Det låter dig föreställa dig placeringen och kombinationen av paneler med olika texturer, former och nyanser på husets fasad redan innan installationen startar. Närvaron av preliminära ritningar med en layout kommer att påskynda och förenkla installationsprocessen avsevärt.

Priserna för en sådan tjänst är cirka 20 rubel / m². För stora objekt med en yta på mer än 100 m² tillhandahålls en sådan tjänst vanligtvis gratis (förutsatt att man installerar paneler i detta företag).

Som du vet betalar en eländare två gånger, så du bör inte spara på lönerna för proffs. Dessutom, om installationen misslyckas, finns det en risk att panelerna läggs dåligt och att husets värmeisoleringsegenskaper går förlorade.

Rekommenderad: