En Båge Till Köket Istället För En Dörr (58 Foton): En Halvbåge Till Köket, Vackra Idéer Och Design, Hur Man Dekorerar En Dörröppning Mellan Vardagsrummet Och Hallen

Innehållsförteckning:

Video: En Båge Till Köket Istället För En Dörr (58 Foton): En Halvbåge Till Köket, Vackra Idéer Och Design, Hur Man Dekorerar En Dörröppning Mellan Vardagsrummet Och Hallen

Video: En Båge Till Köket Istället För En Dörr (58 Foton): En Halvbåge Till Köket, Vackra Idéer Och Design, Hur Man Dekorerar En Dörröppning Mellan Vardagsrummet Och Hallen
Video: Hemstylisterna tipsar: Färgval 2024, Mars
En Båge Till Köket Istället För En Dörr (58 Foton): En Halvbåge Till Köket, Vackra Idéer Och Design, Hur Man Dekorerar En Dörröppning Mellan Vardagsrummet Och Hallen
En Båge Till Köket Istället För En Dörr (58 Foton): En Halvbåge Till Köket, Vackra Idéer Och Design, Hur Man Dekorerar En Dörröppning Mellan Vardagsrummet Och Hallen
Anonim

När man öppnar en vanlig dörr uppmärksammas ofta handtaget och ytbeklädnaden, medan välvda strukturer genast utmärks av valvets form och dekoration. Det kommer att vara så trevligt att känna sig som på ett slott och passera till exempel genom en lansettformad båge, dekorerad med färgglada iriserande mosaiker, som majestätiskt sätter upp ett valv till taket.

Vad det är?

Välvda strukturer är gamla arkitektoniska element som är utformade för att skilja lokaler från varandra eller zonera utrymmet i en lägenhet, privat hus, kontor i fullfjädrade funktionella delar. Att installera bågar istället för dörrar är ganska populärt idag. Denna alternativa inredningslösning har funnits sin tillämpning i arrangemanget av både små lägenheter och rymliga rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ägare till små lägenheter med smala korridorer står ofta inför ett problem när dörren inte öppnas helt, vilket obehagligt blockerar passagen. Rymliga lägenheter behöver ytterligare inredning, vilket kommer att bli en höjdpunkt i interiören. I dessa fall behöver du bara välja rätt design med det ursprungliga välvda valvet.

Fördelar och nackdelar

Välvda strukturer har många fördelar. Först fungerar de, liksom dörrar, som en passage till intilliggande rum utan att isolera dem. För det andra kan de separera zoner för olika ändamål och visuellt utöka utrymmet. Den största fördelen med inomhusbågar är att spara utrymme.

Även följande egenskaper vid installationen av välvda strukturer:

  • Enkel installation av strukturen.
  • En mängd olika dekorativa mönster.
  • Valv bidrar till expansion av rymden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Möjligheten att tillverka prefabricerade bågsatser enligt individuella designskisser.
  • Välvda strukturer är inte avsedda för isolering av lokaler i en lägenhet, hus, kontor, utan för en kompetent separation när det gäller funktionalitet.
  • Välvda valv kommer att lägga stil och originalitet till inredningen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Välvda valv installerade i passager till en liten hall, balkong och korridor förvandlar rummet och utökar utrymmet.
  • I utformningen av bågar kan bakgrundsbelysning tillhandahållas, vilket inte bara kommer att fungera som en effektiv inredning, utan också som en ytterligare ljuskälla.
  • Med hjälp av dekorativa detaljer närmar sig välvda strukturer nästan vilken inredning som helst.
  • Strukturerna är inte svåra att underhålla och driva.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns i princip inga nackdelar med välvda strukturer. En sådan stund som bristen på isolering av rummet och lyx, som inte alltid passar en blygsam inredning, anses av få vara betydande nackdelar.

Vilket är bättre: en dörr eller en båge?

Jämförelse av funktionerna i dörrar och välvda strukturer är det värt att notera att deras installation i rum är likvärdig. Dörrar är ett bra alternativ, men rekommenderas inte för alla utrymmen. Ibland är det bättre att byta ut dem genom att installera bågar. I sin tur, i små lägenheter, för vissa inredningsstilar, är installationen av ett välvd valv inte önskvärd. Välvda strukturer drar nytta av det faktum att de visuellt expanderar utrymmet och är ekonomiska. Till skillnad från dörrdesigner är bågar mångsidiga, medan dörrar måste väljas noggrannare för att passa inredningsstilen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer: vad är det?

Välvda strukturer är av två typer.

  • Aktiva Är en komplex form som ger utrymme till volym när man tittar på rum intill varandra.
  • Passiv en vy definieras som en gräns som delar rumets rum i funktionella och oberoende delar.

Bågar kan användas för att bilda ingången till bostaden, kontoret och invändiga öppningar. Vid val av interiörkonstruktioner beaktas de tillhandahållna blanketterna först. Strukturerna skiljer sig på den övre delen av det välvda valvet. Från den befintliga variationen av mönster tillhandahålls de mest populära modellformerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Klassisk Den (romerska) formen ser ut som en halvbåge. Stilen, som kom från den antika romerska civilisationen, kompletterar harmoniskt varje interiör. Takhöjden vid installation av romerska valv rekommenderas minst 2,5 meter. Bågar av denna form bör vara konstruerade av massivt trä eller sten.
  • Original bågens form i form av en vipparm kan vara lämplig för olika öppningar. Bågen i form av en rocker, gjord av mahogny, kommer perfekt att matcha möblerna i motsvarande färgschema. Detta valv ser sofistikerat och smakfullt ut även i en minimalistisk inredning.
  • I utformningen av breda öppningar är valv också populära. " Romantik ", annars kallade slaviska bågar. Ett valv med rundade hörn mjukar upp atmosfären i rummet.
  • Valvformulär " Modern " den presenteras i form av en vanlig ellips och är en analog av den klassiska välvda formen, bara genom sina konturer är den mer "plattad" mot botten. Detta alternativ används framgångsrikt vid utformningen av balkong- och köksöppningar och sparar betydligt utrymme.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Valv Brittisk uniform långsträckta bågar, bidrar också till den visuella förlängningen av rummets höjd. Detta trick är oumbärligt när man inreder ett rum med lågt i tak.
  • Kontorsinredningar öppnas ofta trapetsformad bågar.
  • En ganska enkel form är valvportal … Installationen av en sådan båge kräver ingen förberedelse av den välvda öppningen. Bågen i portalens form installeras i rum med vertikala och horisontella linjer. Sådana rektangulära strukturer är utmärkta för inredning av timmerhus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Thailändsk halvbåge har en yttre likhet med portalens form och ellipsoidal. Med denna ursprungliga form kommer interiören att uttrycka modernitet och stil.
  • Östra valv passar bra med interiörens etniska stil. Dessa strukturer väcker fantasier om de breda salarna i de osmanska khanernas palats. En interiör med införandet av sådana former måste nödvändigtvis dekoreras till minsta detalj i lämplig stil.
  • Gotisk båge skiljer sig i lansettformen på valvet. Lokaler med högt i tak rekommenderas för dem.
  • Anpassade valv är en original lösning för designers i designen av djärva interiörer. De kan utformas för alla öppningar, utrustas med ytterligare delar och göras oberoende fungerande. Strukturer med ett inbyggt bord, en bardisk, sidohyllor och hyllor kommer att se original ut i interiören. Sådana former kan samtidigt fylla en funktionell och dekorativ roll. Den välvda strukturen av icke-standardiserade former fungerar också som en skiljevägg som delar rummet i separata oberoende delar och fungerar dessutom som möbler med användbara funktionella delar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Vid installation av välvda strukturer bör arbetet börja med mätningar av öppningen. Välvda strukturer består av tre delar, varav två har sidodelar, symmetriska med varandra. Två bitar är fästa på båda sidor av öppningen. Huvudelementet framträder ofta som ett gipsskivor i en halvcirkel. Arkens bredd kommer att vara lika med öppningens bredd och höjden varierar beroende på valvets form.

Bågens höjd beror på bågens höjd. En båge som valts ut för en liten (upp till 2 m) öppning kommer att minska utrymmet avsevärt. I detta fall är de övre hörnen rundade. Stora öppningar kommer visuellt att utöka utrymmet så att även en smal korridor kan verka som ett oberoende rum, mer funktionellt och bredare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsfunktioner

För kompetent installation av välvda strukturer måste du först göra mätningar av öppningen. Välvda öppningar kan skapas på två sätt. Den första metoden börjar med att borra en vägg. För korrekt installation är det nödvändigt att förbereda en ritning. Med den andra metoden förseglas den övre delen av dörröppningen under formen av ett välvd valv. För denna metod rekommenderas spånskivor, MDF, gips, som är fästa på den förberedda ramen.

Vid installation av välvda strukturer är det nödvändigt att ta hänsyn till öppningens dimensioner, materialet och färgstilen för den framtida strukturen, liksom inredningen och inredningsstilen. Med zonindelningen av matsalen från köket kommer klassiska bågar, liksom mönster i form av "Modern" och "Romance" -valvet att klara sig perfekt. Genom att installera en båge i korridoren vid ingången till vardagsrummet eller hallen är det också möjligt att få effekten av visuell expansion av lokalerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag är lägenheter i form av studior populära, där det inte finns några skiljeväggar mellan vardagsrummet och hallen, köket och matsalen. Således kan du i en stalinka- eller Chrusjtjov -byggnad skapa ett stort rum, där välvda strukturer bildar funktionell zonering.

Vid brist på ledigt utrymme i små bostäder börjar de bygga om loggian. För att göra detta utökas öppningen vid ingången till balkongen, om möjligt, genom att demontera det gamla fönstret och dörrblocken och en del av väggen. I detta område är det lämpligt att installera ett halvcirkelformat välvt valv eller en geometrisk båge. När du kombinerar en balkong med ett rum måste du lösa problemet med att värma den välvda strukturen.

Det är möjligt att vackert utrusta utgången till loggian från köket genom att installera en prefabricerad båge. Inline -element skiljer de två utrymmena snyggt åt. Installation av en anpassad båge i köket med en bardisk eller med ett bord kommer att bli en höjdpunkt i interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter lyckad installation dekoreras strukturerna med egna händer eller med en designerhand. Alternativen för att dekorera valv med gardiner av pärlor och glaspärlor ser original ut. Dekorativ efterbehandling, gjord med metoden för överlagring av mosaik, målning, konstnärlig målning, görs på den tidigare förberedda ytan av de välvda strukturerna. Inför en sten kommer det att se ut som ett oberoende dekorativt element. En speciell dekorativ effekt kommer att orsakas av den inbyggda belysningen i den välvda strukturen, vilket också kommer att skapa ytterligare belysning.

Hur gör man det själv?

Att installera en enkel båge är en enkel process som du kan göra själv. Hjälp av en designer rekommenderas vid installation av komplexa och icke-standardiserade strukturer som kräver speciella färdigheter. För självständigt arbete är det bättre att välja gips, MDF från tillverkningsmaterial. Dessa material är billiga. Med hjälp av deras egenskaper (flexibilitet och lätthet) skapas valv av olika former. Dessa material är perfekta för köksstrukturer, eftersom de är lätta att underhålla och rengöra.

När du monterar en båge bör du först bestämma installationsplatsen . I fallet när utgången från köket ligger i anslutning till sovrummet finns det risk för obehag för passagen och vilan. Konstant ljud och matlukt kommer att störa vila och sömn. I sådana fall rekommenderas att endast bågar installeras mellan korridoren och köket eller matsalen och köket.

Bild
Bild
Bild
Bild

I nästa steg köps verktyg och material:

  • Metallprofiler och gipsskivor.
  • Självgängande skruvar, pluggar.
  • Mätinstrument: nivå och måttband.
  • Verktyg: brevpapper, sandpapper, hacksåg, skruvmejsel, metallsax, penna.

Efter att ha mätt öppningen är det nödvändigt att börja göra ramen, där plåtarna av gips eller MDF kommer att fästas. För att spara pengar kan du köpa en färdig ram.

För att trimma och dekorera bågen krävs inga speciella färdigheter. Du kan helt enkelt gipsa och måla ytan på den välvda strukturen för att matcha rummets färgschema. För att markera den välvda öppningen kan den dekoreras i en annan färg och änddelarna kan dekoreras med polyuretanformning. Vid dekoration av välvda strukturer väljs en färg som kombineras i tapetens ton eller i en helt kontrasterande ton.

Bild
Bild
Bild
Bild

I lägenheter i form av studior, på grund av kombinationen av två eller tre rum, bör alla möbler utrustas med funktionalitet. Korrekt installerade välvda strukturer med inbyggd entresol, bardisk, bord, sidohyllor spelar rollen som ytterligare möbler.

Hur man skall registrera?

Bågen kan se harmoniskt ut i olika interiörer, från provensalska klassiker till "street" techno. Det viktigaste är korrekt design av valven med valet av originalinredning och material av hög kvalitet. Om det inte finns något alternativ för inredning är det tillräckligt att måla strukturen. Detta är det enklaste, mest ekonomiska och prisvärda sättet att dekorera. Du kan spara pengar genom att köpa vit färg och olika färgämnen. Det är inte alls nödvändigt att matcha färgen med väggarnas färg. På grund av det faktum att de välvda strukturerna är magnifika på sitt eget sätt, behöver du inte maskera det i samma färger. Valvet är målat med en ljus färg som kontrasterar mot en lugn bakgrund.

Bild
Bild
Bild
Bild

Extravagansen av de välvda valven kommer att ge ytdekorationen med mosaikdekor. Interiören med sådan inredning kommer att bli lyxig och kommunicera lägenhetens ägare. Du kan skapa en individuell, exklusiv inredning för bågarna. Beroende på rummet där valvet ligger, bör material för dekoration också väljas. I fallet när bågen ligger vid ingången till köket, dekoreras strukturens yta genom att limma fragment från trasiga rätter. Denna typ av finish kommer att ge originalitet till köksrummet. En båge kantad med dekorativ sten ser spektakulär ut.

Det är lättare och billigare att göra en välvd struktur av gips, MDF. Det rekommenderas att mantla strukturer med trä och dekorera med mosaik, dekorativt gips och konstgjord sten. Bågarnas design uppfanns också oberoende. Installationen och dekorationen kan anförtros professionella, som ett resultat av deras arbete kommer chic välvda strukturer att erhållas enligt individuella skisser.

Vackra idéer i inredningen

Det finns en mängd olika idéer för inredning med välvda valv i modern design. Det är att föredra att börja implementera dem med valet av tillverkningsmaterial. Bågen, monterad av sten, ser skrymmande ut, ger rummet inre kraft och status. Beroende på ton och textur kommer mönstren att vara lämpliga i en mängd olika inredningsstilar.

I interiörer i lantlig stil och rustik Provence skulle installationen av stenbågar vara en utmärkt lösning. Försöker uppnå enhet med naturen, visa förortsfärger, när du skapar en inredning kan du slå många öppningar med hjälp av bågar. En vild sten i grå och vita nyanser, spelade på de välvda valven, kommer att återskapa atmosfären i medeltida slott

Bild
Bild

Den vanliga metoden för att dekorera välvda valv är träbeklädnad. Trä, särskilt naturligt trä, ser alltid ädelt ut och är mycket populärt när man skapar olika interiörer. Elegans och komfort garanteras genom införandet av en träbåge i rummets design, oavsett rummets art, vare sig det är en korridor eller ett vardagsrum. Dyrt bok och ek märks omedelbart för sin rikedom, bågarna i deras prestanda ser värdiga och självförsörjande ut utan ytterligare inredning. Den klassiska formen av valvet i utformningen av barockstil, klassisk, empirestil kommer att förmedla andan hos rika palatsinteriörer. Rums höjdpunkt kommer att vara valven, vars detaljer utförs i stil med romersk antik: vita pelare med en spektakulär patina, konstgjorda stenar, gipslister, ädel marmor. Designen kännetecknas också av närvaron av floristiska motiv, symmetriskt målade på ytan av den välvda strukturen

Rekommenderad: