Pelargonium (79 Bilder): Funktioner För Att Ta Hand Om Pelargoner Hemma, Tips För Nybörjare. Plantering I Kruka Och I Trädgården

Innehållsförteckning:

Video: Pelargonium (79 Bilder): Funktioner För Att Ta Hand Om Pelargoner Hemma, Tips För Nybörjare. Plantering I Kruka Och I Trädgården

Video: Pelargonium (79 Bilder): Funktioner För Att Ta Hand Om Pelargoner Hemma, Tips För Nybörjare. Plantering I Kruka Och I Trädgården
Video: Pelargoner 5 knep från pelargonproffsen för att få vackert blommande pelargoner 2024, Mars
Pelargonium (79 Bilder): Funktioner För Att Ta Hand Om Pelargoner Hemma, Tips För Nybörjare. Plantering I Kruka Och I Trädgården
Pelargonium (79 Bilder): Funktioner För Att Ta Hand Om Pelargoner Hemma, Tips För Nybörjare. Plantering I Kruka Och I Trädgården
Anonim

En blomma av extraordinär skönhet, som i många ryska familjer växer på fönster, kallas av misstag pelargon, men i själva verket är det pelargonium. Denna växt används ofta inom trädgårdsskötsel och landskapsarkitektur på grund av dess dekorativa utseende, anspråkslöshet och förmåga att växa och utvecklas under en mängd olika förhållanden.

Bild
Bild

Beskrivning

Förvirringen med namnen - pelargon eller pelargonium, hände på grund av att när den berömda botanikern från Holland Johannes Burman på 1600 -talet bestämde sig för att separera var och en av dessa kulturer till ett separat släkte, visade det sig att en annan känd forskare från den tiden, Karl Linné, hade redan presenterat sin egen klassificering, där han kombinerade båda dessa växter till en kategori. Pelargonium vid den tiden var mycket populärt i arrangemanget av viktorianska trädgårdar och det hände så att folket började kalla det pelargon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under ganska lång tid ansågs växten som en uteslutande aristokratisk blomma - ädla adelsmän dekorerade sina hus med den, ägare till lyxiga stugor och villor odlade den i sina växthus. I Amerika och europeiska länder har denna växt varit populär i mer än ett sekel.

Pelargoniums historia i vårt land har gått igenom flera stadier - detta är både en våg av universell kärlek och fullständig glömska . Säkert minns våra mödrar och mormödrar den tid då pelargonium började kallas "borgerlig blomma" eller "ros för de fattiga" - det var vid den tiden det blev omodern. Lyckligtvis, för inte så länge sedan, kom blomsterodlare ihåg dessa oförtjänt glömda lyxiga blommor, och älskare av pelargonium dök upp igen bland ryssarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna krukväxt är en flerårig buske med starka örtartade och ganska köttiga skott. Beroende på sorten kan upprättade och krypande sorter hittas. Ett karakteristiskt drag hos pelargonium är snabb tillväxt, på bara ett år kan en växt växa med 25-30 cm , når i genomsnitt 60-85 cm i höjd. Bladen är omväxlande ordnade, petiolate. Bladets yttre sida är oftast pubescent, men den kan vara blank och vanligtvis grön i färgen, även om sorter med varierade färger finns. Kronbladets form är som regel rundad, hjärtformad; radiella texturerade ådror är tydligt synliga på dess yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

När bekväma levnadsförhållanden skapas kan pelargonium blomma året runt, men detta sker vanligtvis mellan april och oktober . Långa peduncler bildas i bladaxlarna och bär en sfärisk sfärisk blomställning, bestående av ett stort antal miniatyrblommor, belägna på förkortade pediklar ganska nära varandra. Kronbladen är målade i snövit, rosa och skarlet nyanser, corolla består av 5 kronblad, olika i storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den huvudsakliga likheten mellan pelargonium och pelargon är att båda kulturerna tillhör pelargonfamiljen och därför har viss yttre likhet. Fröskalarna i båda växterna liknar en krans näbb; stammarna på båda växterna är upprättade i de flesta fall. Täckta med ett stort antal vitaktiga hårstrån är bladplattor ordnade omväxlande . Geranium, liksom pelargonium, har en skarp och ganska specifik lukt, utmärks av färgernas ljusstyrka och har medicinska egenskaper. Båda grödorna är opretentiösa, lätta att odla och lätta att föröka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa är dock olika växter, och bekräftelse på detta är det faktum att ingen ännu har kunnat korsa dem med varandra - detta indikerar direkt skillnaden i genetiska egenskaper. Hemlandet för pelargonium är den afrikanska savannen. Geranium kommer också från varma platser, men under spridningsprocessen över hela världen kunde kulturen anpassa sig till de mest ogynnsamma natur- och klimatförhållandena ., därför växer den i naturen, och i trädgårdar kan den blomma fram till den första frosten. Geranium är brett representerat i hela Ryssland, med undantag för dess norra regioner och Fjärran Östern. Pelargonium är en termofil krukväxt som föredrar väl upplysta områden och inte tål drag, kraftiga regn och vindbyar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Geraniumblommor med helt vanlig form inkluderar 5, mindre ofta 8 kronblad. I pelargonium är kronbladens form symmetrisk - paret av de övre är visuellt separerade från de nedre och är större i storlek. I den första samlas blommorna i en stor blomställning, i de flesta sorter av pelargoner är blommorna enkla . Blommorna skiljer sig också i antalet ståndare - i pelargon finns det 10 av dem, och i pelargonium - högst 7, resten är underutvecklade. Färgpaletten för pelargoner är mycket varierande, men oftast är det blå, blå och lila toner. I Pelargonium finns det tvärtom inte blå toner; i de flesta sorter förekommer blomning med vita, blekrosa och röda blommor.

Bild
Bild

Pelargoner odlas i stor utsträckning i trädgårdar, för detta planteras de direkt i den öppna marken. Pelargonium föds upp för blommodling hemma, och även om vissa ägare av sommarstugor och privata hus tar det ut på gatan på sommaren, placeras det ändå där i en blomkruka eller hängande krukor, och strax före början av den första frosten, växten förs tillbaka in i huset.

Typer och sorter

Pelargonium presenteras i ett stort antal sorter och sorter. Låt oss dröja vid de mest populära.

Doftande - är en ganska frodig buske med små blad och saftiga, ljusa blommor. Pelargonium har en behaglig doft av lime och mynta; sorter med lukten av apelsin, äpple och muskot är något mindre vanliga. Blommorna i sig är dock ganska oansenliga, och bladbladen är platta och sammetslen. Aromatiska oljor som används i parfymeri och matlagning skiljer sig från dem. Men själva bladen äts inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kunglig - en buske med en förkortad stjälk, spetsiga gröna blad och ganska stora blommor. Denna kategori av pelargonium föddes artificiellt av uppfödare redan i mitten av förra seklet.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Ängel " - Detta hybrid pelargonium liknar det kungliga, men med mindre blad. Blommorna liknar penséer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ampelnaya - växten är mer känd som murgröna. Det kännetecknas av riklig tillväxt och förtjockade stjälkar. Blommor är enkla, dubbla, samlade i ett uttag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zonal - en av de vanligaste sorterna av pelargonium. Den har en väl utvecklad upprätt stam, bladplattorna är mycket ursprungligen färgade-mörkare cirklar uttrycks på dem, som visuellt delar upp bladet i flera flerfärgade zoner, inklusive ett par olika nyanser av grönt. Blommande kan vara dubbel eller enkel. Blommorna själva är små, samlade i spektakulära paraplyer av rött, snövit eller blekrosa. Det är detta pelargonium som populärt kallas pelargoner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tulpan - blomväxterna i denna växt liknar blommande tulpaner med 7-9 känsliga kronblad. Denna grupp kännetecknas av att blomningen slås ner i en bukett. En nyhetssort, uppfödd i slutet av förra seklet i Boston.

Bild
Bild
Bild
Bild

Murgröna - det här är ett rikligt pelargonium med piskor som faller ner. Längden på varje når 1 meter. Sådana växter dekorerar ofta balkonger, loggior och terrasser, och på sommaren transplanteras de till rabatter som en markskörd. Plåtplattor finns i flera former. Bladets yta är vanligtvis slät, obehaglig vid beröring och ganska grov. Deras färgpalett varierar från snövit till vin och till och med svarta toner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rosebudnaya Är en ganska intressant växt. Dess blommor liknar små buketter av outblåsta rosor. För närvarande representeras den i stor utsträckning av en mängd olika serier. Terry blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Lara Harmony " - en sort med mycket snygga buskar, blomningen är ljus crimson, blommorna är vackra, dubbla, har en ganska märkbar likhet med rosor. Varje buske växer upp till 50 cm, bladplattor har en matt grön färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Passat " - pelargonium med sammetslen blomställningar av en blekrosa färg, paraplyet ser ut som en mjuk korrugerad boll. Denna sort kräver regelbunden beskärning för att bilda en fluffig buske.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Ainsdale Duke " Är en kraftfull och kraftfull växt, rikligt täckt med gröna blad med strukturerade ådror och vita dubbla blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

" PAC Viva Rosita " - en mycket vanlig växt, upp till 20 blommor bildas på varje skott, skuggan är röd eller rosa.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Sarah Hunt " - kompakt buske i underdimension, ljusfärgade bladplattor med ett mjukt överflöde till ljusorange. Blomställningar av paraplytypen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och vårda hemma

Att ta hand om pelargonium är inte alls svårt. Att ta hand om ditt gröna husdjur kommer inte att ta mycket tid, och om du skapar bekväma förutsättningar för det kommer växten att glädja dig med sin året runt-blomning. Blomman föredrar upplysta platser; i avsaknad av solljus förlorar den sin dekorativa effekt . Direkta UV -strålar är dock skadliga för gröna blad, så det är bäst att placera blommor på östra och västra fönsterbrädor. Om alla fönster vetter mot söder krävs ytterligare skuggning, för vilken en skärm eller reflekterande film vanligtvis används.

Bild
Bild
Bild
Bild

På norra sidan, liksom på vintern, kan ytterligare belysning behövas med speciella fytolampor med ett gult glödspektrum. Den vanliga lysröret kommer dock att göra, men det måste placeras på ett avstånd av 50-60 cm från busken.

Den optimala temperaturen för tillväxt och utveckling av en kultur anses vara en nivå på 20-25 grader. Vid varmt väder kan blomman tas ut till balkongen eller verandan, under vintermånaderna är det att föredra att hålla den sval (12-16 grader). Detta stimulerar bildandet av unga blomknoppar. Men frånvaron av en kall period av pelargonium kommer inte att skada. Pelargonium är helt kravlöst för luftfuktigheten i rummet - det anpassar sig snabbt till det vanligaste, typiska för bostadslokaler, men med värmesäsongens början torkar lakans spetsar ut. För att förhindra ett sådant obehagligt fenomen kan du regelbundet spruta kronan från en sprayflaska, medan det är viktigt att se till att fukt inte samlas i droppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten föredrar måttlig, regelbunden vattning. På sommaren utförs bevattning två gånger i veckan när det övre lagret av jordkoman torkar; på vintern lämnas bevattningsregimen oförändrad. De enda undantagen är fall då temperaturen i rummet sjunker kraftigt . Tänk på att pelargonium inte tolererar stillastående vatten och vattentäppning i jorden - detta orsakar ruttnande av sina rötter. Som ett resultat får växtens markdelar inte fukt och den nödvändiga mängden näringsämnen, de börjar bli gula och faller sedan av. Vid vård av en blomma är det alltid bättre att fylla på än att överfukta, detta kommer inte att ha en skadlig effekt på blomman. Faktum är att pelargonium tenderar att ackumuleras och behålla fukt, därför kan det klara sig utan vatten under ganska lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pelargonium reagerar mycket bra på frisk luft . Växten förvandlas bokstavligen inför våra ögon efter luftning, men det är bättre att undvika drag, så lägg inte blomman nära ventilationsöppningarna och balkongdörrarna. Under växtsäsongen kräver pelargonium befruktning. Det är bäst att använda färdiga butiksberedningar i flytande form, och organiska ämnen bör inte användas. I denna fas appliceras befruktning varannan vecka, och med vilofasens början reduceras befruktningsfrekvensen till en gång i månaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

För full blomning behöver växten fosfor och kalium. Om du vill uppnå kontinuerlig blomning bör du använda ett gödningsmedel som magnesiumsulfat . Detta ämne främjar ökad spirande. Läkemedlet späds ut med en hastighet av 5 g per 5 liter varmt vatten, som hälls över blomman. En ung växt måste transplanteras årligen, och efter 3 års livslängd är det tillräckligt att göra detta en gång var 3-4 år. Vid transplantation ska varje ny behållare vara 1-1,5 cm större än den föregående. Ta inte en för skrymmande behållare - i det här fallet kommer busken inte att blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lämpligt att transplantera pelargonium på våren. På hösten utförs arbetet endast vid behov - om växten är sjuk eller när rötterna börjar krypa ur dräneringshålet.

För pelargonium säljs färdig jord i varje blomsterbutik, men om du vill kan du göra upp jordblandningen själv . För att göra detta, blanda löv- och torvjord med ruttnad kompost och flodsand i lika stora proportioner. Växten transplanteras med omlastningsmetoden. För att göra detta, ta försiktigt bort den från den gamla behållaren tillsammans med en jordklump (för att göra det lättare kan du fukta den ordentligt till en början) och flytta den sedan till en ny kruka och fylla alla hålrummen med en ny substrat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på att pelargonium kräver bra dränering för att avlägsna överflödig fukt. För att göra detta hälls expanderad lera eller stora stenar på behållarens botten så att skiktet är minst 1/4 av blomkrukans totala volym. Inomhus pelargonium beskärs då och då . Detta är nödvändigt för mer frodig blomning och kronbildning. Sådana manipulationer utförs i slutet av februari strax före början av växtsäsongen. Efter sådan beskärning bildas nya knoppar och knoppar aktivt för blomning, tillväxten av sidoskott stimuleras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande regler i trädgården

På sommaren tar många trädgårdsmästare sina pelargonier ur lägenheten till balkonger, terrasser eller tomter. Om du vill kan du plantera dem i öppen mark på en rabatt. Pelargonium är en ganska härdig växt ., vilket i hög grad underlättar rotprocessen och bestämmer kulturens höga överlevnadsgrad när den planteras i marken. Transplantation utförs på våren efter att hotet om frost på jorden helt har passerat och en stabil hög temperatur upprättas på natten och under dagen. I centrala Ryssland faller denna period på perioden från maj till de första tio dagarna i juli, men om du planerar att överföra en flerårig i en container kan detta göras mycket tidigare.

Bild
Bild

Pelargonium tillhör ljusälskande grödor, därför föredrar det väl upplysta områden, men så att ljuset sprids. Det mest bekväma kommer att vara en lätt halvskugga - bara under dessa förhållanden kommer växten att utvecklas och blomma jämnt under hela sommaren.

Marken för pelargonium ska vara lös, mycket lätt, bördig med höga nivåer av vatten och luftgenomsläpplighet . Det är optimalt att jordblandningen innehåller sand, kompost och torv. Försök att inte missbruka den organiska komponenten - dess överdrivna mängd försvagar plantans motståndskraft mot sjukdomar och minskar dess dekorativa effekt. Lera, som lerig jord, är olämplig för plantering av pelargonium, reaktionen bör vara något sur eller neutral.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan plantering är det viktigt att förbereda marken ordentligt - platsen grävs till ett djup av 25-35 cm, alla ogräsrötter tas bort och nödvändig mineralgödning med kompost appliceras, varefter den jämnas med en kratta. Det är bäst att göra allt detta i förväg, det vill säga på hösten innan snön faller . När värmen börjar, transplanteras pelargonium - vanligtvis i steg om cirka 20 cm hålls gångarna på ungefär samma avstånd. Om pelargonium är stort och grenat, väljs avståndet mindre. Om du visar en blomma i en utomhuskruka kan tvärtom avståndet mellan plantor minskas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pelargonium grävs i ett par centimeter djupare än det planterades tidigare i behållaren . Tack vare denna enkla agrotekniska teknik kommer en ung växt att kunna växa ytterligare rötter ganska snabbt. Om plantorna är långsträckta och tunna kan de nypas lite innan de går ner i marken. I det här fallet blommar busken lite senare, men växten kommer att bli starkare och anpassa sig väl till den nya platsen.

Bild
Bild

Pelargonium på gatan måste vattnas regelbundet, men måttligt. Trots att växten kan överleva en kort torka är det bättre att inte låta marken torka ut. Avsaknaden av en fullvärdig bevattningsregim påverkar snabbt det yttre dekorativa tillståndet för perennen - bladen blir tröga, blomställningarna blir mindre och om situationen inte korrigeras blommar de inte alls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt vattning efter transplantation är särskilt viktigt när plantorna bara blir starkare i marken. Vattning ska vara rot. Det bästa sättet att göra detta är att använda en vattenkanna. En slang med sprutmunstycke rekommenderas inte. Trädgårdspelargonier tolererar väl temperaturer upp till + 20-24 grader. Om luften värms upp mer måste du organisera den lätt skuggning under de hetaste timmarna.

För att upprätthålla dekorativ blomning behöver en trädgårdskultur kalium- och fosforgödsel. Fosfor appliceras bäst på våren, redan innan knoppning börjar, när busken just bildas och kaliumkalas är bra i spirande skede. Tänk på att inget gödselmedel behöver appliceras inom en månad efter transplantationen av busken - under denna period behöver det vila för att mer framgångsrikt anpassa sig till de förändrade livsmiljöförhållandena.

Bild
Bild

Trädgårdspelargonium bör skyddas från frost, men om vi pratar om blommor i krukor och blomkrukor, då blir det inga problem - du behöver bara ta tillbaka växten till rummet på hösten och sedan placera den i hemmakrukor. Om blomman är i det öppna fältet, bör den grävas försiktigt för att inte skada rotsystemet, transplanteras i en behållare och sedan också föras in i ett varmt hus.

Bild
Bild

Fortplantning

Pelargonium förökas av frö och sticklingar. Det första alternativet används i de flesta fall av forskare för uppfödning av nya sorter, eftersom det är mer tidskrävande och mödosamt. Exemplar som odlas från skott kommer att glädja dig med sin ljusa blomning om ett par månader, och med fröproduktion kommer det att vara möjligt att få dekorativa blommor tidigast om 3, 5-4 månader. Låt oss bo mer detaljerat om reproduktionens funktioner med var och en av dessa metoder.

Bild
Bild

När den odlas av frön upprepar inte dotterväxten alltid alla funktioner hos moderplantan när det gäller bladens färg. Frön köps vanligtvis i specialaffärer - att få dem hemma är ganska problematiskt. Steg-för-steg-sekvensen av åtgärder är följande.

Innan planteringen måste fröet skäras, det vill säga för att bryta skalets integritet för att underlätta dess ytterligare spiring . För att göra detta gnuggas plantorna lätt mellan två tallrikar med smörblommor och blötläggs sedan i två till tre timmar i varmt vatten. Om du försummar det här stadiet är spiringsgraden låg. I vissa butiker säljs fröet i form av piller - de kräver ingen förberedelse.

Bild
Bild

Frön måste planteras i slutet av februari - första halvan av mars i en behållare med ett näringssubstrat bestående av torv och sand, tas i lika stora mängder. Att odla i torvtabletter anses vara mycket effektivt . För bättre groning utrustar erfarna blomsterodlare ett så kallat växthus - för detta är behållaren täckt med film eller glas, och glöm inte att lufta den dagligen. Vattningen ska vara måttlig, se till att droppa den - med hjälp av en sprayflaska.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du skapar ett bekvämt mikroklimat visas de första skotten 2-3 veckor efter plantering . Så snart 3-5 permanenta blad visas på dem kan du plocka och plantera plantorna på en permanent plats. När det växer över det sjätte bladet, bör ytterligare ett dyk göras, detta kommer att bidra till tillväxt av sidogrenar och bildandet av en frodig, vacker buske av pelargonium. Med ytterligare transplantation i öppen mark, ett par veckor innan växten flyttas, är det nödvändigt att härda växten - behållarna tas ut varje dag och gradvis ökar varaktigheten av vistelsen i luften. Fröförökning gör att du kan växa en stark och frisk växt.

Bild
Bild

Bland amatörer används förökning med sticklingar oftare, i detta fall upprepar dotterbusken alla förälderns karakteristiska egenskaper helt.

Sticklingar är apikala skott 6-10 cm i storlek med ett par internoder. De skärs av unga och friska buskar så att skottet kan utvecklas så fullt som möjligt. Det är lämpligt att göra snittet snett, varefter skärningen tvättas under rinnande vatten så att den mjölkiga saften kommer ut helt , torkades sedan och placerades i ett rotande substrat. Det är mer bekvämt att göra detta i vatten, eftersom det i detta fall är möjligt att observera processen för rotbildning. För att förhindra ruttning av skärningen måste aktivt kol tillsättas underlaget. Vattnet förnyas varje vecka. Efter utseendet av 6-8 fullfjädrade löv kläms den apikala tillväxtpunkten och växten flyttas till en permanent plats.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Pelargonier är ofta infekterade med svamp- och bakterieinfektioner. De vanligaste är följande.

Blackleg . Som namnet antyder är huvudsymptomen på denna sjukdom sönderfall och mörkning av stamens bas. Detta är en mycket farlig sjukdom, som är en följd av låg lufttemperatur, vilket leder till hypotermi i växtens rötter och luftdelar. I det här fallet är det omöjligt att rädda pelargonium - busken måste verkligen förstöras tillsammans med underlaget. Behållaren kan desinficeras och återanvändas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grå mögel . Sjukdomen manifesterar sig som en gråaktig blomning på bladbladen och åtföljs vanligtvis av fläckar på stjälkarna. Detta händer när fuktstagnation bildas till följd av överdriven vattning, brist på dränering eller användning av för tung jord. Om tecken på infektion hittas ska alla skadade områden skäras av, växten ska transplanteras i en ny kruka med en fullständig ersättning av substratet och behandlas med ett fungicidpreparat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rost av löv . Gråbruna fläckar visas på bladen, som så småningom förvandlas till ränder. Om växten inte botas i tid blir bladen snart gula och börjar falla av. Detta är en svampsjukdom, orsaken är hög luftfuktighet i rummet och oregelbunden vattning. En sjuk växt måste behandlas med preparat som "Oxyhom" eller "Abiga Peak" 2-3 gånger med ett intervall på 7-10 dagar. Tänk på att biologiska produkter som Fitosporin är kraftlösa mot rost.

Bild
Bild

Mjöldagg . I det här fallet visas en märkbar vitaktig blomning på bladplattorna, som ser ut som mjöliga stenar. Du kan ta bort dem fysiskt, men efter ett tag visas de igen, ökar i storlek och ändrar nyansen till grå och sedan till brun. Samtidigt börjar pelargonium bli gult och kasta sina löv. Mest troligt hålls blomman under förhållanden med hög luftfuktighet och hög temperatur, en annan trolig orsak till denna sjukdom är övermatning med kvävehaltigt gödningsmedel. För att rädda växten bör du spraya den med mjölk, vatten eller jodlösning.

Bild
Bild

Förutom sjukdomar kan blomsterodlare möta andra problem vid odling av pelargonium

  • Gulning och tappning av lövverk indikerar att växten inte har tillräckligt med vatten. Var noga med att öka vattningen, kom ihåg att lossa marken efter det.
  • Bladen på toppen blir lösa, fuktiga, - tvärtom är detta en signal om att blomman vattnas för ofta. I en sådan situation är det nödvändigt att justera bevattningsläget och se till att tömma ut allt vatten som tas ut från sumpen.
  • Rödning av bladen - troligtvis finns det en kraftig nedgång i rumstemperatur.
  • Den nedre delen av stammen är exponerad - det betyder att växten upplever brist på ljus. Var noga med att flytta pelargonium till ett väl upplyst område eller använd bakgrundsbelysning om det behövs.
  • Bristen på blomning indikerar närvaron av blomman i en miljö med hög temperatur. Trots att pelargonium är termofilt är det farligt att ständigt ha en lufttemperatur på cirka 30 grader eller mer. En annan faktor för att vägra blomma kan vara en för stor kruka. I detta fall börjar växten att rikta alla sina krafter på att aktivt bygga upp rotsystemet och grön massa, och den har inte längre någon energi kvar att plantera blommor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Pelargoniumblad har en ganska specifik doft, så skadedjur ogillar denna krukväxt, men det finns fortfarande insekter som inte avskräcks av denna lukt, till exempel spindelkvalster och vita flugor. Om parasiter hittas kan du använda insekticider.

Rekommenderad: