Demontering Av Skiffer (14 Bilder): Funktioner För Att Ta Bort Det Gamla Skiffertaket

Innehållsförteckning:

Video: Demontering Av Skiffer (14 Bilder): Funktioner För Att Ta Bort Det Gamla Skiffertaket

Video: Demontering Av Skiffer (14 Bilder): Funktioner För Att Ta Bort Det Gamla Skiffertaket
Video: Det är berget som bestämmer 2024, April
Demontering Av Skiffer (14 Bilder): Funktioner För Att Ta Bort Det Gamla Skiffertaket
Demontering Av Skiffer (14 Bilder): Funktioner För Att Ta Bort Det Gamla Skiffertaket
Anonim

Takläggning kan behöva bytas ut eller repareras med tiden. Och ibland har hyresgästerna i huset bara en önskan att ändra byggnadens utseende. Det första att börja med i den här situationen är att ta bort skiffer. Detta måste göras korrekt för att inte skada det valsade taket, lådan, andra element och skiffern själv, som vid behov kan användas i framtiden för hushållens behov.

Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Som med alla byggnadsarbeten bör säkerhetsåtgärder iakttas vid demontering av skiffer. Låt oss ta en titt på de viktigaste punkterna att ta hänsyn till.

Först och främst bör arbete inte utföras i regnigt väder . Förutom faran med själva den våta beläggningen kan laven som växer på den också vara ganska hal när den är våt. Därför måste taket vara helt torrt under arbetet. Detta minimerar risken för skador.

Innan du börjar demontera taket är det nödvändigt att kontrollera dess tillförlitlighet. Strukturen måste vara tillräckligt stark för att inte kollapsa under tyngden av människorna på den.

Arbetet bör utföras i trånga kläder, handskar och andningsskydd samt i bekväma halkfria skor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När ett antal skifferark tas bort kommer det också att vara nödvändigt att demontera vattentätningsmaterialet så att det inte hindrar rörelse längs lådan. Du måste flytta längs taket med stegar, som har speciella krokar för fastsättning på takets ås. Med deras hjälp fördelas vikten jämnare, även över ett stort område av ytan. Detta förhindrar att den gamla skiffern går sönder.

Det rekommenderas att använda ett säkerhetslina som kan skydda mot skador vid oavsiktligt fall . De ska också hakas fast på skridskon. Dessutom bör området av skifferlutningen vara inhägnat. Det är viktigt att se till att det inte finns några personer under demonteringsprocessen. Vikten av ett skifferark är cirka 20 kilo, och dess fall på en person kan leda till allvarliga konsekvenser.

Bild
Bild

Icke-arkbesparande teknik

För ökad effektivitet rekommenderas att demonteringen inte utförs ensam. Det bästa alternativet skulle vara att ha två eller tre arbetare. Men i avsaknad av assistenter kan du klara dig själv.

Det enklaste sättet är att bli av med den gamla beläggningen om den är skadad och oanvändbar. I det här fallet finns det inget behov av att bevara själva materialen. Vanligtvis fixeras skiffern med spikar. Det betyder att för att ta bort det kommer det att finnas tillräckligt med trappor, en stege, en spikdragare, en hammare och en kniv, med vilken du kan skära vattentätningsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetet bör börja från den övre och översta raden av skifferark . Spikdragaren drar ut fästelementen som åsen hålls på. Ark läggs vanligtvis med en överlappning på den intilliggande, och de bör tas bort, med början från det allra sista.

Eftersom att hålla skifferarken i sin helhet är irrelevant, för att ta bort arket, kan du helt enkelt slå på spikhuvudet med en hammare. Detta hjälper till att driva in den i träbasen.

Själva skiffern, med en sådan handling, bryter igenom, och det blir lätt att ta bort den både som helhet och i enskilda utbrytningselement. Därefter måste du ta bort fästelementen från lådan och fortsätta arbeta enligt samma princip.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arkbevarande teknik

Om det beslutas att skifferbladen måste bevaras intakta för framtida bruk, kommer demonteringstekniken att skilja sig från det tidigare alternativet. Här krävs yttersta omsorg.

Nockelementet måste också tas bort först . Därefter tas skiffer bort, men i motsatt ordning från den föregående, det vill säga från takets botten. Spikar måste avlägsnas mycket försiktigt för att inte förstöra materialet. När skiffern är fri från fästelement måste du sänka den till marken och hålla den försiktigt. För att inte skada materialet, när du drar ut naglarna, måste du använda en liten bräda, som är placerad under nagelns häl.

Om skiffern fästes på självgängande skruvar måste de skruvas försiktigt. Denna metod är mycket enklare än den förra, men den är endast lämplig för demontering av relativt nya tak. Om installationen utfördes med borstade naglar måste man komma ihåg att det är nästan omöjligt att ta bort dem utan att skada materialet. I det här fallet är det enda sättet att klippa av eller bita av locket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ta bort material

Det är inte lätt att utföra denna procedur ensam. Det bästa alternativet är att utföra arbetet med deltagande av tre personer.

I det här fallet blir uppgiften för den första av dem att demontera fästelementen . I det här fallet måste en person antingen stå på lådan, inte täckt med skifferark, eller på trappan.

Platsen för den andra ska vara på skridskon eller inte långt från den. Denna assistent kommer att hålla skifferarket, säkra det med ett rep och sänka ner det så försiktigt som möjligt.

Den tredje personen ska stå nära taket. Dess uppgift är att acceptera det tömda arket, lossa repet från det och bära det till en tidigare organiserad plats.

Bild
Bild

Om det inte finns några assistenter, rekommenderas det att börja oberoende arbete från botten . Det sista elementet måste frigöras från fästelementen och försiktigt släppas under det andra arket. I det här fallet är det inte särskilt bekvämt att sänka materialen med ett rep. En mer effektiv lösning skulle vara att installera flera långa plankor mellan marken och takfoten. Det blir lättare att sänka arken längs dem på grund av att de börjar anligga mot varandra. I det här fallet behöver du inte acceptera varje ark separat.

Det är bättre att stänga början av nedstigningen med något mjukt material. Detta förhindrar att skifferarken splittras under nedstigningen.

Rekommenderad: