Ficus (73 Foton): Vad är Det? Hur Ser En Inomhusblomma Ut? Växtvård Hemma. Är Det Giftigt?

Innehållsförteckning:

Video: Ficus (73 Foton): Vad är Det? Hur Ser En Inomhusblomma Ut? Växtvård Hemma. Är Det Giftigt?

Video: Ficus (73 Foton): Vad är Det? Hur Ser En Inomhusblomma Ut? Växtvård Hemma. Är Det Giftigt?
Video: VÄXVÄGGEN HAR RAMLAT😱. Se hur de ser ut😅❣ 2024, April
Ficus (73 Foton): Vad är Det? Hur Ser En Inomhusblomma Ut? Växtvård Hemma. Är Det Giftigt?
Ficus (73 Foton): Vad är Det? Hur Ser En Inomhusblomma Ut? Växtvård Hemma. Är Det Giftigt?
Anonim

Ficus är en växtart som är infödd i tropikerna runt om i världen. Det är otroligt varierat, med vissa arter som används som krukväxter. För att utvärdera de dekorativa möjligheterna för en sådan inomhusblomma måste du lära dig mer om dess underarter och vårdkrav.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Eftersom detta släkte är mycket varierande är det svårt att göra en specifik klassificering eller beskrivning. Ficus kan vara en buske, vinstockar eller bara en liten prydnadsväxt. Många underarter producerar luftrötter, medan andra producerar utsökta frukter som fikon. Den heliga fikon är av särskild betydelse för anhängare av vissa asiatiska religioner, inklusive buddhismen.

Bild
Bild

Ficus är det största släktet i mullbärsfamiljen och är en av de största blommande växterna som för närvarande beskrivs . Alla arter delades ursprungligen in i flera släkten i mitten av 1800-talet, vilket utgjorde grunden för en subgenerisk klassificering. Denna traditionella klassificering har utmanats av senaste fylogenetiska studier.

Ficus älskar mycket starkt omgivande ljus och är mycket mottagligt för rotröta. Det planteras i en kruka med grus- eller bergdränering, men inte expanderad lera, eftersom det påverkar markens kvalitet negativt.

Dessa växter älskar att vattnas, men tolererar inte vattensköljning, de föredrar att jorden torkar väl från vattning till vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet har släktet ficus mer än 800 arter. Var och en reproduceras snabbt och enkelt, vilket gör det till ett populärt träd i restaurering av tropisk regnskog och ett prydnadsdjur i hem, kontor, institutioner. Studier har visat att ficusträd spelar en viktig roll för miljöåterställning, eftersom de är mycket effektiva för att stödja förnyelse av omgivande växtsamhällen.

Ficuses trivs i stora krukor utan beskärning . Under gynnsamma förhållanden kan de nå en höjd av två meter. Ju mindre utrymme och desto sämre underhåll, desto mindre i storlek och bredd kommer trädet att växa. Inte alla sorter kan blomma, men om de låter dig njuta av ett sådant skådespel, kommer de samtidigt att glädja dig med en behaglig doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att bibehålla massiva stammar och grenar av ficusträd i sin naturliga miljö krävs enorma och kraftfulla rotsystem, och naturen har förutsatt detta.

Rötterna till den beskrivna växttypen sprids i sidled och behöver ofta korrekt underhåll.

Giftigt eller inte?

Ficus är giftigt för djur och människor. Många växter, inklusive elastik, producerar mjölksaft, särskilt efter beskärning på stjälkar och blad. Det är han som kan orsaka inte bara irritation på huden, utan också mag -tarmproblem om den absorberas genom huden eller kommer in i munnen på en person och ett djur. Förgiftningssymtom inkluderar oral irritation, kräkningar, diarré och hudrodnad.

Bild
Bild

Visningar

Ficus kan vara vanlig eller buske. Det finns flera huvudtyper, låt oss titta närmare på dem.

Pumila . I sin naturliga miljö finns den i Östasien. Anläggningen är 4,5 meter lång och 1,8 meter bred. Den krypande arten har hjärtformade gröna blad. Utomhus kan växten producera "håriga" frukter som är gröna först och sedan lila när de är mogna. En sådan blomma behöver regelbunden vattning. Thrips och mjöliga buggar är ett stort problem eftersom de livnär sig på lövverk. Trädgårdsmästare planterar ofta denna art i en behållare eller hängande korg.

Samtidigt klättrar ficus perfekt trellises, pelare och väggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ficus Benjamina . Det är en vintergrön bredbladig representant för släktet från Sydostasien, som når 15 meter i höjd och 9 meter i bredd. Växten har ljusbrun bark, gröna blad och välvda kvistar. Utomhus kan den producera små, runda frukter. Tål innehållet i kallt väder upp till 10-12 grader, ibland tappar det löv på vintern. Trädgårdsmästare använder huvudsakligen denna ficusväxt som en krukväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ficus petiolaris . Det kallas ibland stenfikus. Växer bra i behållare, används som en bonsai. Denna art har ljusgröna blad och gröna blommor, som är sämre i utseende än andra sorter av ficus.

Bild
Bild

Elastik . Denna bredbladiga vintergröna växer upp till 30 meter hög och 50 meter bred. Sådana enorma växter har tjocka, mörkgröna blad, lila eller rosa prickar och små frukter. Denna ficus -sort behöver indirekt belysning eller halvskugga. Ibland lider den av bladlöss och fjäll.

Som kultur är blomman mindre och växer bra hemma.

Bild
Bild

Ficus religiosa . Denna art har ljusgrå bark, mörkgröna blad och lila frukter. Det är ett heligt träd för dem som följer hinduismen och buddhismen, och det har inga allvarliga problem med sjukdomar eller skadedjur. Växer bäst i solen. Trädgårdsmästare använder ofta trädet som en behållarväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Carica . Mogna träd har en silvergrå bark, vilket väcker dekorativt intresse för den beskrivna arten. Blad med mörkgröna toppar och ljusgröna undersidor. Oansenliga gröna blommor blommar på våren, följt av ätbara frukter som mognar på sensommaren. Av sjukdomarna är de vanligaste fläckarna på bladen, ruttna. Sorten växer bra i behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ficus albert-smithii . Det är en art i familjen Moraceae. I sin naturliga miljö växer den i Brasilien, Colombia, Guyana, Peru och Venezuela. Den har stora, breda blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Altissima . Ficus altissima är en typ av blommande växt i familjen Mora. Det är ett stort, majestätiskt vintergröna träd som kommer från Sydostasien.

Bild
Bild

Ficus americana . Vanligen känd som West Indian Bay eller Jamaican Cherry Fig. Den växer i Karibien, Mexiko, Central- och Sydamerika.

Bild
Bild

Ficus aurea . En annan berömd sort som är infödd i den amerikanska staten Florida, norra och västra Karibien, södra Mexiko och Centralamerika söder om Panama.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ficus auriculata Lour . En typ av ficus som är infödd till Asien. Av de karakteristiska egenskaperna kan stora och runda blad särskiljas. Används som foder i Nepal.

Det är minst resistent mot direkt solljus, även om det älskar mycket ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Florida Spire . Ny, grön sort med en smal stam.

Bild
Bild

" Golden Princess ". Den har grågröna blad kantade med elfenben. Det är en av de första brokiga sorterna som odlas i plantskolor.

Bild
Bild

Jacqueline . Den har ett mycket färgstarkt lövverk med ett grågrönt centrum och kant.

Bild
Bild

Decora . Visar upp breda elliptiska blad.

Bild
Bild

Doscheri . Den har en smal bladform och ett ljust brokigt mönster, grönt, grågrönt, gult, vitt och rosa bladblad.

Bild
Bild

Rubra . Skiljer sig i mörka blad med en vinfärg. Det mesta av den röda färgen går förlorad eftersom växten får mindre ljus.

Bild
Bild

Vård i hemmet

Någon av ficuses älskar att bli omhändertagen i lägenheten, nämligen: de torkar bladen från damm, producerar högkvalitativ och tidig vattning, lägg inte i ett utkast. Om vi kort talar om kraven på vård, är det värt att följa följande indikatorer:

  • temperatur - 15-24 ° C, sänkning kan inte tillåtas, annars dör ficus helt enkelt;
  • ljuset ska vara starkt, men diffust, på vintern kan du använda speciella lampor;
  • vattning ska vara måttlig, regelbunden, om vattentillförseln är för hög kommer rotsystemet att lida;
  • håll dig till en luftfuktighet på 60% eller mer.
Bild
Bild

Om vi överväger kraven på kvalitetsvård mer detaljerat, är det alltid värt att komma ihåg att denna krukväxt tillhör dem som inte tål kalla temperaturer. Den lägsta tillåtna nivån är cirka 15 grader.

Om det inte finns tillräckligt med ljus, kommer ficus att börja lida, och om det är mycket, kommer grenarna att bli slanka, det blir svårt att hålla tillbaka kronan.

Det är bäst att sätta det på fönstret, men hänga samtidigt ut en tunn tyll genom vilken solens strålar sprids, och inte direkt på lövverket.

Bild
Bild

Ficuses känns bra i det inre av ett rum med god luftfuktighet. Om detta på sommaren inte är ett problem, så på vintern är det inte så lätt att uppnå den nödvändiga indikatorn. Under denna period använder de ofta speciella luftfuktare eller placerar helt enkelt behållare med vatten bredvid så att det kan avdunsta fritt. Det finns ett annat knep - använd en sprayflaska och glädja bladen med en trevlig dusch då och då.

När det gäller vattning måste det vara regelbundet . Mjukt vatten vid rumstemperatur skulle vara perfekt för ficus. Men det är omöjligt att vattna eller spruta vatten varje dag, detta kommer att leda till förekomsten av en svampsjukdom - som regel rotröta. Om temperaturen i rummet minskar på vintern, reduceras vattningsfrekvensen. Huvudvillkoret är att jorden torkar bra, du kan kontrollera detta inte bara med hjälp av en fuktmätare, utan också helt enkelt genom att sänka fingret i marken. Om det är torrt på ett avstånd av tre centimeter, kan du redan återfukta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att ta hand om en anläggning är inte bara efterlevnaden av villkoren för underhåll, utan också en tidig applicering av gödningsmedel. Organiska, mineraliska och flytande komplex kan användas som toppdressing. Det rekommenderas att gödsla två gånger i månaden på våren och sommaren.

På vintern och hösten kan du använda dem varje månad, medan dosen ska vara fyra gånger mindre än vad som anges på förpackningen.

Du kan inte göra utan att mata alls, och det gäller alla inomhusväxter .som växer i dräneringskrukor när vattnet snabbt spolar näringsämnen ur jorden. Det är bäst att använda ett granulärt gödningsmedel med kväve, fosfor och kalium på 3: 1: 2. En balanserad utfodring, till exempel ett vattenlösligt gödningsmedel med formeln 10: 10: 10, är också bra val.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mycket ofta, från lövverket, kan du förstå att trädet mår dåligt. Särskild uppmärksamhet bör ägnas om en misstänkt blomning uppstår, lövverket blir gult eller blir färgat. Ibland indikerar detta dålig vård, och ibland är detta det första tecknet på sjukdom eller insektsskada.

Det händer också att gula, gamla löv dyker upp och nya är för små, i detta fall har trädet inte tillräckligt med näringsämnen . Överflödet av vatten kan också ha orsakat ett liknande tillstånd. Den negativa påverkan av solljus leder till brännskador och gulning, men utseendet på bruna fläckar är ofta förknippat med den höga temperaturen inne i rummet. Några av orsakerna bör hanteras och symptomen bör studeras mer noggrant.

Bild
Bild

Regelbunden beskärning hjälper till att förbättra grenbildning och skapa en mer attraktiv krona . Det viktigaste att komma ihåg om beskärning av ficus är att proceduren endast utförs när växten vilar, nämligen under vintersäsongen. De flesta trädgårdsmästare har inte ens tänkt på hur viktigt det är att beskära ordentligt, eftersom många tycker att det är svårt och inte helt nödvändigt. När du utför proceduren måste du först och främst vara uppmärksam på de små grenarna med en nod mellan dem.

Bild
Bild

Om du av misstag skär en bit mellan dessa noder dör grenen. Med korrekt beskärning kommer växten att tappa lite lövverk, men det kommer omedelbart att börja gro och bli frodigt.

När beskärningen görs korrekt kan ficusens livslängd förlängas. Det hjälper:

  • kontrollera eller behålla form och storlek;
  • främja tillväxt;
  • ljus och luft för att tränga in i de nedre delarna;
  • ta bort döda, sjuka eller skadedjursinfekterade löv och skott.
Bild
Bild

Börja med att ta bort alla döda grenar från trädet . Eftersom några av de små inre grenarna är skuggade dör de, och detta är en naturlig process i sådana ljusälskande växter. Dessa kvistar är vanligtvis väldigt små, ungefär lika stora som en penna. De ger ingen nytta, de drar bara energi mot sig själva, därför tar de bort eventuella svaga exemplar i mitten av växten.

Efter det är det dags att trimma ytterkronan. Klipp av ungefär en tredjedel av baldakinen runt trädet. Att minska sin storlek uppmuntrar till ny tillväxt. Ibland erhålls grenar som ändrar trädets form. De tas bort selektivt och går tillbaka till mitten.

Bild
Bild

Rotbeskärning utförs även om de är skadade och det finns en misstanke om att växten kan dö i framtiden.

Grunderna i proceduren:

  • skär alltid tillbaka till en frisk gren;
  • gör alltid ett jämnt snitt, plocka aldrig en gren, eftersom sådana skador allvarligt skadar växten, försvagar dess immunitet;
  • skär aldrig för långt över knoppen eftersom detta leder till ytterligare ruttnande;
  • det måste komma ihåg att spetsarna (terminalknoppen) på en gren eller stam växer mycket starkare än de nedre knopparna (laterala).
Bild
Bild

Lövfall signalerar början på ett viloläge. Marken ska förbli fuktig, men inte fuktig. Den optimala tiden för beskärning av träd är i slutet av vintern, men om alla löv plötsligt smulas kan ett akut ingripande av odlaren krävas. Först och främst försöker de eliminera de förhållanden som orsakade en sådan reaktion, först efter det kan du börja klippa grenar från en fjärdedel till en tredjedel av deras längd. Lämna ett centralt skott.

Du kan förstå att växten inte har några problem genom att färga lövverket . Om de unga bladen är ljusgröna och de gamla är mörkare är trädet friskt. Ibland är färgen mindre intensiv, detta beror på att ficus nyligen har flyttats från en ljus plats till en mindre upplyst plats. Bladfärgning är inget problem så länge de inte blir gula eller faller av trädet. Du kan dock alltid installera en artificiell ljuskälla.

Bild
Bild

Om löv i olika åldrar och storlekar börjar bli ljusgröna, indikerar detta att växten är övermättad med fukt. Istället för att följa ett tidigare inställt vattningsschema är det värt att kontrollera jorden och låta den torka i en vecka. Detsamma händer med otillräcklig näring när alla nödvändiga mineraler tvättas ur jorden.

Överföra

En transplantation är också en av formerna för ficusvård, men det är värt att prata mer detaljerat. Denna inomhusblomma gillar inte att ändra position, så det är bättre att bara röra den som en sista utväg. En transplantation är bara fördelaktig när den görs korrekt.

Ibland är transplantationen inte associerad med markförstöring eller någon sjukdom , det är bara det att rotsystemet har växt mycket, och det är dags att placera blomman i en större behållare. Varje erfaren odlare kontrollerar ficusträdets rötter för att se till att det är dags att plantera om det.

Om krukan verkar överfull och det finns lite utrymme för jord, är det dags att flytta ditt husdjur till en bekvämare miljö.

Bild
Bild

Det är inget komplicerat i proceduren, du måste först försiktigt ta bort växten från behållaren . Rotklotet rengörs från överskott av jord, och det undersöks samtidigt för sjukdomar och andra skador. Det är lämpligt att skölja väl från jorden för att bättre se var rötterna redan har försvunnit. Dessa kan omedelbart tas bort, varje snitt strös med krossat aktivt kolpulver för att förhindra infektion.

I nästa steg väljs en ny kruka för ficus, den ska inte vara några centimeter större i volym än den föregående. Den är fylld med flera centimeter ny jord, dränering måste läggas på botten och du bör inte använda expanderad lera. Efter plantering bör rotklumpen vara minst två centimeter under behållarens kant, så det är bäst att justera bottenivån först. Fyll utrymmet runt rotklumpen med färsk jord.

Efter plantering tampar de inte det så att ficus inte kväver, de producerar bara högkvalitativ vattning och väntar på att överflödig fukt ska rinna ut.

Bild
Bild

Om krukan inte byts kommer växten inte att växa . När du vill att ficusen ska trivas i storlek och ta så mycket plats som möjligt, är det bättre att regelbundet övervaka att rotsystemet har en plats att utvecklas på. Det räcker med att bara ta bort blomman från krukan, klippa hästsystemet, byta ut jorden och installera den i samma behållare. Alla verktyg som används för trimning måste desinficeras väl. Separera trassliga rötter med fingrarna, varva ner alla som har börjat cirkla runt rotklumpen. De som är döda eller ruttna beskärs också. Ta bort ungefär en tredjedel av den föregående längden med en liten sax och beskärningssax.

Bild
Bild

Det är möjligt att bestämma att rotsystemet inte längre passar i behållaren även när dräneringshålen stängs av det. Oroa dig inte om växten efter transplantationen börjar kasta av bladen, så reagerar ficusen på stress och kommer snart att växa nya skott igen.

Vissa arter är inte särskilt förtjusta i rymliga krukor, så behållaren bör inte röra sig mer än två centimeter från rötterna.

Plantera inte trädet utomhus under varmt väder. Detta kan leda till vissnande. Det finns inga särskilda krav på jorden, förutom att den måste vara steril. Det är absolut nödvändigt att organisera dränering av hög kvalitet, det är mycket enkelt att kontrollera det. Om vattnet efter vattning absorberas i jorden inom 12 timmar, är dräneringsnivån OK, när det stannar i 24 timmar är något fel.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det finns flera sätt att sprida ficus hemma, låt oss bo mer på dem.

Apikal skärning

I det här fallet behöver du en bit av stammen (ofta ett växande spets), den bör vara cirka 10-15 cm lång. Ta bort alla blad, om saften suger, vänta tills den stannar, vanligtvis i 30 minuter och skölj sedan ordentligt.

Bild
Bild

Vår och sommar är idealiska tider för växtförökning . Vid denna tidpunkt är tillväxten mer aktiv, vilket innebär att rotsystemet kommer att bildas snabbare. En blandning av sand med torv och perlit hälls i grytan. Alla tillgängliga sticklingar planteras i marken, täckta med en plastflaska eller plastpåse för att skapa en växthuseffekt. De övervakar strikt temperaturen, som ska vara vid 25 grader.

Bild
Bild

Det är värt att komma ihåg att rotfrekvensen beror på sorten. Så grönbladade ficuses gror snabbare än brokiga. Inte bara jorden är lämplig för rotsystemets utveckling, du kan också använda vatten, till vilket en tillväxtförstärkare tidigare har lagts till. De första rötterna ska dyka upp om två veckor.

Plåtar

Detta är ett annat sätt hur du kan föröka en växt hemma. Visserligen är denna metod inte lämplig för alla sorter, men den kan användas med unga ficuses. Våren är den bästa tiden, innan vintern, under en sådan period, har växten tid att anpassa sig och slå rot.

Bild
Bild

Steg-för-steg-processen är följande

  1. Ett blad med en internod skärs från stammen, och inte bara huvudet, utan också ett ytterligare snett snitt måste göras för snabb bildning av rötter.
  2. Först, för att ta bort onödig juice, sänks bladet i vatten i en timme. Därefter överförs det till en stimulerande vätska.
  3. För att förhindra avdunstning av fukt genom plåten, rekommenderas att binda den i ett rör.
  4. När rötterna dyker upp kan du överföra växten till marken. Nedsänkning i marken utförs upp till bladbladet. Därefter vattnas marken, du kan spraya den med en sprayflaska och täcka med en film för att skapa växthusförhållanden.
  5. Om luftfuktigheten ligger på 80%och temperaturen i rummet är från 25 till 28 grader, kommer om en månad nya skott att dyka upp.
Bild
Bild

Luftskiktning

Denna metod används när stammen är allvarligt exponerad. Små snitt görs på det på ett avstånd av tre centimeter, barken tas bort. Applicera "Kornevin" på denna plats, applicera sphagnum mossa, spray från en sprayflaska och täck med en film. Då och då, se till att mossan inte torkar ut. När rötterna bryter igenom polyeten kan groddarna transplanteras i en separat kruka.

Bild
Bild

Frön

Denna metod används inte ofta, eftersom det inte är så lätt att få frön, men om du har tur, då landning utförs enligt följande.

  1. En blandning av sphagnumoss och torv används som jord. Det måste vara konstant fuktigt, detta är det enda sättet att gro fröna.
  2. Behållaren är täckt med en film, så snart de första rötterna dyker upp planteras varje skott i en kruka. Jordens sammansättning förändras, för att rota växten är det nödvändigt att använda en blandning av perlit, flodsand och torv.
  3. Vid rotningen får ficus diffust ljus, riklig vattning på sommaren och en liten mängd fukt på vintern.
  4. De övre delarna är klämda och lämnar bara ett par internoder, som i framtiden kommer att bli grunden för kronans bildning.
Bild
Bild

Det tar ungefär sex år att odla en mogen växt med en vacker krona.

Rot

Detta är en mycket effektiv metod som ofta används av växtförädlare. Stjälken skördas i förväg, den skärs från det gemensamma rotsystemet, alla sektioner behandlas med krossat aktivt kol.

Bild
Bild

Ett stycke kan delas upp i flera delar, var och en är nedsänkt i marken, lämnar några centimeter ovanpå den och täckt med en film ovanpå . Om allt görs korrekt och jorden är väl fuktad, börjar de första bladen om några månader att dyka upp. När det finns fyra eller fler av dem kan du ta bort plastpåsen, eftersom den nya anläggningen måste vänja sig vid de omgivande förhållandena.

Sjukdomar och skadedjur

Ficus är mottaglig för flera skadedjur som suger saften ur växten. Ett av tecknen på insektsangrepp är ljusgröna blad, som sedan blir gula, krullar och så småningom faller. Men insekter är långt ifrån det enda problemet som en växtförädlare måste möta, det finns andra.

Bild
Bild

Felaktig vård och bristande efterlevnad av regimen påverkar också plantans tillstånd negativt . Överdriven ljusintensitet är dåligt för ficuses. Du kan bestämma problemet med färgen på bladen, som blir ljusgröna, med bladets sidor vikta, kanten visar sig vara vågig. Under normala förhållanden bör blomman utsättas för diffust ljus.

Bild
Bild

Stora mängder fukt uppträder som små rödaktiga fläckar tvärs över och på bladens undersida. Symptomen ses vanligtvis på växter som finns i jord där dränering är dålig. Som ett resultat av det faktum att rotsystemet börjar ruttna, slutar växten att ta emot den nödvändiga mängden näringsämnen.

För att åtgärda problemet måste du minska antalet bevattningar, kontrollera dräneringen . Marken måste torkas noggrant, och om det finns skadade rötter är ficus bättre att transplantera, men innan det, ta bort alla ruttna delar.

På vintern, när växten vilar, vattnas jorden mindre ofta.

Bild
Bild

Det finns ett annat problem som en växtförädlare måste möta - jordsalinisering . I detta fall förblir blomman underdimensionerad. Du kan inte överdriva det med gödningsmedel, överflödet kan spåras mycket enkelt - lövverket i de tidiga stadierna är stressat och blir mörkgrönt. Rotkragen, utsatt för överdriven salthalt, torkar ut och dör till slut. Saltuppbyggnad kan i de flesta fall korrigeras genom markläckage.

Bild
Bild

Förutom ett överflöd av gödningsmedel uppstår ibland den motsatta situationen - brist på mikroelement. I det här fallet blir unga löv ljusgröna och gamla har en mörk färg. Blomman växer långsamt, ger praktiskt taget inga nya skott. I detta fall rekommenderas att justera befruktningsprogrammet för att öka jordens bördighet. Experter rekommenderar att du blandar överdressingen i förhållandet 2: 1: 2 eller 3: 1: 2.

Kaliumbrist manifesteras av marginell kloros och nekros på de nedre bladen . I detta speciella fall krävs ytterligare tillförsel av ett spårelement till jorden. Kaliumklorid och nitrat är bra källor. Med brist på magnesium lider de nedre bladen. Först och främst uppträder kloros i de mest avlägsna delarna. För att åtgärda problemet måste du använda magnesiumsulfat. Ett annat viktigt spårelement är mangan, vars brist manifesteras av interveinal kloros. Hjälper till att lösa problemet med mangansulfat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar

Växtuppfödare stöter ofta på bakterieinfektioner. Bland dem orsakas en av de mest populära av bakterierna Agrobacterium tumefaciens. De första manifestationerna av denna sjukdom är svullna områden på stjälkarna, bladvenerna och till och med på rötterna. Med tiden förstoras de och skorpor över. Vid allvarlig skada ökar formationerna, förenas, vilket resulterar i en förvrängd stam eller rot.

Bakterieinfektioner kan inte elimineras, det finns inga effektiva läkemedel, så det enda sättet att bli av med problemet är att ta bort och förstöra alla växter som drabbats av bakterier och sedan sterilisera hela instrumentet.

Bild
Bild

En annan, inte mindre farlig infektion är spotting . Det manifesteras av utseendet på vattenmättade områden som kan växa snabbt. Ibland har lesionerna en ljusgul kant. Vid allvarliga infektioner sprids bladabcessen starkt genom hela växten. Benjamin växter påverkas oftast. Sjukdomen är svår att kontrollera, alla drabbade områden måste tas bort omedelbart. Kopparbaktericider kan vara effektiva när de används förebyggande och regelbundet.

Bild
Bild

Men bakterieinfektioner är inte de enda, ofta inficerar ficuses också svampvirus. Antraknos är ett exempel. Sjukdomen kännetecknas av gula och bruna fläckar på bladen. Sporer bildas i områden längs venerna. Växten blir infekterad av denna sjukdom under sommarmånaderna. Som en förebyggande åtgärd är det nödvändigt att upprätthålla stabila förhållanden för att hålla blomman. På rotade växter bör vattning och exponering för vinterregn minimeras.

Bild
Bild

Ett annat problem är gråmögel . Stora, bruna fläckar visas på bladen och växer snabbt. Nederlaget för gråröta eller senblåsa sker främst på elastisk ficus under den kalla årstiden, särskilt på sticklingar.

Bild
Bild

Cercosporiasis är liten och något höjd, röda eller mörkgröna fläckar på undersidan av lövverket. De sprids snabbt över hela ytan. Om den inte behandlas kan hela växten täckas av svamp. Den bästa kontrollen är insekticider.

Bild
Bild

Skadedjur

De viktigaste skadedjuren bland insekter: bladlöss, thrips, kvalster, svampmuggar. Det är de som älskar att attackera ficusen även inomhusförhållanden. Det bästa sättet att hantera dem är bekämpningsmedel, men du kan helt enkelt använda en kontrastdusch eller till och med behandla med en alkohollösning eller tvål.

Bild
Bild

Blad nematoder visas som bladfläckar. De är vanligtvis rektangulära. Infektionen fortsätter genom förflyttning av nematoder från ogräset till de nedre bladen, så det är viktigt att ta bort allt gräs i krukan. När en nematod skadas försvagas rotsystemet, röta uppträder ofta. Det bästa förebyggandet är att använda steril jord. Ibland är rotnoden också skadad, då finns det en tillväxthämning och ytterligare vissning av växten.

Bild
Bild

Maskar visas som vita, bomullsmassor i bladens axlar, på undersidan och på rötterna. Honungsdagg och mögel förekommer också ofta vid angrepp. Växten visar sig vara underdimensionerad, om den inte behandlas dör den.

Thrips-infekterade löv blir vridna eller förvrängda, med silvergråa ärr där insekten matar . Behandling med bekämpningsmedel och fungicider ger ett positivt resultat.

Bild
Bild

Ibland märker odlare vita prickar på kanterna på bladen som ser ut som vax. De kan se ut som ett skadedjur eller en sjukdom, men de behöver inte riktigt behandling eller särskild vård. Forskare har ännu inte kunnat förstå vad det är, vissa tror att det är så ficusen blir av med ett överskott av mineraler.

Bild
Bild

Om det sippar saft från växten är detta resultatet av en invasion av skadedjur, vanligtvis mjölk och kvalster, som matas genom att suga ut växtens näringsämnen. Rätt behandling är särskilt viktig, det hjälper till att bevara blomman. Svampmedel och trädgårdsoljor är beprövade tekniker för att bekämpa detta problem.

Rekommenderad: