Kontroller För LED -remsor: Kontroller För RGB -remsor Med En 12 Och 220 Volt Fjärrkontroll, Musik Och Andra Modeller. Hur Ansluter Man Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Kontroller För LED -remsor: Kontroller För RGB -remsor Med En 12 Och 220 Volt Fjärrkontroll, Musik Och Andra Modeller. Hur Ansluter Man Dem?

Video: Kontroller För LED -remsor: Kontroller För RGB -remsor Med En 12 Och 220 Volt Fjärrkontroll, Musik Och Andra Modeller. Hur Ansluter Man Dem?
Video: Как использовать реле 5 В с Arduino для включения и выключения лампы переменного тока или нагрузки постоянного тока 2024, April
Kontroller För LED -remsor: Kontroller För RGB -remsor Med En 12 Och 220 Volt Fjärrkontroll, Musik Och Andra Modeller. Hur Ansluter Man Dem?
Kontroller För LED -remsor: Kontroller För RGB -remsor Med En 12 Och 220 Volt Fjärrkontroll, Musik Och Andra Modeller. Hur Ansluter Man Dem?
Anonim

Det händer ofta att det inte räcker med att använda en LED -remsa för att belysa utrymmet. Jag skulle vilja utöka dess funktionalitet och göra den till en mer mångsidig enhet. En särskild kontroller för LED -remsan kan hjälpa till med detta. En liknande styrenhet för LED -bakgrundsbelysning kan ha olika funktioner. Den senare kommer att bero på dess syfte och tekniska funktioner, liksom antalet färger på enheten, dimningsfrekvensen och andra indikatorer. Låt oss försöka ta reda på vilken typ av enhet det är, hur man väljer det, vad det är och hur man ansluter det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Det ska sägas att det inte behövs någon styrenhet för ett enfärgsband. Den är helt enkelt ansluten till en strömkälla, som vanligtvis används för 12 volt enheter . Om tejpen klarar höga spänningar bör en lämplig strömkälla väljas. De vanligaste modellerna är för 12 volt (+ 220) och för 24 V. Det finns naturligtvis alternativ som i allmänhet är direkt anslutna till nätverket, men de finns inte i RGB -varianten.

Och om vi säger exakt vad en styrenhet är, är det en enhet som ansvarar för att koppla kretsar från en strömkälla till en förbrukande enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns 3 LED -rader på remsan, som skiljer sig åt i färg, eller 3 färger är gjorda som en separat kristall i ett enda fodral, till exempel alternativ 5050:

  • grön;
  • blå;
  • Röd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Observera att styrenheterna kan ha olika utföranden, inklusive förseglade . Därför har de olika indikatorer på skydd mot vatten och damm. Det finns inga omkopplare eller knappar på regulatorn. Därför levereras vanligtvis en sådan diodremsanordning med en fjärrkontroll. En sådan IR -styrenhet är en utmärkt lösning för att styra band baserade på lysdioder av olika slag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Det finns olika kontroller. De skiljer sig enligt följande kriterier:

  • kontroll metod;
  • typ av utförande;
  • installationsteknik.

Låt oss säga lite mer om varje kriterium, och vad, beroende på det, kan vara styrenheter för LED -lampor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av utförande

Om vi pratar om typen av prestanda, så kan styrenheterna för LED -brädor, enligt detta kriterium, vara de där styrenheten är utrustad med något slags skydd, eller det kommer inte att finnas något sådant skydd på den. Till exempel, de kan vara IPxx -klassade för vatten- och dammbeständighet . Dessutom är den enklaste typen IP20 -skydd.

Sådana enheter kan inte användas utomhus eller i rum med hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest skyddade typen av enheter kommer att vara IP68 -modeller . Dessutom kan band också ha olika grader av skydd. De är markerade därefter.

Efter installationsmetod

För detta kriterium kan en flerkanalig styrenhet för RGBW och andra enheter ha ett hus med speciella hål för bultar eller en speciell DIN -skena . De senaste modellerna anses vara det mest framgångsrika alternativet för placering i elektriska paneler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som kontroll

Om vi pratar om kontrollmetoden kan kategorin av enheter som övervägs ha många variationer. Till exempel finns det modeller som kan styras från telefonen med hjälp av Wi-Fi- och Bluetooth-teknik. Det finns också IR -styrenheter som, när det gäller styrteknik, liknar en TV -fjärrkontroll . Särskilt populärt är den infraröda musikljudkontrollen, som kan ha olika funktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förresten, modeller som har en fjärrkontroll i satsen ger möjlighet att välja autoläge, samt att manuellt ställa in ljusstyrka och färgomfång . Men mer exakt, olika modeller har olika anslutnings- och kontrollfunktioner. Därför, när du väljer, bör du noga läsa egenskaperna hos produkterna så att de innehåller funktioner som är av intresse för en viss användare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

Om vi pratar om populära modeller av styrenheter för LED -remsor, då ska det sägas att ett stort antal olika produkter presenteras på marknaden idag, vilket kan kallas en bra lösning när det gäller pris och kvalitetsförhållande. Men jag skulle vilja markera en som kommer att vara särskilt intressant.

Detta är en modell från tillverkaren Lusteron , presenterad i form av en liten vit låda med trådar. Rekommenderad effekt är 72W, även om den klarar max 144W. Ingångsströmmen här kommer att vara 6 ampere, det vill säga 2 ampere per kanal.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid ingången har den en standard 5, 5 vid 2, 1 mm 12-volts kontakt, som enligt tillverkaren kan fungera i strömförsörjningsområdet från 5 till 23 volt. Enhetens kropp är tillverkad av polykarbonatmaterial.

Observera närvaron av röststyrning genom tjänster som Tmall Elf, Alexa Echo och naturligtvis Google Home . Denna enhet kan inte bara styras från din smartphone, utan också fjärrkontrollen är tillgänglig via Internet. Detta kommer att vara mycket bekvämt om ägaren inte är hemma. Enheten är utrustad med ett timerläge, enligt vilket du kan slå på och av själv. Dessutom finns ljusstyrka för den anslutna LED -remsan tillgänglig här.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör också noteras att enheten är komplett, som innehåller själva styrenheten, en extra 4-polig adapter, samt en låda och en manual. Tyvärr, manualen är inte särskilt tydlig, vilket är typiskt för många produkter som tillverkas i Kina . Men det finns en länk dit, genom att klicka på vilken kan du ladda ner programmet till din smartphone för att styra kontrollen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är en produkt av Tuya, ett företag som specialiserat sig på att skapa programvara speciellt för sakernas internet.

Ansökan är gjord med hög kvalitet och visar all tillgänglig funktionalitet. Det finns ett ryskt språk här, vilket gör att även en oerfaren användare enkelt kan förstå alla krångligheterna med att styra enheten i fråga från varumärket Lusteron . Även om vissa översättningsfel fortfarande förekommer är detta inte alltför kritiskt. I allmänhet bör det sägas att enheten visade sig vara ganska bra när det gäller dess egenskaper, har bra funktionalitet och inte är för dyr.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

Om vi pratar om att välja en styrenhet för LED -remsor, är den första aspekten att stanna kvar vid spänning. Dess värde bör vara identiskt med strömförsörjningens värde, eftersom vi pratar om en spänning av omkopplad typ . Det är inte nödvändigt att ansluta den programmerbara styrenheten till en 24 V. Eller så brinner det helt enkelt ut direkt.

Den andra viktiga parametern för att välja en programmerbar styrenhet är ström . Här bör du tydligt förstå vilken specifik längd bandet kommer att vara och beräkna strömmen som det kommer att konsumera. Till exempel kommer den vanligaste typen av tejp 5050 att behöva cirka 1, 2-1, 3 ampere per 100 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig punkt som också hjälper dig att välja modell av typen av enhet i fråga är märkning. Vanligtvis ser det ut så här: DC12V-18A. Det betyder att styrmodellen har 12 volt spänning vid utgången och levererar en ström på upp till 18 ampere. Denna punkt måste också beaktas vid val.

Förresten, om det av någon anledning inte är möjligt att köpa en programmerbar styrenhet för önskad strömnivå, kan du använda en förstärkare

Bild
Bild
Bild
Bild

Den använder signaler från huvudkontrollen eller föregående band och kan, med hjälp av en extra strömkälla, slå på bakgrundsbelysningen enligt en liknande styralgoritm.

Det vill säga det förstärker styrsignalen så att det är möjligt att ansluta fler belysningsenheter med hjälp av en extra strömkälla . Detta kommer att vara särskilt efterfrågat om det är nödvändigt att installera en mycket lång installation, och en sådan lösning kommer att göra det möjligt att inte bara spara tråden, utan också minska tiden som används för separering av kraftledningar, eftersom den extra strömkällan fungerar från ett 220 volt nätverk.

Det bör tilläggas att alla delar av kretsen måste väljas för samma ström och spänning, och strömförbrukningen kan inte vara större än strömmen, som tillhandahålls av strömförsörjningen och regulatorn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den sista punkten som du måste vara uppmärksam på när du väljer är designen på fodralet . Det bör tydligt förstås var enheten ska monteras. Om detta kommer att göras, säg, i ett rum där det inte finns hög luftfuktighet och temperaturer, är det ingen idé att köpa modeller av nätaggregat och styrenheter som är täta och motståndskraftiga mot fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbindelse

Om vi pratar om att ansluta styrenheten till den nämnda typen av LED -remsor, är det bäst att göra detta med hjälp av speciella kontaktdon. Normalt har enheten följande kontaktmarkeringar:

  • Grön -G - grön färg;
  • Blå -B - blå;
  • Röd -R - röd;
  • + Vout- + Vin - plus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Anslutningsschemat implementeras enligt följande algoritm:

  • de nödvändiga elementen bör förberedas - LED -remsa, kontakter, strömförsörjning och styrenhet;
  • i enlighet med färgschemat krävs det att ansluta kontakten och tejpen;
  • välj beteckningen på terminalerna på strömförsörjningen och anslut kontakten på ett sådant sätt att bandkontakterna helt sammanfaller med styrenhetens;
  • anslut strömförsörjningen via plintarna på andra sidan av enheten eller använd en hane-hona-anslutning (möjligheten till denna eller den typen av anslutning beror på konstruktionens egenskaper hos kontakten och strömförsörjningen);
  • kontrollera kvalitet och tillförlitlighet, anslut och anslut sedan den sammansatta kretsen till nätverket;
  • kontrollera prestandan hos den resulterande strukturen.

Det bör tilläggas att kontroller ibland skiljer sig åt i konstruktion, enligt vilken multi-zon-anslutning av LED-remsor utförs. Då kommer principen att installera komponenterna att vara densamma, förutom det ögonblick som detta måste göras sekventiellt för varje zon.

Rekommenderad: