Erklez: Användning Av Glasstenar För Dekoration. Hur är De Gjorda? Exempel Inom Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Erklez: Användning Av Glasstenar För Dekoration. Hur är De Gjorda? Exempel Inom Landskapsdesign

Video: Erklez: Användning Av Glasstenar För Dekoration. Hur är De Gjorda? Exempel Inom Landskapsdesign
Video: OM DU BARA SER RÖTT SÅ KAN DU VARA FÄRGBLIND 2024, Mars
Erklez: Användning Av Glasstenar För Dekoration. Hur är De Gjorda? Exempel Inom Landskapsdesign
Erklez: Användning Av Glasstenar För Dekoration. Hur är De Gjorda? Exempel Inom Landskapsdesign
Anonim

Sedan gamla tider har klumpigt glas, eller med andra ord, erklez, använts av konstnärer och skulptörer i målat glaskonst och mosaik .… Först var dessa inte specialtillverkade färgade glasbitar, utan fragment av vanligt tjockt glas som hittades i avfall av glasframställning. Senare, när Erklez började bli populär, började de specialtillverka den. Även den transparenta skärvan är bländande vacker under solens strålar. Och om du samlar flera av dem i ett mosaikmönster blir det ett konstverk överhuvudtaget.

Bild
Bild

Hur är de gjorda?

Det finns flera alternativ för att tillverka glasstenar

  • Fri formning . För att göra erklesis på detta sätt måste du ha tillräckliga färdigheter i att arbeta med glas.
  • Slipning eller stansning . Bitar av färdigt glas skärs med speciella former med diamantspetsar. Råbanan behöver inte vara fast - glasavfall används ibland. Erklez är en glasbit med flera flisade kanter. Därför krävs en slutlig nedskärning.
  • Formgjutning . För att forma glasbitar kan både en hel och en delad form användas. Den kan vara tillverkad av keramik eller gips, liksom metall. Gips kan vara engångsbruk. Ingredienserna för att göra glas hälls i en speciell behållare. Den smälts vid höga temperaturer och sedan hälls den färdiga glasmältan i verktyget. Efter fullständig kylning avlägsnas de från formen och bearbetas med verktyg med diamant och segertoppar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Typen av produktion påverkar inte den färdiga produktens egenskaper . När de väljer styrs de bara av färg, snitt och storlek. För att ge glasfärgen tillsätts olika oxider till kompositionen. Till exempel, för att erhålla en grön glassten, läggs kopparoxid och kromoxid till laddningen i vissa proportioner. Och för en blå färg tillsätts koboltoxid. Som redan sagts, Erkles kan vara avfall från glasproduktion.

Det är fullt möjligt att köpa det på en glasfabrik, där det inte är en färdig produkt, utan onödiga rester som uppstår i processen att tillverka massivt glas eller glasprodukter.

Bild
Bild

Särdrag

Erklez som ett dekorativt material har många särdrag

  1. Kräver ingen särskild vård. För att hålla strukturen fylld med glasstenar rena och välskötta behöver du bara skölja den med vatten. Behöver inte skydd mot svampar, mögel och andra skador.
  2. Prisvärd och ekonomisk. Att göra klumpglas är en ganska enkel uppgift. Det kräver inte stora ekonomiska kostnader.
  3. Tål temperaturförändringar. Ändrar inte dess egenskaper och utseende från väderförhållanden.
  4. Miljövänligt material. Tillverkad av återvunnet glas. Avger inte skadliga ämnen.
  5. Unik hållbarhet. Artiklar gjorda av detta material har hållbarhet, skönhet och mångsidighet.
  6. Monolitisk struktur som är resistent mot vittring.
  7. Hög densitet och ljus färg jämfört med natursten.
  8. Ett brett utbud av färger och en unik form.
  9. Bra ljusöverföring. På grund av dess transparens ser det väldigt snyggt ut med LED -bakgrundsbelysning. Bryter ljusstrålar som ädelstenar tack vare flisade kanter.
  10. Hög hårdhet jämfört med andra material.
  11. Kemiskt inert. Reagerar inte med andra ämnen. Motståndskraftig mot aggressiva miljöer.
  12. Används för återvinning. Om något gick fel med detta material under implementeringen av en idé kan du alltid försöka igen.
Bild
Bild

Var används de?

Erklez finns i olika fraktioner. Beroende på storleken används glasstenar i olika typer av konst . Och även i vissa industrier.

Bild
Bild

I målat glas

Dessa är målningar skapade av glasbitar. De används som skiljeväggar, i dörr- och fönsteröppningar. Målat glas kan göras själv. Detta kommer att kräva:

  • ram av trä eller metall;
  • färdig skiss på papper;
  • tråd eller armering;
  • färgpigment och cementmurbruk;
  • plastklämmor.

Tjockt papper med en skiss applicerad på det sätts in i ramen. Sedan, på plastklämmorna med hjälp av beslag, läggs erklez i önskad konstnärlig ordning. Därefter hälls en färgad cementkomposition i öppningarna mellan glaset.

Bild
Bild

För att göra mosaik

Detta är en bild som består av olika små bitar. Kan tillverkas av vilket material som helst, inklusive glas . Målat glas kan också hänföras till typerna av mosaik. Mosaik kan användas inte bara som öppningar och skiljeväggar. Men också som en separat möbel, samt vägg- och golvdekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild

I inredning

De används ofta för olika typer av ytbehandlingar . De används för att dekorera hushållsartiklar, möbler, saker. Glassten kan användas som ett självständigt föremål i hemmet. Till exempel som en souvenir.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som fyllning för gabioner

Gabion är en metallnätram fylld med olika typer av material … Dessa kan vara naturliga och konstgjorda stenar, fragment av tegel och lerskärvor, och till och med stockar. För inredning i gabioner kan separata erklez -skär läggas till, vilket skapar ett unikt utseende. Och om du lägger till LED -belysning mellan glasstenarna, kommer en fantastiskt vacker inredningsdetalj att visas i inställningen.

Glasstenar är en intressant detalj för gabioner . De hjälper gabioner att utföra belysningsfunktionen, eftersom ljus passerar genom dem väl. Gabioner helt tillverkade av natursten kan inte köpas av alla på grund av deras höga kostnad.

Användningen av erklez -inlägg minskar avsevärt kostnaden för dessa mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inom arkitektur

Glasstenar används vid konstruktion av pelare, dekoration av byggnadsfasader . Dessa är långt ifrån alla alternativ för att använda erkles. Till exempel används det för att skapa smycken, samt för att dekorera infielden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Användningen av klumpigt glas i området runt huset begränsas endast av fantasin hos dekoratörer. Det används i olika mönster för dekoration. Här är några idéer för hur du använder den.

  1. Dekorera en mängd olika rabatter och grönområden.
  2. Som insatser eller fullfjädrad fyllning av gabioner.
  3. I klädseln av trädgårdsmöbler.
  4. I utformningen av simbassänger, fontäner, dammar.
  5. Material för konstruktion av trädgårdskulpturer och blomkrukor.
  6. Glasstenar används för att skapa onaturliga stränder. De fyller också dekorativa vattendrag och reservoarer med det.
  7. I kanten av stigar, trottoarer och terrasser.

Glasstenar är mångsidiga, hållbara i olika väderförhållanden och hållbart material . De kan köpas i olika färger och storlekar, med de mest originella idéerna. De är giftfria och miljövänliga, vilket gör att de kan användas i områden där barn kan vara och leka.

Det är också ett bra alternativ för dem som inte kan eller vill använda natursten.

Rekommenderad: