IR -belysare: För Videoövervakning Vid 12 Volt Och Annan Effekt, Ett Urval Utomhus -infraröda Belysta Belysare För Kameran

Innehållsförteckning:

Video: IR -belysare: För Videoövervakning Vid 12 Volt Och Annan Effekt, Ett Urval Utomhus -infraröda Belysta Belysare För Kameran

Video: IR -belysare: För Videoövervakning Vid 12 Volt Och Annan Effekt, Ett Urval Utomhus -infraröda Belysta Belysare För Kameran
Video: Infrared Illuminator 940nm 48 LED (Invisible light, No red glow) 2024, April
IR -belysare: För Videoövervakning Vid 12 Volt Och Annan Effekt, Ett Urval Utomhus -infraröda Belysta Belysare För Kameran
IR -belysare: För Videoövervakning Vid 12 Volt Och Annan Effekt, Ett Urval Utomhus -infraröda Belysta Belysare För Kameran
Anonim

Högkvalitativ videoövervakning på ett stort avstånd på natten är förknippat med bra belysning. Tyvärr lämnar de flesta standardarmaturer mörka områden där kamerabilden blir suddig. För att eliminera denna nackdel används infraröd belysning. Den bästa källan till IR -vågor för videoinspelning anses vara en separat installerad sändare, vars tekniska funktioner och populära modeller kommer att övervägas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anordning och funktionsprincip

Infraröd strålning avser ljusvågor som är osynliga för det mänskliga ögat. Kameror utrustade med IR -filter kan dock fånga dem.

IR-belysaren innehåller en ljuskälla och ett diffusionsfokuserande hus. Äldre modeller kom med lampor. Idag har de ersatts av lysdioder, eftersom det här alternativet innebär:

  • energi sparande;
  • kombination av lång räckvidd med låg effekt;
  • mer kompakta dimensioner;
  • enkel installation;
  • mindre uppvärmning (upp till maximalt 70 grader), vilket överensstämmer med brandsäkerhetsstandarder;
  • förmågan att arbeta utan avbrott upp till 100 000 timmar;
  • brett produktsortiment.
Bild
Bild
Bild
Bild

Våglängderna som avges av den infraröda belysaren ligger inom intervallet 730-950 nm. Det mänskliga ögat uppfattar dem praktiskt taget inte eller kan skilja ett svagt rött sken. För att eliminera denna effekt kompletteras enheten med ett ljusfilter.

Som ett resultat är nattfotografering inte sämre i kvalitet än inspelningar som tagits under dagen. Och inkräktaren, som kom under skydd av natten, misstänker inte ens att mörkret inte döljer honom. Detta gör det möjligt att snabbt reagera på en incident.

Förutom, I motsats till vad många tror är infraröda vågor ofarliga för hälsan . Till skillnad från ultraviolett strålning, som bränner och förstör kroppens celler, tränger inte längre vågor än det synliga spektrumet in i vävnader och påverkar inte hud och ögon. Därför är användningen av infraröda sändare säker på platser där människor bor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: förutom IR-belysare finns också kameror med inbyggd infraröd belysning. Att justera enheterna ökar dock risken för linsöverexponering. Därför är denna design inte lämplig för långdistansskytte.

Viktigaste egenskaperna

Utbudet av IR -belysare är tillräckligt stort. På marknaden hittar du modeller av olika tillverkare och priskategorier. Tekniska parametrar blir dock ett viktigt kriterium i urvalet.

  1. Våglängd . Moderna enheter fungerar i området 730-950 nm.
  2. Arbetsområde . Denna parameter bestäms av det maximala avstånd på vilket kameran kan fånga en människofigur. Lågkostnadsprojektorer arbetar en och en halv meter från installationspunkten. Mer kraftfulla modeller kan täcka upp till 300 meter. Ökningen av räckvidden uppnås genom att minska bildvinkeln och öka känsligheten hos kamerasensorn.
  3. Betraktningsvinkel . Indikatorn ligger i intervallet 20-160 grader. För att säkerställa inspelning utan mörka hörn måste strålkastarens synfält vara större än kamerans.
  4. Nätverksparametrar . Beroende på modell kan strålkastarna fungera med en ström på 0,4-1 A. Spänning vid 12 volt är minimum för sådana enheter. Maximal är 220 volt.
  5. Energiförbrukning som kan nå 100 watt.

Det viktiga är hur systemet aktiveras. Ofta tänds strålkastaren från ett fotorelä. Dyrare modeller är utrustade med en ljuskänslig sensor. Så snart det inte finns tillräckligt med naturligt ljus tänds strålkastaren automatiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte vilken typ av lampor som är inbyggda i kroppen. LED -lampor anses vara indikatorer på enhetens hållbarhet, effektivitet och säkerhet.

Populära märken

Bland de rekommenderade modellerna av IR -belysare kan några alternativ särskiljas

Bastion SL-220VAC-10W-MS . Enheten kännetecknas av en effekt på 10 W, ett ljusflöde på 700 lm och möjligheten att arbeta från ett 220 V. nätverk. Detta alternativ lockar med ett budgetpris.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beward LIR6, som finns i flera varianter . Den billiga modellen täcker ett avstånd på 20 meter med en 15-graders betraktningsvinkel. I en dyrare version ökas avståndet till 120 meter och betraktningsvinkeln är upp till 75 grader. Det finns också en automatisk inkopplingsfunktion om belysningen blir mindre än 3 lux.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brickcom IR040 . Jämfört med inhemska motsvarigheter avger den thailändska tillverkarens produkter vågor vid 840 nm. 4 lysdioder som arbetar i en vinkel på 45 grader används som en ljuskälla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dominiant 2+ IntraRed, som är en LED -strålkastare ger ett långt visningsintervall. Ljuskällan här är tyska LED. Automatisk påslagning sker när belysningen är under 10 lux.

Bild
Bild
Bild
Bild

Germikom XR-30 (25W) anses vara ett ganska dyrt alternativ, producerat i Ryssland. Våglängden, förmågan att belysa ett område 210 meter bort, vilket ger en 30-graders vy, gör det dock till ett attraktivt alternativ för gatubelysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

IR Technologies D126-850-10 . Detta alternativ kännetecknas av möjligheten att manuellt justera effekten. Enhetens kropp är skyddad mot vatten, damm, polaritetsomvändning och spänningsstötar. Enheten slås på automatiskt vid nattetid. Det finns också en utgång som växlar kamerans dag- och nattläge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Axis T90D35 W-LED . En egenskap hos denna svensktillverkade enhet är möjligheten att justera betraktningsvinkeln inom 10-80 grader. Vågstrålarnas räckvidd är 180 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enkla modeller av IR-belysare kan köpas för 1000-1500 rubel. Alternativ med en stor uppsättning funktioner kan kosta 3000-5000 rubel. Kostnaden för enheter från globala märken överstiger 100 000.

Urvalstips

När du köper en infraröd belysning bör du fokusera på vissa parametrar

  1. Våglängden, där den optimala indikatorn är 730-880 nm . Vid lägre värden fångas det rödaktiga skenet av ögat. Långa våglängder tillåter hemlig fotografering. Men med en ökning av denna indikator minskar strålningseffekten och intervallet, vilket påverkar kvaliteten på den resulterande bilden negativt. Detta kompenseras delvis av linsens känslighet.
  2. Distans . Här måste du navigera utifrån dina behov. Om det inte är nödvändigt att styra ett område med mer än 10 meters längd inomhus, kommer det inte att räcka på gatan.
  3. Synvinkeln, som bestäms av kamerans parametrar . En nedåtgående skillnad kommer att resultera i fler blinda fläckar i skottet. Att köpa en strålkastare med hög vinkel ökar antalet möjliga installationsplatser, men påverkar inte kamerans syn. Detta kan resultera i bortkastad ström, förutom i situationer där bakgrundsbelysningen på en enda enhet driver flera kameror.

När du handlar efter en IR -belysning bör du också se upp för siffror för energi- och energiförbrukning. Att beräkna den maximala nätverksbelastningen hjälper till att avgöra enheternas kompatibilitet. Dessutom kan modeller med lägre effekt fungera autonomt under en tid, vilket utökar utbudet av kompatibla videokameror.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområden

Användningen av en IR -belysning bestäms av att den tillhör en av tre grupper

  1. Kortdistansapparater som arbetar på upp till 10 meters avstånd installeras för videoövervakning i rum där fotografering behövs, vilket inte tillåter användning av ljuskällor. Detta kan vara en bank, sjukhus eller kassör.
  2. Medelstora IR -strålkastare (upp till 60 meter) behövs för gatubelysning. Dessa enheter har en bred betraktningsvinkel som gör att du kan täcka ett stort, öppet område.
  3. Långdistansstrålkastare används där en smal vågstråle krävs, vilket ger koncentration på ett objekt som ligger 300 meter från kameran. Sådana enheter produceras för klubbar, teatrar eller biografer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Observera: IR -strålkastare med lång räckvidd krävs för vägkameror. Detta gör att fixeringen kan utföras utan att förarna bländas.

Installation

Huvudvillkoret för att välja en spotlight är dess kompatibilitet med kameran. Annars är inspelning av hög kvalitet, med hänsyn till det inställda avståndet, omöjlig. Installationen av enheten utförs med hänsyn till några av nyanserna.

  1. Det är viktigt att ta hand om enhetlighet och tydlighet i skottområdet. För detta placeras strålkastaren högst 80 meter från kameran.
  2. Du måste matcha betraktningsvinklarna för strålkastaren och kameralinsen.
  3. Den minsta höjd vid vilken enheten är installerad är 1 meter. Den är fixerad på stödet, byggnadens vägg. Detta ökar enhetens effektivitet och bidrar till dess säkerhet.
  4. Det är viktigt att ta hand om skyddet mot nederbörd och direkt uppvärmning av solen. För detta är ett visir installerat över sökljuset.

En tät anslutningslåda används ofta för anslutning. Man bör komma ihåg att strängade trådar måste bestrålas innan de kläms fast. Och kopparledare ska inte klämmas fast under en skruv eller kopplas ihop med aluminium.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det sista steget i installationen är jordning. För detta används antingen en jordledning i matningsledningen, eller en separat krets som byggs nära strålkastaren.

Möjliga problem

När du använder en strålkastare bör du komma ihåg att enheten har en möjlighet till överhettning av modulen som ger belysning. I detta fall blir nattfotografering omöjlig.

Man bör komma ihåg att den här enheten inte eliminerar de blinda fläckarna som kameralinsen har . Därför hjälper det att förbättra bildigenkänning i mörkret, men gör inte videoövervakning idealisk.

Dessutom, om du installerar en infraröd belysning med en kamera skyddad av genomskinligt glas eller plast, börjar den infraröda strålen reflektera från en sådan yta. Som ett resultat kommer bilden att blåsa ut delvis.

Rekommenderad: