Vad Kan Man Göra Av LED -remsor? Gör-det-själv-tak Och Bordslampa Från 220 V Tejp, Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Vad Kan Man Göra Av LED -remsor? Gör-det-själv-tak Och Bordslampa Från 220 V Tejp, Andra Alternativ

Video: Vad Kan Man Göra Av LED -remsor? Gör-det-själv-tak Och Bordslampa Från 220 V Tejp, Andra Alternativ
Video: Smart ZigBee switch Somgoms utan noll linje - på en sju våningar hög hemautomation 2024, Mars
Vad Kan Man Göra Av LED -remsor? Gör-det-själv-tak Och Bordslampa Från 220 V Tejp, Andra Alternativ
Vad Kan Man Göra Av LED -remsor? Gör-det-själv-tak Och Bordslampa Från 220 V Tejp, Andra Alternativ
Anonim

LED -remsan är en mångsidig belysningsarmatur.

Den kan limmas in i vilken transparent kropp som helst, vilket gör den senare till en oberoende lampa. Detta gör att du kan bli av med utgifterna för färdiga belysningsarmaturer, utan att förlora något i det inre av huset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man en lampa?

Det är enkelt att montera en lampa med egna händer, med bara en LED -remsa och en lämplig kropp till hands. Du behöver en vit eller transparent (matt) låda, snygg i formen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tak

Till exempel en taklampa kan en liter plast- eller glasburk (ny, utan märkbara repor) under chokladpastan vara lämplig. Gör följande

  1. Ta försiktigt bort etiketten från burken. Om det går sönder, rengör det med spikar eller en träbit, inte metallföremål, annars kommer burken att repas och den måste slipas (matt, spridande effekt). Tvätta det och locket. Det ska inte finnas några produktrester inuti. Torka burken och locket.
  2. Klipp ett eller två segment från LED -remsan. På ett band som drivs av 12 volt DC (inte 220 V AC) är varje bit en sektor med tre lysdioder anslutna i serie. För en liten spänningsmarginal har bandet ett strömbegränsande motstånd eller en extra enkel diod som tar bort några tiondelar av en volt.
  3. Med hjälp av smältlim eller tätningsmedel, limma en bit plastlåda som används för kablar på insidan av locket, täckt med ett eget längsgående lock. Det kommer att skapa en extra bas för bandet.
  4. Gör två genomgående hål i lådan på lådan, burkens lock och i själva lådan. De ska placeras i samma område och vara gängade raka, utan att dra sig tillbaka någonstans eller vika när de passerar genom plastskikten som lådbiten och locket är gjorda av. För att förhindra att produkten spricker kan hål göras antingen med en borr med en borr med en diameter på 2-3 mm eller med en varm tråd med samma diameter.
  5. Dra ledningarna genom dessa hål när du har öppnat lådan på locket. För större stabilitet - så att trådarna inte dras ut - kan du knyta var och en av dem i en låda med en enkel knut. Genom lådans lucka rusar ledningarna utan dessa knutar. Stäng locket på lådbiten.
  6. Limma bitarna av LED -remsan på lådans lucka, se till att ledningarna håller sig ur vägen. Så att de inte syns och lockar uppmärksamhet är det lämpligt att använda vita trådar.
  7. Löd kablarna till plus- och minusterminalerna. De är vikta, pressade så att de inte sticker ut och inte skadar ledningarna på tejpen, eftersom det är en högteknologisk och samtidigt ömtålig och elastisk produkt.
  8. Anslut en strömförsörjning med lämplig utspänning. Nätspänning används inte hemma - lysdioderna blinkar med en frekvens på 50 hertz, och detta anstränger ögonen under långt arbete. Du kan använda en högfrekvent strömförsörjning - 60 Hz eller mer. Så i fluorescerande lampor-"spiraler", som producerades fram till slutet av 2000-talet, användes en frekvensomvandlare från 50 till 150 Hz. Observera spänningen och polariteten när du ansluter strömkällan - att slå på den "bakåt" leder till att bandet inte tänds och om spänningen överskrids kommer det att misslyckas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha bekräftat att den monterade lampan fungerar, häng den från taket. För en mer sofistikerad look limmas en öglaupphängning på locket från utsidan, och själva lampan kan hängas på en hemgjord kedja av ståltråd, sedan måla den här kedjan eller använda ett dekorativt band eller garn. Trådarna är försiktigt gängade genom länkarna i kedjan eller bundna till ett snöre. Strängens ände är knuten med en vacker rosett på själva lampans upphängning och i takets upphängning.

Om du använder färgade lysdioder blir lampan dekorativ av en enkel lampa. Rött, gult, grönt och blått kan tillföra en festatmosfär till belysningen i ett rum. Anslut armaturen till strömförsörjningen, installera och anslut strömbrytaren till kretsen.

Bild
Bild

Vägg

Flera av dessa burkar kan användas som vägglampa. Det är önskvärt att fixa dem på en speciell upphängning eller i rad. Använd ovanstående teknik för att montera taklampan. För att göra upphängningen behöver du bandstål - det kan skäras från ett professionellt rör, till exempel 20 * 20 eller 20 * 40, eller du kan köpa ett färdigt ark för skurna remsor.

Stålets tjocklek bör inte överstiga 3 mm - en tjockare ger hela strukturen en solid vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Följ stegen nedan för att montera gimbalen

  1. Lös upp profotruba eller arket i remsor.
  2. Skär en liten bit från remsan, till exempel 30 cm lång. Böj den två gånger - några centimeter från ändarna. Du får en U-formad del.
  3. Böj en av ändarna med 1-2 cm. Fäst en lampa (utan upphängningsslinga), gjord enligt tidigare instruktioner, på bultade leder, ta bort skärmen (burken själv) från basen (lock).
  4. Borra två hål i väggen för pluggar med en diameter på 6 mm, sätt in dem i väggen.
  5. Markera och borra ett hål i armaturhållaren - på samma avstånd från varandra - i den del av hållaren som fästs på väggen. Självgängande skruvar med en diameter på 4 mm är lämpliga för 6 mm pluggar (tvärsnitt med skruvspår). Skruva fast dessa skruvar med hållaren i väggen. Se till att strukturen sitter fast på väggen och inte spelar.
  6. Ledningarna kan fästas på själva hållaren. I det enklaste fallet används plastband. Efter färg väljs de så att de inte märks.

Dra ledningen med strömbrytaren till en plats som passar dig. Anslut lampan till nätadaptern.

Bild
Bild

Skrivbord

En vägglampa kan enkelt omvandlas till en bordslampa om du gör följande

  • Häng en reflektor på armaturens kropp (plafond). Den kan tillverkas av stålplåt och beläggas med silverfärg (tillverkad av aluminiumpulver och vattentät lack). Om det inte finns något silver kan det böjas från en metalliserad 1 -liters mjölkpåse skuren i sömmarna - kartongens inre yta från vilken en sådan påse är tillverkad är metalliserad.
  • Efter montering av reflektorn hängs armaturen antingen ovanför bordet - på väggen, eller fästs på bordet med en armeringsbit eller en längre remsa med en tjocklek av minst 3 mm.
Bild
Bild

Att göra lysande figurer

För att till exempel göra en ljus kub, använd ett transparent, matt eller vitt material. Plexiglas, vit plast (polystyren, polystyren under ett lager plexiglas) kommer att fungera bra för att skapa en svagt glödande figur. Om du är bekant med teknikerna för gjutning av plast, till exempel från flaskor, behöver du en ugn som har en låg (upp till 250 grader) temperatur, vilket gör att du kan mjukna och smälta plasten. Aerobatics här är en plastblåsare, genom vilken du kan blåsa vilken figur som helst ur en smält, sirapsaktig konsistens av plast.

I det senare fallet utförs arbetet endast utomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

De enklaste figurerna som inte har krökning av ansikten - tetraeder, kub, oktaeder, dodekaeder, ikosaeder - är gjorda utan att smälta plast, det vill säga genom att binda (till exempel limma) identiska bitar av plast eller glas till varandra för att bilda en stängt utrymme. Under handlingen - eller i början - limmas segment av diodtejpen på vissa ytor. Om tejpens kluster är den enda kan den limmas på polyhedronens sista yta - placerad så att lysdioderna i denna sektor lyser i mitten av rymden, i mitten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha dragit slutsatserna av de trådar genom vilka matningsspänningen matas samlas polyhedronen och stängs. Figuren kan, som enkla lampor, placeras på bordet, under sängen, placeras mot väggen (på det övre skåpet) eller hängas i mitten av taket. Flera flerfärgade figurer, styrda av en dimmer, skapar ett dynamiskt ljus - precis som på ett diskotek. Ljus kuber och lätta polyeder, tillsammans med "kvast" lampor som innehåller dekorativa fibrer, är mest efterfrågade bland unga människor och kännare av olika belysningstekniker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra inredningsidéer

"Avancerade" hantverkare stannar inte där. LED-remsor och kransar köps inte, utan monteras från vanliga superljusa lysdioder beställda i Kina med en matningsspänning på 2, 2 (färg, monokrom) eller 3 volt (vit i olika nyanser).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tunna trådar till hands, till exempel från en signalkabel, kan du skapa en rad i en transparent (innerdiameter upp till 8 mm) slang, transparent gelpennkropp och så vidare. Lampor, för vilka en "fjäder" -sladd från en hemtelefon eller telefontelefon kan fungera som en tråd, ser original ut - de kan hängas som ljus i valfri höjd eller till och med skapa en "flerljus" -krona. I det senare fallet används antingen en ram från en gammal ljuskrona, i vilken lamphållarna för sockel är ur funktion eller "inbyggd" elektronik brinner ut, eller så är en sådan ram (ram) gjord oberoende - av stålremsor, professionella rör och dubbar med muttrar och brickor.

Rekommenderad: