Lampor För Trappor (74 Bilder): Alternativ För Belysning Av Steg I Ett Privat Hus, LED -belysning Med Rörelsesensorer

Innehållsförteckning:

Video: Lampor För Trappor (74 Bilder): Alternativ För Belysning Av Steg I Ett Privat Hus, LED -belysning Med Rörelsesensorer

Video: Lampor För Trappor (74 Bilder): Alternativ För Belysning Av Steg I Ett Privat Hus, LED -belysning Med Rörelsesensorer
Video: Installation guide for Intelligent Stair Lighting System with SCR2 driver 2024, Mars
Lampor För Trappor (74 Bilder): Alternativ För Belysning Av Steg I Ett Privat Hus, LED -belysning Med Rörelsesensorer
Lampor För Trappor (74 Bilder): Alternativ För Belysning Av Steg I Ett Privat Hus, LED -belysning Med Rörelsesensorer
Anonim

En trappa är inte bara en funktionell och användbar struktur, utan också ett högriskobjekt. Ett bevis på detta är den stora andelen hushållsskador som uppstår vid interaktion med dessa strukturella element.

Att bara utrusta huset med marscher är inte tillräckligt, du måste minska riskerna vid användning av dem till ett minimum. Det är viktigt att komma ihåg att rörelse i en vinkel alltid åtföljs av ett visst obehag och är förknippat med en viss fysisk aktivitet.

Bild
Bild

Det finns universella lösningar som är utformade för att öka säkerheten och komforten för trappor. En av dessa lösningar är deras fulla täckning. Låt oss prata om hur man korrekt planerar trappbelysning och vilka typer av belysningsarmaturer som kommer att säkerställa ett framgångsrikt genomförande av uppgiften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar

Idag ges belysningen av hjälpområden - korridorer, korridorer och trappor - samma vikt som konstgjorda ljuskällor i huvudrummen.

Bild
Bild

När det blev vanligt att skapa ett utrymme i två plan och inkludera trappor i husens och lägenheternas gemensamma vardagsrum upphörde de att uppfattas som rent funktionella områden och började använda dekorativa egenskaper för att öka den visuella komponentens attraktivitet av bostäder. Samtidigt löser välorganiserad belysning av marscherna specifika problem - funktionella, estetiska och psykologiska.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ljusets huvudfunktioner:

  • skapar den nödvändiga grad av belysning, vilket bidrar till en bekväm och säker användning av trappan för dess avsedda ändamål;
  • ger psykologisk rörelsekomfort längs flykten, mjukar vår uppfattning om ett slutet utrymme, som endast antar två rörelseriktningar, blir en referenspunkt;
  • fungerar som ett dekorativt element och bidrar till inredningen;
  • spelar den formativa rollen att organisera det användbara området: vid behov förenar den trappan och resten av rummen visuellt eller skiljer den från dem.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Regler för val av belysning

För att organisera belysningen på trappan måste du överväga ett antal punkter.

Trappans placering i / utanför bostadshuset

Konstruktioner utanför belyses med allmän belysning både i hela bakgården och lokalt. Kraftfulla utomhusbelysningsarmaturer är vanligtvis kompakta modeller av strålkastare eller lyktor.

Gatubelysningen måste uppfylla ökade krav: vara frostbeständig och motstå temperaturfluktuationer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lamporna, som lyser upp stegen, är fästa på husstrukturer, oberoende stöd och kabelanslutningar. Strömförsörjning sker via luft- / jordkablar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förekomst / frånvaro av fönster, målat glas

Om rummet har naturliga ljuskällor är trappan på dagarna väl upplyst och ännu bättre i soligt väder. Men de tillfredsställer inte längre behovet av naturligt ljus när det är grumligt eller när skymningen börjar. Därför kompenseras bristen på ljus av belysningsarmaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

I de flesta fall finns inga fönster i källare och vindar. I avsaknad eller brist på naturligt ljus löses problemet genom diffus belysning, som kommer att belysa marschen dygnet runt.

Bild
Bild

Konstruktionstyp

Det är logiskt att planera belysningen av rätlinjiga, bågformade och böjda lutande strukturer måste göras på olika sätt. Om det är möjligt att begränsa belysningen av dess början och slut med hjälp av automatiska lampor när det är utrustat med en enda marsstruktur, så är detta uppenbarligen inte tillräckligt för en spiralstruktur.

I det här fallet är det bäst att belysa stegen för att säkerställa god sikt under fötterna när du sjunker eller stiger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lyftlängd

Det rekommenderas att utrusta långa trappor med lampor med diffust ljus för att undvika ökad belastning på synorganen under långa övergångar. Strålkastare räcker för korta stigningar, eftersom detta inte påverkar rullatorns komfort och säkerhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner, design och antal belysningsarmaturer bestäms individuellt, med hänsyn till specifika förhållanden, trappans stilistiska prestanda, funktionella syfte med lokalerna där de ligger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Förutom källor till direkt och diffust ljus används lampor med reflekterat ljus och kombinationer av belysningsanordningar av olika slag i trapphus och angränsande områden.

Oavsett vilket av de listade alternativen du använder, Det är viktigt att följa följande krav :

  • uppnå en jämn ljusfördelning över hela trappan;
  • säkerställa god synlighet för alla steg, vilket är möjligt med tillräcklig armatureffekt;
  • tillhandahålla rätt riktning och intensitet för ljusflöden: de ska inte blända när de går upp eller ner.
Bild
Bild

Belysningsenheter är involverade i att organisera allmän belysning, lokal (punkt) belysning för att skapa ljusfläckar på rätt platser och dekorativ belysning som betonar föremålens volym och djup. Vid val av armaturer beaktas graden av belysning av rummet, direktiteten och ljusstyrkan för det totala ljusflödet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alternativ för taklampor

För att belysa stora, oftast främre trappor med flera spann och angränsande landningar, är det lämpligt att använda sig av ljuskronor med långa galgar.

Bild
Bild

På grund av den jämna fördelningen av ljusstrålar är belysningen mjuk och irriterar inte ögonen. Spiralmodeller med flera nivåer med ett överflöd av glasbollar, i form av en kaskad av kristall "tårar" eller lysande pelare, ger marscherna ett elegant och sofistikerat utseende. En vinnande lösning är en smidd ljuskrona med en mässings- eller bronsram i kombination med en gjutjärnsmarsch och ett räcke i smidesjärn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ljuskronor används ofta för att skapa en extra ljus accent i trappområdet, med betoning på detaljerna i den lutande strukturen. De hjälper också till i en situation när marschen är utformad i den centrala delen av lokalerna, vilket inte innebär att det första spannet av dess struktur och väggen sammanfogas, så det enda alternativet är takbelysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i vägglampor

Det vanligaste sättet att organisera trappbelysning innebär kombination av armaturer av olika slag , nämligen:

  • ytmodeller, när lamporna är fästa på väggen bakom ryggen . Detta fixeringsalternativ utesluter möjligheten att ändra ljusstrålarnas riktning, eftersom nyanserna inte roterar. Fördelar: skapandet av enhetlig diffus belysning och kompaktiteten i placeringen av belysningsenheter, vilket gör att du kan dekorera på detta sätt även mycket breda marscher;
  • sconces med en fäste-bas , vilket ger möjlighet att montera lampor på olika avstånd från väggarna. Detta belysningsalternativ är universellt, eftersom det organiskt kompletterar alla interiörlösningar. Vissa modeller av lampor har en svängningsmekanism för att ändra ljusets riktning;
  • infällda armaturer , dock är det minsta installationsdjupet 4 cm. Paketet innehåller fasta eller rörliga huvuden för att underlätta ändringen av ljusflödets riktning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Designen av de flesta modeller av inbyggda lampor är inriktad på inredning i moderna hi-tech-, techno-, loftstilar, där lakoniska former och stramt utseende är välkomna. Utformningen av vägglampor (nyanser, lampskärmar, sammansättningar av hängen) är av två typer: stängd för att skapa en enhetlig belysning av marschen och öppna med en tydlig riktning av ljusflödet upp eller ner, parallellt med stegen. Dim belysning tillhandahålls av nyanser av glas, kristall, plast och lampskärmar av deras täta textilier, rispapper.

Bild
Bild

Lokal belysning: LED -lampor

På ett originellt sätt kan enskilda element i trapputrymmet spelas upp - stegen tillåter LED -belysningsenheter. LED-bakgrundsbelysning ger uttryck för designen av marscher, samtidigt som den fungerar som en extra ljuskälla. Stegens vertikala yta är utrustad med separata ytmonterade armaturer i den centrala eller sidodelen. Ett intressant alternativ är när lamporna "försänktes" inuti det breda marschsteget och inbäddade lampor i omedelbar närhet av räcket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Argument för användning av lysdioder:

  • attraktivt utseende;
  • enkel installation;
  • lång livslängd - i genomsnitt 10 år;
  • användarvänlighet - en fjärrkontroll finns för att justera intensiteten hos ljusflödet och färgen;
  • säkerhet - tejpen drivs av en 12 Volt -enhet;
  • lönsamt pris;
  • låg strömförbrukning och därmed möjligheten att spara på elräkningar.

Tejpen sätts in i speciella profiler som skyddar lysdioderna från kontakt med vatten, olika slags smuts och mekaniska skador.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar med automatisk ruttmarkering

Användning av trappor då och då kräver inte användning av belysningsenheter i konstant läge. I sådana situationer installeras en automatisk bakgrundsbelysning med rörelsesensorer som utrustar alla stadier av strukturen eller ett steg vid ingången / utgången.

Fördelar med automatlampor:

  • spara energi;
  • tillhandahålla omfattande anpassning av belysningsarmaturen;
  • se spektakulära ut;
  • lösa problemet med att hitta växlar vid nattetid.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rörelsesensorer reagerar på rörliga föremål som faller inom sitt täckningsområde genom att sända en signal till belysningssystemen, vilket resulterar i att de tänds. Ljuset släcks automatiskt, efter en viss tid från det att rörelsen stoppades.

I andra maskiner finns det akustiska sensorer som tänder ljuset och reagerar på bullret från en persons steg som faller inom enhetens räckvidd. Båda typerna av maskiner har ljussensorer som är ansvariga för att tända lampor vid otillräcklig belysning av trappan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana enheter samverkar framgångsrikt inte bara med klassiska modeller av belysningsarmaturer, utan också med LED -remsor. Om så önskas ställs maskinerna in så att stegets belysning gradvis tänds när användaren sjunker eller klättrar.

Alternativ för bakgrundsbelysning

Ljusplanering i en stuga eller ett privat hus kräver noggrann uppmärksamhet på detaljer. Att komplicera uppgiften är behovet av att markera ett utrymme på två nivåer, där det nödvändigtvis finns en eller flera marscher. För att skapa ytterligare komfort kombineras allmänna ljuskällor med lokala. Detta innebär att lampor placeras längs den funktionella korsningen av marscher och väggar, bibehåller samma steg, för detaljerad belysning av stegen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av belysning längs stegen i ett privat hus innebär flera alternativ för att ordna ljuskällor:

  • på väggen längs strukturen över den genomsnittliga mänskliga höjden: så att de inte blindar den gående personen - en gång och rör vid huvudet - två;
  • inuti väggen i knähöjd;
  • på trappans sida till andra våningen placeras spotlights;
  • under slitbanan i varje steg med LED -remsor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta krävs ytterligare belysning i början eller slutet av trappan eller räcken. Därför är ingången / utgången av marschen utrustad med riktade ljusarmaturer, och med förbehåll för dess ökade längd finns ljuskällor överallt, plus flexibla fluorescerande sladdar används för att belysa ledstänger. De placeras bakom räckena längs ledstångsstyrningen.

Bild
Bild

Ljus kontroll

På grund av designfunktionerna i trapputrymmen förlorar installationen av välkända brytare sin mening, eftersom de står på strukturer på en våning och lämnar dem på den andra. Omkopplare med omkopplarfunktion är relevanta här. När användaren reser sig på marschen tänder han lampan med motsvarande knapp och stänger av belysningen med en annan knapp, som hör till samma strömbrytare.

Att installera stora taklampor är en anledning att skaffa en dimmer - en speciell regulator för intensiteten i belysningsnivån i rummet från svagt ljus till det mest ljusa.

Det finns timers som kan stänga av / stänga av ljuset själva med vissa intervall. Men för privata hushåll är dessa enheter inte särskilt lämpliga på grund av den stora ytan av sådana byggnader. En annan sak är rörelsesensorer, du vet redan om deras möjligheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

För att navigera i det stora utbudet av belysningsarmaturer för belysningstrappor är det viktigt att ha en uppfattning om de viktigaste typerna av lampor och deras prestanda.

  1. Neonljus används för att skapa mjukt ljus som inte kastar en skugga. Med sådan belysning kan du rädsla gå uppför trappan både under dagen och på natten. Fördelar: operationstid. Nackdelar: på grund av belysningselementets skörhet krävs ytterligare skydd av lampan från yttre påverkan.
  2. Halogenljuskällor ger bra ljusstyrka och enhetlig fördelning av ljusflödet. Nackdelar: stark uppvärmning, därför är det viktigt att utesluta interaktion mellan halogenlampor och ytan på andra föremål. Spänningsfall framkallar deras snabba utbrändhet.
  3. LED -lampor inta en ledande position i betyget av enheter som belyser trappor. De kännetecknas av minimal uppvärmning och lång livslängd. Populariteten för LED-armaturer beror också på de omfattande möjligheterna med mångfärgad design av strukturer av vilken höjd och form som helst.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att betona skönheten i trästrukturer används ett gulaktigt ljus, där träet kommer att glädja ögat med trevliga naturliga nyanser.

Metallprodukter förvandlas till starkt vitt ljus, vilket reflekteras från metallytan skapar en nyckfull bländning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra interiörer

Fotogalleriet presenterar exempel på organisering av trappbelysning i stadslägenheter och hus på landet:

  • belysning av trappan i stugan;
  • belysning av trappan till andra våningen;
  • original belysning av stegen;
  • kombinerad belysning.

Rekommenderad: