LED-remsor I Silikon: Utomhusremsor På 220 V Och 12 Volt I Ett Hölje, Modeller Av Frostbeständiga Diodremsor. Hur Skär Jag Runt Vattentät Tejp?

Innehållsförteckning:

Video: LED-remsor I Silikon: Utomhusremsor På 220 V Och 12 Volt I Ett Hölje, Modeller Av Frostbeständiga Diodremsor. Hur Skär Jag Runt Vattentät Tejp?

Video: LED-remsor I Silikon: Utomhusremsor På 220 V Och 12 Volt I Ett Hölje, Modeller Av Frostbeständiga Diodremsor. Hur Skär Jag Runt Vattentät Tejp?
Video: LED STRIP LIGHTS -CUT & CONNECT FULL VIDEO in HINDI | WATERPROOF LED 2024, April
LED-remsor I Silikon: Utomhusremsor På 220 V Och 12 Volt I Ett Hölje, Modeller Av Frostbeständiga Diodremsor. Hur Skär Jag Runt Vattentät Tejp?
LED-remsor I Silikon: Utomhusremsor På 220 V Och 12 Volt I Ett Hölje, Modeller Av Frostbeständiga Diodremsor. Hur Skär Jag Runt Vattentät Tejp?
Anonim

En enkel LED -remsa är mycket torra och rena rum. Här kommer ingenting att störa deras direkta funktion - att belysa rummet. Men för gatan och våta, våta och / eller smutsiga rum, där nederbörd och tvätt är vanligt, är band med silikon lämpliga.

Bild
Bild

Särdrag

Ljustejp är en produkt med flera lager. Det finns en plats här för huvudskiktet - ett dielektriskt material, som glasfiber med ett mikrolager (fraktioner av en millimeter), och strömbärande spår (kopparskikt) med kontakter för lödning, och själva lysdioderna med motstånd (eller primitiv dimmer) mikrokretsar) och ett gummerat lager (beroende på modelltejp). Allt detta är täckt med ett tjockt lager (upp till flera millimeter i tjocklek) av transparent, nästan helt genomskinligt silikon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis kan du lägga en vanlig LED -remsa, inte skyddad mot fukt, i en flexibel silikonslang - som de som trädgårdsmästare och trädgårdsmästare ibland använder. Nackdelen med silikon är att det spricker i svår (under -20 grader) frost . Men i ett badkar eller badrum, dusch, där kraven på fuktskydd är speciella, kommer det att motivera sig 100 procent. Du behöver bara täta ändarna.

Och så att fukt inte uppträder i ett tätt stängt utrymme på slangens väggar, kan du lägga en bit kiselgel i röret, fixera det så att det inte absorberar ljus från lysdioderna och inte får ögonen på dig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silikon vid positiva (Celsius) temperaturer, till exempel vid rumstemperatur, behåller inte bara vattenånga, utan också damm, liksom smuts som bildas av dammpartiklar och vatten . Förutom okänslighet för väderförhållanden från vår till höst i de flesta regioner i Ryssland är silikonbeläggningen flexibel och elastisk, vilket gör att du kan skapa inskriptioner och skyltar från en sådan tejp (när du använder mono- och polykroma lysdioder, till exempel RGB). Klassen av fukt- och dammskydd är inte mindre än IP-65. Rörlighet och flexibilitet gör det möjligt att hänga dessa ljusremsor på en yta med avlastning av eventuella oegentligheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av 220 volt innebär ytterligare begränsningar . Silikon LED -remsor är nästan det enda valet: en person, till exempel i ett bad, är skyddad från effekterna av oavsiktlig läckande elektricitet - även när han glömde att installera en jordfelsbrytare. Frånvaron av en transformator, stabilisator och andra funktionella enheter som genererar överskottsvärme gör tejpens energiförbrukning mer ekonomisk. Endast en nätlikriktare och en utjämningskondensator används här.

Översikt över arter

Ljusremsor, oavsett spänning som försörjer enheten och förekomsten av fuktskydd, utmärks av flera typer. Band med enkla SMD -enheter är monokroma - endast rött, gult, grönt, blått eller lila. Flerfärgade band har trippelmontering (RGB) - de kräver en extern färgkontrollenhet . De är anslutna till ett 220 volt nätverk endast via en strömförsörjning som sänks till 12 eller 24 V.

Bild
Bild

Populära modeller

Vissa modeller - till exempel baserad på ljusmontering SMD -3528 - är i den största efterfrågan . Naturligtvis är dessa inte de enda lysdioderna som har använts som inomhus- och utomhusbelysning i kommersiella byggnader och lokaler. En typisk specifik komponent är antalet 60 lysdioder per löpande meter på ett sådant band. IP-65-skydd gör att de kan användas i fuktiga och till och med smutsiga miljöer.

Dessa ljusremsor tillverkas av olika företag, bland de vanligaste - Rishang företag … Klass A anger denna produkts premiumstatus: förutom fuktskydd lockar lysdiodernas ljusstyrka (ljusstyrka) och garantin för kontinuerlig drift i ett år köpare som omedelbart vill investera i ljuselement som inte kommer att brinna ut i ett månad eller två, men kommer att pågå mycket längre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna ljusremsa säljs i 5 meters spolar. Sektorn i tejpen består av 3 lysdioder; dessa kluster är parallellt kopplade till varandra.

Tejpen slås bara på via transformatorns strömförsörjning eftersom anslutning av mer än en lysdiod parallellt kräver en omvandlare som är mycket kraftfullare än en enkel likriktare och kondensatormotstånd. Om du ansluter lysdioderna parallellt, var och en genom sitt eget motstånd, ökar effektförlusten på dessa motstånd och en sådan montering blir dyrare än den enklaste enheten som består av 2 likriktare och en transformator med en omvandlare. Effekten hos dessa band är cirka 5 W per linjär meter, driftströmmen överstiger inte 0,4 ampere per samma mätare . Färgpaletten representeras av de fyra huvudsakliga färgerna samt vit glöd på 7100 och 3100 Kelvin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ljusenheter baserade på SMD-5050 lysdioder har 30 lysdioder per linjär meter. De produceras av Song -företaget. Dubbelsidig tejp levereras ofta med sådana tejper, vilket gör att du kan montera dessa element på glansiga och hårda ytor, vars material inte "dammar" av sig själv. Garantitiden är högst en månad, uppenbarligen påverkar kränkningen av den korrekta beräkningen. Tillhör B-klassen.

Tejpen skärs med 10 cm, kopplas via en transformatorns strömförsörjning, släpps i 5-meters spolar . Ljuseffekten når 7,2 W, strömförbrukningen är 0,6 A. Det är lätt att gissa att 12 volt krävs. Riktningsmönstret för ljusflödet för varje LED är "plattat" och lika med 120 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att ansluta från 18 till 24 segment på 1 m i serie kan du använda dem som en 220 volt lampa . En kraftfull högspänningsnätlikriktare krävs. En kondensator med en driftspänningsmarginal på upp till 400 V används för att jämna ut 50- eller 100-Hz-krusningar.

För seriell anslutning utförs en speciell ledning - med enkla och dubbla ledningar. Det rekommenderas att montera en sådan armatur på en rektangulär panel.

Bild
Bild

Ansökningar

12 volt gatuband, som inte har silikonskydd, används endast i en speciell transparent slang, om möjligt ansluten i båda ändar. Faktum är att kall luft på vintern, kylning av röret utanför, gör att kondens bildas inuti under dagen när denna ljusremsa är avstängd . För att eliminera detta, efter att du har satt in tejpen och tagit bort trådarna, förseglas röret, till exempel med varmt lim eller tätningsmedel.

Skyddade silikonbelagda tejper behöver inte ytterligare skydd mot regn och dimma - skärning med en halv meter eller en meter utförs endast med märken där beläggningen är tunnare: speciella märken appliceras här och förstärkta ledande banor används för lödningstrådar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Diodljustejp är ett attribut för utomhusreklam (skyltar och skyltar, displayer) . Från insidan används den som vägg- och takbelysning - längs omkretsen och raka linjer som delar taket i ett stort område i sektorer.

Dekorativ belysning av pelare, träd och byggnader, strukturer från utsidan låter dig skapa alla färger och paletter - så är gator, grunder och vägar av alla slag inredda.

Bild
Bild

Hur klipper jag bandet?

Tillverkaren placerar skärlinjer (punkter) på 12-volts ljusremsor var tredje lysdiod. Färgade band för samma spänning är markerade med en markörpunkt var 5: e ljuselement. För 24 volt är dessa steg 6 respektive 10 lysdioder . Tillverkarna grupperar dubbla lysdioder för 220 volt i sekventiella kluster om 30 stycken och enstaka - 60 vardera. Oskyddade (helt platta) band skärs med en enkel sax, vattentät (frostbeständig, i en rund eller halvcirkelformad slida) - med hjälp av förstärkt (metallsax).

Rekommenderad: