Zirkon Och Epin För Orkidéer: När Ska Du Använda? Regler För Bearbetning Av Blad. Hur Späds Spraypreparat?

Innehållsförteckning:

Video: Zirkon Och Epin För Orkidéer: När Ska Du Använda? Regler För Bearbetning Av Blad. Hur Späds Spraypreparat?

Video: Zirkon Och Epin För Orkidéer: När Ska Du Använda? Regler För Bearbetning Av Blad. Hur Späds Spraypreparat?
Video: Vad är orsaken till nya julgranstrenden? - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Zirkon Och Epin För Orkidéer: När Ska Du Använda? Regler För Bearbetning Av Blad. Hur Späds Spraypreparat?
Zirkon Och Epin För Orkidéer: När Ska Du Använda? Regler För Bearbetning Av Blad. Hur Späds Spraypreparat?
Anonim

Zirkon och Epin är välkända för orkidéägare. De är effektiva lösningar som löser de flesta problemen i samband med odling av blommor. Var och en av läkemedlen har sina egna läkande egenskaper, som tillsammans ger en kraftfull läkande effekt. Formuleringarna har ett brett spektrum av verkningar och är mycket enkla att använda. Låt oss överväga funktionerna i deras användning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper hos droger

Epinföreningen, även känd som Epin-Extra, är ett läkemedel stark adaptogen och tillväxtregulator … Den har en kraftfull antistresseffekt och är avsedd att användas vid attacker mot orkidéer av insekts skadedjur, planerad transplantation, frost och översvämning av det område där blomman växer. Tack vare "Epin" upplever blommor mycket mindre stress och rotar sig bättre på en ny plats.

Användningen av "Epin" för frön och plantor ger också bra resultat: behandlade buskar blommar längre och blir mer motståndskraftiga mot extrema temperaturer. Dessutom börjar plantorna ta bort tungmetaller, nitrater snabbare och andra skadliga föreningar. Detta beror på närvaron i sammansättningen av beredningen av naturliga komponenter som finns i cellerna i en frisk växt. Därför är rädslan för många nybörjare blomsterhandlare om skadan av "Epin" helt grundlös.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller dess medicinska och återställande egenskaper är "Epin" något sämre än "Zirkon", men som ett förebyggande, allmänt förstärkande och stödjande medel passar det orkidéer perfekt.

Dessutom är läkemedlet utmärkt biostimulant och kan användas för alla inomhusväxter. Efter appliceringen återupplivas blommorna märkbart, bygger snabbt upp den gröna massan och motstår bättre sjukdomar och skadedjur.

Den kraftfulla läkande effekten av "Epin" beror på närvaron i dess sammansättning av epibrassinolid, vilket stimulerar biokemiska processer på cellnivå. Fördelarna inkluderar frånvaron av allvarliga konsekvenser för anläggningen vid oavsiktlig överdosering. Den största nackdelen anses snabb förstörelse av läkemedlet i ljuset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Läkemedlet "Zirkon" har mer uttalad terapeutisk effekt … Det främjar rotbildning, induktion av blomning och förbättrar växtimmunitet. "Zirkon" rekommenderas för transplantation av orkidéer, blötläggning av lökar, frön och sticklingar, samt vid vattning av jordsubstratet och sprutning av plantens markdel.

Läkemedlet är en utmärkt tillväxtstimulans, har en antistresseffekt på blomman, kan användas som starkt fungicid och effektivt antiviralt medel … Orkidéer som behandlas med "Zirkon" är hälften så många som andra som lider av mjöldagg och sjukdomar som orsakas av ruttnande av rotsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av "Zirkon" hjälper till att öka rotmassan tre gånger jämfört med originalet och ökar avsevärt varaktigheten av orkidéblomning.

Detta beror på att läkemedlet aktiverar fotosyntesprocesserna och har en kraftfull adaptogen effekt. Betyder inte beroendeframkallande och, till skillnad från andra formuleringar, har en mild effekt, arbetar mycket noggrant.

Bland nackdelarna med "Zirkon" kan noteras dess neutralisering i alkaliska miljöer och plantans död vid överdosering … För att undvika neutralisering av läkemedlet med vanligt kranvatten med högt pH -värde rekommenderas att det endast späds med kokt vätska och tillsätts lite citronsyra till det.

Bild
Bild

Skillnader

Trots det stora antalet gemensamma fastigheter, det finns fortfarande skillnader i droger.

  • Jämfört med "Zirkon ", som har mycket fler möjligheter, har "Epin" ett smalare spektrum av handlingar.
  • " Epin" används uteslutande för sprutning . Det assimileras inte av rotsystemet. "Zirkon" absorberas av alla delar av växten och kan användas både för vattning och för bladbehandling.
  • Smältbarhet och utsöndring från anläggningen "Zircon" tar ungefär en dag, medan det för assimileringen av "Epin" tar ungefär två veckor.
  • " Epin" används mer som ett stödjande medel , som hjälper orkidéer att klara av ogynnsamma miljöförhållanden, och också som ett förebyggande läkemedel mot många sjukdomar. "Zirkon" används för behandling av allvarliga sjukdomar och ibland för återupplivning av sjuka och skadade blommor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsmetoder

Användningen av "Epin" och "Zircon" orsakar inte problem även för nybörjare. Det viktigaste är att noggrant läsa instruktionerna och strikt följa doseringen.

" Epin" finns i 1 ml ampuller . En ampull späds ut med fem liter vatten och blandas noggrant. För att göra detta, ta bara kokt vatten, eftersom råvatten är farligt för "Epin" alkalisk miljö. Växter behandlas uteslutande genom sprutning.

För behandling av sticklingar, samt blötläggning av lökar och frön, späds ampullen i en liter vatten. Processen att blöta lökar varar 24 timmar, sticklingar - 12 timmar. Om det är nödvändigt att bearbeta fröna, fortsätt på följande sätt: lösningen hälls i en behållare för mat och en bomullspåse som innehåller fröna läggs i den. Efter 10 timmar avlägsnas påsen och fröna planteras. När du använder gamla frön kan blötläggningsperioden ökas till 24 timmar.

Zirkon odlas på flera sätt . Så, i förebyggande syfte, späds 0,25 ml av läkemedlet i en liter vatten. Om orkidéer med försvagade rötter ska behandlas, blandas halva ampullen av ämnet med en liter vatten. För att påskynda blomningen och öka orkidéernas vitalitet, ta 0,2 ml ämne per liter vätska.

Förebyggande behandling utförs varannan månad, medan orkidén vattnas rikligt. Den sjuka växten sprutas varje vecka med en lösning tills tecken på återhämtning visas. För att stimulera blomningen är det tillräckligt att vattna orkidén med en svag lösning av "Zirkon" högst två gånger i månaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den enda begränsningen för användningen av båda läkemedlen är växtdvila. Det är förbjudet att ta med sig en orkidé ur viloläge med deras hjälp.

Blomman i sig måste långsamt flytta ur sömnen och återgå till ett fullt liv. Det är möjligt att spruta eller vattna blomman med förstärkande preparat först efter att den har gått in i den aktiva fasen av växtsäsongen.

Lagringsregler

Oöppnade ampuller av "Epin" bör förvara på en sval, mörk plats . Den utspädda lösningen förvaras vid en temperatur som inte överstiger 25 grader i högst två dagar. Injektionsflaskor med "zirkon" bör också förvaras på en mörk plats, vilket begränsar tillgången till dem för barn och djur. Oanvänd öppnade ampuller är lämpliga för användning inom tre dagar förutsatt att de finns i en sluten behållare.

Det bör dock komma ihåg att varje dag minskar läkemedlets effektivitet i den öppnade ampullen. Hållbarheten för båda läkemedlen vid temperaturer från -5 till 25 grader är 3 år.

Rekommenderad: