LED -remsa För Växter: Vilken Typ Av UV -fytotape Att Välja För Att Markera Blommor? Hela Spektrumdiodremsor Och Andra LED -modeller

Innehållsförteckning:

Video: LED -remsa För Växter: Vilken Typ Av UV -fytotape Att Välja För Att Markera Blommor? Hela Spektrumdiodremsor Och Andra LED -modeller

Video: LED -remsa För Växter: Vilken Typ Av UV -fytotape Att Välja För Att Markera Blommor? Hela Spektrumdiodremsor Och Andra LED -modeller
Video: Hur ska man välja växtljus - Odlingsdagboken 2020-12-13 2024, Maj
LED -remsa För Växter: Vilken Typ Av UV -fytotape Att Välja För Att Markera Blommor? Hela Spektrumdiodremsor Och Andra LED -modeller
LED -remsa För Växter: Vilken Typ Av UV -fytotape Att Välja För Att Markera Blommor? Hela Spektrumdiodremsor Och Andra LED -modeller
Anonim

Bland älskare av trädgården och vinterskörden blir speciell belysning för växter särskilt relevant. Vi pratar om en diodlist som ger konstgjord belysning. Denna typ av belysning ersatte glödlampor som innehöll kvicksilver och hade en kortare livslängd. Den mest moderna och relevanta typen av belysning för växtskötsel kallas LED -fytotape, eftersom dioderna samlas i en enda kedja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Växter får inte alltid så mycket ljus som de behöver för snabb tillväxt och god frukt. Ljus är mat för dem, så om de växer i huset, på balkongen, är det helt enkelt nödvändigt att installera en LED -lampa med lysdioder . En sådan anpassning kommer att öka blomväxtens styrka, ge accelererad fotosyntes och frukt. Om du installerar en fytolampa kan du öka dagsljustiden till 18 timmar. Detta säkerställer en god fotosyntes, utan vilken växter inte kan utvecklas.

Blå diodlökar anses vara de mest effektiva för växttillväxt; det finns också alternativ med en lila nyans . Om växten redan börjar bilda äggstockar måste ägaren ta hand om effektiv fruktning.

Röda lökar är bättre lämpade för frukttillväxt och utveckling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lysdioder skiljer sig från energibesparande glödlampor med ett antal fördelar

  • Hållbarhet och vibrationsmotstånd.
  • Säkerhet (glödlampor innehåller inte skadliga ämnen).
  • Sparar el.
  • Att stänga av eller slå på en glödlampa påverkar inte livslängden på något sätt.
  • Lamporna är mycket kompakta, de behöver inte köpa stora kontrollenheter, bara en liten strömförsörjning krävs.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelen med sådana glödlampor är deras höga kostnad. Lampor med denna konfiguration har dykt upp relativt nyligen och är ännu inte lika vanliga som sina motsvarigheter . Troligtvis kommer lysdioder i framtiden att vara vanligare och kostnaden för dem kommer att minska.

Glödlampor ger också ljus som mänskliga ögon inte är vana vid . Om du tittar på lysdioderna kan du få en känsla av att sticka i ögonen. Dessutom, med dålig värmeavledning kan lamporna bli mycket heta. Om du ger strukturen korrekt kylning, kommer dioderna att fungera troget i flera år.

På vissa sätt är ultraviolett ljus inte särskilt bra för växttillväxt . Stammar och blad kan bli gula, växten blir svag. Detta händer om växten utsätts för rena ultravioletta strålar.

… I naturen spelas rollen som ett slags filter av ozonskiktet, och växter känner inte de skadliga effekterna av rent solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under konstgjorda förhållanden händer allt annorlunda

Långvariga ultravioletta strålar (315-380 nm) tillåter inte växter att växa bra, men stjälkar utvecklas bra. Växten får snabbt alla vitaminer den behöver. Om strålning på 315 nm används, tolererar buskar och andra representanter för floran mild kyla väl. Detta gäller särskilt om växterna är sena och frukten eller blomningen sker på hösten. Vid denna tidpunkt har frost ännu inte kommit, men solen värmer inte längre så intensivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Violett och blått ljus ger utmärkt fotosyntes . Växten absorberar mer ljus, växer bra och äggstockarna utvecklas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den gröna nyansen påverkar inte utvecklingen av växtens grönska ., eftersom fotosyntesen under sådan belysning inte är särskilt intensiv. Grönt ljus är bra för grödans tillväxt.

Bild
Bild

Rött ljus anses vara avgörande för att säkerställa fotosyntes av hög kvalitet . Det är detta spektrum som gör att växter kan växa snabbt och få styrka.

Bild
Bild

Om växten odlas hemma behövs fytolampor . Det är nödvändigt att använda sådan belysning om plantorna precis har börjat växa. Armaturer fungerar bra, vilket ger en spridd glöd och interagerar med alla växtytor. Detta kan dock vara dyrt. Ett utmärkt och billigare alternativ kan betraktas som LED -remsor avsedda för accelererad växttillväxt. Lysdioderna kan placeras vertikalt. I denna position träffar ljuset plantans löv och stjälkar, ingen av plantorna kommer att "svälta".

LED -remsan kan dock inte anses vara ett universalmedel. Det är särskilt relevant i det tidigaste stadiet av växtutveckling . När växten växer i höjd eller börjar släppa blommor måste du omorganisera belysningen lite.

Du kan lägga till nya lampor, komma med nya lösningar för att säkerställa växttillväxt av hög kvalitet. För varje kultur fungerar en annan typ av belysning bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Det finns inte så många varianter av LED -remsor. Alla alternativ fungerar enligt samma princip. Lysdioden ger ljus med två halvledare (var och en har sin egen laddning - positiv eller negativ).

Huvudskillnaden mellan LED -enheter ligger i två huvudegenskaper

  1. Skillnaden är i antalet färger . En armatur med denna konfiguration kan fungera i ett annat spektrum. Glödlampor kan vara både multispektrala (med olika färger, RGB) och monospektrala (en sorts färg, till exempel vit).
  2. Skillnaden är i typen av ljusstyrka . Om du inte ansluter dioden till strömförsörjningen kan dess ljusstyrka kännas igen av markeringen. Det finns tre sorter (SMD 5050, SMD 3528, SMD 5630). Den digitala indikatorn är ansvarig för diodens ljusparametrar. Ju högre värde, desto ljusare kommer ljuset att lysa.
Bild
Bild

Fullspektrumtejp

Om du använder fytodioder kan du öka tillväxten och styrkan hos inomhusväxter flera gånger. Tack vare detta kan du bli ägare till en utmärkt skörd, även om planteringen gjordes hemma, i vinterträdgården eller på balkongen . Lampor med fullfärgsspektrum fungerar bra i alla rum. De är perfekta för växtodling och gör att växter kan växa. Lampor av denna konfiguration avger rött och blått ljus, som anses vara det mest lämpliga för växtodling.

Den kvantitativa indikatorn kan vara annorlunda; för att bestämma det måste du bekanta dig med enhetens tekniska egenskaper . Till exempel kan du i butiker hämta band med en kombination (5 till 1, 15 till 5, 10 till 3). De bästa alternativen är armaturer med 5 blå lökar och 1 röd. Sådan belysning är väl lämpad för växter som planteras på en fönsterbräda eller på en balkong (växter i en sådan situation har tillgång till normalt solljus).

Fullfärgs LED -lampor är den perfekta lösningen för att odla alla typer av växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket band ska du välja?

Frågan om val är oerhört viktig. Det är bäst att välja LED -lampor av god kvalitet från välrenommerade företag . Kinesiska produkter kanske inte har den kvalitet som krävs eller har fel i deklarerade egenskaperna. Som ett resultat kommer växter att växa dåligt och ett bra resultat kommer helt enkelt inte att uppnås. Uppmärksamhet bör ägnas åt beräkning av ljusemission för varje enskild växtart. Ljusindexet kommer att vara olika för varje gröda. För att göra detta måste du ta reda på den exakta ljusindikatorn för varje typ av växt.

Du kan inte spara på en strömförsörjning, som också kallas en drivrutin . Detta är en mycket viktig enhet som säkerställer smidig drift av LED -lampor. Strömförsörjningsenheten måste ha samma effekt som själva fytotape.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att titta närmare på modellerna med en marginal så att enheten kommer att fungera så länge som möjligt . Det bör komma ihåg att en viss mängd energi spenderas på kylning, så enheten måste ha 30% av energireserven för högkvalitativ drift av bandet.

Om du följer alla dessa regler växer växterna i din provisoriska trädgård snabbt och kommer att glädja dig med utmärkta skördar . Blå band bör köpas med kontinuerlig ljusvåglängd (ca 445 nm). För röda lampor är indikatorn högre - 660 nm. Ett litet fel är ganska acceptabelt.

Alla dessa rekommendationer är endast relevanta för växter som planteras bredvid ett fönster. Om plantorna ligger på baksidan av rummet och solljuset inte når dem, är det bättre att köpa en multispektral tejp.

Bild
Bild

Förbindelse

Anslutningen utförs sekventiellt i flera steg. Slå inte på många glödlampor samtidigt, eftersom elen inte ökar varje gång du sätter på en annan lampa. Det är bäst att använda en drivrutin vid anslutning, vilket normaliserar spänningen till ett lämpligt värde . Det bör komma ihåg att kyla enheten, vilket gör att bältet kan köras under en längre tid. För dessa ändamål används ofta ett aluminiumhölje eller speciella kylare.

Rekommenderad: