LED-remsor För Skåp I Köket (40 Bilder): Gör-det-själv-installation Och Anslutning Av LED-belysning, Köksöverliggande LED-remsor

Innehållsförteckning:

Video: LED-remsor För Skåp I Köket (40 Bilder): Gör-det-själv-installation Och Anslutning Av LED-belysning, Köksöverliggande LED-remsor

Video: LED-remsor För Skåp I Köket (40 Bilder): Gör-det-själv-installation Och Anslutning Av LED-belysning, Köksöverliggande LED-remsor
Video: Ny Belysning för köket med LED Slinga! 2024, April
LED-remsor För Skåp I Köket (40 Bilder): Gör-det-själv-installation Och Anslutning Av LED-belysning, Köksöverliggande LED-remsor
LED-remsor För Skåp I Köket (40 Bilder): Gör-det-själv-installation Och Anslutning Av LED-belysning, Köksöverliggande LED-remsor
Anonim

I det inre av köket ser belysningen under skåpen väldigt snygg och modern ut. Dessutom gör LED -remsan rummet mysigare och belyser dessutom matlagningsområdet. Den otvivelaktiga fördelen med denna lösning är enkel installation av flexibla glödband . Därför är det värt att lära sig alla deras fördelar och nyanser av användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Fördelarna med LED -remsor inkluderar följande fakta:

  • belyser arbetsytan fullt ut;
  • i det ögonblick som den slås på lyser den med full effekt;
  • används länge, oavsett användningsfrekvens;
  • ekonomisk (låg strömförbrukning);
  • installationen beror inte på ledningar;
  • belysning av hög kvalitet;
  • tyst drift utan överhettning.

Den enda märkbara nackdelen med LED -belysning är dess höga kostnad, som täcks av en lång livslängd och energibesparingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

En viktig egenskap hos LED -remsan för effektiv belysning i köket är dess motståndskraft mot vattenånga. Otillräckligt skydd av enhetens LED -hölje kan leda till kortslutning med stor risk för brand. Graden av skydd bestäms av den tvåsiffriga märkningen.

Siffran föregås av latinska bokstäver - IP. Det första numret är en indikator på dammskydd och motståndskraft mot mekaniska skador.

Den andra visar tätheten. Båda parametrarna är klassade på en särskild skala från 0 till 9.

Bild
Bild
Bild
Bild

LED -remsor har följande märkning:

  • IP20 . Minsta säkerhetsnivå, förbjuden för användning vid hög luftfuktighet.
  • IP33 . Öppen kanal, rekommenderas inte för köksinstallationer.
  • IP65 . Tråd med envägs täthet på sidan där de elektroniska komponenterna finns.
  • IP67 och IP68 . Helt förseglad tejp, perfekt för belysning under köksskåp, badrum och pooler. Om patchtejpen med lysdioder har otillräcklig säkerhet är det viktigt att använda speciella profiler som säkerställer säkerheten på rätt nivå.
Bild
Bild

Nätaggregat

Det går inte att ansluta LED -remsan till ett vanligt hushållsuttag! Enheten brinner omedelbart ut, eftersom den är konstruerad för att fungera med en konstant ström på 24/12 V, som erhålls genom att omvandla pulser i strömförsörjningen.

Dess effekt måste vara lämplig för den totala strömförbrukningen för alla bandlampor som är anslutna till den.

Pulsomvandlaren väljs med en marginal på upp till 20%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det kan skilja sig åt i design

  • Kompakt, i ett vattentätt plastfodral.
  • I ett förseglat aluminiumhölje. Ett dyrare alternativ, motståndskraftigt mot klimatpåverkan. Används ofta för utomhusbelysning.
  • Öppen enhet i ett perforerat hölje. Den billigaste, men också den mest dimensionella och kräver ytterligare fuktskydd.
  • Lågströmsadapter (upp till 60 W). Flera diodremsor kräver individuella strömförsörjningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgsort

Monokroma dioder kännetecknas av ett smalt emissionsspektrum, som måste beaktas vid val av bakgrundsbelysning. Baserat på detta kan belysningen under skåpen, förutom vitt och gult, vara orange, rött, grönt, blått och lila. I färgspektrumet förvrängs produkter och föremål avsevärt och ser annorlunda ut än i naturligt ljus eller under fluorescerande belysning.

Vit monokrom LED är en halvledare belagd med en fosfor som avger ultraviolett ljus. I princip liknar det lysrör.

Skuggan kan väljas från "varm" till "kall" glöd, vilket indikeras av en viss glödtemperatur, uttryckt i Kelvin, som LED -lampor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Normalt skrivs ett kretskort med lysdioder ut på en vit yta, men du kan göra en gul, brun eller till och med svart bas . Färgalternativ ser mer intressanta ut på skåp när de installeras öppna. För att förenkla installationsprocessen appliceras en självhäftande remsa på tejpens baksida.

Färgen på belysningen väljs beroende på vad LED -bakgrundsbelysningen är till för . Om du planerar att använda den som en källa till ytterligare ljus är en vit bakgrundsbelysning att föredra. För design är färgen mer lämplig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Ibland är det ganska svårt att bestämma valet av LED -remsa för köksskåp. Eftersom de befintliga arterna har en viss likhet och är representerade i en stor variation. Belysning med LED -lampor skiljer sig på flera sätt:

  • antalet kristaller;
  • typ av glöd: svartvit eller fullfärg;
  • parametrar (1,06x0,8 mm - 5,0x5,0 mm).
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du köper remsor med lysdioder måste du bestämma vilken typ av belysning du vill ha

  • Som en extra belysning är det bra att använda ett tejp med en glöd av jämn ljusstyrka (5,0x5,0 mm).
  • Enchipsutrustning (3, 5x2, 8 mm) är lämplig för dekorativ design.

Det är också värt att ta hänsyn till ytterligare en punkt som klassificerar bandet - antalet lysdioder per löpande meter.

Kvaliteten på belysningen och hur mycket energi som kommer att förbrukas beror på den . Cirka 60 lysdioder per 1 löpmeter klarar den dekorativa uppgiften, och för bra belysning behövs 2-3 gånger fler dioder, baserat på samma längd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

För att belysningen under skåpen ska se estetiskt tilltalande ut måste du göra en installation av hög kvalitet. Självklart kan tejpen helt enkelt limmas på skåpen, men det kommer att se hantverksmässigt och slarvigt ut.

För att belysningen ska se trevlig ut är det värt att använda aluminiumprofiler med ett matt lock.

Dessutom kan glas installeras på aluminiumprofilen, vilket dessutom skyddar diodtejpen från kontaminering.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att organisera LED -stripbelysning måste följande manipulationer utföras

  1. Installera strömförsörjningen. Det är lämpligt att placera det utom synhåll.
  2. Installera kontrollmodulen.
  3. Bestäm fästområdet för diodremsorna.
  4. Fäst en aluminiumprofil. Om tejpen "krymper" endast på en limbas, rekommenderas att först avfetta arbetsytan.
  5. Klipp en remsa av önskad längd från tejpen och fixa den i en metallprofil eller stick den på möbelplanet.
  6. Tejpens kant löds till strömförsörjningen. Eller det är fäst med speciella kontakter.
  7. Kontrollera belysningssystemets funktionalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet är det inte svårt att installera LED -remsor med egna händer, det kräver inte speciella färdigheter . Bakgrundsbelysning med lysdioder kommer att ge en viss glädje i alla interiörer. Det är viktigt att tänka noga över var och hur man placerar den, välja rätt ljusfärg för bakgrundsbelysningen och njuta av resultatet.

Bild
Bild

Profil

Tejp med en smal belysningssektor kan monteras på ytterkanten av botten på väggskåpen så att ljuset inte faller på väggen. Ett universellt sätt för ljusfördelning är att använda profiler och skyddande ljusspridande filmer . Om så önskas kan du skapa önskad form av "spot" för belysning med nivån på profilsidorna. Utan profil bryts en bandremsa med dioder snabbt ner från överhettning. Det är också mycket bekvämt att fästa en diffusor på profilen, vilket bidrar till enhetlig belysning av hela bordsskivan och skyddar den mot stänk.

Bild
Bild

LED -remsan sätts in i aluminiumprofilen. Det kan variera i form:

  • över huvudet;
  • överliggande hörnkonfiguration;
  • runda;
  • inbyggt.

Om du vill kan du försöka dölja belysningen och den utskjutande profilen i möbelskåp. Även om den inbyggda metoden är dyrare kräver skönhet offer.

Placeringen av den U-formade profilen görs vanligtvis så nära framsidan som möjligt . Den vanliga standarden är 1/4 av avståndet från kanten. Profilens dimensioner väljs med hänsyn till LED -remsans bredd. En sådan profil är stängd ovanifrån med en matt skärm.

Bild
Bild
Bild
Bild

band

För tillräcklig belysning från diodremsan krävs en optimalt vald effekttäthet. Det kännetecknas av antalet dioder på en löpande mätare.

Varje tejp av en annan typ har ett visst antal lysdioder. Detta bestäms visuellt och när man känner till produktens egenskaper.

Siffrorna i bandmarkeringen anger storleken på lysdioden:

  • SMD -3528 - 3,5x2,8 mm;
  • SMD -5050 - 5,0x5,0 mm.
Bild
Bild

Det rekommenderas att välja modeller med ett färgåtergivningsindex på 90% eller högre . Eftersom tejpen i framtiden kommer att placeras i skyddsprofilen under det frostade glaset kan du också välja en läckande version. Detta kommer att avsevärt spara ekonomin, eftersom det är mycket svårt att välja förseglade alternativ av god kvalitet. Efter ett eller två år bleknar de oundvikligen och blir täckta med en gulaktig blomning, vilket väsentligt förändrar typen av den ursprungliga glöd.

För att undvika allvarligt slitage rekommenderas det inte att ansluta LED -remsor i serie . Dessutom kommer detta att medföra ojämn glöd. För att ansluta flera flexibla remsor behöver du en förstärkare som styr den enhetliga energiförsörjningen till olika delar av den elektriska kretsen.

Bild
Bild

Kabeldragning

Bättre att använda färgade trådar: rött och svart. I det här fallet kommer det att vara svårt att förväxla plus och minus, och polaritet spelar en av de ledande rollerna här. Kablarnas längd bör vara tillräcklig med viss marginal för strömförsörjningen. Huvudproblemet och den verkliga strävan blir att tänka på hur man lägger och gömmer trådarna.

Det är vanligtvis ett litet mellanrum mellan väggen och köksenheten. Det är bekvämt att fylla detta utrymme med en farlig 220V kabel från uttaget.

Med lågspänningskablar 12-24V kan du göra följande: placera den längs sidoväggarna i väggskåp . I vissa fall kan ledningarna döljas i de tekniska spåren för hyllhållarna. Och det enklaste alternativet är att stänga kablarna med en speciell kabelkanal. Det smala överlägget ser snyggt ut och ibland inte alls slående.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strömanslutning

Om diodremsbelysningen slutar tändas eller inte lyser bra, är anledningen till detta följande orsaker:

  • installation av komponenter av låg kvalitet;
  • misstag gjordes under installation och anslutning.
Bild
Bild

Anslutning av LED -bakgrundsbelysning kräver att vissa regler följs:

  • obligatorisk iakttagande av polaritet;
  • vridning eller överdriven böjning skadar tejpen;
  • vid behov är det tillåtet att skära och lödda det i en vinkel;
  • för att minska strömförlusten rekommenderas att använda en kabel med en tjock sektion;
  • för en kraftfull LED -remsa krävs installation i en speciell profil (låda);
  • om en 5 meter lång remsa är monterad används en uteslutande parallell typ av anslutning;
  • För att undvika överhettning är det lämpligt att placera strömförsörjningen med god ventilation.
Bild
Bild

Det finns vanligtvis märken för separation på LED -remsan . LED -remsa säljs i rullar om 5 meter. Och många undrar vad som händer om du ansluter alla 10, eller till och med 15 meter helt och hållet? Det verkar som att det är svårt att ansluta slutet på det första bandet och början på det andra. Men det är förbjudet att göra detta, eftersom 5 meter tas som den beräknade längden som de strömbärande banorna tål. Den ökade gränsen för tillåten belastning på kort tid kommer att inaktivera utrustningen. Dessutom blir diodernas glöd ojämnt - ljusare i början av remsan och märkbart svagare mot slutet.

Det är tillåtet att ansluta tejpen från en eller båda sidor.

Bilateral anslutning hjälper till att minska belastningen på strömbanorna och förhindrar att ojämn glöd uppträder i hela bandets plan . Detta är särskilt viktigt när ett högeffektsband är anslutet. Enligt erfarna proffs är detta den mest rationella kopplingen. Den enda nackdelen är behovet av ytterligare dragning av ledningar längs hela belysningen.

Bild
Bild

Proffsen rekommenderar också att fäst diodtejpen i aluminiumprofilens hålighet, som fungerar som kylfläns . När bandet värms upp har temperaturhöjningen en negativ effekt på lysdiodernas prestanda. I processen med överhettning bleknar de och försämras med tiden. Det visar sig ett band som är utformat för att lysa i 5-10 år medan det är i profil. Utan det kommer det att brinna ut om ett år eller ännu snabbare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därför är aluminiumlådan en oumbärlig komponent i enheten för bandbelysningssystemet. Det enda alternativet när du kan klara dig utan det är installationen av SMD 3528 -tejp . En lågeffekstejp behöver inte en kylfläns så mycket som en remsa fylld med silikon. Värmeöverföring från dem sker uteslutande genom substratet, och detta är kritiskt litet. Om tejpen också limmas på en plast- eller träbotten blir situationen med kylning av dioderna kritisk. Det vore klokt att först och främst ta hand om säkerheten i hela systemet.

Rekommenderad: